Bert Spil scoort goed in hoofdgroep rapidkampioenschap NHSB

Een mindere zet hoeft nog geen slechte partij op te leveren, een mindere partij geen slecht toernooi. Een mindere deelname is zeker niet een beroerd kampioenschap. Zaterdag kwamen 36 liefhebbers van het rapidschaak naar Volendam om om de NHSB-titel te spelen. De organiserende vereniging ontvangt al vele jaren het dubbele aantal en iedereen tastte in het duister, waarom café-restaurant De Groene halfvol was.

Bert Spil (links) zit aan het eerste bord tegenover toernooifavoriet Colin Stolwijk, die wel wat zorgelijk kijkt.

Aan het evenement, de gastheer en de locatie lag het zeker niet. Rapidschaken is een mooie vorm van de schaaksport. Je kan in één dag naar de beslissing toewerken en het speeltempo (ditmaal een kwartier en per zet vijf seconden toegevoegde tijd) geeft ruimte om regelmatig na te denken. In vijfminutenpartijen of partijen met nog minder tijd op de klok is het vooral zaak heel snel te zetten. Daarnaast is schaakclub Volendam al vele jaren een prima organisator. Sinds 2004 wordt het rapidkampioenschap van de Noordhollandse Schaakbond in het IJsselmeerdorp gehouden en met uitzondering van coronajaar 2020 staat het evenement als een dijk. Een goede organisatie, een ongedwongen sfeer plus een mooie en gezellige speelzaal leverden steeds een prima schaakdag op.

Dat Sinterklaas op dezelfde dag in de haven arriveerde, kon geen reden voor de lagere belangstelling zijn. Verreweg de meeste schakers kwamen van buiten Volendam en al vaker viel het toernooi samen met de intocht. Misschien is het een soort stilte voor de storm. In 2024 heeft de twintigste editie van ‘Schaken op de dijk’ plaats en die lustrumviering mag best knallen.

Schrijver dezes hoorde zaterdag een van de mooiste opmerkingen ooit. In de pauze tussen de tweede en derde ronde raakte ik in gesprek met Arie Meruma, mijn eerste opponent. Voor schaakhistorisch onderzoek kijk ik regelmatig in oude clubbladen die op het internet zichtbaar zijn of die ik ooit kreeg toegestuurd. Zijn naam was mij bekend bij schaakclub Purmerend en al snel ging het over vroeger, want Arie schaakt al heel wat jaren bij De Vennep. We hadden het over al dan niet onterechte verliespartijen en de regerend clubkampioen van De Vennep herinnerde zich een schaker die was overleden en op zijn grafsteen had laten zetten: ‘Ik lig hier goed, maar ik stond beter’.

Echte schakershumor en na zo’n tekst kan de dag niet meer stuk. Ze zeggen ook wel eens ‘hoe ouder, hoe gekker’ en dat gold voor menig deelnemer en zeker voor mijzelf. Seizoenenlang heb ik in een middenmootachtkamp geschaakt en als 69-jarige stond mijn naam voor het eerst in de hoofdgroep; natuurlijk een gevolg van het uitblijven van veel Noord-Hollandse toppers. Door bijzondere omstandigheden kon ik echter maar vier van de zeven partijen spelen en daardoor werd het accent snel verlegd naar de prestaties van drie clubgenoten. Ook de Caïssa-Eenhoorn-inbreng in Volendam is wel eens groter geweest.

Bert Spil verbaasde door in de hoofdgroep, waarin de titel de inzet was, op een gedeelde derde plaats te eindigen. De Hoornse routinier ontbrak slechts driemaal en was vooral in de eerste tien jaren succesvol. Zo zegevierde hij in 2006 in de B-groep en werd in de A-achtkamp van 2009 en 2013 tweede. Drie keer viel hij net buiten de prijzen. Daarna speelde hij geen rol van betekenis, maar zaterdag mocht hij naar voren komen om een prijs in ontvangst te nemen. Met 4½ uit zeven had Bert dezelfde score als Nico Koning (de hoogstgeëindigde van de organiserende vereniging) en André Duijvesteijn (De Vennep).

