9e Week in De Kreek

De negende clubavond in De Kreek wordt geteisterd door slecht weer. Het is me te veel moeite om een compleet regenpak aan te trekken; ik pak alleen de jas. ,,Dapper hè’’, zeg ik tegen Margreet, als ik naar buiten ga, naar de fiets. ,,Stommerd’’, is het antwoord.

Het tochtje van zo’n vier kilometer op de tweewieler maak ik in een compleet regenpak. Zo blijkt de scheidslijn tussen dapperheid en stomheid flinterdun te zijn. Op de Koewijzend bewijst het pak zijn dienst, als de weergoden gedurende korte tijd hun demonen loslaten. Het kortstondig gestuntel om de regenbroek over de gewone broek aan te trekken is niet voor niets geweest en met droge kleren stap ik rond half acht de speelzaal binnen.

Er wordt al geschaakt. Op het podium van de theaterzaal, achter het gordijn, is Ton van Dijk met de toekomst van Caïssa-Eenhoorn bezig. Ton, gestopt als jeugdleider, kan op dinsdagavond wel de Stap 6-jeugdtalenten ondersteunen en hij neemt het werkboek door met Niels Appelman, Klaas Jan Koedijk en Rowan Louter.

Deze avond staat ook de eerste doordeweekse bondswedstrijd in De Kreek op het programma. Niet de eerste bondswedstrijd, want vorig seizoen hebben onze toppers van het eerste en het tweede al eens op de nieuwe locatie gespeeld, omdat De Huesmolen bezet was. De avondprimeur is voor Caïssa-Eenhoorn 5 dat Aartswoud 4 ontvangt.

Wedstrijden tussen teams van Aartswoud en Caïssa-Eenhoorn hebben altijd wel wat, zeker tegenwoordig. Er is een sterke band tussen beide verenigingen. Zo spelen Peter Holscher en Nick Manshanden intern in De Kreek en in Het Huis van Egmond. Voormalige Hoornse cracks als Wilko van der Gracht, Jasper Seelemeijer en Erik van Tooren zijn nu waardevolle krachten in Hoogwoud. De kinderen van de Aartswoud-leden Susanne Glas en Michel Verweij lessen bij Caïssa-Eenhoorn. En hoe zit het eigenlijk met Jan Kuin die al meer dan een kwart eeuw lid is van beide clubs?

Caïssa-Eenhoorn 5 begint de competitie in mineur, want Aartswoud 4 blijkt met 1-5 te sterk. Vier verliespartijen, twee remises. De troost is dat aan de hoogste vier borden de oppositie – oud-West-Fries kampioen Rob Bijpost, Willem van den Akker, Joop Brands en Herman van Bleisem (collega van onze clubgenoot Lex Griffioen) – een gigantische hoeveelheid ervaring heeft en dat mag in een zestal een behoorlijke plus worden genoemd.

In de clubcompetitie blijft Peter Holscher maar winnen. In de negende ronde is concurrent Piet Aardenburg het slachtoffer en langzamerhand loopt het verschil met de nummer twee, nu Bert Spil, op naar de tweehonderd punten. Dirk Lont levert een knappe prestatie door Ton Wessels te verslaan en Fred Avis lijkt op de weg terug. De clubvoorzitter heeft een goed BDO-toernooi achter de rug en neemt die vorm mee in zijn partij tegen Jan Schagen. Ook de winstpartij van Frans Kragten tegen Sjoerd Kelder mag er zijn, net als van Hans de Vries tegen Ton van Dijk. En Joop Mus zegeviert deze avond alweer voor de derde keer dit seizoen.

Het is nog net geen middernacht, als we ons opmaken voor de loting van de tweede ronde van het bekertoernooi. Van de 26 overgebleven spelers moeten er tien afvallen om op het werkbare knockout-getal van zestien te komen. Dat betekent dat zes man een vrije ronde krijgen. Frank Tieken is uitgenodigd om de loting te verrichten en trekt zichzelf als tweede speler met een bye. Ook Wim Prins, Piet Aardenburg, Aad Laan, Jan Schagen en Ton van Dijk bereiken zonder te schaken de laatste zestien.

Zelf heb ik een uitwedstrijd geloot tegen Kees Overboom. Volgens de statistieken van John Fredrikstadt is de onderlinge score 1-1. Kees en ik zijn in onze jonge jaren keeper geweest bij voetbalvereniging RKEDO uit De Goorn. De bekerpartij zal er wel een worden met twee ijzersterke verdedigingen.