Domper voor Caïssa-Eenhoorn 2

De ZSC/HWP Combinatie heeft een einde gemaakt aan de ongeslagen reeks van 12 wedstrijden van Caïssa-Eenhoorn 2. De Zaankanters waren in De Kreek verrassend te sterk en wonnen met 5,5-2,5 waardoor de CE 2 koploper af is.

Caïssa-Eenhoorn 2 is onderweg tegen ZSC-HWP Combinatie. Teamleider Robbert van Dijkhuizen heeft een goed overzicht. Op de voorgrond David Verweij (links) en Chris de Saegher, de kopmannen van de derdeklassers.

Zonder Peter Doggers maar met Joseph Molenaar kwam CE 2 weer sterk voor de dag in de vierde ronde van de KNSB-competitie. Na drie overtuigende overwinningen op Aartswoud, Amsterdam West en Caïssa 3 was het combinatieteam van ZSC Saende en Het Witte Paard Zaandijk (volgend seizoen verder als fusieclub) de eerste echte uitdaging. Een mix van veel ervaren spelers met een in de breedte sterk achttal. Op papier zijn wij in de grote linie nog steeds wel sterker maar het mag dan zeker niet tegenzitten. Iets wat deze dag wel het geval was.

Het begon allemaal prima. Nick Manshanden pakte een inferieure variant van Remco van der Meer goed aan en kreeg al snel een prima stelling met een dubbelpion meer en activiteit waarbij zwart weinig compensatie had.

Manshanden - Van der Meer na 18...gxh6

Met een pion meer mag het duidelijk zijn dat wit het betere van het spel heeft maar er wel enige techniek nodig is om het voordeel om te zetten in een punt. Na 19.Tf7 werd wit een handje geholpen: 19...Thg8? 20.Pdxb5+! cxb5 21.Tdxd7 waarna de zwarte stelling niet meer te houden is: 1-0. In plaats van Thg8 kan zwart 19...Te7 20.Txe7 Lxe7 21.Pxe6+ Kc8 nog proberen. Ondanks de pluspionnen is het nog niet zo makkelijk gewonnen voor wit.

Nick Manshanden analyseert zijn partij met opponent Remco van der Meer.

Net toen het even later spannend ging worden rondom de tijdnoodfase zette Peter van den Brink zijn team op een 2-0 voorsprong. Dat punt had ik gezien de gelijkopgaande partij niet perse verwacht en Peter zelf ook niet. In een degelijke partij met Yuri Eijk had wit constant iets makkelijker spel maar was het evenwicht nooit echt ver weg totdat het ineens tactisch misging voor wit. Peter twijfelde niet en greep de kans met beide handen aan.

Eijk - Van den Brink na 21.b4

Peter trok zich namelijk niks aan van het paard dat aangevallen stond en speelde 21...Tg8. Na 22.bxc5? (22. g3 Pe4 23.Dd3 en niks aan de hand voor wit) Txg2+! 23.Kxg2 Tg8+ 24.Kh3 Dxf3+ 25.Kh4 Tg5 staat wit spoedig mat: 0-1.

Alexander Geerts had met de witte stukken niet bereikt wat hij wilde uit de opening en keek vrij snel tegen een matige stelling aan. Na lang rokeren stonden voor zwartspeler Erik Lust alle seinen op groen om aan te vallen.

Geerts - Lust na 16...c4?!

Zwart heeft alle redenen om tevreden te zijn met aanvalskansen op de damevleugel terwijl wit weinig heeft. Na het gespeelde 16...c4 had Alexander echter een ontsnapping gevonden van een mogelijk vervelende middag: 17.Pe4! Dxd2 (17...Dd8 18.Pxf6 Dxf6 19.Le2 - dames op het bord houden was zeker kansrijker geweest voor wit) 18.Pxf6+ Kg7 19.Txd2 Kxf6. Zwart heeft nog steeds prettiger spel maar nadat kort daarna afgeruild werd in de richting van een ongelijk lopereindspel geloofden beide spelers het wel en was remise een feit.

Dat het maar bij deze 2,5 punt bleef en dat dit de enige remise zou zijn in de wedstrijd was onnodig en tekenend voor een middag waarbij het allemaal net niet lekker liep bij de meeste spelers. Zo ging het bij Ron Deen en Ardjan Langedijk vrijwel gelijktijdig mis en draaide het wedstrijdverloop compleet.

Strijd op de hoogste borden. David Verweij, Alexander Geerts, Ron Deen en Nick Manshanden (vlnr) weten zich letterlijk in de rug gesteund door hun clubgenoten.

Tegen Hans Galjé kon de niet fitte Ron met zwart na een theoretische variant het sterke witte centrum aantasten en leek hij gelijkspel te kunnen maken. In een moeilijke stelling die volgde waarin wit druk kon opvoeren op de pion op e7 werd het echter lastiger voor zwart. De pion bleek niet meer te houden waarna Ron met kunst-en vliegwerk de schade enigszins beperkt kon houden.

Galjé - Deen na 39.Kf3

Het ontstane toreneindspel is al geen pretje voor zwart maar makkelijk te winnen is het natuurlijk niet voor wit. Er zullen vast wel statistieken zijn over dit toreneindspel met een pluspion maar ik vermoed dat wit wel zo'n 60% scoort. In dit geval hielp het in ieder geval niet dat de zwarte koning naar f5 (vanaf g7) is gegaan hoe logisch het ook voelt. Na 39...Te7? 40.Tc6! staat zwart namelijk vast: 1-0.

