Als vanouds

Voor menig schaakliefhebber waren de laatste weken van 2020 en 2021 onwennig. In coronatijd hoefde hij (of zij) niet naar Andijk. Je mist iets, als het er niet is. Geen broodjes kroket, geen soep, geen rapidtoernooi. Op kerstzaterdag 2022 maakt Schaaklust zijn rentree met het traditionele viertallenevenement en snel is de immer goede sfeer terug. ,,Het was weer als vanouds’’, zegt Cor Gorter, een van de organisatoren, tijdens de prijsuitreiking.

Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Robbert van Dijkhuizen (100 Jaar Jong) heeft veel zin in zijn partij tegen clubgenoot en witspeler Daan Zult (Party McFlies).

In dorpshuis Centrum melden zestien ploegen zich aan voor het schaakfeest. Maar er zijn meer dan 64 deelnemers, want verschillende viertallen bestaan uit vijf man. Dat komt 100 Jaar Jong goed uit, want door een wegens ziekte late afmelding telt de Hoornse ploeg drie spelers. Hessel Dijkman (van De Groene Zes, Bovenkarspel) maakt het kwartet compleet.

100 Jaar Jong? Caïssa-Eenhoorn heeft twee leden met Syrische en Marokkaanse roots. Voor het kersttoernooi van Schaaklust moet je een naam voor het team bedenken en in de loop der jaren is er veel originaliteit binnengekomen. Het Hoornse gezelschap kiest voor Arbaeat Muluk (uit te spreken als ‘Arbat Mellik’) en dat is ‘Vier koningen’ in de Arabische taal. Als de aanmelding bij Piet Reus arriveert, denkt de mede-organisator er even aan om de schaakdag te verplaatsen naar 6 januari. ,,Maar dat is toch niet zo’n goed idee, want dan gaat het om drie koningen en jullie zijn met z’n vieren.’’ Beide Arabisch sprekende schakers vallen echter weg, waardoor de oorspronkelijke naam niet meer passend is. Die wordt veranderd in 100 Jaar Jong, met in gedachte het feit dat Caïssa-Eenhoorn over drie weken zijn honderdste verjaardag viert.

Piet Reus (SchaakLAST) opent met 1. e4 tegen Barry de Vries (Nibbik).

Er zijn ditmaal weinige bijzondere teamnamen. Er uit springt Party McFlies. Onder leiding van Daan Zult, een van de topspelers van Caïssa-Eenhoorn, maken drie jeugdspelers van VAS hun debuut in Andijk: Ivo Kroon, Imre Uitermark en Daans zoon Olav. Waar de inspiratie voor die naam vandaan komt weet ik niet, maar de enkelvoudsvorm is Party McFly en dat is de titel van een nummer van de Amerikaanse artist Mopes, in samenwerking met Sage Francis, Jesse the Tree en BlackLiq. Op een van zijn Twitter-berichten heeft de zanger het over zijn Party McFlies. Het aanstekelijke ritme is zeker van toepassing op het hoofdstedelijke viertal dat als het ware door de toernooidag danst en op een gedeelde derde plaats (op bordpunten vierde) eindigt.

Van Sint Jacobiparochie tot Zandvoort is een aanslag op de computer van uitslagenverwerker Nico Weel. De naam is te lang. In de kolom ‘Name’ gaat die niet verder dan ‘Van Sint Jacobiparo…’. Andijk ligt redelijk centraal tussen beide plaatsen. Het dorp aan de noordkust van Friesland, voorbij Harlingen, ligt 97 kilometer van dorpshuis Centrum, Zandvoort 84 kilometer. De Friezen Murk Viersma en Rienk Sijbesma (lid en oud-lid van de club Emanuel Lasker uit Sint Jacobiparochie) en Olaf Cliteur en Kees Koper (beiden van Chess Society Zandvoort) hebben er wat voor over om zes rapidpartijen in het Westfriese dorp te spelen.

De organiserende vereniging Schaaklust is met drie ploegen actief en hun namen hebben een hoog Kwik, Kwek en Kwak-gehalte: SchaakLAST, SchaakLIST en SchaakLUST. Ze doen hun naam eer aan. De eerste is een lastige tegenstander en eindigt van de drie als enige in de top tien: zevende. De laatste schaakt voor zijn plezier en de middelste is net listig genoeg om uit de buurt van de rode lantaarn te blijven.

SchaakLAST met vlnr Chris Keesman, Dirk Mantel, Bertus Droog en Maxim Mantel (kleinzoon van Dirk).

SchaakLIST met vlnr René Brouwer, Ulko Dijkstra, Gerard Mantel en Jacco Mantel.

SchaakLUST met vlnr Cor Gorter, Alfred Schenk, Luc van der Leek en Thom van der Leek.