Bert Spil (rechts) in de eerste ronde op weg naar de overwinning tegen Gerard Kuijs.

In groep A viel Nizar Alayoubi net buiten het denkbeeldige podium. De speler van Caïssa-Eenhoorn begon met een halfje uit twee rustig, maar won daarna drie partijen en stond met nog één ronde te gaan op de tweede plaats. Daarin verloor hij echter van Perry Koopmans (Purmerend) die zo de derde plaats pakte, terwijl Nizar gedeeld vierde werd.

Nizar Alayoubi heeft in de tweede ronde zwart tegen Pieter Dijker.

Alex Swart maakte zijn debuut in Volendam. Voor de Caïssa-Eenhoorn-vertegenwoordiger had de toernooiplanner achteraf gezien meteen de finale in petto, want Daan Heus was zijn eerste opponent. De jeugdige speler van HWP (Haarlem) had twee weekeinden eerder de Finbotx GP, in cultureel centrum De Plataan in Zwaag, gewonnen en nam die vorm mee naar café-restaurant De Groene. Hij versloeg Alex en legde zo de basis voor de eindzege in groep B, terwijl zijn opponent de tweede plaats veroverde.

Alex trof overigens voor de pauze alle concurrenten tegenover zich. In zijn tweede partij versloeg hij de Volendammer jeugdspeler Liam Doevendans (gedeelde vierde) en in de volgende ronde sloeg hij in een spannende partij tegen Esther Hogenboom (derde) opnieuw toe. Na de pauze scoorde hij honderd procent. Omdat bij gelijk eindigen het onderling resultaat telde, had Daan meteen al een voorsprong op Alex genomen. Met zijn remises tegen Jim Meij en Esther Hogenboom, allebei spelend voor De Vennep, kwam het Haarlemse puntentotaal eveneens op zes uit en werd de uitslag van de openingsronde bepalend voor de eindzege.

Voor de derde maal op rij treft Alex Swart een concurrent. Zwartspeelster Esther Hogenboom (die op de derde plaats zal eindigen) is aan zet. Naast haar zit Liam Doevendans.

Voor Volendam kreeg de negentiende editie van ‘Schaken op de dijk’ een bijzonder verloop. Spelers van de organiserende vereniging hebben zich nooit kunnen mengen in de strijd om de hoogste klasseringen, maar zaterdag was dat anders en had Volendam met Nico Koning, Reinier Bodemeijer en Hans Keizer drie man in de top zeven. Beste speler van de organiserende vereniging werd Nico Koning: met 4½ punt gedeeld derde. Nico heeft vaker een plaats in de hoofdgroep gekregen, zoals in het eerste toernooi in 2004. Hij klasseerde zich toen in een veld van twintig deelnemers als negentiende. Zijn beste prestatie was de achtste plaats in 2006. Ditmaal verbeterde hij het Volendam-record in de hoofdgroep. Erik Steur was vier jaar geleden gedeeld zevende geworden.

Gerard Veerman leverde in de A-groep een opvallende prestatie. In eerdere seizoenen is de Volendammer enkele keren dicht bij de groepszege geweest, maar de eerste plaats zat er steeds net niet in. Wel werd hij driemaal tweede. Zaterdag verloor hij in de tweede ronde van Wim Dekker en bleef een half uur later op remise steken tegen Pieter Dijker. Met vier winstpartijen op rij veroverde hij dan toch – en overtuigend – de eerste plaats. De 9-jarige Liam Doevendans, de jeugdkampioen van Volendam, behaalde een mooie score van vijftig procent in groep B.

Het kampioenschap kreeg met Bart-Piet Mulder (De Wijker Toren) een verrassende winnaar. Hij won alle partijen, ook die tegen toernooifavoriet Colin Stolwijk (Magnus). Bart-Piet heeft drie derde plaatsen achter zijn naam staan; zijn beste eindklasseringen. Colin is de rapidkampioen van 2018, maar moest – hoewel hij 158 ratingpunten meer had (2097 om 2255) – nu genoegen nemen met de tweede stek. De oud-Heerhugowaarder leverde in zijn derde partij al een halfje in bij André Duijvesteijn en verloor vervolgens van de koploper. Omdat ruim tien deelnemers aan elkaar gewaagd waren en onderling punten van elkaar pakten, stonden de twee toppers – de enigen met een rating boven de 2000 – met duidelijk verschil op de bovenste twee plaatsen.

