Clubtitel Mason Brouwer zorgt voor unicum

Mason Brouwer heeft met zijn eerste clubtitel voor nog een ander unicum gezorgd. Niet eerder in onze verenigingshistorie hebben zes opeenvolgende kampioenschappen zes verschillende winnaars gekregen. Ronald Ritsema (2017), Roy Kerkhoven (2018), Gijs Leene (2019), Peter van den Brink (2022), Abel Romkes (2023) en Mason zorgen voor dat bijzondere rijtje. Het oude record is van ruim dertig jaar geleden en telt vijf namen: Bert Meester (1986), Dimitri Reinderman (1987), Niek Narings (1988), Dirk Lont (1989) en Wilko van der Gracht (1990).

Mason Brouwer zet de beslissende aanval in in zijn slotpartij tegen Sernin van de Krol. Met de overwinning stelt hij zijn eerste clubtitel van Caïssa-Eenhoorn veilig.

Na de negende en vijfde stek in 2022 en 2023 verbetert de kersverse clubkampioen zich opnieuw met vier plaatsen en is ook zijn score van dertien punten door hem niet eerder behaald. Vice-kampioen Robbert van Dijkhuizen is in 2022 al eens derde geworden en tekent voor zijn zevende topachtklassering. Met dertien winstpartijen evenaart hij zijn prestatie uit 2017 (vierde plaats). De 28-jarige clubvoorzitter heeft inmiddels 268 clubpartijen – goed voor 154½ punt – achter zijn naam staan.

Robbert van Dijkhuizen (met zwart) op weg naar het vice-kampioenschap. Hij zal Marc Heertjes verslaan.

Titelverdediger Abel Romkes bezet de derde tree van het denkbeeldige erepodium en dat is een prima klassering. Hij heeft minder partijen gespeeld dan vorig seizoen en raakt na de nederlaag tegen Sjoerd Kelder in de zeventiende ronde uit beeld voor prolongatie. Dat geldt niet voor zijn positie in de sterke top van het clubklassement.

Roy Kerkhoven is de clubkampioen van 2018 die na zijn zestiende plaats het jaar erop steeds progressie toont: tiende, zesde en nu vierde. Hij wordt steeds nadrukkelijker weer een speler om rekening mee te houden. Net als Sjoerd Kelder die voor de derde maal – na 2009 en 2012 – op de vijfde plaats is geëindigd en, kort voor de coronaperiode, tweemaal de tweede stek pakte. Zal hij het in de eerste alinea beschreven rijtje nog langer maken?

Na de tiende en zesde plaats wordt Roy Kerkhoven nu vierde.

Sinds zijn entree in Caïssa-Eenhoorn clubcompetitie – seizoen 2018-2019 – is David Verweij altijd een topper geweest. Dertiende, achtste, tweede (in de twee coronajaren), zesde en derde in 2023. Als na de laatste ronde om middernacht in De Kreek muziek klinkt ter gelegenheid van zijn 21e verjaardag mag hij er een zesde plaats aan toevoegen.

In de beide coronaseizoenen zijn geen eindstanden opgemaakt. Voor Martijn de Wit was dat jammer, want hij stond negende en zevende. Ditmaal heeft hij een echte toptienklassering te pakken: zevende. Heel geleidelijk is hij na zijn start in 2015-2016 (36e plaats) gestegen om in de recente clubcompetitie een solide toppositie in te nemen.

Een jaar geleden ontbrak Fred Avis voor de eerste keer in de top tien van de clubcompetitie van Caïssa-Eenhoorn, begonnen in 2012-2013. Met vier plaatsen winst keert de oud-voorzitter – en Caïssa-kampioen in 2010 – terug in die omgeving. En dan te bedenken dat hij begin maart rond de dertigste plaats bivakkeerde. Door zijn eindsprint wordt hij nu achtste.

In de laatste ronde moet Fred Avis op zijn tellen passen, als witspeler Ton van Dijk de pion op f7 driemaal aanvalt. Caïssa's clubkampioen van 2010 pareert de dreiging en zal met zijn remise op de achtste plaats eindigen.