Ze vormen als spelers met veel schaakervaring een mooi contrast met de vele jeugdspelers op deze zaterdag. Naast Daan Zult met zijn drie VAS-talenten doet Tom Balla (teamleider van de landelijke eersteklasser Caïssa-Eenhoorn en clubspeler bij KTV) mee met drie talenten van de Enkhuizer vereniging: Stephen Dekker, Rowan Koomen en Kristina Tsap. En er is nog een tweede KTV-jeugdploeg, met Ferron Bankert, Ryan Klokkers, Jelmar Roos en Wendel van der Leemkule. Ook De Vennep (uit Nieuw-Vennep) heeft twee jeugdige viertallen, begeleid door Monique Hogenboom en Jim Meij. De twee vormen met Moniques dochter Esther en met Arno Clement een kwartet, in het tweede team zitten Joao Bastos, Rob Beaufort, Robin Lemmers en Youri Schreijnders. Beide ploegen spelen in de slotronde tegenover elkaar.

En dan hebben we nog Caïssa-Eenhoorn die met de jongeren Thomas Bood, Mason Brouwer, Stella Duson en Aranka Verweij de nodige bordpunten pakken. Zij stuiten in de laatste ronde op hun clubgenoten van 100 Jaar Jong.

Het kersttoernooi van Schaaklust heeft ditmaal een behoorlijke Caïssa-Eenhoorn-inbreng en zo kan het gebeuren dat Daan Zult in vier van zijn zes partijen een clubgenoot tegenover hem ziet: Tom Balla, Mason Brouwer, Robbert van Dijkhuizen en Mark van Ojik. Mark maakt met Ron Deen en Ardjan Langedijk, de routiniers in het tweede bondszaterdagteam van Caïssa-Eenhoorn, oud-Caïssa-speler Ed Schouten en Harko Bouwens deel uit van Dreamteam. Harko is een voormalig Langedijker talent en werd in 1992 clubkampioen van Schaakmat, als opvolger van Nam Kyoo Boots die later een kleine tien seizoenen actief was bij HSV De Eenhoorn.

Mark van Ojik neemt tegen Daan Zult revanche voor een nederlaag van bijna dertig jaar geleden. De Eenhoorn ging in het seizoen 1993-1994 van start met een zogeheten superliga, waaraan toppers als Nico Hauwert, Bert Meester en Peter van Waert deelnamen, in combinatie met talenten als Peter Doggers, Jochem Woestenburg, Daan Zult en Mark zelf. Hij won het negenrondige toernooi. ,,Maar in de laatste ronde werd ik door ene 14-jarige Daan Zult in de Draak van het bord geveegd.’’

Bijna dertig jaar later dan toch revanche. Mark van Ojik (wit) op weg naar de overwinning tegen Daan Zult. VAS-talent Ivo Kroon volgt de partij.

Dreamteam is op basis van een gemiddelde rating van royaal boven de 2000 de toernooifavoriet, met als outsiders ZSC-Saende (Zaandam) en Het Drakenteam met spelers van Castricum, De Wijker Toren (Beverwijk) en de clubloze schaakliefhebber Rob Stolzenbach. De ploeg met kopman Thomas Broek – lid van beide verenigingen – houdt in de tweede ronde Dreamteam op 2-2. Mark van Ojik en schaakvrienden winnen de overige wedstrijden en eindigen met een punt voorsprong op ZSC-Saende bovenaan: elf om tien. Het Drakenteam pakt met acht punten de derde plaats, omdat het één bordpunt meer heeft dan Party McFlies.

De Hoornse teams eindigen in de middenmoot. 100 Jaar Jong met zeven punten wat hoger dan de jeugd van Caïssa-Eenhoorn met vijf. Hans Wiemerink (Het Drakenteam) krijgt met een score van zes uit zes de topscorersprijs.

Wat overheerst is de gedachte dat een gezellige schaakdag is teruggekeerd. Een uitstekende organisatie, een soepel verlopen toernooi en een prima sfeer. Het hoeft niet altijd groot en massaal te zijn. En wellicht zijn de vijf jeugdploegen warm gemaakt voor toekomstige deelname.

Eindstand:
1. Dreamteam...................................6  5  1  0 = 11 – 19½
2. ZSC-Saende..................................6  5  0  1 = 10 – 18½
3. Het Drakenteam..............................6  3  2  1 = 8 – 15½
4. Party McFlies...............................6  4  0  2 = 8 – 14½
5. Van Sint Jacobiparochie tot Zandvoort.......6  3  1  2 = 7 – 16½
6. 100 Jaar Jong...............................6  3  1  2 = 7 – 12½
7. SchaakLAST..................................6  1  4  1 = 6 – 13½
8. Nibbik......................................6  3  0  3 = 6 – 11½
9. Nieuw-Vennep................................6  2  2  2 = 6 – 11
10. KTV.........................................6  3  0  3 = 6 – 9½
11. Caïssa-Eenhoorn.............................6  2  1  3 = 5 – 11½
12. KTV-talenten................................6  2  1  3 = 5 – 11
13. Nieuw-Vennep 2..............................6  2  1  3 = 5 – 8½
14. SchaakLIST..................................6  2  0  4 = 4 – 8½
15. SchaakLUST..................................6  1  0  5 = 2 – 7½
16. KTV 2.......................................6  0  0  6 = 0 – 4½
De Hoornse scores (namen in alfabetische volgorde):
Dreamteam: Harko Bouwens 5-5, Ron Deen 5-3½, Ardjan Langedijk 5-3½,
Mark van Ojik 5-4½, Ed Schouten 4-3.
Party McFlies: Ivo Kroon 6-4½, Imre Uitermark 6-2½, Daan Zult 6-5,
Olav Zult 6-2½.
100 Jaar Jong: Fred Avis 6-5, Co Buysman 6-2½, Robbert v Dijkhuizen 6-4,
Hessel Dijkman 6-1.
Caïssa-Eenhoorn: Thomas Bood 6-2½, Mason Brouwer 6-4, Stella Duson 6-3,
Aranka Verweij 6-2.
KTV-talenten: Tom Balla 6-4, Stephen Dekker 6-3, Rowan Koomen 6-3,
Kristina Tsap 6-1.

