Caïssa-Eenhoorn 2 wint ook van Bergen

Met een ruime 6,5-1,5 overwinning heeft Caïssa-Eenhoorn 2 het schaakjaar 2022 goed afgesloten. Het team van Bergen was in deze ronde het slachtoffer waardoor het tweede vlaggenschip als koploper de winterstop in gaat.

Dat heb je met het WK voetbal op tv tijdens een schaakzaterdag. Coen Stoop, Caïssa-Eenhoorn-secretaris Ger Roos en Ron Deen (vlnr) kijken naar een spannend moment bij Kroatië-Marokko.

Met drie overwinningen in vier wedstrijden was Bergen goed van start gegaan. Ondanks dat ‘we’ duidelijk ratingfavoriet waren zou dus het geen 1,2,3-tje worden. Ook aangezien de helft van de spelers nog vermoeid was van de avond ervoor. Caïssa-Eenhoorn N1 speelde toen de inhaal-uitwedstrijd tegen KTV. In Enkhuizen werd met een kleinst mogelijke verschil en met enige geluk wel gewonnen. Het NHSB team heeft het goede voorbeeld daarmaa overgenomen want ook zij staan bovenaan in NHSB 1A

Een aardig detail is dat de vier spelers die zowel op vrijdag (voor N1) als zaterdag (voor CE 2) speelden uiteindelijk 7,5 uit 8 haalden. Wie er voor zorgde dat er geen 100% werd behaald kun je waarschijnlijk wel raden.

Ondertussen was het dus weer zaterdagmiddag en tijd voor ronde 5 van de KNSB competitie. CE 2 kon zo goed als compleet aantreden. Enkel Jochem Woestenburg moest afzeggen vanwege studieverplichtingen. Het was fijn dat Joseph Molenaar kon invallen. Een prettig weerzien met hem in De Kreek! Zijn invalbeurt duurde echter niet al te lang. Rudolf Rijnveld bood namelijk na 16 zetten remise aan in een onduidelijke stelling. Na een rondje langs de velden nam Joseph het aanbod ietwat aarzenlend aan waardoor beide teams van de 0 af waren.

Fred Avis had ondertussen een prettige middag. Zwartspeler Maarten Greve verslikte zich in een openingsvalletje waardoor Fred met een pion meer rustig zijn stelling kon verbeteren. Toch moest hij blijven uitkijken voor tegenspel aangezien de witte koning nog in het midden stond. Dat bleek ook in de volgende stelling:

Avis – Maarten Greve na 25…Tc8

De zwarte loper staat in, en de koning staat ook niet al te veilig maar de stukken van wit doen ook niet zo veel. Fred speelde 26.Da3 waarna zwart met 26...Tc3 een handje hielp; 27.Le2 Da5 28.0-0 en wit is definitief uit de problemen.. In plaats van het gespeelde Da3 was De3! een multifunctionelere zet geweest. Na 26.Da3? was Da5+ 27.Ke2 Tc2 28.Kf3 Dd2 een stuk sterker voor zwart. Ziet er toch wat eng uit namelijk. Enfin, nadat wit dus gerokeerd had was er geen vuiltje meer aan de lucht en kon het punt worden binnengehaald.

Maarten Greve (links) en Fred Avis hebben de gezelligheid bij de bar gezocht om hun partij na te spelen.

Met zwart belandde kopman Ron Deen al snel in een scherpe variant van het Koningsgambiet tegen Coen Stoop. Hij verzon achter het bord de sterke zet 11….b5! (hij dacht er lang over na). Dit is bekend en de partij had nu binnen enige zetten geforceerd in remise kunnen eindigen. Wit greep echter rap mis en hoewel hij nog kansjes kreeg op bijna gelijk spel verslikte hij zich binnen enkele zetten en liep mat. Zie hier het miniatuurtje van Ron voorzien van commentaar door Ardjan Langedijk:

 

Balbezit op het middenveld is niet zo interessant. De kopmannen Coen Stoop (links) en Ron Deen richten zich weer op hun strijd.

Aan het vijfde bord won Mason Brouwer na een degelijke opening met zwart met een aanval op de koningsvleugel een pion. Nadat de meeste zware stukken van het bord gingen en wit de pluspion terugwon had zwart toch wel een wat makkelijker speelbaar eindspel.

Wouter Greve - Brouwer na 31.Pd3

Mason kwam hier met het mooie 31...Ke6! Eigenlijk gewoon om de koning te ontwikkelen - simple as that - , maar ga maar eens in een vork staan. Wit kon de verleiding toch niet weerstaan en speelde 32.Pf4+. Na 32...Ke5 33.Pxh3 Kxd4 heeft zwart een heerlijke vrijpion plus een actieve koning. Er was nog wel enige techniek nodig, maar uiteindelijk had de d-pion een vrije doortocht. Opnieuw een punt voor Mason waardoor hij samen met Ron met 4,5 uit 5 topscorer is in 4D.

Mason Brouwer (links), aan de praat met opponent Wouter Greve, is met Ron Deen topscorer van Caïssa-Eenhoorn 2.

Aan David Verweij de taak om de overwinning veilig te stellen. Met wit had de koploper van onze interne competitie dezelfde opening op het bord gekregen als de avond ervoor. Dat scheelde hem weer, want hij was bang dat hij na zijn wilde partij bij KTV tegen Henk Keesman geen inspiratie meer zou hebben voor de zaterdag. Meevaller dus. Jasper Dekker week uiteindelijk af waarna David er weer een stuk tegenaan gooide.