Sernin van de Krol levert een bijzondere prestatie. Zijn score van 10-5-7 (winst, remise, verlies) is precies hetzelfde als vorig seizoen. Toen goed voor de zestiende plaats, ditmaal eindigt de competitieleider als negende en dat is bijna een evenaring van zijn beste eindklassering: achtste in 2022.

Met de tiende plaats maakt Daan Haver zijn debuut in Caïssa-Eenhoorns clubcompetitie. Hij heeft de hoogste score tegen mede-toptieners (één keer verloren, van Mason Brouwer die hij overigens een paar maanden later ook versloeg), maar te weinig partijen gespeeld om zich te mengen in de titelstrijd. Met hem hebben we er intern wel weer een topper bij.

Buiten de top tien staan nog enkele spectaculaire spelers. Allereerst Marc Heertjes. Op de 22e plaats in zijn debuutjaar volgt de elfde. Marc heeft – als enige – geen dinsdagavond gemist, is topscorer als het gaat om het aantal punten (zestien) en de clubgenoot met de meeste winstpartijen: veertien. Boris de Best (twaalfde) doet nauwelijks voor hem onder. Het komt niet vaak voor dat een debutant zo hoog eindigt: twaalfde In 25 ronden boekt hij twaalf overwinningen en vier remises.

Marc Heertjes: topscorer en de speler met de meeste winstpartijen. En: geen dinsdagavond gemist.

Minder spectaculair zijn de veertien halfjes voor Co Buysman, waarmee hij remiseConing is geworden. Hij verbetert zijn puntenrecord uit 1998 (14½) en brengt dat op vijftien. Remises komen bij Arnold van der Wolff weinig voor: twaalf in de laatste vijf competities. Met elf winstpartijen evenaart hij zijn prestatie uit 2014. Wout Druijf verslaat tussen de elfde en negentiende ronde zeven man (hij speelt in die periode ook mee in twee bondswedstrijden) en zo’n serie heeft hij niet eerder gerealiseerd.

Met 12½ punt verovert Merlijn de Zwaan er eentje meer dan vorig seizoen en handhaaft daarmee zijn vooruitgang. Marc Baank komt tot dertien remises, meer dan zijn laatste vier competities bij elkaar. Hij is een lastig te kloppen opponent en bevestigt zijn faam als solide middenmoter. Daar is Alex Swart mee bezig. Zijn derde jaar levert na de 47e en 33e nu de 26e plaats op. Met een record aantal punten (elf) en winstpartijen (tien).

Michael Jackson kijkt naar de partij Joël van der Maarl - Marc Baank en zingt 'Thriller'.

Eind vorig seizoen kwam Renzo Snel langs om met de club kennis te maken en speelde en passant een partij voor de 25e ronde mee. De dinsdag beëindigde competitie telt 24 partijen van hem en daar zitten tien overwinningen bij. Een mooi debuut. Voor Jamal Zyat – die met Renzo gedeeld 32e is geworden – geldt: een mooie rentree. In de periode najaar 2001-voorjaar 2005 heeft hij vier clubcompetities gespeeld. Zijn hoogste score is elf punten in 2003 en 2004. Op 28 november j.l. is hij bij onze vereniging teruggekeerd en heeft te weinig partijen om die prestatie te evenaren, al komt hij met 8½ punt wel in de buurt. Deslotserie van 5½ uit zeven is veelbelovend. Rinze Douma tenslotte heeft eveneens 8½ punt, op achttien dinsdagavonden. Zijn tweede jaar bij Caïssa-Eenhoorn levert acht plaatsen progressie op.

Twee zeer geroutineerde clubgenoten treffen elkaar in de laatste ronde. Ger Roos en Arend Stapel zijn tweemaal in de top tien geëindigd. Ger (links) staat een stuk achter, zal de partij verliezen en moet voor zijn derde toptienklassering nog een jaar geduld hebben.

