Mooi herstel Caïssa-Eenhoorn 3

Caïssa-Eenhoorn 3 heeft zich mooi hersteld van de thuisnederlaag tegen ZSC-HWP Combinatie 3 van drie weken eerder. De Zaandammers boekten toen hun eerste overwinning en ons derde deed dat zaterdag tegen Providercheck.nl/Magnus 2: 5½-2½.

In een sfeervolle omgeving bij de bar in De Kreek analyseert Alex Swart (rechts) zijn partij tegen Evert Bergman. De Caïssa-Eenhoorn 3-speler, die 554 ratingpunten minder heeft, boekt met de remise zijn eerste KNSB-score.

Nog voor er één zet was uitgevoerd, leidde de thuisploeg met 1-0. De vijfdeklasser uit Schagen kwam met zeven spelers naar De Kreek en bij het bekend worden van de opstellingen bleek dat de stoel aan het tweede bord leeg bleef. Bij Caïssa-Eenhoorn 3 ontbraken drie basiskrachten en invaller Robbert van Dijkhuizen werd als tweede man ingezet. De clubvoorzitter kon door het gratis bordpunt de overige partijen, ook die van het eerste team, nauwlettend volgen.

Caïssa-Eenhoorn 3 - Providercheck.nl/Magnus 3 is begonnen. De thuisploeg leidt al met 1-0, omdat de vijfdeklasser uit Schagen zonder tweedebordspeler is gekomen.

Alle invallers deden het uitstekend. Ook Bert Spil was opgeroepen en hij bracht na een kleine twee uur schaken de stand op 2-0. Hij nam het met zwart op tegen de tachtig ratingpunten meer hebben Henk Bermon. Bert gaf in het vroege middenspel een centrumpion ten faveure van zijn ontwikkeling en ging daarna nog een stap verder. In plaats van het gebruikelijke 16. … Lxh3 (om drie vrijpionnen te creëren) koos de liefhebber van een Zeeuwse muziekband voor … Lg4. ,,Een bløfzet’’, zou hij later zeggen. Wit had al veel tijd verbruikt en accepteerde het loperoffer. De Magnus-routinier stond meteen slechter, koos daarna niet voor de beste voortzetting en stelde Bert in staat om op mat te spelen.

Bert Spil staat op de drempel van winst. Henk Bermon heeft 19. De4 gespeeld, zwart zal met ... Ph2+ reageren en twee zetten later mat geven.

En zo ziet de stelling er van dichtbij uit.

Alex Swart moest voor de derde keer het Hoornse achttal completeren en hij boekte zijn eerste succes in de KNSB-competitie. De remise tegen Evert Bergman (554 punten meer dan de Caïssa-Eenhoorn-speler) mocht er zijn. In een vlot tempo werden veel lichte stukken geruild en het zware materiaal plus lopers van ongelijke kleur bleven over. Zwart pakte het initiatief, maar Alex gaf geen krimp. Tot zijn 29e zet. Na wat gemanoeuvreer had Kh1 licht voordeel gegeven, Td3 was verliezend. Wit haalde de toren van de eerste rij, maar zijn opponent miste dat … Txd5 goed zou zijn voor stukwinst. Vanwege de dreiging van mat achter de paaltjes kon de zwartspeler in dat geval niet terugslaan. Even later keerde na torenruil het evenwicht terug, had Alex weer controle over de stelling en was het halfje dik verdiend.

 

De 2½-½ voorsprong verdween echter heel snel. Fred Avis miste zijn gebruikelijke vorm. Karakteristieke Fred-zetten ontbraken en in de eerste fase van de partij tegen Eric Bos bleven gecompliceerde stellingen uit. Er kwam door de ruil van in totaal zes lichte stukken veel ruimte op het bord. Cruciaal was 26. Dd3, gespeeld met een aanvalsplan op de koningsvleugel in gedachte. Fred had echter met Tc3 (aanval op de dame op c6) de toren op c8 kunnen winnen. De aanval werd ingezet en leidde naar een gelijkwaardig eindspel met dame en toren plus een paard voor Fred contra een zwarte loper. Eric speelde een prima partij en vooral zijn dame had vervelende   dreigingen over de diagonalen naar g1 en h1 (zijn toren stond op g7) in petto. Dameruil stond uiteindelijk aan de basis voor de winst van de Magnus-speler. Hij bracht een pion naar h3 en kon de witte op h2 met zijn toren opruimen. Redding voor de routinier van Caïssa-Eenhoorn was niet meer mogelijk.

Een gelijkwaardig eindspel bij Fred Avis - Eric Bos. Na 39. ... Kg6 zal wit 40. Dd3 spelen.

