Dimitri en Eline in de hoofdrol op schakende Burendag

Er zat nog wat geld in het jubileumpotje en het jaar, waarin Caïssa-Eenhoorn zijn 100-jarig bestaan viert, is nog niet afgelopen, dus een extra schaakfeestje werd snel gepland. Gisteren waren grootmeester Dimitri Reinderman en Nederlands kampioene Eline Roebers de hoofdrolspelers in een simultaanwedstrijd en een speciale rapidachtkamp. De Amsterdammer scoorde 93 procent en de Amsterdamse schreef het mini-toernooi op haar naam.

Bekend resultaat in de simultaanwedstrijd met grootmeester Dimitri Reinderman. De zwarte koning is gevallen.

Het werd in de loop van de middag gezellig druk in De Kreek en dat had ook te maken met de nationale Burendag. Rond een uur of vier kwamen de eerste deelnemers voor de buurtbarbecue en de wijk Bangert en Oosterpolder kreeg bij het invallen van de duisternis extra sfeer door de lichtjesavond.

Voor het schaken liep het niet storm, maar dat ging niet ten koste van het enthousiasme. Twaalf leden van Caïssa-Eenhoorn meldden zich voor de simultaanwedstrijd alsmede oud-lid Kevin Smit en ook Thomas Broek was naar Zwaag gekomen. Thomas is een topspeler van Aris de Heer, Castricum en De Wijker Toren. In zijn topjaren haalde hij een rating royaal boven de 2200. Drie jaar geleden werd hij door een beroerte getroffen en is na zijn periode van herstel nog altijd een schaker om rekening mee te houden. Zo zegevierde hij begin 2022 op het jubileumtoernooi van schaakclub Purmerend (zes uit zeven) en had enkele maanden daarvoor tijdens het Chrysantentoernooi in Heerhugowaard indruk gemaakt met een prachtige partij tegen… Eline Roebers. De routinier uit Middenbeemster hield de toenmalige jeugdwereldkampioene op remise.

Tegen Dimitri Reinderman was hij een van de langste volhouders. De grootmeester, tien jaar geleden kampioen van Nederland en als jeugdspeler opgegroeid bij de schaakvereniging uit Hoorn, schudde bij het begin van elke partij veertien opponenten de hand. Voor hem een voordeel om geen grote rondjes te lopen, voor de simultaannemers een nadeel omdat de simultaangever daardoor weer snel terug aan het bord was. Maar daar hield de oud-Westfries rekening mee. Een beurt overslaan was geen probleem en Dimitri maakte zelf de grootst mogelijke wandeling door de hele speelzaal te gebruiken voor zijn rondjes. Onderweg kijkend naar de posters van de muziektoppers en mogelijk om extra concentratie op te doen voor zijn volgende zetten.

Nizar Alayoubi, Boris de Best, Harry de Best, Co Buysman, Dik Goosen, Marc Heertjes, Julian Jong (de enige jeugdspeler), Ardjan Langedijk, Ger Roos, Kevin de Rooij, Bert Spil en Arend Stapel hielden de eer van de thuisclub hoog. Zij maakten het de topper van meesterklasser De Waagtoren behoorlijk lastig. Marc Heertjes en Ger Roos dwongen de witspeler remise af, maar ook de partij van Boris de Best mocht er zijn. Met vader Harry bezocht hij afgelopen dinsdag pas de tweede clubavond van Caïssa-Eenhoorn en boekte in zijn debuutcompetitiepartij tegen Marc Baank een fraaie remise. Daar was hij zaterdagmiddag ook dicht bij, maar in een dame-eindspel miste hij (nog) de finesses om dat halve puntje veilig te stellen.

 

 

Twaalf winstpartijen, twee remises en daarmee een score van 93 procent. Dimitri Reinderman leverde een prima prestatie, want hij nam het op tegen een flink aantal spelers van een behoorlijk kaliber. Tussen de bedrijven door volgde hij – tijdens zijn rondjes door de speelzaal – af en toe de partijen van de rapidachtkamp, die wat later begon dan de simultaanwedstrijd.