Tenslotte nog wat meer cijfers over de afgelopen competitie.
Meeste punten: Marc Heertjes 16.
Meeste partijen gespeeld: Marc Heertjes 29.
Langste ongeslagen serie (achtereenvolgens aantal winstpartijen en aantal remises):
10: Robbert van Dijkhuizen 9-1.
8: Mason Brouwer 8-0.
7: Wout Druijf 7-0, Abel Romkes 5-2, Roy Kerkhoven 4-3, Arend Stapel 3-4, Lex Griffioen 2-5, Co Buysman 1-6.
6: Daan Haver 5-1, Arnold van der Wolff 6-1, Co Buysman 3-3, Sernin van de Krol 3-3, Rik Slaman 3-3, Piet Aardenburg 2-4.
5: Sernin van de Krol 5-0, Fred Avis 4-1, Boris de Best 4-1, Mark Coenradie 4-1, Sjoerd Kelder 4-1, Alex Swart 4-1, Co Buysman 3-2, JP Hendriks 3-2, Sjoerd Kelder 3-2.
Meeste winstpartijen: Marc Heertjes 14.
Langste reeks opeenvolgende winstpartijen: Mason Brouwer 8, Abel Romkes 8, Wout Druijf 7, Robbert van Dijkhuizen 5, Arnold van der Wolff 5.
Meeste remises: Co Buysman 14.
Langste reeks opeenvolgende remises: Piet Aardenburg 3, Co Buysman 3 (tweemaal), Lex Griffioen 3, Rik Slaman 3.

Er is ook een klassement met spelers die in de top tien van Caïssa-Eenhoorns clubcompetitie (dus vanaf 2012-2013) zijn geëindigd. De berekening is simpel: de eerste plaats levert tien punten op, de tiende plaats één punt. Ronald Ritsema is nog steeds koploper, maar Fred Avis heeft er drie punten bij gekregen en staat er nog eentje achter. Overigens zijn ook de scores van Robbert van Dijkhuizen en Nick Manshanden dusdanig dat ze in de komende competitie de leiding kunnen overnemen.

Het klassement (over tien competities; de twee coronajaren zijn niet
meegeteld) ziet er als volgt uit:
Ronald Ritsema (5*****)...............................................50
Fred Avis (9).........................................................49
Robbert van Dijkhuizen (7)............................................43
Nick Manshanden (7)...................................................42
Bert Spil (6).........................................................33
Sjoerd Kelder (5).....................................................32
Roy Kerkhoven (6*)....................................................31
Peter Holscher (5)....................................................30
Ton Wessels (4).......................................................22
Mason Brouwer (3*)....................................................18
Gijs Leene (3*).......................................................18
Abel Romkes (2*)......................................................18
David Verweij (3).....................................................18
Peter van den Brink (2*)..............................................17
Hans de Vries (3).....................................................16
Piet Aardenburg (2)...................................................15
Dirk Lont (2).........................................................11
Ton van Dijk (2)......................................................10
Bas Dudink (1).........................................................9
Robin Duson (2)........................................................9
Holger Bonte (1).......................................................8
JP Hendriks (2)........................................................8
Arend Stapel (2).......................................................8
Erik van Tooren (1)....................................................7
Frans Kragten (2)......................................................5
Sernin van de Krol (2).................................................5
Erik Romkes (2)........................................................4
Ger Roos (2)...........................................................4
Martijn de Wit (1).....................................................4
Erwin Brouwer (2)......................................................2
Jelle de Jong (1)......................................................2
Aad Laan (1)...........................................................2
Bas van den Berg (1)...................................................1
Daan Haver (1).........................................................1
Tussen haakjes staat het aantal keren dat een speler in de top tien is
geëindigd. Het klassement telt 34 namen. Een asterisk betekent dat de
clubtitel is veroverd.

Zes Caïssa-Eenhoorn-spelers die meerdere toptienklasseringen achter hun naam hebben staan, gepakt op één foto. Vlnr Sernin van de Krol, Roy Kerkhoven, Ton van Dijk, Fred Avis, de aanstaande clubkampioen Mason Brouwer en vice-kampioen Robbert van Dijkhuizen.