‘Mixed feelings’ voor vierde na gelijkspel

Niet echt goed, niet echt slecht. Dat overheerste er bij de spelers van Caïssa-Eenhoorn 4 en Heerhugowaard 2 na het zwaarbevochten gelijkspel afgelopen dinsdag. Ach ja, het is toch weer een punt!

Na de mooie overwinning op Aartswoud 2 was het voor het vierde van Caïssa-Eenhoorn zaak om te winnen van Heerhugowaard 2 mochten we nog echt willen meespelen om de topposities in de tweede klasse A. Heerhugowaard 2 had voor deze wedstrijd 2 matchpunten, behaald tegen het zwakkere KTV 3. Op papier waren beide teams voor deze wedstrijd aan elkaar gewaagd, dus spannend zou het wel eens kunnen worden!

Na wat vertraging voor de spelers van Heerhugowaard gaf wedstrijdleider Fred Avis even na achten het startsein om te beginnen.

Kopman Frans Kragten was al snel klaar. Het lukte hem niet in een lastige variant genoeg compensatie te krijgen voor zijn dame en kon vrij snel opgeven tegen Rob Spaans.

Gerard Groot deed niet veel later wat terug. Carlo Oud stond al wat gedrongen waarna hij pardoes een stuk weggaf. Na een afwikkeling kon Gerard in het dame-eindspel een tweede dame op het bord krijgen en de felicitaties ontvangen van Carlo: 1-1

William Thomson en Bas van den Berg kwamen niet verder dan een remise. De witte stelling van William was steeds actiever, maar Bas hield alles keurig dicht en was remise een logische uitslag.

Ook aan het laatste bord werd er vrede getekend. Frank Tieken bouwde zijn stelling zorgvuldig op tegen Emiel Piek en kwam erg prettig te staan. Echter, na een afruil verdween het voordeel bleven alleen de dames en torens op het bord en lukte het Frank niet meer om er doorheen te komen.

Robbert van Dijkhuizen kreeg Justin van Ingen tegenover zich. Een stugge speler die met wit zijn stelling ook rustig opbouwde, hetzelfde gold eigenlijk ook voor mij met zwart. Na een wat mindere zet kreeg Justin een actievere stelling en na dameruil stond wit nog steeds beter en had zwart een vervelende dubbelpion. Echter, niet veel later kon Robbert een pion winnen en het witte voordeel meer dan tenietdoen. Alleen kwamen er daardoor wel ongelijke lopers op het bord met beide torens. Justin pareerde nog wat dreigingen en hield zijn stelling keurig dicht: 2½-2½.

Ondertussen was de tijdnood aangebroken. Aad Laan speelde een goede partij tegen de positioneel sterke Karel Keesman. In een Siciliaan werd de stelling door Karel met de witte stukken geopend op de koningsvleugel. Iets wat meer ten goede kwam aan Aad. Met twee pionnen meer kreeg Aad dan ook een mooi overwicht. Wits koning kwam in het nauw te staan en na wat gemanoeuvreer was het of mat of dameverlies. Knap puntje voor Aad!

Gerrit Roos kreeg de stugge Chris Holdorp tegenover zich die zijn witte stelling rustig en stevig opbouwde. Gerrit wilde zijn activiteit vergroten, maar kwam daardoor wel twee pionnen achter te staan. De compensatie in vorm van activiteit bleek in de tijdnoodfase niet goed genoeg en na een misrekening verloor Gerrit een stuk en niet veel later ook de partij: 3½-3½.

Alleen Arnold van der Wolff en Mats Bakker speelde nog en ook hier ging het er stevig aan toe. In een spannende open pot ging het over en weer. Arnold kwam na een afruil materiaal voor te staan. Echter, de stelling werd er niet makkelijker op. Weliswaar een paard meer in het dame-toren eindspel, maar doordat Arnolds koning open stond was het uitkijken geblazen. Arnold verloor zijn paard waarna de stelling er wel wat minder gevaarlijk uitzag. In opnieuw de tijdnood bleven alleen de torens en drie pionnen over. In dit complexe eindspel won Mats een pion en kon na torenruil die Arnold aanbood proberen met zijn ene overgebleven pion de overkant te bereiken. Oppositie hielp Arnold aan de zwaarbevochten en welverdiende remise: poeh: 4-4.

Ja, een gelijkspel dus. Wij hadden winstkansen, zij hadden winstkansen. Uiteindelijk gezien het spelbeeld is de 4-4 toch een terechte afspiegeling van deze wedstrijd waar beide teams mee moeten kunnen leven.

De tweede plaats raakt zo wel uit zicht voor ons, maar wat laat dat. We doen goed mee met 4 matchpunten en nog 3 leuke wedstrijden te gaan tegen Schaaklust, MSC en KTV 2 na de jaarwisseling.

Fijne dagen toegewenst!

 

16-12-2014 Caïssa-Eenhoorn 4  - Heerhugowaard 2 4 - 4
1 Frans Kragten  1784  - Rob Spaans  1855 0-1
2 Aad Laan  1716  - Karel Keesman  1812 1-0
3 Bas van den Berg  1750  - William Thomson  1798 ½-½
4 Arnold van der Wolff  1700  - Mats Bakker  1589 ½-½
5 Gerrit Roos  1746  - Chris Holdorp  1709 0-1
6 Gerard Groot  1658  - Carlo Oud  1572 1-0
7 Robbert van Dijkhuizen  1545  - Justin van Ingen Schenau  1445 ½-½
8 Frank Tieken  1608  - Emiel Piek  1455 ½-½
 1688  1654