Aanvankelijk zou Eline Roebers simultaangeefster zijn voor de jeugd van Caïssa-Eenhoorn. Door de geringe belangstelling werd besloten om die activiteit te schrappen en zeven spelers van de hoogste twee KNSB-teams te vragen deel te nemen aan een achtkamp. Het speeltempo bedroeg tien minuten met per zet drie seconden toegevoegde tijd. De internationaal meester uit Amsterdam heeft van de zomer de 2400-grens aangetikt en wellicht inspireerde dat gegeven een van haar opponenten om de invitatie-achtkamp de titel ‘Eline en de Zeven Kneuzen’ mee te geven.

Na vijf ronden leek daar een kern van waarheid in te zitten, toen Eline met de maximale score aan de leiding ging en de op de tweede plaats staande Bas den Boer en Mark van Ojik twee punten achterstand hadden. Maar Gilbert Vrancken bracht de spanning terug. Ondanks het feit dat de witspeelster een dikke minuut op de klok had en de routinier van Caïssa-Eenhoorn zo rond de tien seconden, won Gilbert en mocht zich een echte reuzendoder noemen door in de slotronde eveneens Bas (die een kans had op de gedeelde eerste plaats) te verslaan. Bij de prijsuitreiking veranderde Caïssa-Eenhoorn-bestuurslid Ardjan Langedijk de naam van het mini-toernooi in ‘Eline en de Zeven Reuzen’ en dat was voor onze club zeker toepasselijk. Arne Moll tekende met zetherhaling nog voor remise tegen de Nederlands kampioene die met 5½ punt er eentje meer had dan Nick Manshanden die werd gehuldigd als beste speler van de organiserende vereniging. De achtkamp was uit nood geboren, maar smaakte zeker naar meer.

Eindstand:
1. Eline Roebers......................................7   5   1   1 = 5½
2. Nick Manshanden....................................7   4   1   2 = 4½
3. Bas de Boer........................................7   4   0   3 = 4
4. Gilbert Vrancken...................................7   3   1   3 = 3½
5. Mark van Ojik......................................7   3   0   4 = 3
   Abel Romkes........................................7   2   2   3 = 3
7. Arne Moll..........................................7   2   1   4 = 2½
8. David Verweij......................................7   2   0   5 = 2

Hieronder een foto-overzicht van het schaakfeest op de nationale Burendag.

Caïssa-Eenhoorn-bestuurslid Ardjan Langedijk heet grootmeester Dimitri Reinderman welkom bij de simultaanwedstrijd van de 100-jarige schaakvereniging.

De simultaangever vertelt de simultaannemers dat zij een keer rustig een beurt kunnen overslaan.

Dimitri Reinderman en Caïssa-Eenhoorn-secretaris Ger Roos wensen elkaar prettige partij.

Nizar Alayoubi, die voor het eerst aan een simultaanwedstrijd meedoet, moet nog een paar seconden wacht voor zijn antwoord op 1 c4.

Harry (links) en Boris de Best noteren, terwijl Dimitri Reinderman alweer bij het volgende bord staat.

Overzicht van de simultaanzaal, met Dimitri Reinderman bij het bord van Thomas Broek.

Dimitri Reinderman neemt even de tijd om de consequenties van de zet van Ardjan Langedijk te berekenen.

Het volgende rondje begint voor de simultaangever. Thomas Broek speelt een zet.

Tevredenheid bij de organisatoren Ardjan Langedijk en Robbert van Dijkhuizen (staand, links), als de invitatie-achtkamp en de simultaanwedstrijd in volle hevigheid aan de gang zijn.

Dimitri Reinderman aan zet bij Kevin Smit...

...en in de denktank bij Ger Roos.

Ook Marc Heertjes maakt het de simultaangever niet gemakkelijk. Zwart zal uiteindelijk remiseren tegen de grootmeester.

De Amsterdamse grootmeester bij het bord van Dik Goosen.

Concentratie bij Nizar Alayoubi.

Tijdens een groot rondje door de speelzaal bewondert Dimitri Reinderman de foto's van de muziektoppers.

