Grootmeesterlijk succes Oscar Romero Open Hoorns

Het vuurwerk van zaterdagavond is niet bestemd voor het Oscar Romero Open Hoorns, maar de feestelijke en sfeervolle ontlading past bij de achtste editie van het toernooi waarin ook om het kampioenschap van de Noordhollandse Schaakbond wordt gestreden. Beide eindzeges gaan naar Erik van den Doel, de eerste grootmeester in de 74-jarige historie van het evenement die alle ronden speelt.

De top vier van het Oscar Romero Open Hoorns 2024, met drie man op de gedeelde tweede plaats. Vlnr Martijn Monteban, winnaar Erik van den Doel, Enrico Vroombout en Jasel Lopez.

Bij de overgang van augustus naar september staat Hoorn in het teken van muziek en schaken. Op zaterdag het dancefestival Stereo Outdoor, op zondag Hoorn zingt Hollands. De decibellen in het Julianapark vormen een groot contrast met de rust op het toernooi van Caïssa-Eenhoorn. Met 118 deelnemers is dat weer prima bezet.

De organisatie staat weer als een huis. Clubsecretaris Ger Roos moet wel hard werken om een grote vrijwilligersploeg bij elkaar te krijgen en met succes. Niet eerder hebben zo veel leden van onze vereniging een mooie bijdrage geleverd aan het welslagen. Ger stopt overigens als lid van de organisatiestaf en ‘viert’ dat vrijdagavond met het uitvoeren van de eerste zet op het eerste bord. Hij speelt voor Erik van den Doel 1. d4 in diens partij tegen FIDE-meester Marc Overeem.

De Leidse toernooifavoriet is niet de eerste grootmeester op de deelnemerslijst. Twee jaar geleden was Emil Mirzoev de eerste GM-speler, maar zijn optreden bleef beperkt tot één ronde. Gevlucht uit Oekraïne verbleef hij met zijn vriendin Olga Tribushnaya – toen ook actief in de hoofdstad van Westfriesland – in Duitsland. Op vrijdagavond, pal voor het begin van het toernooi, kregen de twee een telefoontje van de Duitse autoriteiten dat ze zich, vanwege de regelgeving, zaterdag moesten melden. Zo niet, dan kwam hun verblijfsvergunning in gevaar. Beiden speelden hun partij (Olga in groep B) om daarna hals over kop terug te rijden.

Caïssa-Eenhoorn voorzitter Robbert van Dijkhuizen heet iedereen welkom en wijst op een noviteit. Op de tweede dag is Bas de Boer, speler van het in de landelijke subtop meedraaiende vlaggeschip van de organiserende vereniging, toernooicoach. Deelnemers kunnen in de ‘kantine’ hun zetten met hem bespreken. Ook wordt er weer een groen beleid uitgevoerd. Her en der in de speelzaal en elders in de school staan kratten met afvalzakken om daar plastic flesjes en frisdrank in blik te stoppen. Hoofdarbiter Sernin van de Krol legt de spelregels uit en meldt en passant dat hij en vader Rinus – vrijwilliger en scheidsrechter op het toernooi – het laatste deel van de zaterdag missen. Mai, zijn moeder en ook vrijwilliger, is jarig. Theo Weijers uit Amsterdam zal in die uren als invaller optreden.

De thuisclub is goed vertegenwoordigd en in alle groepen mogen spelers van Caïssa-Eenhoorn bij de prijsuitreiking naar voren komen. In groep A eindigt Martijn Monteban op de gedeelde tweede plaats, nadat hij als regerend NHSB-kampioen is gestart met een nederlaag. Tegen David Solleveld (Leiderdorp) is er sprake van een wat wisselend verloop, maar na een kwaliteitsoffer krijgt Martijn toch de betere stelling. In de beslissende fase mist hij echter de beste zet en kantelt de partij, al rondt zwart de strijd sterk af.

Twee spelers van Caïssa-Eenhoorn treffen elkaar in de vijfde ronde. Martijn Monteban heeft wit tegen Mason Brouwer.

Met tien liveborden – die van sponsor Lloyds Bank liggen op de opvallendste plekken – zijn verschillende clubgenoten te volgen. Na zijn nederlaag zit Martijn op zaterdagmorgen aan het veertiende bord en is dan even buiten beeld, maar zijn overige partijen staan er wel op. Mason Brouwer en Abel Romkes, die allebei een bye hebben aangevraagd, spelen eveneens vijf keer live. Seréyo Bekkink en Kevin de Rooij tweemaal en David Verweij één keer.

