David Groen in de Club van 100

Caïssa-Eenhoorns Club van 100 heeft er een nieuw lid bij: David Groen. Uitkomend voor het derde team boekte hij zaterdag in de thuiswedstrijd tegen ZSC-HWP Combinatie 3 (2½-5½) een winstpartij van 113 zetten en is de veertiende speler die tot het gezelschap toetreedt.

De honderdste zet komt er aan. David Groen heeft 99. Tg4 gespeeld en zal na ... Td1 schaak geven met de toren.

Wie zijn hem voorgegaan? Hier volgt het rijtje: Fred Avis, Peter van den Brink, Co Buysman, Robin Duson, Wilko van der Gracht, Peter Holscher, George Huijzer, Frans Kragten, Ger Roos, Jerrel Thakoerdien, Jan Tuinstra, David Verweij en Henk-Jan Visser hebben allemaal een partij (voor sommige clubgenoten geldt de meervoudsvorm) van honderd of meer zetten gespeeld. Zijn er schakers van Caïssa-Eenhoorn die dat ook hebben gepresteerd in niet in dit overzicht zijn opgenomen, mail de partij naar schrijver dezes en we besteden er aandacht aan.

De lange zit van David was een van de weinige lichtpuntjes. Beetje bij beetje begint er tekening te komen in de klasse van Caïssa-Eenhoorn 3 (5F). Na drie van de zeven ronden is er een afscheiding tussen de top vier en de overige ploegen. De verschillen binnen beide kwartetten zijn klein en dan is het handig om een concurrent op afstand te houden. Tegen ZSC-HWP Combinatie 3 lukte dat zaterdagmiddag niet.

Caïssa-Eenhoorn 3 - ZSC-HWP Combinatie 3 is begonnen met 1. e4 op het eerste en tweede bord.

De puntloze Zaandammers passeerden de thuisploeg die een sterke 4-4 in de vorige wedstrijd geen vervolg kon geven. Nizar Alayoubi moet zijn draai in de zaterdagcompetitie nog vinden. Tegen de jonge uit Oekraïne afkomstige Wanja – zijn KNSB-naam is Ivan – Gorbunov raakte hij al in de opening een stuk kwijt en speelde daarna een verloren partij; zijn derde nul op rij.

Grote zorgen voor Nizar Alayoubi die al heel snel een paard achter staat.

Jelle de Jong speelde een attractieve opening tegen Dirk-Willem Swart. Die leverde hem pionwinst en een goede stelling op, maar hij verzuimde om te rokeren en dat brak hem op. De Zaanse zwartspeler sloeg snel toe. Met de opkomende e- en f-pion verjoeg hij stukken naar slechte velden en opende de e-lijn. Met de Hoornse koning en dame daarop, was 21. … Te8 de winnende zet. Acht zetten later had de ZSC-HWP’er een mat in drie in het vizier.

 

Teamleider Martijn de Wit nam aan het eerste bord plaats tegenover Machiel Moes. Met een dubbele aanval op de pionnen op c6 en g7 had de witspeler op de dertiende zet zijn eerste succesje te pakken. Omdat hij zijn b2-pion ruilde voor die op a7 zadelde de Zaanse kopman zichzelf met twee zwakke pionnen – op a2 en b2 – op. Na een grappige afruil op de lange zwarte diagonaal kwam het initiatief toch weer bij Machiel die over drie actieve stukken beschikte, terwijl bij de Caïssa-Eenhoorn-speler de loper op c8 en de toren op f8 niet meededen. Zwart verzuimde daar, via 21. … f5, verandering in aan te brengen en belandde meteen in een verloren stelling.

 

Invaller Alex Swart zadelde Tieme Braat met een isolani op d5 op, maar kreeg geen kans daar op te spelen. Door een te late korte rokade raakte hij een pion achter en het sterke aanvalsspel van de ZSC-HWP’er gaf wit niet de mogelijkheid terug in de partij te komen. Nog voor een toreneindspel begon, had Alex een tweede pion verloren en staakte na 49 zetten zijn verzet.

