Sixpack, seven points

Het is jammer dat in een sixpack geen zeven blikjes bier zitten. Want die heeft Andrew Weltevreden wel verdiend. Hij wint het kersttoernooi van Degoschalm met een score van honderd procent: zeven uit zeven.

Talrijke West-Friese schaakvrienden maken ieder seizoen een traditioneel ritje op twee opeenvolgende maandagavonden. Torenhoog en Degoschalm houden al vele jaren hun toernooien, waarbij de ene keer de Hoogkarspelse vereniging het tweeluik opent en het jaar erop de club uit Venhuizen/Westwoud. Op de prijzentafel in De Schalm in Westwoud staan altijd kerstverrassingen, in de ijsclubkantine in Hoogkarspel worden de deelnemers getrakteerd op oliebollen. Maar afgezien van het speeltempo (tien minuten) is er één grote overeenkomst: het zijn altijd twee bar gezellige avonden.

Met 32 schakers zit de speelzaal van Degoschalm propvol en die zijn er deze maandagavond ook; net als eind 2013. Twee lange tafels met op elk acht borden wachten uitnodigend op de denksporters. Het is altijd even improviseren voor de thuisclub, want Degoschalm is geen grote vereniging en er wordt op twee locaties gespeeld. Zijn er wel voldoende klokken in Westwoud? Het dorpshuis in Venhuizen blijkt gesloten te zijn, waardoor het niet lukt om er daar even een paar op te halen. Maar Torenhoog-deelnemer Renzo Snel heeft een soort mobieltje, waarop een schaakklok is te zien en KTV- en Degoschalm-routinier Lourens van Veelen haalt zijn eigen, nieuwerwetse klok uit de verpakking. Hij moet nog wel even heel snel de gebruiksaanwijzing lezen. We kunnen beginnen.

Degoschalm-voorzitter – en organisator – Gerard Broersen heet spelers van liefst zeven schaakverenigingen welkom. Uiteraard is zijn club zelf, royaal, vertegenwoordigd. En er zijn spelers van Attaqueer, De Groene Zes, KTV, Torenhoog, Schaaklust en wij van Caïssa-Eenhoorn, vier man sterk: Fred Avis, Co Buysman, Robbert van Dijkhuizen en Sjoerd Kelder.

In de eerste ronde staat een heuse clubstrijd op het programma. Sjoerd Kelder-Fred Avis is een van de zestien partijen. Ze geven een vriendschappelijke uitslag door: remise. Sjoerd moet in de tweede ronde weer tegen een clubgenoot en de nummer twee van een jaar geleden (achter Sjors Broersen) lijkt met zijn winst op Robbert van Dijkhuizen weer een gooi te gaan doen naar een hoge eindklassering.

Ondertussen zijn we getuige van, waarschijnlijk, een primeur. Op verzoek van enkele deelnemers leest Gerard Broersen eerst de uitslagen voor vanaf zijn laptop. Dat is, voor zover ik weet, nooit eerder gebeurd. De weinig extra tijd kostende service wordt zeer gewaardeerd en geeft iedereen de mogelijkheid te controleren of zijn eigen uitslag klopt. Daarna horen we van Gerard wie de volgende tegenstander is.

De tijd vliegt ondertussen voorbij en al snel zit de derde ronde erop. In een geweldig tijdnoodduel delft Sjoerd Kelder het onderspit en zijn topklassering van 2013 zit er nu niet in. Rik Slaman heeft een gewonnen stelling (toren met paard en een paar pionnen tegen toren), maar de klok wil de uitslag nog wel eens beïnvloeden. Dit keer niet; Sjoerds vlag valt iets eerder.

Zelf speel ik tegen Jan Punt. Hoewel jarenlang lid van Degoschalm, heb ik nooit eerder tegenover hem gezeten. We gebruiken het vierde bord, waarmee aangetoond wordt dat we alletwee hoog geklasseerd staan. Het opvallendst zijn de bierviltjes onder het bord. Drie bij elke hoek van de damevleugel, één aan de andere zijde. Vier tafels vormen samen één lange en ons bord ligt op het snijpunt van twee tafels die niet even hoog zijn. Om het wankelen tegen te gaan zijn de bierviltjes onder het bord gelegd en op een solide ondergrond doen we onze zetten.

