Oud-Caïssa-lid Cees Degeling overleden

In de jaren tachtig had Cees Degeling twee passies: schaken en wielrennen. De Hoornse sportman was zestien seizoenen lid van Caïssa, waarna de triathlon een grote aantrekkingskracht op hem uitoefende. Afgelopen maandag fietste hij een trainingsronde met zijn broer. Bij Hippolytushoef kwamen de twee in botsing met een pick-up truck en aan de gevolgen van dat ongeluk is Cees overleden.

Halverwege de jaren zeventig maakte hij zijn entree bij de jeugdafdeling van Caïssa en werd negende in de clubcompetitie. Hij was een van de zes jeugdschakers die in september 1976 hun debuut maakten bij de senioren. De 17-jarige schaakliefhebber werd ook opgesteld in het vijfde en zesde bondsteam en verbaasde op 11 februari 1977, hij was inmiddels een jaartje ouder, menig ploeggenoot van Caïssa 5 door op Texel zijn partij tegen Karel Kuip te winnen. De ploeg, laag geklasseerd, stuntte met de 4-4 tegen koploper En Passant 2 dat nog geen punt had laten liggen.

Cees miste weinig dinsdagavonden en eindigde vaak ergens tussen de twintigste en veertigste plaats. Het Frans was zijn favoriete opening en gaandeweg wist hij daar menig clubgenoot mee te verrassen. Op zijn palmares staan onder meer overwinningen op Timo Bijkerk, Aad Laan, Dirk Lont, Arend Stapel en Gerrit van der Wolff, terwijl hij vaak goed scoorde tegen Frans Bouwman en Jan Haijer en eind 1991 het aanstormende talent Peter Doggers op remise hield. Dat seizoen werd zijn topjaar: negentiende.

Hij schreef vaak in voor het open Hoorns kampioenschap, altijd in groep 2. Zijn beste klassering was de tweede plaats in 1992, een halfje achter Jaap Schenk. Cees won viermaal en speelde in drie partijen remise. Het was zijn laatste deelname. Opvallend is dat Cees zowel bij zijn eerste Open Hoorns (in 1982) als bij zijn laatste op het denkbeeldige erepodium stond: derde en tweede.

Cees heeft als schaker nog een bijzondere wedstrijd meegemaakt. Voor Caïssa 4 begon de NHSB-competitie in de derde klasse A op dinsdag 28 september 1982 met een uitduel tegen Koningsclub 3. Sponsor Arnfried Pagel had een seizoen eerder een derde team samengesteld dat in navolging van de andere twee Bergense bondsploegen zo snel mogelijk moest promoveren. Na het behaalde kampioenschap in de vierde klasse E werd Caïssa 4 de eerste tegenstander van de derdeklasser Koningsclub 3. In het Parkhotel liet de betonmiljonair er geen gras over groeien. Aan het tweede bord nam grootmeester Lev Alburt plaats, aan het vierde internationaal meester Jacob Murey (in 1987 ook grootmeester). Tegenover de twee zat Cees Degeling, als derdebordspeler van Caïssa 4, en nam het op tegen Hebert Pérez García, een gelouterde schaker uit Zuid-Amerika. De thuisploeg won met 8-0, maar dat zal geen verbazing wekken.