Er zijn prijzen voor de beste deelnemer van de organiserende club in elke groep en in B gaat de enveloppe naar Bert Spil. Vaak lukte het in het verleden niet op het Open Hoorns, maar ditmaal wordt hij met vier punten gedeelde vijfde. Jamal Zyat krijgt in groep C twee felicitaties. Net als de clubloze Hendrik van der Meiden verovert hij 4½ punt (winnaar Gyan de Haan, van De Volewijckers, scoort zes uit zes) en is automatisch de hoogst geklasseerde van Caïssa-Eenhoorn. In 2002 en 2003, toen nog op zeven dinsdagavonden, werd Jamal als jeugdspeler zevende en achtste in groep 2.

Voor een unieke partij zorgen Xiheng Zhang (HMC, ’s-Hertogenbosch) en David Verweij. In de eindstelling staan zes Hoornse lopers op het bord. Na 28 zetten hebben beide spelers de torens en witveldige lopers. Het lichte stuk van David (zwart) is beter dan dat van Xiheng, omdat bij het HMC-talent vijf van zijn zes pionnen witte velden bezetten. Bij zijn opponent hebben vijf pionnen juist een andere kleur dan de loper. Net voor de zestigste zet kan David een doorbraak forceren via de h-lijn. Hij wint een pion en de loper en kijkt tegen een gewonnen stelling aan. Op de 83e zet beschikt de Caïssa-Eenhoorn-speler nog steeds over zijn toren en loper alsmede over vijf vrijpionnen, terwijl wit alleen de koning en een toren heeft. Tijd om op te geven, want pat zit er niet in en zelfs een 10-jarig talent van een behoorlijk niveau moet dat weten. Xiheng speelt echter door en waarschijnlijk uit ballorigheid over de situatie laat David al zijn pionnen promoveren tot loper. Dat is na 104 zetten gerealiseerd en kan zwart met een mat in vier de partij afronden. Hij doet dat echter niet en wat volgt heeft niets met serieus schaken te maken, hetgeen hoofdarbiter Sernin van de Krol noopt tot ingrijpen. Beide spelers krijgen een waarschuwing wegens het in discrediet brengen van de schaaksport. Een paar zetten later volgt de matzet.

Foto van een heel bijzondere stelling in een klassieke partij. David Verweij heeft zojuist 104. … f1L gespeeld. Hij heeft zes lopers tot zijn beschikking om een mat in vier te geven. Xiheng Zhang denkt na en moet nu zijn opponent feliciteren, maar doet dat niet. Zwart op zijn beurt moet gewoon voor mat in vier gaan.

 

Voor Caïssa-Eenhoorn verloopt de achtste editie van het weekendtoernooi uitstekend. Het Oscar Romero Open Hoorns trekt voor het derde jaar op rij meer dan honderd deelnemers; een mooi aantal. De Westfriese regio is, in vergelijking met bijvoorbeeld Haarlem en omgeving, minder schaakminded dan elders in het gebied van de Noordhollandse Schaakbond. Net niet de helft van de NHSB-clubs wordt vertegenwoordigd, waardoor vooral de schakers van elders voor de drie groepen van zo’n veertig man zorgen. Spelers van BSV (Blerick), Charlois/Europoort (Rotterdam), DD (Den Haag), Gardé (Soerendonk), Groninger Combinatie, Haagse SV, HMC (’s-Hertogenbosch), Krimpen aan den IJssel, Max Euwe (Enschede), Philidor 1847 (Leeuwarden), RSR Ivoren Toren (Rotterdam), Schaakhuis (Den Haag), SHTV (Den Haag), De Stukkenjagers (Tilburg), WSG (Winterswijk) en zelfs één uit Duitsland. Verschillende mannen zijn met hun vrouw naar Hoorn gereden, hebben een hotel geboekt en op zaterdagmiddag een vrije ronde aangevraagd om de historische binnenstad en het havengebied te bezoeken.

Erik van den Doel komt uit Leiden dat ook een mooie binnenstad heeft en hij kan zich concentreren op zijn zes partijen. In 2012 was hij al eens in Hoorn geweest om deel te nemen aan het snelschaakkampioenschap van de Noordhollandse Schaakbond. Met een score van veertien uit vijftien deelde hij toen, in cultureel centrum De Huesmolen, de eerste plaats met titelverdediger Dimitri Reinderman.

