Laatste speeldag jeugdclubcompetitie 2014

Afgelopen zaterdag 29 november werden de laatste rondes gespeeld van de KNSB Jeugdclubcompetitie van dit jaar. Het D team speelden de laatste drie wedstrijden in de meesterklasse om het drieluik in Rosmalen af te sluiten terwijl het A team de promotieklasse verdienstelijk afsloot.

Vlak voordat we richting Rosmalen vertrokken met het D team, kregen we het bericht dat Teun helaas ziek was geworden. Erg jammer natuurlijk, wat betekende dat we maar met 3 man de laatste drie wedstrijden konden spelen (David was ook verhinderd). Maar, we gaven de moed niet op natuurlijk. Gewoon lekker spelen! Op bord 1 en 2 Kevin Franssen en Robin Duson en bord 4 Colin Laan. Bord 3 hielden we leeg.

Ronde 7 speelden we tegen Kennemer Combinatie D2. Robin won al lekker snel nadat ze een blunder van Jonathan Snippe afstrafte en veel materiaal won. Mooie opsteker! Colin kreeg helemaal geen slechte stelling op het bord maar vergat te ontwikkelen. Toen Mihi Vlad eenmaal toegang kreeg tot de koningsstelling was het snel over en uit.

De hoop was dus gevestigd op Kevin om nog een puntje uit het vuur te slepen. Kevin kreeg een prachtige stelling met al zijn stukken in de aanval. Een foutje van Casper Venlet kon eigenlijk niet uitblijven leek het. Echter, Kevin maakte het zichzelf moeilijk. Een paar directe winstmogelijkheden liet hij links liggen. De afruil die volgde was nog steeds prima. Het eindspel was ‘gewoon’ gewonnen eigenlijk.  Maar, de actievere stukken van Casper brachten hem uiteindelijk toch niet het gewenste resultaat. Een foutje van Kevin leidde tot remise : 1½-2½. Jammer, de regionale derby is verloren gegaan. Maar goed, het valt niet mee om met een man minder nog te winnen. Het waren derhalve wel gewoon goede partijen.

De achtste ronde moest het dan maar gebeuren. Tegen HMC 2 viel alles ook op zijn plaats. Opnieuw speelde Robin een zeer degelijke partij en strafte ook deze ronde de fouten van Rutger Smulders direct af. Na torenwinst was het enkel een kwestie van uitspelen voor de kersverse Noord-Hollandse kampioene.

De partijanalyse in de pauze tussen ronde 7 en 8 met Colin worp zijn vruchten af tegen Lewis Hu. Hij bouwde zijn stelling goed op en kon zo zijn kans grijpen. De mataanval van Colin had zijn tegenstander helemaal niet gezien: 1-0! Colin is ook eindelijk lekker van de 0 af, een mooie opsteker voor onze Colin.

Kevin was nog aan het zwoegen tegen Janne Allaart, die uiterst ontspannen achter het bord zat. Kevin liet zich verleiden om op b2 te slaan. Hij had derhalve niet in de gaten dat hierdoor eigenlijk vrij simpel de kwaliteit verloren ging. Maar, hij had compensatie. Makkelijker werd het er alleen niet op. Kevin kreeg een ver doorgeschoven vrijpion, iets wat Janne iets te veel werd. De kwal kreeg Kevin weer terug, en er ontstond een ongelijk lopereindspel met twee pionnen meer voor Kevin. Hij bewandelde hierin weer een moeilijk weg, maar er leiden gelukkig meer wegen naar Rome: 3-1. De eerste overwinning een feit, en dat met zijn drieën. Klasse!

Nog een rondje toe dan. Tegen Opsterland dit keer, een geduchte tegenstander. Colin had de smaak te pakken en won al snel een stuk. Even later na wat gerommel over en weer zat dezelfde dreiging als in de partij ervoor in de stelling. Hessel van de Witte haalde zijn toren weg (die gepend stond) en het was mat in 1. Weer een puntje voor Colin! Een goede partij en een mooie afsluiting op deze manier voor hem.

Robin en Kevin hadden het een stuk zwaarder. In Harm Jan Kootstra had Kevin een sterke tegenstander waarvan de rating doet vermoeden dat hij een stuk minder sterk is dan dat hij daadwerkelijk speelt. Kevin werd langzaam weggedrukt en de koningsaanval van Harm Jan werd Kevin uiteindelijk fataal.

Robin kreeg een pittig toreneindspel voorgeschoteld tegen Sjouke Dijkstra. De gehele partij had Sjouke het overwicht en een pion meer. Maar, Robin verdedigde zich stug en kon de ver doorgeschoven met haar twee torens tegenhouden. De angel was daarmee ook uit de stelling waardoor het remiseaanbod niet afgeslagen kon worden ondanks dat, dat de nederlaag zou betekenen: 1½-2½.

De JCC 2014 zit erop. De Schaakmat is Nederlands kampioen geworden door de Meesterklasse D te winnen. Hetzelfde presteerde het C team van Klim-Op en het A team van STB. Sneek A1 won de Promotieklasse.

Drie dagen Meesterklasse in Rosmalen brachten veel leerzame ervaringen met zich mee voor ons D team. 5 matchpunten en 14 bordpunten is het uiteindelijke resultaat. Colin en Robin moesten een beetje op gang komen, maar de laatste dag speelden ze goede partijen. Kevin heeft constant gespeeld en een prima resultaat neergezet overall. Teun had het lastig op de eerste twee dagen maar won in ieder geval wel een partij. David heeft belangrijke lessen geleerd en haalden een mooie 50% score.

Tot slot, het waren drie gezellige dagen in Brabant die we zo leuk hebben afgesloten. Uiteraard gaan we er in april 2015 alles aan doen om tijdens de plaatsingswedstrijden ons met het D en C team proberen te plaatsen voor de JCC 2015. Het was me een genoegen!

Individuele scores:

Kevin Franssen (bord 1; 4 ½ uit 8)

Robin Duson (bord 1-2; 4 ½ uit 7)

Teun van Rossum (bord 2-3;  1 uit 5)

David Verweij (bord 3-4; 3 uit 6)

Colin Laan (bord 4 ; 2 uit 7)

 

Het A team van Caïssa-Eenhoorn speelde op de 29e ook de laatste wedstrijden. In de promotieklasse A eindigden we op een mooie positie in de middenmoot. Onder leiding van teamleider Gerard Groot werden 4 overwinningen geboekt en 3 nederlagen geleden. Volgend seizoen komen we opnieuw uit in de promotieklasse A.

Individuele scores:

Nick Manshanden (bord 1; 3 ½ uit 7)

Robbert van Dijkhuizen (bord 2; 3 uit 3)

Niels Appelman (bord 2-3; 2 ½ uit 7)

Wouter Booij (bord 3; 0 uit 2)

Rowan Louter (bord 3-4; 5 ½ uit 7)

Martijn de Wit (bord 4; 0 uit 2)