Tenslotte nog wat meer foto's.

Nico Weel is bezig de eerste uitslagen van Schaaklusts viertallentoernooi in te voeren en een nieuwe indeling te maken. Mede-organisator Cor Gorter kijkt toe.

Rob Stolzenbach (Het Drakenteam) in gebed voor aanvang van zijn partij tegen Ron Deen (Dreamteam). Naast Ron zitten verder Ardjan Langedijk, Harko Bouwens en Ed Schouten.

Mason Brouwer (Caïssa-Eenhoorn) wordt gefeliciteerd door Cor Gorter (SchaakLUST). Zwart dreigt met ... Dh1# en kan dat alleen voorkomen door zijn dame te geven voor de toren op h5.

Dreamteam (links) in actie tegen concurrent Het Drakenteam met vanaf van voren de partijen Hans Wiemerink - Ed Schouten, Harko Bouwens - Fred Kok, Thomas Broek - Ardjan Langedijk en Ron Deen - Rob Stolzenbach.

Dirk Mantel is nieuwsgierig naar het spel van kleinzoon Maxim tegen 100 Jaar Jong-kopman Robbert van Dijkhuizen (links).

En Daan Zult volgt een geconcentreerd schakende zoon Olav die als laatste van Party McFlies bezig is. Ivo Kroon (links) en Imre Uitermark zijn de jeugdige supporters en teamgenoten van Olav.

Veel spanning in de partij van de aan zet zijnde Youri Schreijnders (Nieuw-Vennep 2) en Nibbik-speler Barry de Vries. En ook veel publiek.

Met de vlag op vallen voor wit zal zwart de oppositie vasthouden om zijn laatste pion te laten promoveren. Hij wint.

Een sportieve felicitatie van Jacco Mantel (SchaakLIST) voor Thomas Bood (Caïssa-Eenhoorn).

Mooie wedstrijd in de slotronde: Nieuw-Vennep 1 (aan de rechterkant, met van voor naar achter Jim Meij, Arno Clement, Esther Hogenboom en Monique Hogenboom) tegen Nieuw-Vennep 2.

Met nu Nieuw-Vennep 2 aan de rechterkant. Van voor naar achter Robin Lemmers, Rob Beaufort, Joao Bastos en Youri Schreijnders.

Een waardige finalepartij. Daan Zult (Party McFlies) neemt het in de slotronde op tegen Tom Balla (KTV-talenten). Een topper tussen een sterke basisspeler van Caïssa-Eenhoorn en de teamleider van de landelijke eersteklasser.

Een Hoornse derby in Andijk. Rechts Caïssa-Eenhoorn (van voor naar achter Mason Brouwer, Stella Duson, Aranka Verweij en Thomas Bood) tegen 100 Jaar Jong.

Rechts 100 Jaar Jong, met gastspeler Hessel Dijkman (de lege stoel is voor de fotograaf), Fred Avis en Robbert van Dijkhuizen.

De schaakzaal in dorpshuis Centrum.

Voor de prijsuitreiking heeft uitslagenverwerker Nico Weel een blijk van waardering gekregen van Cor Gorter en is er applaus van Alfred Schenk (en alle aanwezigen  in de zaal).

De aanmoedigingsprijs is voor KTV 2, de jongerenploeg van de Enkhuizer club.

Namens de toernooiwinnaar Dreamteam heeft Mark van Ojik de eerste prijs in ontvangst genomen. Hij wordt geflankeerd door Ron Deen (links) en Harko Bouwens.

En jawel, daar hoort ook nog een beker bij.

Duim omhoog voor toernooitopscorer Hans Wiemerink die zes uit zes heeft gehaald.

 

2 thoughts on “Als vanouds

 1. Teamnaam ‘Zult & Co.’ wellicht gestoeld op het door Michael J. Fox gespeelde ‘Back to the future’ personage Marty McFly?!

 2. Mooi dat dit traditionele toernooi na een paar jaar weer is gespeeld. Bestaat al heel lang. Ik heb daar ooit eens een taart gewonnen toen ik op de lagere school zat. Zal 60 jaar geleden zijn, maar dat vergeet je niet meer. Waardering voor de organisatie en verslag met foto’s van Co.
  Arjen Vriend, lid Schaaklust

Reacties zijn gesloten.