KNSB Bekerteam onderuit tegen Groningers

De locatie was geweldig (de Moriaan in Wijk aan Zee), de tegenstander op papier formidabel (Groninger Combinatie kwam opzetten met een IM en twee FMs!) en het verloop van de wedstrijd, op zaterdag 26 januari, was hoopgevend. Toch eindigde de wedstrijd na een kleine vier uur spelen in een 3-1 nederlaag en uitschakeling.

Omdat geen geschikte plaats en tijdstip konden worden gevonden voor de thuiswedstrijd tegen de Groningers werd door teamleider Henk-Jan Visser en in onderling overleg, met goedkeuring van de Tata-wedstrijdleiding, dus uitgeweken naar het walhalla van de Nederlandse schaakwereld, de Moriaan in Wijk aan Zee.
Tussen de tienkampers van groep zes en precies naast de ingang mochten we gaan strijden tegen een tegenstander die zwaar geschut bleek te hebben meegenomen en een ratingoverschot van gemiddeld meer dan 100 punten kon aanvoeren.
De vertegenwoordigers van Caissa-Eenhoorn waren Daan Zult, Henk-Jan Visser, Gilbert Vrancken en ikzelf, die te elfder ure was opgeroepen vanwege ter vervanging van een zieke Arne Moll.

Zoals gezegd liep de wedstrijd eigenlijk uitstekend. Henk-Jan hield IM Erik Hoeksema (2354) in een Siciliaanse Rauzer prima in bedwang en behaalde een half punt. Opmerkelijke bijkomstigheid was dat op het bord een struktuur onstond (dubbele f-pionnen voor zwart) die recentelijk door de Griekse GM Grivas in een boek is behandeld. En wie stond er halverwege de partij aandachtig te kijken, GM Grivas!
Tegen Jasper Geurink (2344) hield ook ik met wit remise in een Franse Steinitz-variant ondanks een rating-overwicht van bijna 300 punten voor de zwartspeler. (Bestudering van de openingstheorie wordt eenvoudig voor me; vijfmaal 1.e4 met wit dit seizoen en vijfmaal Frans tegen!)

De resterende twee (zwart) partijen beloofden ons meer dan de uiteindelijke twee nullen. Gilbert 's tegenstander, FM Bonno Pel (2302), offerde op a1 zijn toren voor Lg7 en lange termijn compensatie. Een mat of mataanval was niet in zicht en Gilbert nam de extra kwaliteit dankbaar in ontvangst. Het vervolg verliep naar wens, behalve dat hij te maken kreeg met een grote tijdsachterstand (we hadden 1.50 uur voor de hele partij, plus 5 seconden per zet) en op het moment van verzilveren de tijd en alertheid miste om af te ronden, en zelfs mat liep.
Maar de partij van de middag was toch wel het dramatische treffen tussen Daan en de Russische Groninger FM Grigori Kodentsov (2278) op bord 1. Toegegeven, het zag er in een aangenomen Damegambiet gevaarlijk uit voor onze man, met een witte vrijpion op d6 (weliswaar goed geblokkeerd), maar uiteindelijk en na een opmerkelijk offer van de dame tegen toren + stuk van wit kwam Daan prima tot gewonnen te staan. Misschien was het maar voor even, maar omdat hij daarnaast ook nog eens veel meer tijd had dan Kodentsov leek een 2-2 einduitslag op dat moment voor de hand liggend. Maar goed, die Kodentsov is een geslepen vos, een handige jongen die je vijfmaal moet verslaan en dat zat er vandaag niet in voor ons in Wijk aan Zee. De analyse met een uitbundige Kodentsov was gezellig (allicht), het diner in het Italiaanse restaurant waar de halve A-groep inclusief Anand en Carlsen ook aanwezig was, smaakte voortreffelijk. Volgend jaar beter.

1 thought on “KNSB Bekerteam onderuit tegen Groningers

Reacties zijn gesloten.