Hoofdgroep:
1e ronde: Bert Spil-Gerard Kuijs 1-0, Co Buysman-Arie Meruma 0-1
2e ronde: Colin Stolwijk-Bert Spil 1-0, Erwin van Oeffel-Co Buysman 1-0
3e ronde: Bert Spil-Hans Pelt 1-0, Co Buysman-Marcel Verschoor 0-1
4e ronde: Nico Koning-Bert Spil ½-½, Jan Veerman ‘Kluit’–Co Buysman 1-0
5e ronde: André Duijvesteijn-Bert Spil 1-0, Co Buysman afwezig
6e ronde: Bert Spil-Sipco Schimmel 1-0, Co Buysman afwezig
7e ronde: Marcel Verschoor-Bert Spil 0-1, Co Buysman afwezig
Eindstand:
1. Bart-Piet Mulder (De Wijker Toren, 2097).............7 7 0  0 = 7
2. Colin Stolwijk (Magnus, 2255)........................7 5 1  1 = 5½
3. Nico Koning (Volendam, 1848).........................7 4 1  2 = 4½
  André Duijvesteijn (De Vennep, 1827).................7  4  1  2 = 4½
  Bert Spil (Caïssa-Eenhoorn, 1740)....................7  4  1  2 = 4½
6. Reinier Bodemeijer (Volendam, 1776)..................7 4 0  3 = 4
  Hans Keizer (Volendam, 1712).........................7  4  0  3 = 4
8. Arie Meruma (De Vennep, 1823)........................7 3 1  3 = 3½
  Lars van Renselaar (KNSB-lid, 1750)..................7  3  1  3 = 3½
  Ron Greven (KNSB-lid, 1696)..........................7  3  1  3 = 3½
  Hans Pelt (Purmerend, 1679)..........................7  2  3  2 = 3½
  Serkan Milli (Purmerend, 1623).......................7  3  1  3 = 3½
13. Jan Poland (De Waagtoren, 1711)......................7 3 0  4 = 3
  Marcel Verschoor (Oegstgeest’80, 1650)...............7  3  0  4 = 3
  Gerard Kuijs (Castricum, 1635).......................7  3  0  4 = 3
16. Sipco Schimmel (De Vennep, 1672).....................7 2 1  4 = 2½
  Henk Veerman (Volendam, 1651) *......................6  1  1  4 = 2½
  Erwin van Oeffel (ZSC-Saende, 1516) *................6  1  1  4 = 2½
19. Jan Veerman ‘Kluit’ (Volendam, 1670) *...............6 1 0  5 = 2
20. Co Buysman (Caïssa-Eenhoorn, 1658)...................4 0 0  4 = 0
* = Reglementair punt vanwege oneven aantal spelers in een ronde.
Groep A:
1e ronde: Nizar Alayoubi-Wim Dekker 0-1
2e ronde: Pieter Dijker–Nizar Alayoubi ½-½
3e ronde: Nizar Alayoubi–Leon van den Berg 1-0
4e ronde: Nizar Alayoubi–Gerard Veerman 0-1
5e ronde: Renzo Hogenboom–Nizar Alayoubi 0-1
6e ronde: Nizar Alayoubi–Ton Huisman 1-0
7e ronde: Perry Koopmans – Nizar Alayoubi 1-0
Eindstand:
1. Gerard Veerman (Volendam, 1439)......................7 5 1  1 = 5½
2. Ton Huisman (Purmerend, 1482)........................7 4 0  3 = 4
3. Perry Koopmans (Purmerend, 1501).....................7  4  0  3 = 4
4. Wim Dekker (Purmerend, 1551).........................7 3 1  3 = 3½
  Renzo Hogenboom (De Vennep, 1478)....................7  3  1  3 = 3½
  Nizar Alayoubi (Caïssa-Eenhoorn, 1435)...............7  3  1  3 = 3½
7. Leon van den Berg (KNSB-lid, 1700)...................7 2 0  5 = 2
  Pieter Dijker (Castricum, 1426)......................7  1  2  4 = 2
Groep B:
1e ronde: Alex Swart–Daan Heus 0-1
2e ronde: Liam Doevendans–Alex Swart 0-1
3e ronde: Alex Swart–Esther Hogenboom 1-0
4e ronde: Alex Swart–Jacob Poel 1-0
5e ronde: Thomas Kroon–Alex Swart 0-1
6e ronde: Alex Swart–Jim Meij 1-0
7e ronde: Kees de Vlieger–Alex Swart 0-1
Eindstand:
1. Daan Heus (HWP, 1400)................................7 5 2  0 = 6
2. Alex Swart (Caïssa-Eenhoorn, 1141)...................7 6 0  1 = 6
3. Esther Hogenboom (De Vennep, 1403)...................7 3 3  1 = 4½
4. Liam Doevendans (Volendam, 1309).....................7 3 1  3 = 3½
  Thomas Kroon (Volendam, 1270)........................7  3  1  3 = 3½
6. Jim Meij (De Vennep, 1309)...........................7 1 3  3 = 2½
7. Kees de Vlieger (De Vennep, 1396)....................7  1  2  4 = 2
8. Jacob Poel (Purmerend, 1247).........................7 0 0  7 = 0

