De vlag hangt er figuurlijk goed bij

Even na half zeven zijn Henk-Jan Visser en Daan Noordenbos nog bezig. De beslissing in de wedstrijd Caïssa-Eenhoorn – Groninger Combinatie 2 is al gevallen (6½-2½), maar toch drommen de toeschouwers om het bord om niets van het eindspel te missen. Twee achttallen van ZSC-HWP Combinatie zijn in De Kreek te gast geweest en verschillende Zaandammers staan tussen de schaakliefhebbers. Voortijdig de arena verlaten is er niet bij. Op de 99e zet staakt Henk-Jan zijn verzet.

Het wordt drukker bij Caïssa-Eenhoorn - Groninger Combinatie 2. De thuisploeg leidt met 4½-2½. Op de voorgrond speelt Arlette van Weersel een damezet tegen Mark Kruit.

De thuisploeg pakt zijn derde opeenvolgende 6½-3½ overwinning en dat mag opmerkelijk worden genoemd. Een uitschieter daargelaten (zoals vorig seizoen de 7-3 triomf in Purmerend en de 7½-2½ bij oud-landskampioen En Passant) gaat het meestal om kleine cijfers. Bij de tien zeges in de afgelopen twee competities zitten driemaal 5½-4½ en vijf keer 6-4.

Opvallend is ook dat na vier zaterdagen slechts één speler ongeslagen is: Abel Romkes. De regerend clubkampioen boekt zijn derde partijwinst op rij; hij is de competitie begonnen met remise. Als het bij de één een keer niet lukt, staat de ander op. Een aardig detail is dat bij de laatste dertien overwinningen tien verschillende matchwinners zijn gefeliciteerd. Het geeft de kracht in de breedte weer en gezamenlijk worden zo mooie successen bereikt. Caïssa-Eenhoorn deelt de tweede plaats met Vianen/DVP en UVS en lijkt op weg naar een topdrieklassering, die voor het jubileumseizoen tweemaal werd behaald.

Groninger Combinatie 2 arriveert in de multifunctionele accommodatie in Zwaag zonder drie toppers. Anna Warakomska (WGM), Florian Jacobs en Maurice Schippers (FM) varen mee op het vlaggeschip dat bij de Haarlemse meesterklasser en titelkandidaat Kennemer Combinatie met 3½-6½ verliest, maar het invaltrio zorgt voor twee wellicht nuttige bordpunten. Twee van de drie invallers in De Kreek maakten ruim twee jaar geleden dezelfde reis en hielden toen Peter van den Brink (Adrian Clemens, FM) en Nick Manshanden (Peter Hendriks) op remise. Met Mark Kruit als derde oproepkracht hebben de Groningers toch een degelijk tiental samengesteld.

Kerstsfeer in De Kreek. Op de achtergrond luistert Caïssa-Eenhoorn-teamleider Tom Balla naar de nabespreking van de partij Alef Boer - Daan Zult.

Terwijl buiten Zwarte Pieten lopen en binnen de kerstversiering voor veel sfeer zorgt, brengt Daan Zult de scoringsmachine op gang. Met 7. … Lc5 lijkt hij te anticiperen op de korte rokade van Alef Boer die ook meteen volgt. De witspeler zet zo een paard in de penning en staat meteen onder grote druk. Na twintig zetten is er een stevige afruil afgerond. Daan beschikt over drie actieve stukken (dame, toren, loper), terwijl de Groningse toren en het paard op a1 en b1 nog niet van hun plaats zijn geweest. Zwart moet steeds een aanval op zijn materiaal pareren en die gedwongen zetten komen zijn stelling niet ten goede. Na 22. … Dh5 geeft hij in verloren positie op.

Daan Zult (links) en Alef Boer analyseren hun partij. De zwartspeler legt een variant uit kort na beider rokades.

Voor Mason Brouwer komt een einde aan een mooie reeks. Sinds zijn debuut in de KNSB-competitie heeft hij niet verloren, maar tegen Groningen Combinatie 2 gaat het mis. Elf partijen gespeeld: negen gewonnen, twee remise. Jouke Bakker zorgt voor de eerste nul. Daar ziet het niet naar uit, als Mason een centrumpion verovert. Beide spelers zoeken vervolgens de aanval op, waarbij wit zwaar materiaal op de half open f-lijn plaatst. Die pressie onderschat de Hoornse zwartspeler. In zijn verdediging mist hij de g- en h-pion en op de koningsvleugel heeft de Groninger veel ruimte voor aanvalszetten. Daarnaast werken de zwarte stukken niet goed samen en zijn vooral de torens kwetsbaar. Met de slotzet 34. Pe5 toont Jouke beide aspecten aan. Een dubbele aanval op een onverdedigde loper en een zwakke toren is niet te beantwoorden.