En zijn de simultaannemers in afwachting van de dingen die komen gaan.

Arend Stapel probeert de grootmeesterlijke stelling te verzwakken.

Jeugdspeler Julian Jong ziet dat Dimitri Reinderman een aanval inzet.

Kevin de Rooij probeert de simultaangever te verrassen.

In het volgende rondje doet Dimitri Reinderman een torenzet tegen Julian Jong.

Zomaar een stelling. Met een witte dame op h5 moet Arend Stapel zijn loper op h6 laten staan.

Als Dimitri Reinderman voor zijn bord staat, zal Arend Stapel Tc1 spelen.

De grootmeester ziet de bui hangen (de zwarte dame kijkt naar veld g1) en antwoordt met Tf2.

With a little help from my friends? De al uitgespeelde Bert Spil kijkt mee hoe zwart nu verder moet.

Ger Roos heeft zijn eindstelling tegen Dimitri Reinderman bereikt: remise. Nizar Alayoubi kijkt toe.

De secretaris vraagt zich af of er tegen zijn oud-clubgenoot nog een betere zet was geweest. Ardjan Langedijk zoekt mee.

De wedstrijd gaat door. Kevin Smit komt met een toren in actie.

En Boris de Best biedt knappe tegenstand.

De langste partij is tegen Ardjan Langedijk die zojuist zijn c-pion heeft gespeeld.

Na afloop wordt het eindspel nog even bekeken.

We gaan door naar de invitatie-achtkamp.

De eerste ronde is begonnen. Nick Manshanden neemt het met wit op tegen Bas de Boer.

Kijken de organisatoren Ardjan Langedijk en Robbert van Dijkhuizen (achtergrond) naar Eline, derde van rechts, en de Zeven Kneuzen?

Grootmeesterlijk bezoek in de derde ronde. Dimitri Reinderman neemt poolshoogte bij de rapidachtkamp.

De achtkampers zijn bezig met hun vijfde partij. Rechts zal Eline Roebers van Bas de Boer winnen en haar voorsprong op de naaste concurrenten op twee punten brengen.

De topper tussen Nederlands kampioene Eline Roebers en Bas de Boer.

Robbert van Dijkhuizen heeft de indeling voor de zesde ronde voorgelezen. De koploopster mag het opnemen tegen Gilbert Vrancken.

Aan de andere kant van de tafel treffen de teamgenoten Abel Romkes (wit) en Arne Moll elkaar.

In de beslissende fase van de achtkamp neemt de publieke belangstelling toe.

Het eindspel in de partij Eline Roebers - Gilbert Vrancken. De witspeelster heeft nog 71, zwart vijf seconden op de klok.

Het verschil is kleiner geworden: 49 om zes seconden.

En nu zijn de rollen omgedraaid: negen om dertien seconden.

Gilbert, de reuzendoder, wordt gefeliciteerd met zijn overwinning.

Er is voldoende tijd om met grootmeester Dimitri Reinderman enkele stellingen in het eindspel door te nemen.

De slotronde is begonnen met op de voorgrond de partij Arne Moll - Eline Roebers.

Het wordt weer een spannend eindspel.

Wit moet zijn paard op d3 weghalen.

Dat is gebeurd en nu wil zwart met haar koning naar f2.

Waarop Arne met Pd3 schaak geeft.

De eindstelling door zetherhaling.

Eline en de Zeven Reuzen. Vlnr Abel Romkes, Bas de Boer, Arne Moll, Nick Manshanden, winnares Eline Roebers, David Verweij, Mark van Ojik en Gilbert Vrancken.

 

1 thought on “Dimitri en Eline in de hoofdrol op schakende Burendag

  1. Toevoeging: mijn partij tegen Kevin Smit had een fraai einde.
    Wit: Kh2, De3, Te5, a5, f5, g2, h3
    Zwart: Kg8, Da4, Ta8, f7,. g6, h7

    1…Txa5
    2. f6! Txe5
    3. Dh6! en opgegeven wegens ondekbaar mat.

Reacties zijn gesloten.