Voor de witspelers was het sowieso een slechte dag, want als enige verloor Alex Swart niet. Ook David Groen ging ten onder, tegen Bart Rus. Na beider korte rokades probeerde David met zwaar materiaal op de h-lijn zijn opponent te verontrusten, maar zwart ging gewoon door met ontwikkelen en had na vijftien zetten een betere stelling bereikt. De Caïssa-Eenhoorn-speler kon geen vooruitgang boeken op de koningsvleugel, bij Bart stonden alle stukken paraat om toe te slaan. Daar gebruikte hij vooral de open e-lijn voor. Zijn dame kwam in de stelling van wit, een paard werd erbij gehaald, een toren verscheen op e1 en met een loperschaak rondde zwart de aanval mooi af.

 

Nizar Alayoubi zorgde voor een hernieuwde voorsprong. Hij heeft twee KNSB-scores achter zijn naam staan, maar daar zit geen overwinning bij. Die kwam zaterdagmiddag. Tegen invaller Bas Hamoen ging het aanvankelijk gelijk op. Zwart beschikte via een ruil over het loperpaar, contra wat passieve paarden voor de Magnus-speler. Een loperzet stond ook aan de basis van pionwinst op c4 voor Nizar. Die voorsprong raakte hij kwijt in een fase, waarin wit het initiatief overnam. Met een pion meer wilde Bas zijn aanval versterken, maar hij miste het doel van de zet 30. … Db4: het veroveren van de e4-pion. Toch gingen beide spelers gelijkwaardig het eindspel, met alle zware stukken plus een Schager paard contra een loper voor zwart, in. In de stelling van Nizar zat evenwel meer levendigheid. Bas had na 38. Pc5 alle stukken op de c-lijn, zijn opponent oefende druk uit op de velden a2 en b2 en via de open e-lijn. Een gelukje voor de Caïssa-Eenhoorn-speler besliste overigens de partij. Met een damezet viel hij een onverdedigde toren en pion alsmede een verdedigd paard en de witspeler antwoordde met een paardzet die hem de toren kostte. Soepel stelde Nizar zijn eerste winstpartij in de landelijke competitie veilig.

Met 25. ... Db6 heeft Nizar Alayoubi een toren in de penning gezet.

Bas Hamoen bekijkt de stelling in zijn partij tegen Nizar Alayoubi van de andere kant. De vier laatste stukken van wit staan allemaal op de c-lijn.

Niels de Haan en Caïssa-Eenhoorn-secretaris Ger Roos zochten alletwee de aanval op. Wit besloot tot een snelle lange rokade, Ger stelde de zet uit en liet die zelfs helemaal achterwege. Via 16. … Kf7 voltooide hij een paardloperruil op g7 en daar stond de monarch redelijk veilig. Zwart moest wel regelmatig reageren op dwingende zetten van zijn opponent, maar dat veranderde met het handige 22. … Pe4, precies tussen de witte torens op e1 en e6. Het leverde kwaliteitswinst op, hoewel de Magnus-routinier na dameruil drie pionnen meer had. Met zijn koning als extra aanvaller werd er één onschadelijk gemaakt, na torenruil volgde een tweede en was ook het behoud van de overige pionnen zeer onzeker. Met die kennis staakte wit zijn verzet.

Ger Roos noteert 28. .... De6. Niels de Haan zal met 29. Dd3 schaak geven en de zwarte pion op d5 dubbel aanvallen. Als compensatie voor de kwaliteitsachterstand heeft hij dan drie pionnen meer. Magnus 2-speler Henk Bermon kijkt toe.

Teamleider en kopman Martijn de Wit tekende voor zijn eerste winstpartij in Caïssa-Eenhoorn 3. Wim Smit moest al snel in zijn achteruit en leverde het loperpaar in in ruil voor de paarden. Op de damevleugel stond wit onder grote druk en uiteindelijk kon hij niet ontsnappen aan pionverlies. Daarna was het vooral manoeuvreren. Zwart wilde zijn a- of b-pion naar de overkant brengen, zijn opponent schoof op de andere flank de pionnen op. Na dameruil op c4 werd het er niet duidelijker op. Kon Martijn zijn voorsprong verzilveren of hield Niels stand? Enkele pionnen belandden naast het bord en de ontstane ruimte was in het voordeel van de Caïssa-Eenhoorn-speler die twee vrjpionnen op de damevleugel kreeg. Die op a3 bleef over, waarna zetdwang wit met een verloren stelling opzadelde.

Om mat te voorkomen heeft Wim Smit 44. h5 gespeeld. Martijn de Wit moet nu zijn b-pion verdedigen en zal dat met ... Tdb7 doen.

Een bekend ritueel in schakerskringen. Martijn de Wit laat minutenlang een pion in zijn rechterhand (zijn 'zethand') ronddraaien.

Met de ruime overwinning klom het Hoornse achttal naar de zesde plaats, maar het resterende programma is bepaald niet gemakkelijk. Twee ploegen degraderen. Zukertort Amstelveen 3, de tegentander in de vijfde ronde, kan bij winst nog meedoen in de titelrace en dat geldt ook voor Santpoort 2 dat op 2 maart naar De Kreek komt. Het ziet er naar uit dat alle beslissingen in 5F pas op de laatste competitiezaterdag (23 maart) vallen.