Caïssa-Eenhoorn 2 drie punten los na overwinning bij HWP/ZSC 2

Het tweede team van Caïssa-Eenhoorn is er in geslaagd om misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen te winnen. Directe concurrent HWP/ZSC Combinatie 2 werd in Zaandam met het kleinst mogelijke verschil verslagen. Met een voorsprong van drie matchpunten op de nummer twee staat CE 2 er nu riant voor in de vierde klasse D van de KNSB-competitie.

Na een valse start van het seizoen (4-4) tegen HWP Haarlem 3 kwam de diesel in de vier wedstrijden die volgden op gang. Na achtereenvolgens Kennemer Combinatie 3, De Waagtoren 3, Purmerend 2 en Bergen met (ruime) cijfers te hebben verslagen stond in ronde zes het sleutelduel op het programma tegen HWP/ZSC Combinatie 2.

Het combinatieteam is dit seizoen ondanks dat de naam suggereert nog niet echt een combinatieteam. Het team is eigenlijk het voormalige eerste team van HWP Zaandijk met de bekende namen in het team. HWP/ZSC 2 had dit seizoen alleen nog van KC 3 verloren en was dus een geduchte tegenstander. Niet alleen omdat beide teams op de plaatsen een en twee stonden in de competitie maar ook vanwege het minieme onderlinge ratingverschil. Gemiddeld 1950 voor HWP/ZSC 2, en 1949 voor de ploeg uit Hoorn. Het zou dus een spannende middag gaan worden in het bekende Boko. En ja, dat werd het ook!

Kevin de Rooij kent een wisselvallig seizoen en was als eerste klaar. Met de zwarte stukken verslikte hij zich in een sterke koningsaanval van Roland van Soest. Nadat wit in kon slaan op h7 was er helaas geen houden meer aan en moest hij snel de handdoek in de ring gooien.

Op de andere borden was er op dat moment nog veel onduidelijk. Dat veranderde toen we steeds dichter bij de tijdnoodfase kwamen. Die fase bleek voor ons voordelig uit te pakken. Zo ook bij Jochem Woestenburg. Jochem stond al een tijdje prima met wit en na wat hulp van tegenstander Jan Brink - die op een ongelukkig moment lang rokeerde - kon hij toeslaan. Jochem won een pion op f7 en verzuimde niet om het af te maken. Daarmee pakte Jochem op een mooi moment zijn eerste volle punt dit seizoen.

Ondertussen had Fred Avis na een mislukte opening met zwart tegen Jaap de Berg op zijn Aviaans weer tegenkansen gecreëerd. Met een pion minder en het loperpaar tegen zag het aanvankelijk namelijk niet al te best uit. Toen hij echter een mooi pionduo (e4-f4) kreeg en met zijn torens via de c-lijn de witte stelling binnen kon komen speelde het vanzelf. Een meevaller: 1-2.

Mason Brouwer en David Verweij spelen beiden een uitstekend seizoen en pakten rond de tijdscontrole een punt waarmee zij ons op een riante 1-4 voorsprong zette. Mason speelde met wit een degelijke partij tegen Christiaan Molenaar die pas zijn eerste wedstrijd van het seizoen speelde. Ondanks het taaie verdedigingswerk van de zwartspeler gaf het wedstrijdritme waarschijnlijk de doorslag. Na het simpel meepikken van een pion werd de zwarte stelling een gatenkaas en kon Mason het punt pakken. Met 5,5 uit 6 dit seizoen een geweldig score tot nu toe. Overigens mag de 5 uit 6 van Fred er uiteraard ook wezen!

Bij David ging het aanmerkelijk stroever. In een partij tegen aanvalsspeler pur sang Paul van Haastert gebruikten beide spelers veel tijd. Dat had voornamelijk te maken met de interessante stukoffers waar de witspeler mee kwam. David moest alle zeilen bijzetten om zijn verdediging op orde te houden en kwam er uiteindelijk ternauwernood uit nadat wit een winstkans had gemist. Toen de rookwolken waren opgetrokken bleek zwart een technisch makkelijker eindspel te hebben. Dat hoefde David niet meer uit te spelen omdat de witte vlag reeds was gevallen: het eerste matchpunt is alvast binnen.

Aan de andere kant ging het bij Ardjan Langedijk aan het tweede bord helaas mis. Hij speelde tegen oudgediende Kees Dekker. Onder zijn notatieformulier lag een heuse plattegrond. Wat bleek bij navraag van Ardjan dat hij verrassenderwijs al een jaar of twintig niet meer in Boko was geweest en hulp nodig had om het te vinden! In een Spaanse partij verraste Ardjan zijn opponent met een ongebruikelijke verdediging. Een ruime voorsprong op de klok en een actieve stelling leken een goed voorteken voor hem. Veel was er echter niet aan de hand ondanks de optisch prettige zwarte stelling. De taaie Dekker weigerde om te vallen en na een fout in tijdnoodfase werd Ardjan genadeloos afgestraft en kon hij opgeven na materiaalverlies.

Ondergetekende had ondertussen ook veel tijd geïnvesteerd vanwege een (hier ook) niet al te gebruikelijke openingssetup van zwartspeler Bryan Wijk. Alles leek onder controle totdat ik min of meer werd gedwongen te gaan voor een stukoffer. Dat bleek uiteindelijk kansrijker dan dat ik had ingeschat op het moment van uitvoeren. Zeker vanwege de controle over de e-lijn en de open koningsstelling van zwart. Na een winst te hebben gemist werd er afgeruild naar een dubbel toreneindspel met een zwart paard tegen drie verbonden witte pionnen op de koningsvleugel. Ondanks dat er geen vuiltje aan de lucht was en ik even later nog een pion te pakken had koos ik vanuit teambelang voor zettenherhaling. Zeker met mijn beroerde eindspelbehandeling de laatste tijd...voordat je het weet ga je in een paardvorkje staan. Na ja goed, de overwinning is in ieder geval binnen en dat is het belangrijkste.

Dat ik het halfje pakte was ook mede vanwege de op dat moment onzekere stelling bij onze kopman Ron Deen. Tegen Chris de Saegher speelde hij met wit een prima pot waarbij hij steeds weer een goede verdediging vond voor het scherpe spel van de zwartspeler. In het paardeindspel dat na een afwikkeling ontstond kon het daarom nog alle kanten op. Ron, die zoals hij zelf verklaarde vol voor de winst ging was echter iets te enthousiast waardoor De Saegher een verre vrijpion kon verzilveren met een thematisch offer: 3,5-4,5.

Een nipte maar zeer belangrijke overwinning. Het kon lang alle kanten op gaan maar uiteindelijk konden wij dus tevreden huiswaarts keren. Met 11 matchpunten, 33 bordpunten en 3 mp voorsprong op de nummer twee mag het eigenlijk niet meer misgaan. Zeker omdat in de laatste drie ronden teams uit het rechterrijtje van de vierde klasse D de tegenstanders zijn. Desalniettemin moeten we gewoon scherp blijven: het is pas binnen als het echt binnen is!

Stand en uitslagen KNSB 4D

1 thought on “Caïssa-Eenhoorn 2 drie punten los na overwinning bij HWP/ZSC 2

Reacties zijn gesloten.