Nog wat meer foto's.

Het NHSB-kampioenschap in Volendam begint in de hoofdgroep met een Volendammer toppartij: Reinier Bodemeijer - Henk Veerman.

Colin Stolwijk, de rapidkampioen van 2018 en als eerste geplaatst, opent het toernooi met zwart tegen Ron Greven.

Drukte bij het bord van de partij Thomas Kroon - Jim Meij (groep B).

De 9-jarige Liam Doevendans ziet dat zijn 1. e4 door Alex Swart is beantwoord met ... c6.

We zijn wat verder in de partij Liam Doevendans - Alex Swart. Beiden hebben 15:13 op de klok. Naast Liam zit de latere groepswinnaar Daan Heus.

Colin Stolwijk (wit) trekt ten aanval tegen Bert Spil.

Het materiaal is gelijk: twee torens, een paard en vijf pionnen. Bert Spil denkt na over hoe hij Colin Stolwijks plan moet verstoren.

Dit lijkt toch een linke stelling voor zwartspeler Nizar Alayoubi. Pieter Dijker lijkt zich op te maken voor een pionnenaanval op de koningsvleugel.

Sfeerbeeld van de speelzaal in De Groene.

En nog een. De derde ronde is aan de gang. Op de voorgrond kijkt arbiter Joost Jansen (zittend) op de computer naar de stand in de hoofdgroep.

Op de voorgrond de achtkampen A (links) en B. Bij het raam de hoogste zes borden van de hoofdgroep.

De overige vier borden van de twintig spelers tellende hoofdgroep. Met in de derde ronde weer een Volendammer derby: Henk Veerman - Jan Veerman 'Kluit' (voorgrond).

Aan het zesde bord staat Hans Keizer op het punt een zet te doen tegen Sipco Schimmel.

De Volendam-spelers Reinier Bodemeijer (wit) en Nico Koning zitten aan het derde bord. Naast Reinier de latere rapidkampioen Bart-Piet Mulder.

Zorgen voor Nizar Alayoubi (wit) die de partij tegen Leon van den Berg toch zal winnen.

De laatste foto. Bert Spil (aan het eind van de middag gedeeld derde) wacht af wat Hans Pelt zal spelen. Naast de routinier van Caïssa-Eenhoorn de partij Hans Keizer - Sipco Schimmel.

 

1 thought on “Bert Spil scoort goed in hoofdgroep rapidkampioenschap NHSB

Reacties zijn gesloten.