Wijs aan Zee 6

In opperbeste stemming lopen we naar de parkeerplaats van sporthal De Moriaan. De achtste ronde levert voor ons viertjes de beste score van het toernooi op. Met drie punten op zak stappen we in de auto van Gerard Groot.

Gerard zelf maakt een ererondje. Bij het uitrijden van Wijk aan Zee komen we bij een rotonde die hij – per ongeluk – een extra keertje neemt. Wat geeft het, ons oud-bestuurslid verdient het. Eindelijk heeft hij op het 75e Tata Steel Chess Tournament zijn eerste partijzege te pakken. Mede-passagier en clubgenoot Roel Ridderikhoff leverde woensdag die prestatie door Gerard te verslaan; Roel is deze zaterdag opnieuw succesvol. Aad Laan en ik staan op drie enen.

Zelf ben ik uiterst tevreden over mijn derde witoverwinning op rij. Van begin tot eind opperste concentratie, met een goed plan de b-pion veroverd en in een dame-eindspel met zelf een loper tegen een zwart paard op het juiste moment de stukken geruild. Vijf verbonden pionnen en de oppositie doen de rest.

Een nadeel is echter dat het weer een lange zit is geworden. Zes uur schaken woensdag, zes uur schaken vrijdag en nu bijna vijf uur. Daardoor ontgaat wat er elders in de sporthal gebeurt. Na een vlotte partij kun je nog een tijdje wandelen en bij clubgenoten kijken of op de televisieschermen de grote jongens volgen.

Aan het begin van de middag kom ik in de kantine oud-clubgenoot Niels van der Mark tegen. Hij is onlangs naar Doetinchem verhuisd en heeft zich bij de plaatselijke schaakclub gemeld. Bij Schaakvereniging Doetinchem, dat met het hoogste bondsteam in de landelijke derde klasse speelt en daarmee in de interne competitie een sterke top tien heeft, staat Niels in de middenmoot.

Leuk dat hij – oud-Tata-deelnemer – er is, maar veel verder dan het handenschudden en een korte begroeting komen we niet. De achtste ronde begint en pas na zessen kan de scorekaart worden ingevuld.

Ik heb ook gemist dat ons beste bekerkwartet het in de strijd om de landelijke schaakbeker tegen meesterklasser Groninger Combinatie opneemt. De vorige wedstrijd was op een dinsdagse clubavond en die was te druk tijdens het eerste half uur van het duel. Als een goed gastheer wil je optimale omstandigheden voor beide partijen en die worden op deze zaterdag benaderd. Arlette van Weersel (dames gaan voor), Mark van Ojik, Henk-Jan Visser en Ardjan Langedijk verdedigen, zo heb ik begrepen, de eer van Caïssa-Eenhoorn. De uitslag was bij het verlaten van de sporthal nog niet bekend.

Morgen is de slotronde met daarna de snertmaaltijd. Ik heb deze traditie nog niet eerder meegemaakt en op de heenweg vraag ik in de auto aan clubgenoot Aad of je bij de organisatie nog kan verzoeken om wel of geen worst of wel of geen snufje zout. Aad: ,,Maak je maar geen zorgen. De soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend.’’

1 thought on “Wijs aan Zee 6

Reacties zijn gesloten.