Zijn klassieke debuut is hem goed bevallen. ,,Maar het was wel hard werken, vooral in de derde en vierde ronde. En de tweede partij was ook erg lastig. Ik had twee pionnen meer, al stond ik toen nog niet gewonnen.’’ De speler die al ruim een kwart eeuw grootmeester is, neemt het zaterdagmorgen op tegen Michaël van Liempt (De Waagtoren, Alkmaar) die met origineel spel de verdediging voor de Leidse koning weghaalt. Wit gaat door met aanvallende zetten en dat breekt hem op. Twee lichte stukken en een toren kunnen elkaar op de koningsvleugel niet helpen na een dame-actie van Erik van den Doel die de kleine kwaliteit wint en net voor een geforceerde dameruil ook de partij.

In de middagronde zit Jasel Lopez tegenover hem, op de plaatsingslijst zijn grootste concurrent. De Magnus-routinier neemt snel het initiatief, maar de DD’er verdedigt zich goed. In het eindspel draait het om een witte vrijpion op e5, in een toreneindspel met lopers van dezelfde kleur. Na een fase van manoeuvreren heeft de toernooifavoriet de juiste opstelling voor zijn stukken en kan hij de pion een veld opschuiven. Het levert loperwinst op en op de 65e zet ziet de zwartspeler, met torenruil in aantocht in een voor hem verloren positie, van verdere tegenstand af.

’s Avonds ontbreekt Ansh Jakhari (Charlois/Europoort) die ook op honderd procent staat en een bye heeft aangevraagd. Roger Labruyère wordt de vierde opponent voor Erik van den Doel (zwart). Na het openen van de h-lijn kiezen beiden voor de lange rokade. De hele koningsvleugel wordt leeggeplukt en in een toreneindspel met ditmaal een wit paard contra een zwarte loper heeft de Leidse grootmeester opnieuw twee pionnen meer. De zware stukken gaan er af, maar door de sterke positie van de witte koning en zwarts dubbelpion op de c-lijn houdt de outsider van Kennemer Combinatie stand: remise.

De koplopers Erik van den Doel (rechts) en Ansh Jakhari treffen elkaar in de vijfde ronde en noteren 3. Lg5.

Erik van den Doel – Ansh Jakhari wordt de vijfderondepartij. Met het onschuldig ogende 14. … f6 brengt de zwartspeler zichzelf in de problemen, omdat een veiligheidsroute voor zijn dame op g5 is afgesneden. De reddingsactie kost hem een pion. Met actief spel forceert wit dameruil die een tweede pion oplevert en de verdediging van Ansh Jakhari onhoudbaar maakt. Twee zetten later geeft hij op.

Na de Rotterdamse C/E-speler stuitte Erik van den Doel in de slotronde op een Hoornse C-E-speler. Regerend NHSB-kampioen en Caïssa-Eenhoorn-troef Martijn Monteban heeft zich de verrassende nederlaag op de openingsavond knap hersteld en is met vier winstpartijen op rij naar de gedeelde tweede plaats gestegen. De topper op zondagmiddag staat in het teken van de NHSB-titel en de eindzege van het Oscar Romero Open Hoorns. ,,We hebben een koers in een koers’’, zal menig wielerverslaggever zeggen.

Naast het eerste bord wordt Roger Labruyère – Jasel Lopez gespeeld, waarbij de witspeler ook meedoet in de strijd om beide eerste plaatsen. Na de witte lange rokade levert de ontwikkelingszet 13. Lc4 moeilijkheden op, omdat na loperruil zwart met een doorschuivende c-pion de stelling afsluit om een aanval op de damevleugel in te zetten. Met 18. … c3 wordt duidelijk dat de Kennemer Combinatie-speler nauwelijks kans heeft om verlies te voorkomen en de DD-routinier maakt het karwei kundig af.

Het partijverloop wordt door de ‘buren’ in de gaten gehouden en weet Erik van den Doel dat hij met een halfje de dubbelslag in de wacht kan slepen. De speler die met het Nederlands team tweemaal Europees kampioen is geworden bouwt dezelfde solide verdediging op als in zijn partij tegen Roger Labruyère (lange rokade, dubbelpion op de c-lijn) en het evenwicht wordt geen moment verstoord. Eerst gaan alle lichte stukken van het bord, daarna de torens om met zetherhaling de remise tegen Martijn Monteban veilig te stellen. ‘Hoorn’ staat nu ook op de lange lijst met toernooi-overwinningen.

