Kleine nederlaag Caïssa-Eenhoorn 3

Het was zaterdagmiddag een opvallend gezicht. Om half vijf waren zeven van de tien partijen van Caïssa-Eenhoorn 1 afgelopen en de helft van de acht van Caïssa-Eenhoorn 2, terwijl zes spelers van het derde nog verwoed om de bordpunten streden. Meestal komen de wedstrijden van Caïssa-Eenhoorn 3 in de gezamenlijke bondsronden als eerste ten einde. Ondanks de inzet stond de ploeg rond de klok van zes uur met lege handen. Santpoort 2 zegevierde met 3½-4½.

Gligor Jancev - Bert Spil na 29. ... Ta6. De partij van de twee invallers zal geen winnaar krijgen.

Met nog één duel, op 23 maart, te gaan is het oppassen geblazen. Caïssa-Eenhoorn 3 zal zich met een gelijkspel bij het Combinatieteam Kennemerland 2 veilig stellen, maar het vijfdeklasserschap staat bij een nederlaag op de tocht. Dan wordt het team afhankelijk van wat Providercheck.nl/Magnus 2 doet tegen de Santpoorters. Daarom is het jammer dat de ploeg naast een gelijkspel greep. Met een half bordpunt erbij had het Hoornse achttal wat meer lucht gekregen.

Een domper was de nederlaag voor Nizar Alayoubi. Tegen Marten Buschman speelde hij een goede eerste helft van de partij die kantelde na de lange rokade van zwart. Nizar hield zijn koning op beginveld e1 en kwam enigszins in de problemen bij de eerste aanvalsactie op de koningsvleugel van zijn opponent. Zijn dameloper werd vastgeketend op h2 en ook de toren op h1 leek geen actieve toekomst te hebben. Wit miste op de 25e zet de kans op gelijk spel (gxf4 en daarna lang rokeren) en had even later in een licht mindere stelling niet in de gaten dat 28. … Pe7 een aanval op zijn dame was. Santpoort nam een 0-1 voorsprong en Marten kon aan het zesde bord kijken hoe broer Rob het deed.

Marten Buschman noteert 28. Lf2 en Nizar Alayoubi is zichtbaar niet blij met de ingesloten loper. Net boven het lege theeglas is de witte dame op d5 zichtbaar. Zwart zal die met ... Pe7 aanvallen.

Invaller Bert Spil stuitte op een qua rating gelijkwaardige opponent: Gligor Jancev. De Santpoort 2-speler had als invaller twee halfjes achter zijn naam en daar kwam in De Kreek een derde bij. Met wit bouwde hij een iets betere stelling op, maar na zijn lange rokade oefende de routinier van Caïssa-Eenhoorn druk uit op de damevleugel. Vlot werd een eindspel met alle torens en lopers van ongelijke kleur bereikt en toen de zware stukken van het bord gingen, kon ½-½ op het notatieformulier.

 

Voor hetzelfde resultaat tekende Roy Kerkhoven aan het tweede bord. Douwe van Rees gaf met 11. … d5 een centrumpion voor actief spel van zijn loperpaar en dat leverde zeven zetten later de a2-pion op. Zwarts dameloper stond daar toch niet heel prettig en dat toonde Roy aan met 22. Ta1. Na een paardruil op c4 won hij de pion op a6. De aanvallende opstelling van zijn overgebleven stukken (toren, loper en paard) leek mogelijkheden te bieden om aan de winst te denken, maar na torenruil raakten die uit beeld en nog voor de tijdcontrole berustten de twee in remise.

In een volle speelzaal is Martijn de Wit diep en Roy Kerkhoven wat minder diep in gedachten verzonken tegen respevtievelijk Mick Mulder en Douwe van Rees.

Martijn de Wit was voor de vijfde keer kopman en treft in zijn zwartpartijen, dus steeds in thuiswedstrijden, opponenten met een hogere rating. Ook zaterdagmiddag. Tegen Mick Mulder koesterde hij aanvallende aspiraties, nadat wit de a7 pion had veroverd. Met de paarden op die flank ging de Santpoort 2-speler in eerste instantie niet in op een offer (19. … Peg4+ 20. Kh1), maar na 25. … bxc4 wel. De stelling klopt precies voor hem. Zwart hoopte via de geopende diagonaal naar a2 toe te slaan, hij moest echter eerst het dreigende gxf7+ verhinderen. Na wat schermutselingen bleven de zware stukken over en had Mick als extra een actieve loper. Martijn moest de kwaliteit geven om mat te voorkomen en incasseerde een twintigtal zetten later zijn vierde nederlaag.

