Wijn en chocola voor winnaars kloksimultaan

Nog elf dagen en dan zit het eerste seizoen van Caïssa-Eenhoorn erop. De activiteiten in De Huesmolen werden op traditionele wijze besloten met een kloksimultaan. In vijf groepen gingen 26 man de strijd aan met de seconden.

Organisator Fred Avis deelde de poules op basis van rating in. Bij toerbeurt gaf in een groep één speler simultaan aan de andere vier. Een winstpartij leverde de simultaangever vier punten op, de simultaannemer één punt en bij remise de halve score. Voor de simultaangever werd op elke klok twintig minuten ingesteld, de simultaannemer had zes minuten bedenktijd.

Er waren natuurlijk weer de nodige hilarische momenten, zoals die vaak voorkomen bij snelschaken. Op alle borden bij elkaar zal een heel leger aan dames, torens, lopers en paarden zijn weggegeven. Maar de sfeer was opperbest en daar gaat het op de slotavond om.

In groep 1 won Holger Bonte als enige simultaangever twee partijen en dan ben je vrijwel verzekerd van het hoogste puntentotaal.De simultaannemers deden het overigens prima, want slechts vier van de twintig partijen gingen verloren.

Als prijzen lagen er flessen wijn en chocola klaar en de spelers in groep 2 deden de grootste greep in de pot. Co Buysman, Johan Paul Hendriks en Arend Stapel wonnen als simultaangever tweemaal en als simultaannemer drie keer en eindigden samen op de eerste plaats. De ervaring leert dat zoiets wel vaker gebeurt en er waren dan ook wat extra prijsjes gekocht.

Daniël Koopman en Kees Wessels legden in groep 3 met dezelfde score (elf punten) beslag op de eerste plaats.

De spelers in groep 4 namen afscheid van een lid en maakten kennis met een nieuwe clubgenoot. Wouter Strating had dit seizoen door gezinsuitbreiding al weinig geschaakt en heeft besloten het bord voorlopig in de wilgen te hangen. Peter van Walsum kwam langs om sfeer te proeven en om informatie in te winnen over Caïssa-Eenhoorn. Hij wil komend seizoen meedoen aan de clubcompetitie. Wouter (die wat later kwam) en Peter (die wat eerder wegging) bezetten samen één stoel in groep 4 en scoorden als simultaangevers maximaal. Dat deed Roel Ridderikhoff ook. Als simultaannemers waren er eveneens geen verschillen, waardoor ook deze poule gedeelde winnaars kreeg.

In groep 5 deed Herman Muller het uitstekend. Hij verloor de hele avond slechts één partij: als simultaannemer tegen jeugdspeler Gerard Dudink. Grappig was dat Gerard met zowel wit als zwart remise speelde tegen Hans Schouwink; de enige keer dat dat op de slotavond voorkwam.

Aan het schaken in De Huesmolen is dit seizoen een einde gekomen, maar diverse clubgenoten zijn de komende tijd actief op toernooien. De jaarvergadering van Caïssa-Eenhoorn heeft plaats op de laatste dinsdag van augustus, waarna een week later de nieuwe clubcompetitie begint.

Eindstanden kloksimultaan:

Groep 1: Holger Bonte 12, Ton Wessels 8, Abel Romkes 6, Sjoerd Kelder 5, Fred Avis 2½.

Groep 2: Co Buysman, Johan Paul Hendriks en Arend Stapel 11, Willem van der Veen 7, Jan Schagen 4.
Groep 3: Daniël Koopman en Kees Wessels 11, Gerard Groot 6½, Jan Kuin 3½, Jan Smink 3.

Groep 4: Roel Ridderikhoff en Wouter Strating/Peter van Walsum 18, Frits Bouwman 8, Arpad Hamaker 4, Gerrit van der Hoff ½.

Groep 5: Herman Muller 15, Gerard Dudink 12½, Hans Schouwink 11½, Frans Bouwman 10, Joop Mus 0.