In een maoevreerpartij tussen Ardjan en Jan-Bart Abcouwer gaven beide spelers geen krimp. Op zet 28 ging de eerste pion pas in het doosje waarna zwart langzamerhand het initatief over kon nemen via de net geopende g-lijn. Alles viel vervolgens op zijn plek voor zwart.

Langedijk - Abcouwer na 36.Td1

Het is onderhand erg lastig geworden om goede velden (en routes) te vinden voor de witte stukken terwijl zwart ideaal staat. Met 36...Pe7 kan zwart het laatste stuk goed plaatsen: 37.Tg1 Pg6 38.Kh1 Pxe5 en opgegeven: 0-1

Voor Chris de Saegher was er genoeg reden voor revanche na twee dompers afgelopen seizoen. Kopman David Verweij moest dat deze middag ontgelden. Vorig seizoen met Het Witte Paard ging het voor Chris mis in de KNSB-competitie (teamverlies ondanks onderlinge overwinning op Ron Deen) en in de NHSB-bekerfinale (nederlaag tegen Abel Romkes). In de partij kreeg David niet op het bord wat hij graag wilde spelen waardoor de witspeler alle tijd had om langzaam de druk op te voeren.

De Saegher - Verweij na 30.Pe6

Wit staat lekker met een sterk paard en er zijn weinig aanknopingspunten voor zwart. Na 30...g5 31.Kg2 h6 is het witte plan duidelijk: de h-lijn openen en matzetten. Daar viel eigenlijk vrij weinig tegen te doen. Zo'n 10 zetten later bleek de nul dan ook onvermijdelijk: 2,5-3,5.

Van een voorsprong in minder dan een halfuur tijd naar een achterstand. Een tegenvaller, maar er was nog hoop op borden 7 en 8. Jochem Woestenburg en Joseph Molenaar gaven alles om er in ieder geval nog een 4-4 uit te slepen. Lange tijd leek dat zeker tot de mogelijkheden te behoren.

Het schaakpubliek weet waar de spanning zit. Het zevende en achtste bord van de wedstrijd Caïssa-Eenhoorn 2 - ZSC-HWP Combinatie trekken rond de klok van zes uur de meeste aandacht.

Vanaf dezelfde plaats en op hetzelfde tijdstip is deze foto gemaakt. De beslissing in het eersteklasseduel Caïssa-Eenhoorn - Groninger Combinatie 2 is al gevallen (de thuisploeg wint) en moeten Henk-Jan Visser (rechts) en Daan Noordeloos het even zonder toeschouwers doen.

Joseph speelde tegen collega-schaaktrainer Frank Tijdeman die eind oktober nog een grote en succesvolle simultaan organiseerde in de Zaanstreek. Met wit bouwde Joseph zijn stelling prima op en had alle tijd aangezien zijn tegenstander de speelzaal pas later had bereikt. Hij maakte het zwarte loperpaar onschadelijk en wikkelde af in de richting van een prima eindspel aan met een pion meer.

Ondertussen wisten zowel Joseph als Jochem dat ze moesten knokken voor een resultaat hetgeen zij, maar de tegenstanders en het publiek natuurlijk ook voelde. Tegen Erik van Nassau speelde Jochem met zwart een degelijke partij waarin wit een klein plusje had en druk kon zetten op e6. Doorbreken lukte echter niet waarna zwart het over kon gaan nemen.

Van Nassau - Woestenburg na 43...Lxe7

Inmiddels heeft zwart al zijn zwaktes opgelost en speelt dit eindspel toch wat makkelijker gezien de structuur. Uiteindelijk lukte het om de zwarte koning de witte stelling binnen te manoevreren (naar c4) en heeft zwart de beste winstkansen. Jochem bereikte namelijk een gunstiger toreneindspel maar vind alle goede zetten maar eens. Zeker na bijna 5 uur schaken zonder al te veel wedstrijdritme wat overigens voorzowel Jochem als Joseph gold.

Witspeler Erik van Nassau is aan zet tegen Jochem Woestenburg.

Dat brak beide ook op want Joseph verloor enkele pionnen en keek even later net als Jochem tegen een verloren toreneindspel aan. Ruim na 18.00 uur zat er dan ook niks anders op dan de handdoek in de ring te gooien: 2,5-5,5. Een grote uitslag die een tikje geflatteerd is maar gezien het spel moesten we deze dag gewoon onze meerdere erkennen.

Joseph Molenaar noteert, Jochem Woestenburg denkt na en Hoornse en Zaanse supporters denken mee.

Nadat CE 2 in het gehele seizoen 2022-2023 ongeslagen is gebleven en ook in de eerste drie wedstrijden van dit seizoen staan wij dus weer met beide benen op de grond en zijn we koploper af in de derde klasse C. Concurrent VAS 2 won wel voor de vierde ronde op rij en voert nu de ranglijst aan. Dat wij nog steeds 2,5 bordpunten meer hebben is natuurlijk wel een prettige bijkomstigheid dat de burger moed geeft voor de belangrijke onderlinge wedstrijd tegen VAS 2 in februari. Nu tijd om onze rug te rechten zodat we het jaar goed af kunnen sluiten in de thuiswedstrijd tegen AAS op 16 december.