 

De gastploeg leidde met 0-4 en Willem de Boer bracht met zijn remise tegen Roy Kerkhoven de winst over de streep. Ze waren, aan het tweede bord, de sterkste spelers van beide teams. Snel werden de lopers geruild, waarna Roy het initiatief had op de damevleugel. Hij liet een paard naar b6 springen, maar haalde het snel terug en daarmee verzandde mogelijke aanvalskansen. Met alle torens en een paard (die van wit weer op b6) voor beiden leek de open d-lijn nieuwe kansen te bieden. Zetherhaling bracht echter ½-½ op het wedstrijdformulier.

Support van zijn clubgenoten Arnold van der Wolff (links) en Bert Spil voor Caïssa-Eenhoorns tweedebordspeler Roy Kerkhoven.

Nico Hoeve en Fred Avis, schaaktalenten uit de jaren zeventig bij ZSC-Saende en Caïssa, zaten als routiniers tegenover elkaar. Met een vlotte dameruil op d1 haalde Fred de rokademogelijkheid weg bij zijn opponent die dat geen probleem vond en de koning liet meedoen aan een loperruil op e3. Wit verdubbelde zijn torens op de open d-lijn en bereikte dat onze oud-clubvoorzitter dubbelpionnen op de a- en c-lijn kreeg. De zwartspeler had een minder solide pionnenstructuur en verzuimde om met 32. … gxf4+ voor hetzelfde te zorgen bij de ZSC’er. Nico miste overigens een grote kans met 39. Pxc5, maar kreeg dankzij een sterk springend paard een vrijpion op e4, terwijl hij er al één had op de g-lijn. De laatste stukken waren ondertussen geruild en de Hoornse koning kon in zijn eentje onmogelijk beide afstoppen.

Fred Avis (rechts) en Roy Kerkhoven hebben lol, maar scheidsrechter Erwin Denissen verzoekt de twee spelers om na de grap toch weer zo snel mogelijk stil te zijn.

Met een score van 2½ uit drie is Steven de Waart teamtopscorer van Caïssa-Eenhoorn 3. In de eerste helft van zijn partij tegen Ibrahim Mashal was het vooral manoeuvreren, maar de witspeler slaagde er niet in zijn betere stelling vast te houden en besloot op een cruciaal moment de kwaliteit te geven om een schaakvork uit de stelling te halen. Met alle zware stukken werkte Steven zorgvuldig toe naar een winnend eindspel.

Steven de Waart in de eerste helft van zijn partij tegen Ibrahim Mashal. Zwart zal 17. ... Pg6 spelen.

Een partij van meer dan honderd zetten is vaak de langste van een wedstrijd en dat was met David Groen – Sjaak Veth ook het geval. Na de korte rokade van David stuurde zwart meteen zijn g-pion op pad, maar een listige afruil van zijn opponent – waarbij de dame, een licht stuk en een pion betrokken waren – leverde wit een betere stelling op en hij hoefde zich geen zorgen meer te maken over de koningsvleugel. Er kwam een stelling met alle torens, het Hoornse loperpaar en Zaanse paarden op het bord. David had mooie lijnen en diagonalen voor zijn stukken en dat leverde hem op de 26e zet pionwinst op. Zwart hoopte met een tijdelijk paardoffer het materiële evenwicht te herstellen, maar de Caïssa-Eenhoorn-speler kon door terug te offeren twee pionnen veroveren en had na 29 zetten gewonnen spel. Zeker, toen hij op a5 nog een pion meesnoepte en drie vrijpionnen  naar voren kon sturen. Sjaak gaf een paard om die op a6 en b5 op te ruimen, waarna het meer dan vijftig zetten draaide om de witte e-pion. Hoe komt die van e5 op e8? Met 112. e8D was het zo ver. De extra loper deed handig dienst door na 112. … Te1+ het schaakje met 113. Le5 op te heffen en de e-lijn voor de toren te blokkeren. Na vijf uur schaken kon David de ‘1’ opschrijven.

David Groen heeft drie pionnen meer. Sjaak Veth zal 39. a6 beantwoorden met ... Td3.