Eind goed al goed voor Caïssa-Eenhoorn 2

Onder het mom van een slechte voorbereiding is het halve werk heeft Caïssa-Eenhoorn 2 door een nipte overwinning in Volendam het kampioenschap in de vierde klasse D van de KNSB-competitie veilig gesteld. Met nog één wedstrijd te gaan kan het team uit Hoorn door een voorsprong van drie matchpunten op de nummer twee niet meer worden ingehaald.

Zonder topscorer Mason Brouwer, maar met supersub Joseph Molenaar leek er op voorhand niks mis te kunnen gaan. Zeker omdat tegenstander Volendam niet op volle sterkte was en wij 'op papier' ook een stuk sterker zijn. Kampioenswedstrijden zijn echter altijd spannend en als dat dus niet het geval dreigt te worden maken we het gewoon zelf wel billenknijpen. Met spelers die zich voorbereiden op de verkeerde kleur of zich door omstandigheden verslapen kon het namelijk ook zomaar eens misgaan. We begonnen op deze druilerige zaterdag daarom met een 1-0 achterstand in Pop - en Cultuurhuis PX.

Gelukkig kon ik zelf voor de verandering het hoofd eens koel houden, mijn tijdelijke irritaties omzetten in goed spel en CE 2 snel op het scorebord zetten. Met zwart kon ik tegen Gerard Veerman al na 10 zetten met actief spel de witte rokade verhinderen en die kwetsbaarheid uitbuiten.

Gerard Veerman - Van Dijkhuizen na 19...Dxc5

Zwart staat natuurlijk al vorstelijk en zeker na het gespeelde 20.Tf1? (na 20.Dc3 Tab8 21.Tf1 volgt Td4 om de c-pion op te halen). In de partij kwam nu uiteraard  20...De3+ 21.Kd1 Lxc4! 22.Te1 Dd5 waarna wit kon opgeven na 23.Tc1 Lb3! (23.Tb1 Ld3). Zo wil ik mijn partijen wel vaker winnen!

Ondertussen had Fred Avis de touwtjes stevig in handen in zijn partij tegen Frans Vlugt. Door passief spel van wit kreeg Fred alle gelegenheid om een aanval te starten op de koningsvleugel en zijn stukken goed te zetten. In een al betere stelling voor zwart liet Vlugt pardoes zijn dame instaan waardoor Fred kort na de gelijkmaker de 1-2 binnen kon tikken.

Bij Kevin de Rooij gebeurde van alles op het bord. Tegenstander Jan Veerman (Kluit) zorgde er met attractief spel voor dat Kevin met de witte stukken flink in de denktank moest. Hij kwam er desalniettemin goed uit en kon even later gaan voor een kansrijk kwaliteitsoffer. Aangezien de stelling tactisch ingewikkeld was nam hij geen risico en koos in plaats daarvan vanuit teambelang voor zettenherhaling.

Invaller Joseph Molenaar had zin om weer een partij te spelen voor het team waar hij  lang teamleider van is geweest voordat hij het stokje overgaf aan Piet Aardenburg en dit jaar aan mij. In zijn partij tegen Jan Veerman (Verdi) lukte het door solide spel van zwart alleen niet om zijn intenties direct om te zetten in een goede stelling.

Molenaar - Jan Veerman na zet 28

Zwart heeft hier geen onprettige stelling met een sterk paard op c4. Echter, Joseph vond de zet van de dag: 29.e4! om de stelling in ieder geval weer in evenwicht te brengen. We dachten even van laat ie nou gewoon zijn toren instaan? Het antwoord is ja! Even doorkijken laat zien dat na 29...Dxf4 30.Pxd5! Dg3 31.Pxe7+ Txe7 32.Dxc4 de stelling zeker niet slechter zal zijn voor wit vanwege het sterke centrum. Veerman ging hier niet op in en sloeg de pion op e4. Even later kwamen beide spelers tot de conclusie dat er toch niet veel meer in de stelling zat waarna remise overeengekomen werd: 2-3.

Jochem Woestenburg kwam in een degelijke partij tegen Jeroen Smit nooit echt in de problemen. Het bleek voor hem alleen wel lastig om voordeel te behalen. Na een flinke afruil ontstond er een eindspel met twee lichte stukken met een zo goed als symmetrische pionnenstructuur. Na enig gemanoevreer werd daarom ook hier berust in remise.

Bij een 2,5-3,5 voorsprong waren alleen Ardjan Langedijk en Ron Deen nog aan het spelen. We hadden nog één punt nodig en gezien de stellingen leek dat goed te doen te zijn. Maar.... eerst zien en dan pas geloven!

Ardjan verkreeg een prima stelling met zwart en kon na het opvoeren van de druk op de damevleugel een pion winnen. Na wat onnauwkeurigheden kwam de remisemarge in het eindspel wel weer steeds dichterbij en moest hij opletten. Na wat afwikkelingen bleek het resterende pionneneindspel gelukkig gewonnen waardoor Ardjan zich tot matchwinnaar kon kronen na een eneverende middag:

Henk Veerman - Langedijk na 45.Kxc4

Activiteit van de koning is alles in het eindspel en daar is dit dan ook een mooi voorbeeld van. Met tempo wint zwart hier na 45…Kg4 46.Kd4 Kh3 47.Ke5 Kxh2 48.g4 Kg3 49.g5 (ook 49.f5 exf5 50.gxf5 gxf5 51.Kxf5 h5 komt net tekort) 49…Kf3 50.Kxe6 Kxf4 51.Kf6 Kg4 0-1. Yes: 4,5 punt! De overwinning is binnen en dus ook het kampioenschap 🙂

Helaas lukte het Ron na een lang gevecht niet om extra glans te geven aan de overwinning. Met de witte stukken stond Ron lange tijd aan de goede kant van de streep tegen Enno Veerman. In de tijdnoodfase verloor hij echter een pion in een lastig eindspel met de dames en twee lichte stukken. Nadat de lichte stukken eraf gingen probeerde Ron met actief spel nog wat kansen te creëren maar de Volendammer bleef rustig. Na een geforceerde dameruil kon de zwartspeler (ook hier) het pionneneindspel winnen: 3,5-4,5.

Na een jaar afwezigheid gaat Caïssa-Eenhoorn 2 volgend seizoen dus weer terugkeren in de landelijke derde klasse. Gezien de opkomende talenten en spelers met een karrenvracht aan ervaring horen we daar ook gewoon in thuis. Datzelfde geldt voor het eerste team dat zich na een heerlijke overwinning heeft gehandhaafd in de eerste klasse. Nog voordat de overwinning in Volendam binnen was gaven de goede berichten uit Bunschoten-Spakenburg dan ook extra motivatie om er een onvergetelijke - in meerdere opzichten - 1 april van te maken. Tijdens de laatste wedstrijd in Heerhugowaard op 22 april gaan we daar dan ook (zonder grappen deze keer) op proosten. Mijn verjaarsdagcadeau heb ik in ieder geval alvast binnen.

2 thoughts on “Eind goed al goed voor Caïssa-Eenhoorn 2

  1. Gefeliciteerd met het kampioenschap Horinezen. Door jullie promotie en onze degradatie zal het even duren voor we elkaar weer treffen. Of keert een 3e KNSB-team terug?

  2. Er komt toch heel snel een Volendam-Hoorn-partij: komende woensdag in groep 2 van het lenteveteranenkampioenschap van de Noordhollandse Schaakbond. En ook nog eens een echte finale. Koploper Henk Veerman in de slotronde tegen schrijver dezes.

Reacties zijn gesloten.