 

Bas de Boer en Misha Dorokhin zorgen voor een nieuwe voorsprong: 2½-1½. Drie weken na zijn remise tegen Jan Timman tekent Bas voor hetzelfde resultaat tegen Adrian Clemens. Aan het tweede bord doen beide spelers niet voor elkaar onder. Er zijn wat schermutselingen op de damevleugel, waar een vierkantje paarden (op c4 en d4 de witte, op c5 en d5 de zwarte) de strijd gesloten houden voor verdere ontwikkelingen. Die komen er niet. Het zware materiaal staat op de achtergrond klaar om toe te slaan, maar in een gelijkwaardige en bijna synchrone stelling kiezen de twee voor zetherhaling.

 

Gelijktijdig laat Misha zijn – toch alweer – derde zege op rij bijschrijven. Hij stuurt in het middenspel aan op dameruil op veld g5 in de wetenschap dat een dubbelpion van Simon Elgersma, met een rating van 2255 de sterkste man in de gastploeg, op de c-lijn een zwakte is. Wit kan die wegwerken, al moet hij wel toestaan dat de Caïssa-Eenhoorn-speler op die flank een sterk bastion (pionnen op c5 en d4) krijgt. Vooral de Groningse lichte stukken kunnen niet veel betekenen. Met verdubbelde torens op de b-lijn rondt Misha de aanval succesvol af. Een ruil moet Simon voltooien met een pionzet, waardoor voor de zwarte c-pion ruimte vrij komt om door te lopen. Als die de derde rij haalt, is de spanning verdwenen.

 

Vervolgens gaat het voorspoedig met Caïssa-Eenhoorn. Het Hollands is voor Peter Hendriks een attractieve manier om het tegen Robin Duson op te nemen. Hij gooit er ook de h- en g-pion tegenaan. De Hoornse witspeelster heeft kort gerokeerd en na negen zetten staat het Groningse pionnenblok f5-g5-h5 voor de deur. Daar ligt de oud-Nederlands jeugdkampioene niet wakker van. Er worden lichte stukken geruild, waarbij haar overgebleven paard sterker is dan de loper van zwart. Robin geeft twee pionnen om een fraaie mataanval met beide torens en het paard op te zetten.

Robin Duson heeft zojuist 25. Pa6 gespeeld, met een matdreiging op b8. Peter Hendriks zal een torenschaak geven op g4, maar zal de partij niet kunnen redden.

Martijn Monteban tekent voor zijn tweede opeenvolgende zege en dat is na een wat mindere periode een plezierig resultaat. Jan Baljé, nog niet zo lang geleden enkele seizoenen basisspeler van meesterklasser Groninger Combinatie, moet als kopman zijn meerdere erkennen in onze FIDE-meester. Op 9 oktober 1921 zaten beiden in De Kreek tegenover elkaar aan het vierde bord en die partij eindigde in remise.

De strijd gaat lang gelijk op. Na een vlotte ruil van de zwartveldige lopers zijn het vooral de paarden die aan het werk worden gezet. Met veel pionnen op de zwarte velden is de Groningse stelling iets beter, maar Martijn heeft zijn stukken zorgvuldig neergezet en na de tweede loperruil kantelt de partij. Wit lijkt met zwaar materiaal een sterke positie in te nemen op de open c-lijn, maar de routinier van Caïssa-Eenhoorn neemt die bezetting over. Zijn paard op c3 neemt een sleutelpositie in. De samenwerking van de witte stukken wordt verstoord en leidt tot torenwinst met de slotzet.

Martijn Monteban (zwart) is aan zet tegen Jan Baljé.

Caïssa-Eenhoorn vergroot zijn voorsprong naar 4½-1½ in de wetenschap dat Arlette van Weersel en Abel Romkes ook uitzicht hebben op winst. Daardoor kan een tegenvaller snel worden opgevangen. De witspelers treffen het niet deze zaterdagmiddag (zij veroveren slechts 3½ bordpunt) en Arne Moll is een van hen. Arnes laatste bondsoverwinning dateert van 2 maart 2022, al heeft hij daarna diverse titelhouders tegenover zich gehad en bleef de kersverse Abraham vorig seizoen met zeven remises ongeslagen. Met tegenovergestelde rokades verloopt de strijd tegen Dries Wedda volgens planning. Wit valt aan via de koningsvleugel, zwart via de andere flank. In een spektakelstuk laat Arne een paard op c3 instaan om een lang offensief op gang te brengen. Bovendien rondt hij een ruil op b3 niet direct af. Wit dwingt zijn opponent tot een aantal geforceerde zetten en staat na 27. … exd5 zelfs – kortstondig – twee stukken achter. Met het logische 32. Te1 (de extra loper van zwart wordt tweemaal belaagd) stokt echter de achttien zetten durende aanval. Dries kan zijn materiële voorsprong handhaven en vangt met zijn slotzet de dame.

Arne Moll overziet het slagveld tijdens zijn spektakelstuk tegen Dries Wedda.

