Drie nieuwe liveborden gesponsord door Lloyds Bank

We mogen ons in 2024 verheugen op drie nieuwe DGT-liveborden, gesponsord door Lloyds Bank, werkgever van clublid en eersteteamspeler Arne Moll. De borden zijn ondertussen geleverd en zullen op 2 maart hun vuurdoop krijgen in de wedstrijd tegen Philidor 1847 uit Leeuwarden. Dank Arne om deze sponsoring bij zijn werkgever te initiëren en dank Lloyds Bank om de kosten van aanschaf voor zijn rekening te nemen.

Het eerste livebord, gebruikt in de wedstrijd NSI/De Eenhoorn - Almelo (6½-1½), op 23 september 2006. Door de grote belangstelling raakte die zaterdag de website van de Hoornse schaakclub overbelast.

Een blik terug in de tijd m.b.t. de liveborden. In 2006 vat De Eenhoorn het plan op om sponsors te zoeken. Onder aanvoering van jeugdleider Piet Buikstra worden lokale bedrijven aangeschreven. En zowaar, de Hoornse vastgoedonderneming NSI (Nieuwe Steen Investments) toont interesse. Een voorstel van de schaakvereniging voor (ruime) financiële ondersteuning voor een periode van drie jaar wordt door NSI gehonoreerd. Op 14 augustus 2006 ondertekenen oprichter Jan van Kalken, voorzitter Rob Mulder en ondergetekende in de hoedanigheid van penningmeester een overeenkomst voor drie jaar. HSV De Eenhoorn zal voor een periode van drie jaar NSI/De Eenhoorn heten.

Jan van Kalken (links zittend), Rob Mulder (rode stropdas) en links van hem Ardjan Langedijk met NSI na het tekenen van het sponsorcontract.

Met de gelden wordt allereerst schaaktrainer Jop Delemarre (IM) ingehuurd voor trainingen op de vrijdagavond. Tevens wordt eens per jaar een masterclass gegeven door een beroemde grootmeester, eerst Artur Joesoepov en later ook eenmaal door de Roemeense GM Mihail Marin. Echter het blijkt niet mogelijk om al het geld hieraan uit te geven en komt de ingeving om te investeren in… een tiental liveborden! Een beslissing waar nog steeds de vruchten van worden geplukt.
(Co Buysman heeft hierover ook geschreven in zijn klassieker ‘Tot In- en Uitspanning’, bladzijden 148-149).

De liveborden van Digital Game Technology B.V. (DGT dus) uit Enschede blijken van goede kwaliteit. Al bijna achttien jaar worden ze steevast ingezet bij thuiswedstrijden van eerst NSI/De Eenhoorn en tegenwoordig van Caïssa-Eenhoorn. Een unicum in Nederland! Gastploegen weten al achttien jaar dat hun partijen live worden uitgezonden, kunnen zich ook al achttien jaar voorbereiden op onze eersteteamspelers. En wie weet hoeveel mensen zullen de partijen hebben gevolgd of nog steeds volgen?
Daarnaast worden de liveborden regelmatig en sinds vele jaren verhuurd aan clubs en toernooien, blijven de vereniging dus ook geld opleveren.

De liveborden staan bij elke thuiswedstrijd niet uit zichzelf opgesteld, noch behoeven de uitzendingen geen technische ondersteuning. Een uitgelezen moment om de ploeg die steeds de borden klaarzet en weer opruimt eens te benoemen en te bedanken voor hun langdurige en onbaatzuchtige inzet. Bij deze, Mark Coenradie, Thomas van der Knaap, Rinus en Sernin van de Krol.

We bedanken Arne, Lloyds Bank voor de nieuwe liveborden en blijven doorgaan met de rechtstreekse uitzendingen van wedstrijden van het eerste team.