 

Ger Roos bracht de spanning enigszins terug. Met de partijzege tegen Peter Hamersma voltooide hij een supertrio: winst in de clubcompetitie, de eerste ronde van het lenteveteranenkampioenschap van de NHSB en de bondswedstrijd en dat allemaal in een periode van vijf dagen. Met agressief spel lokte hij zwart uit de tent. Na 12. … Ph5 leidde 13. g4 een paardruil op f4 in met aansluitend pionwinst voor de Caïssa-Eenhoorn-secretaris. Peter had met dameruil nog aan remise kunnen denken. Hij ging die uit de weg en Ger was er als de kippen bij om zijn koningsvleugel te verzwakken. Dat leverde uiteindelijk een tweede pion op. Dameruil volgde alsnog en een actief paard bezorgde wit een derde pion. En die overtuigende materiële voorsprong was voldoende voor de eerste partijzege in de wedstrijd: 2-3.

Ger Roos op weg naar zijn supertrio. Hij staat tegen Peter Hamersma inmiddels een pion voor.

Voor Fred Avis verloopt de KNSB-competitie ongekend. Vier seizoenen geleden bleef hij in vijf partijen – inclusief invalbeurten in het eerste en het tweede – nog ongeslagen, tegen Gijsbert de Bock leed hij zijn zesde nederlaag en moet het eerste succes(je) nog binnenkomen. Met zwart stond hij zaterdagmiddag lange tijd iets minder. De samenwerking van de witte stukken stak beter in elkaar en daardoor kon de koploper in de Santpoortse clubcompetitie veel druk uitoefenen op de damevleugel. Hij won op de 28e zet de b7-pion, maar verzuimde door te zetten. Toch belandde Fred in een verloren stelling die hem inspireerde tot actie op de andere flank en vanuit het niets moest wit op zijn tellen passen. Het werd nog gekker. Een verkeerde paardzet kostte de Hoornaar het stuk, waarna zijn opponent een mat in vier miste. Aansluitend liet hij een loper instaan en kwam er een remise-achtig eindspel met dame, lopers van gelijke kleur en drie pionnen op het bord. Maar het was niet de voorlaatste fout die de partij besliste. Met 50. … Dg8+ (in plaats van … Df7) gaf de zwartspeler het initiatief uit handen en ditmaal was er geen redding meer mogelijk.

De lichaamshouding spreekt boekdelen. Gijsbert de Bock denkt: ,,Wat heb ik nou gedaan?'' Fred Avis kijkt opgelucht, nadat hij met 44. ... Dxf4 een stuk heeft teruggewonnen.

Steven de Waart handhaafde zijn ongeslagen status in de bondscompetitie met een remise tegen Rob Buschman. Dankzij actiever opgestelde stukken stond hij lange tijd iets beter. Wit speelde echter Lxg6 één zet te laat en daarmee bleef een dominante positie uit. De Caïssa-Eenhoorn 3-speler verdubbelde zijn torens op de half open h-lijn, terwijl zijn opponent met een plotselinge torenmanoeuvre op de koningsvleugel de partij een interessant cachet gaf. Daarna werd er stevig geruild om aan te komen in een toreneindspel met een witte loper contra een Santpoorts paard. De slotstelling gaf licht voordeel voor Rob te zien, omdat hij zijn koning als extra aanvaller kon inzetten en wits a-pion een verzwakking was. Met de remise werd evenwel de wedstrijdwinst verzekerd.

Marten Buschman staat bij het bord van broer Rob die in een felle strijd met Steven de Waart verwikkeld is.

En z0 ziet die er van dichtbij uit. Wit heeft 44. Te3 gespeeld, zwart antwoordt met ... f6.

Meteen erop boekte David Groen zijn vierde partijzege. Daar moest hij tegen André Kunst hard voor werken. In het middenspel ontsnapte hij aan een verliezende combinatie. Na een paardschaak was de Zwaagse koning gevlucht naar h8 en was f7 geschikt voor een vork op veld e5. Wit had zo met een stuk meer het eindspel kunnen ingaan. De Santpoort-speler kreeg kort daarna een herkansing (36. Dg5), maar pakte die niet en verslikte zich aan het eind van de middag in een onverdedigd, giftig pionnetje op b5. David kreeg opeens de kans om met paard en dame een mataanval op te zetten. Misschien kan dat ene bordpuntje meer nog veel waard zijn.

David Groen staat onder druk. André Kunst zal 43. d4 spelen, maar a5 is natuurlijk ook een leuk zetje.