Verweij - Jasper Dekker na 20...Dd8

David koos hier namelijk voor het fraaie: 21.Pxf7! De pointe is dat er na 21...Txf7 22.Dg6 onder andere 23.Pxh6 dreigt. Na het gespeelde 22...Txf4 kreeg zwart weer wat spel na 23.gxf4? (23.Pxh6+ was sterker vanwege 23...Kh8 24.Lxe6! omdat dan gxh6 niet meer kan vanwege Dg8#). Enfin, vind het allemaal maar eens... Ondanks dat bleef wit de druk op de stelling houden die de zwartspeler uiteindelijk fataal werd. Netjes afgerond en 4,5-0,5 dus.

Twee uit twee voor David Verweij (links) met op vrijdagavond winst bij KTV en op zaterdagmiddag tegen Bergen-speler Jasper Dekker.

Kevin de Rooij had het ondertussen zwaar tegen de taaie Albert Dekker. Met witte speelde hij een degelijke manoevreerpartij en probeerde hij een aanval op de damevleugel op te zetten. De witte pionnenstorm aan de damevleugel brachten echter te weinig teweeg waarna het af leek te steven op een gelijkwaardig eindspel. Toen zwart binnenkwam op de h-lijn was het wel even oppassen geblazen totdat ook de torens in het doosje verdwenen.

De Rooij - Albert Dekker na 45...Dh6

Wit sloeg hier op b4 - 46.Dxb4? - terwijl die pion zwaar vergiftigd was. Zwart kon nu namelijk het fraaie 46...Pxg3! spelen. Na 47.fxg3 De3+ 48.Kg2 Df3+ 49.Kh2 Df2+ 50.Kh1 Dxg3 had wit echter wel even de tijd om te hergroeperen.

De Rooij - Albert Dekker na 50.Kh1

Na 50...Dxg3? kon wit met 51.Dd2! de stelling weer in evenwicht brengen. Zwart komt dan niet echt verder dan wat schaakjes geven. Handiger voor zwart was dan ook 50...Df1+ 51.Kh2 Dh3+ 52.Kg1 Dxg3+ zodat de pion op g3 met tempo opgehaald kon worden. Het is na het gespeelde 51.Dc3 natuurlijk nog steeds een lastige stelling, ook vanwege de matdreigingen. In de partij kon Dekker even later onder gunstige voorwaarde het stuk terugwinnen en afruilen na een gewonnen pionneneindspel. Jammer, maar goed gevochten.

Ondanks zijn vechtlust zal Kevin de Rooij (rechts) aan het achtste bord het onderspit delven tegen Albert Dekker.

Terwijl de overwinning dus al binnen was waren Ardjan Langedijk en ondergetekende nog bezig met een poging het doelsaldo te verbeteren. Bij Ardjan zag dat er goed uit terwijl het bij mij steeds krampachtiger ging. Nadat ik zonder al te veel problemen met zwart uit de opening kwam tegen Ries van der Vos koos ik namelijk niet de goede opstelling waarna wit een gunstiger eindspel kreeg.

Van der Vos - Van Dijkhuizen na 30.Red1

Ik besloot hier om 30...b5?? te spelen om c4 te verhinderen. Een nogal atypische blunder voor mij want ik was mij er helemaal niet van bewust dat 31.Txd5 Txd5 32.Txd5 Txd5 33.Pe7+ natuurlijk gewoon uit was. Zeker het laatste deel van dit jaar heb ik het geluk aan mijn broek hangen (mag opzich ook wel eens) en zo ook nu dus. De witspeler had de combinatie namelijk ook niet gezien in de tijdnood. Na het gespeelde 31.Pe3 verslikte wit zich vervolgens waarna zwart niet verzuimde gebruik te maken van die kans.

Van der Vos - Van Dijkhuizen na 35...Pc5

Wit speelde hier het optisch goed lijkende 36.Tc6? maar overzag niet de problemen die 36...Pd3+ met zich meebrachten. Na 37.Ke2 (37.Kf3 Pd5+) Pxb2 (37...Pe5 met het idee 38...Pc4 nog beter) sloeg wit op a6 waarna datzelfde grapje alsnog kon: 38.Txa6 Pc4! met stukwinst. Na ja, het zei zo: 0-1. Het was niet mooi en eigenlijk gewoon lelijk maar die punten tellen ook.

Ardjan was toen nog aan het zwoegen om de overwinning nog wat royaler te maken. Nadat hij vrij snel een pion won bij betere stelling verwachtte hij snel klaar te zijn. Maar net als bij eerdere optredens dit seizoen kreeg hij weer een interessant eindspel op het bord – deze keer met ongelijke lopers. Uiteindelijk knap afgerond. Ter lering en der vermaak het leuke eindspel van Ardjan voorzien van eigen commentaar:

 

Ploeggenoot Ron Deen volgt in een volle speelzaal de partij van Ardjan Langedijk (wit) tegen de Bergense routinier Kees Kager.

6,5-1,5 is toch wel een lekker ruime overwinning zo. Veel goede punten, maar ook zeker aspecten waar aan gewerkt kan worden. De volgende ronde halverwege februari moet alles kloppen want dan staat de belangrijke topper tegen concurrent ZSC-HWP combinatie 2 op het programma. Het team van het voormalige KNSB team van Het Witte Paard Zaandijk met onder andere Chris de Saegher heeft 1 matchpunt minder en is op papier een zeer geduchte tegenstander. Met andere woorden: we moeten in het nieuwe jaar gewoon doorgaan waar we zijn gebleven.

Eerst maar eens de feestdagen, op trainingskamp naar Wijk aan Zee en ons jubileum vieren. Fijne dagen!

 

PS. voor diegene die niet overtuigd waren en zich nog afvroegen welke schlemiel vrijdag voor dat halfje zorgde: hoi it's me! 😉