Mooie remise Mason Brouwer in Oranje

Mason Brouwer heeft een mooi debuut gemaakt als international. In het A-team van Oranje hield hij woensdagavond de Oekraiense FIDE-meester Maksym Dubnevych op remise.

Nederland speelt met twee ploegen mee in de Youth Nations League, een nieuw initiatief van de Europese Schaakunie. Het is een online rapidtoernooi met tien jeugdzestallen: twee uit Engeland en Nederland en verder Albanië, Estland, Griekenland, Ierland, Oekraïne en Wales. Drie jongens en drie meisjes in de leeftijdscategorieën tot en met 18, 14 en 10 jaar worden opgesteld.

Oekraïne begon de tienkamp met een 4½-1½ overwinning op Nederland A. Bij een 4-0 stand haalde Mason Oranje van de nul af. Met zwart gaf hij Maksym Dubnevych (bijna driehonderd ratingpunten meer) goed tegenspel. Na zo’n twintig zetten van gelijkwaardigheid begon de spanning te stijgen. De FM-speler had een dubbele aanval op de f7-pion, Caïssa-Eenhoorns international een dubbele aanval op de f2-pion. Met Mason aan zet betekende dat pionwinst. Na 30. … h5 stonden twee lichte stukken van Maksym in en mocht de Hoornse Oranje-kopman even aan de winst denken. Met een actief opgestelde toren en een springgraag paard kon wit echter naar zetherhaling toewerken.

Aansluitend versloeg Ethan Chua – talent van de Einhovense SV – aan het tweede bord Oleksii Karvatskyi. Nederland B versloeg Wales met 4-2. Op 24 januari treffen beide Nederlandse teams elkaar. De partijen worden gespeeld op het Tornelo-platform.

Oekraïne – Nederland 4½-1½:
Maksym Dubnevych (2340, FM) – Mason Brouwer (2044)...................½-½
Oleksii Karvatskyi (1977) – Ethan Chua (1831)........................0-1
Oleksii Nakonechnyi (1593) – Akul Gupta (1471).......................1-0
Anastasiia Hnatyshyn (2152, WFM) – Elysia Feng (1653)................1-0
Sofiya Velychko (1434) – Marit van Boxel.............................1-0
Maria Kinash – Maithili Millie Bhaskarabhatla........................1-0