Erik van den Doel staat op het punt om tegen Martijn Monteban de Hoornse dubbelslag veilig te stellen. Hij laat zijn dame pendelen tussen d1 en d6 en kan de eindzege op het Oscar Romero Open Hoorns en op het NHSB-kampioenschap niet ontgaan. De Caïssa-Eenhoorn-speler kijkt naar de verloren stelling voor de naast hem zittende Roger Labruyère.

NHSB-bestuurslid Aart Strik reikt de wisselbeker uit. Het doet de bondscompetitieleider deugd dat een clubgenoot de hoofdprijs pakt. Alweer, want Colin Stolwijk is Erik van den Doel voorgegaan. ,,Dan doen we als club toch wel iets goed’’, zegt Aart met een glimlach.

En tenslotte: een heleboel foto's, gemaakt op de slotdag.

De Oscar Romeroschool, locatie voor het Open Hoorns.

De vijfde ronde is begonnen met twee koplopers: grootmeester Erik van den Doel (aan zet) en opponent Ansh Jakhari.

Van een afstandje kijkt Caïssa-Eenhoorn-deelnemer Arend Stapel naar de ontwikkelingen op het bord van zijn clubgenoten Martijn Monteban (rechts) en Mason Brouwer.

Abel Romkes (ook een troef van de organiserende vereniging) en zwartspeler Roger Labruyère op weg naar het eindspel. Wit zal in een gelijkwaardige stelling 33. Kf3 spelen.

Harrie Boom, speler van EsPion uit Amsterdam en een van de deelnemers in de C-groep, bij een mooie achtergrond in de aula van de Oscar Romeroschool.

Yvonne Schol, deelneemster in groep C, praat na haar vijfderondepartij met arbiter Rinus van de Krol.

Zes geconcentreerde spelers hebben geen oog voor een bekende uitspraak van Óscar Arnulfo y Goldámez, de sociaal bewogen aartsbisschop van San Salvador. Vlnr de partijen Chingthang Ngangbam – Sven Winter, Paul Winnubst – Fons Groot en Toine Molenaar – Max Hooijmans.

Caïssa-Eenhoorn-speler Jamal Zyat (links) onderweg naar zijn overwinning op Hoofddorp-talent Armin Cubuk.

Dit is de stelling. Jamal staat in een toreneindspel twee verbonden pionnen voor. Armin zal zijn koning naar d6 spelen.

Terwijl hoofdarbiter Sernin van de Krol (staand, tussen de twee rijen tafels) zijn laatste rondepraatje houdt, zitten Erik van den Doel (links) en Martijn Monteban klaar om te beginnen aan hun topper.

Uittredend NHSB-kampioen en Caïssa-Eenhoorn-favoriet Martijn Monteban (rechts) en aankomend NHSB-kampioen Erik van den Doel wensen elkaar in de slotronde prettige partij.

Concentratie bij Alex Swart (Caïssa-Eenhoorn) en de jonge Volendam-speler Liam Doevendans.

Een mooi eindspel van twee witte torens contra een zwarte dame, maar Liam heeft een loper extra.

Volendam wordt ook vertegenwoordigd door Henk Veerman, die met zwart tegen Piet Krul (clubkampioen van het Langedijker Schaakmat) speelt.

Willem van der Veen volgt van dichtbij het eindspel van clubgenoot Thomas van der Knaap (Caïssa-Eenhoorn, links) tegen Marijn Demarteau.

Twee schakers van de organiserende vereniging treffen elkaar aan bord 34 (het tweede bord van links). Marc Heertjes heeft wit tegen Arend Stapel.

Beide Caïssa-Eenhoorn-spelers zitten in het middenspel.

Ze maken er een lange zit van.

Een zeldzame foto. Michaël van Liempt (De Waagtoren) schaakt in een shirt, zonder een jasje aan.  Hij is aan zet tegen het Hoornse talent Kevin de Rooij.

Boris de Best is benieuwd welke zet Roan Beliën zal spelen.

De deuren van de aula zijn opengezet en voorkomen dat het in een zonnig weekeinde te warm wordt in de speelzaal van het Oscar Romero Open Hoorns.

Aart Strik (links) en Bert Spil vangen de eerste koelte op.

Aart is na een mislukte opening een stuk achter geraakt.

Bert staat van een afstandje ontspannen toe te kijken hoe Aart zich suf piekert over de stelling.

Sfeerfoto van de speelzaal.

En een vanuit een andere hoek.

Zelfs op de bar in de ‘kantine’ staat een schaakbord. Vrijwilliger Nick Manshanden bekijkt een partij met Jamal Zyat.

