Hoorenaissance (27)

Een nieuw jaar is begonnen. Er worden veel nieuwe plannen gemaakt, maar één oude traditie houdt stand: elkaar het beste wensen. Moge 2013 voor alle leden van Caïssa-Eenhoorn geluk brengen.

De eerste zetten zijn alweer gedaan. Gisteren (donderdag) werd in Zwaag het West-Fries jeugdkampioenschap gehouden. Een kleine dertig kinderen van zeven tot en met vijftien jaar speelden precies tachtig partijen om in vier leeftijdscategorieën de kampioenen uit hun midden te kiezen.

Een van mijn goede voornemens is om dit jaar te proberen met het jeugdschaken en daarmee ook het schoolschaken in de gemeente Hoorn een volgende stap te maken. De jeugd van Caïssa-Eenhoorn krijgt op twee locaties elke vrijdagavond les en met in totaal zo’n vijftig enthousiaste jongens en meisjes en enthousiaste meesters zit er zeker muziek in.

Maar tevreden achteroverleunen en kijken naar een goede stelling doe je als schaker niet. Je moet doorgaan. En daar hebben we als vereniging hulp bij nodig. Aan de ene kant is het aantal leerkrachten te klein, aan de andere kant moeten er activiteiten op het gebied van schoolschaken komen. Zojuist heb ik de ledenlijst erbij gepakt. Van de 91 leden woont één clubgenoot in Amstelveen, één in Avenhorn, in Den Bosch, Den Haag, Heemstede, Hensbroek, Hoogkarspel, Hoogwoud, Olst, Oostwoud, Purmerend en Westwoud. Er wonen ook negen clubgenoten in Amsterdam. Dichter bij huis wonen er twee in Wognum, vijf in Blokker, twaalf in Zwaag en 51 in Hoorn. Alles bij elkaar een grote groep en daarom hoop ik dat er schaakvrienden zijn die meer willen doen dan alleen 1. e4 of 1. … Pf6. Schakend Hoorn en omgeving heeft een impuls nodig en iedere bijdrage daaraan is welkom.

Een ander goed voornemen is om dit jaar te proberen ook met het topschaak een stap te maken. Caïssa-Eenhoorn heeft spelers met het niveau voor minimaal landelijke eerste klasse. Wat kun je als vereniging doen om dat doel te bereiken? De spelers van het eerste team moeten kampioen worden (al wordt dat dit seizoen met het grootmeesterlijke SISSA als concurrent een wel heel zware klus), maar buiten het schaakbord zijn er zaken die mee kunnen helpen. Bijvoorbeeld door een topsportsfeer te scheppen. In de vorm van sponsoring, presentatie bij de thuiswedstrijden, de steun van supporters. En ook daarvoor is iedere bijdrage welkom.

Het nieuwe jaar is begonnen. Eén nieuw plan is al gemaakt en aan de uitvoering wordt momenteel hard gewerkt. De Stichting Hoorn Kunst & Cultuur opent komende nazomer het cultuurseizoen met een aantal activiteiten, waaronder een breiproject. Schaakstukken worden aangekleed met een breipatroon en de bedoeling is dat met dat gebreide schaakspel ook partijen worden gespeeld. Schaken is sport, kunst en cultuur. Dat komt rond 1 september allemaal samen op de Rode Steen.