Na drie partijen staan Andrew Weltevreden en ik op honderd procent en daarom zitten we in de vierde partij tegenover elkaar. In een goede stelling laat ik echter al snel mijn dame instaan. Als ik vervolgens kansloos van Rik Slaman verlies, hoor ik iemand iets zeggen over ‘met beide voeten op de grond staan’. Ik kijk omlaag en zie dat de veters van mijn rechterschoen los zitten.

Ondertussen blijft Andrew maar winnen en ook Fred Avis kan hem niet stuiten. In de zesde ronde verslaat Andrew – vorig jaar met 3½ punt zeventiende – zijn laatste concurrent, Rik Slaman. Daarmee valt voortijdig de beslissing, want de GZ’er heeft nu anderhalve punt voorsprong op de nummer twee en dat verschil is met nog één partij te gaan niet meer weg te werken. De koploper onderstreept zijn prestatie door ook Peter van der Schee een nederlaag te bezorgen. In de recente historie van het Hoogkarspels/Westwouds dubbeltoernooi hebben toppers als Sjors Broersen (tweemaal), Wilko van der Gracht, Peter Holscher en Tom Balla de eerste plaats voor zich opgeëist, maar nooit met zeven winstpartijen. Andrew Weltevreden is, voor zover bekend, de eerste.

De prijsuitreiking begint om precies 23.23 uur en uiteraard mag Andrew als eerste naar voren komen. Hij wordt door voorzitter Gerard Broersen gefeliciteerd en mag een keuze maken op de met prijzen rijk gevulde bar. De winnaar kiest voor een sixpack. Daarna volgen de andere spelers. Sjoerd Kelder, de ‘vice-kampioen’ van 2013, verdient met zijn negende plaats ‘De Sveshnikov Bijbel’, het bekende boek van John van der Wiel. In de clubcompetitie van Caïssa-Eenhoorn is Sjoerd de volgende avond mijn tegenstander. Benieuwd of hij in de tussentijd heeft gebeden.
Eerste ronde: Sjoerd Kelder-Fred Avis ½-½, Co Buysman-Renzo Snel 1-0, Ed Hornick-Robbert van Dijkhuizen ½-½.
Tweede ronde: Fred Avis-Ed Hornick 1-0, Peter van der Schee-Co Buysman 0-1, Robbert van Dijkhuizen-Sjoerd Kelder 0-1.
Derde ronde: Carlo Oud-Fred Avis 0-1, Co Buysman-Jan Punt 1-0, Leo van der Zwaard-Robbert van Dijkhuizen 0-1, Sjoerd Kelder-Rik Slaman 0-1.
Vierde ronde: Fred Avis-Daniël Koopman 1-0, Co Buysman-Andrew Weltevreden 0-1, Robbert van Dijkhuizen-Hans Morsink 1-0, Ariën Heddes-Sjoerd Kelder 0-1.
Vijfde ronde: Andrew Weltevreden-Fred Avis 1-0, Rik Slaman-Co Buysman 1-0, Lourens van Veelen-Robbert van Dijkhuizen 0-1, Sjoerd Kelder-Bas Doodeman 1-0.
Zesde ronde: Fred Avis-Jos Vlaar 1-0, Gerard Broersen-Co Buysman 1-0, Frits Greuter-Robbert van Dijkhuizen 0-1, Lourens van Veelen-Sjoerd Kelder ½-½.
Zevende ronde: Rik Slaman-Fred Avis 0-1, Co Buysman-Piet Sinnige 1-0, Robbert van Dijkhuizen-Henk Duyverman 1-0, Sjoerd Kelder-Jan Punt 1-0.
Eindstand: 1. Andrew Weltevreden 7, 2. Fred Avis 5½, 3. Robbert van Dijkhuizen 5½, 4. Frits Greuter 5, 5. Rik Slaman 4½, 6. Peter van der Schee 4½, 7. Jos Vlaar 4½, 8. Co Buysman 4, 9. Sjoerd Kelder 4.