Abel Romkes brengt de wedstrijdzege over de streep. Hij neemt het op tegen Christofoor Baljon die bijna een halve eeuw geleden zijn debuut maakte in ’s lands hoogste schaakklasse en voor Schaakclub Groningen en Philidor 1847 (Leeuwarden) jarenlang een solide basiskracht was. Caïssa-Eenhoorns clubkampioen is een nieuwkomer in de Nederlandse subtop en boekt tegen de ervaren speler uit Bedum een vroeg succesje met het veroveren van de b5-pion. Als Abel niet rokeert, zet zwart alles op een aanval op de damevleugel en besluit twee lichte stukken te geven voor een toren. Hij houdt de druk op die flank vast, maar bereikt er door het secure spel van wit niets mee. Er komt een eindspel op het bord van een Groningse toren contra de Hoornse paarden met daarbij een sterke pionnenstructuur van wit. Beiden krijgen een vrijpion op de d-lijn; die van Abel heeft als enige serieuze promotiekansen. Met die kennis beseft de noordelijke dirigent dat er geen muziek meer in de partij zit.

De twee paarden van Abel Romkes zijn sterker dan de toren van Christofoor Baljon. Wit heeft een pion op d6 geslagen, de Bedumse routinier zal 46. ... d2 spelen.

Arlette van Weersel en Mark Kruit werken in vlot tempo toe naar een stelling met alle zware stukken en zeven pionnen. Als die op het bord is gekomen, verliest de witspeler meteen zijn laatste centrumpion. Ook alle torens worden geruild en dan begint voor Arlette een langdurige poging om haar voordeel te verzilveren. Ze neemt met haar dame bezit van de open d-lijn en verhindert dat haar opponent jacht kan maken op achtergebleven pionnen. Als de zwarte e- en f-pion hand in hand kunnen opschuiven, komt de zege in zicht. De witte dame is erg beperkt in haar mogelijkheden en er is geen verdediging meer mogelijk tegen de oprukkende pionnen van de Caïssa-Eenhoorn-speelster. Met 53. … Ke5 haalt ze mogelijke eeuwig schaakjes uit de stelling om twee zetten later dameruil en aansluitend promotie af te dwingen. Dat wacht de Groningse routinier niet af.

Arlette van Weersel onderweg naar de winst tegen Mark Kruit. Na 43. b3 zal de zwartspeelster haar e-pion opschuiven.

Het wordt al donker en in de partij Henk-Jan Visser – Daan Noordenbos staan alle pionnen nog op het bord. Pas op de 72e zet gaat de eerste eraf. Ruim twee jaar geleden was dezelfde strijd toen al lang afgelopen (remise na 41 zetten). In de uren daarvoor is er van beide kanten heel secuur gespeeld en gezocht naar kleine voordelen. Zwart heeft niet gerokeerd en laat zijn koning naar b7 wandelen, waardoor de half open b-lijn voor Henk-Jan aantrekkelijk is. Gelijktijdig moet wit voorkomen dat Daan op de andere flank een doorbraak forceert. De Caïssa-Eenhoorn-speler heeft het loperpaar en zijn opponent de paarden, maar met alle pionnen nog aanwezig is het vooral voorzichtig manoeuvreren. En dan is het om één minuut voor zes zo ver. Zwart heeft 71. … f4 gespeeld en lijkt aan te zetten voor een offensief. Henk-Jan besluit om een loper te geven voor twee pionnen om zijn pionnenstructuur f2-g3-h4 te handhaven. Hij pakt op h5 nog een derde pionnetje mee, als de tijdsdruk en het aantal toeschouwers toenemen. Er zijn wederzijdse kansen om toe te slaan. Zwart offert zijn toren om verbonden vrijpionnen onschadelijk te maken en staat dan netto de kwaliteit achter. In het inmiddels explosieve gevecht hebben beiden na 91 zetten toch weer hetzelfde materiaal (dame, toren, vier pionnen), maar heeft de witspeler te veel kwetsbare pionnen en neemt zijn koning een onveilige positie in. Na 99. … Dh5+ blijkt dat hij niet meer uit het matnet kan kruipen.

De partij Henk-Jan Visser - Daan Noordenbos in de explosieve fase. In tegenstelling tot een andere sport gaat geen enkele toeschouwer voortijdig weg. De wedstrijd is beslist, maar niemand wil de ontknoping van de slotpartij missen.

Zo wordt het op de derde opeenvolgende bondszaterdag 6½-3½ voor Caïssa-Eenhoorn. Business as usual, zoals de Engelsen zeggen. De ploeg staat stevig in de bovenste helft van de ranglijst: de gebruikelijke gang van zaken. De vlag hangt er goed bij, figuurlijk dan. Letterlijk niet, want Rinus van de Krol wordt node gemist. Als lid van de opbouwploeg is het zijn vaste klus om de verenigingsvlag op te hangen, maar dat gebeurt deze keer niet. De reden is eervol. Als arbiter maakt Rinus zijn debuut in de nationale top. Hij leidt deze middag de belangrijke eersteklassewedstrijd Purmerend – SOPSWEPS 29.