Ook buiten op het terras wordt geanalyseerd.

De lange tafel met de hoogste acht liveborden.

Erik van den Doel staat op het punt om tegen Martijn Monteban de Hoornse dubbelslag veilig te stellen. Hij laat zijn dame pendelen tussen d1 en d6 en kan de eindzege op het Oscar Romero Open Hoorns en op het NHSB-kampioenschap niet ontgaan. De Caïssa-Eenhoorn-speler kijkt naar de verloren stelling voor de naast hem zittende Roger Labruyère.

In de ‘kantine’ annex analysezaal bespreken Erik van den Doel en Martijn Monteban (voorgrond) hun remise.

Mason Brouwer (Caïssa-Eenhoorn) met wit in actie tegen Jasper Dekker die voor een ratingprijs strijdt.

Nick Manshanden, toernooivrijwilliger en aanstaand ploeggenoot in Caïssa-Eenhoorns eerste KNSB-team, kijkt hoe Mason er voor staat.

Scheidsrechterlijke belangstelling van Rinus van de Krol voor de partij van Susanne Glas tegen Thomas van Kleef.

En ook hoofdarbiter Sernin van de Krol neemt een kijkje.

Het Volendamse talent Liam Doevendans vraagt bij de wedstrijdtafel aan Rinus van de Krol of hij voor een ratingprijs in aanmerking komt.

Op bord 46 wordt de partij van Caïssa-Eenhoornaar Harry de Best (wit) tegen Bert-Jan Melchers  gespeeld.

Het wordt een van de langste partijen van de zesde ronde. Harry (rechts) zal zijn tweede dagzege boeken.

De partij Xiheng Zhang – David Verweij na 29. … Lb7. Er is nog sprake van evenwicht.

Ook na 35. … Lc8 is er niets aan de hand. Op een na staan alle witte pionnen op de kleurvelden van de loper en bij David is dat niet het geval. Hij heeft de betere loper.

Het bijzondere en unieke eindspel trekt de belangstelling. Hoofdarbiter Sernin van de Krol praat met Susanne Glas, moeder van de zwartspeler, en zal zeggen dat hij een waarschuwing moet uitdelen.

De stelling na 115. … Kh3. Het bordnummer is 13. Tja!

En dan toch: het verlossende einde. Xiheng feliciteert David met zijn overwinning.

Vlak voor de prijsuitreiking wordt er naar de wedstrijdleiding gebeld. NHD-verslaggever Warner de Weerd (tevens clubgenoot van Erik van den Doel) wil de kersverse Open Hoorns- en NHSB-kampioen spreken. De Leidse grootmeester heeft een stil plekje gevonden om de vragen te beantwoorden.

Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Robbert van Dijkhuizen leidt de prijsuitreiking in.

De ratingprijs in groep C gaat naar Dani Opdam.

Robbert feliciteert clubgenoot Jamal Zyat, die de prijs van beste speler van Caïssa-Eenhoorn in groep C wint.

De top drie van groep C. Winnaar Gyan de Haan wordt geflankeerd door Hendrik van der Meiden en Jamal Zyat die op de gedeelde tweede plaats zijn geëindigd.

Rudolf Rijnveld: winnaar van de ratingprijs in groep B.

Bert Spil krijgt van Robbert de prijs voor beste Caïssa-Eenhoorn-speler in groep B.

Bert met zijn prijs.

De top drie van groep B. Winnaar Sven Winter staat tussen Emiliën Hallibert (links) en Jort Cornelissen die de tweede plaats delen.

Jasper Dekker poseert voor de fotografen, nadat hij van Robbert van Dijkhuizen de ratingprijs in groep A heeft gekregen.

Als voorzitter van de organiserende club Caïssa-Eenhoorn feliciteert Robbert van Dijkhuizen de nieuwe Oscar Romero Open Hoorns-kampioen Erik van den Doel.

Robbert met vlnr Martijn Monteban, Enrico Vroombout en Jasel Lopez, die alledrie tweede zijn geworden.

Namens het bestuur van de Noordhollandse Schaakbond uit Aart Strik zijn tevredenheid over het feit dat zijn club Magnus voor de tweede keer de NHSB-kampioen in de gelederen heeft.

En toont de enorme wisselbeker die voor een jaar een Leidse prijzenkast zal sieren.

Grootmeester Erik van den Doel wordt door clubgenoot Aart Strik gefeliciteerd.

Aansluitend is er applaus voor de kersvers NHSB-kampioen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *