19e Week in De Kreek

Kranten, radio en tv zijn vol van jaaroverzichten, maar Caïssa-Eenhoorn doet het anders en presenteert de ‘Kroniek van het jaar 2014’.

2 januari. Buurthuis Honky Tonk in Zwaag is op de eerste donderdag van het nieuwe jaar de plek voor het West-Fries jeugdkampioenschap. De ploeg van Caïssa-Eenhoorn sleept drie titels in de wacht; dankzij Rowan Louter (AB-categorie), Dennis Manshanden (C) en Teun van Rossum (D). Joeri Kreuk, namens de schaakploeg van Honky Tonk, is de vierde kampioen.

7 januari. Seréyo Bekkink treedt in de voetsporen van Dimitri Reinderman. Net als de grootmeester kroont hij zich tot snelschaakkampioen van onze vereniging, terwijl hij nog jeugdspeler is. Na drie ronden met vierkampen volgt een finaleronde met groepen van zes man. In de hoogste zegeviert Seréyo met een score van vijf uit vijf, anderhalve punt meer dan Fred Avis en twee meer dan Johan Paul Hendriks.

26 januari. De slotdag van het Tata Steel Chess Tournament. Liefst 21 spelers van Caïssa-Eenhoorn nemen deel aan de vier- en tienkampen en twaalf van hen vallen in de prijzen. We noemen de groepswinnaars en als eerste de groepswinnares: Arlette van Weersel, Erwin Brouwer, Ardjan Langedijk, Dirk Geels, Dirk Lont, Aad Laan en Gerard Groot.

4 februari. Landskampioen En Passant komt op bezoek. De topclub heeft voor het KNSB-bekertoernooi een uitduel tegen Caïssa-Eenhoorn geloot. Daan Zult, Henk-Jan Visser, Ron Deen en Gilbert Vrancken gaan ‘na strafschoppen’ ten onder. In de gewone wedstrijd hebben ze En Passant op 2-2 gehouden, maar de Spakenburgers zijn in het vluggeren meer bedreven.

16 februari. Caïssa-Eenhoorn is al een aantal jaren de organiserende vereniging van verschillende NHSB-kampioenschappen. Voor de jeugd komt dat mooi uit, want zo kunnen ze dichtbij veel belangrijke partijen spelen. Nick Manshanden verovert de titel bij de B-jongens. Hij wint vijf keer en houdt zijn grootste concurrent Edwyn Mesman op remise.

15 maart. De A-jeugd van Caïssa-Eenhoorn zorgt voor een sensatie door Leiderdorp (met een gemiddelde rating die 253 punten hoger ligt) in een dubbele wedstrijd te verslaan. In de Hoornse binnenstad, in café Chez Dick, spelen Nick Manshanden, Robbert van Dijkhuizen, Gerard Dudink en Niels Appelman 2-2 en 2½-1½ tegen het favoriete Leiderdorp en realiseren zo promotie naar de landelijke promotieklasse.

16 maart. Bij het NHSB-teamkampioenschap voor de C- en D-jeugd, weer in De Huesmolen, speelt het sterkste D-team van Caïssa-Eenhoorn een spannend zevenrondig toernooi. Robin Duson, Teun van Rossum, David Verweij en Colin Laan zorgen er met hun derde plaats voor dat de ploeg in het nieuwe seizoen aan de landelijke competitie mag meedoen.

25 maart. De eerste rapidcompetitie van Caïssa-Eenhoorn, over vier avonden, eindigt op de laatste dinsdag van maart met de finaleronde. In groep A wordt Bas Dudink een enigszins verrassende winnaar. Hij verslaat Tom Balla die in de voorronden de hoogste totaalscore heeft behaald. Beiden zegevieren in hun overige partijen. Aad Laan en Ton Hageman delen de derde plaats.

31 maart. Na een geheim trainingskamp onder leiding van Ron Deen reist Caïssa-Eenhoorn 3 voor de gezamenlijke slotronde naar Heemskerk, waar in de topper tegen Bergen alleen winst telt. Die komt er. Kort voor het middernachtelijk uur wordt de 4½-3½ uitslag veilig gesteld. De vlag mag in top, het derde promoveert naar de promotieklasse van de NHSB.

1 april. Ondanks kranig verzet lukt het Caïssa-Eenhoorn 5 niet degradatie uit de tweede klasse af te wenden. Vijf van de acht basisspelers behalen een TPR die hoger ligt dan hun rating. Maar de tegenstand is te sterk, onder anderen van de eerste teams van KTV (ongeslagen kampioen), Schaaklust en Aris de Heer.

8 april. Op een extra ledenvergadering spreekt een grote meerderheid van Caïssa-Eenhoorn zich uit voor het bestuursvoorstel om in de zomer van 2014 naar de multifunctionele accommodatie De Kreek, in de wijk Bangert en Oosterpolder, te verhuizen. In wijkcentrum De Huesmolen zijn de afgelopen jaren diverse maatregelen genomen die de clubsfeer danig hebben aangetast en de roep om een andere locatie klinkt steeds luider. Die komt er dan ook.

15 april. Ronald Ritsema prolongeert zijn clubtitel. In 29 ronden speelt hij 21 partijen. Goed voor zeventien overwinningen, twee remises en verlies tegen Roy Kerkhoven en Ron Deen. Ronalds voorsprong op Bas Dudink, tweede, bedraagt ruim vierhonderd punten. Bert Spil legt beslag op de derde plaats.

16 april. Begonnen in 2004 heeft het NHSB-veteranenkampioenschap in Hoorn bij veel deelnemers een vaste plek in hun agenda gekregen. Al jaren zit de theaterzaal in verpleeghuis Lindendael vol. Veel spelers van Caïssa-Eemhoorn, de organiserende vereniging, doen op de zeven woensdagmiddagen mee en elke keer vallen enkele in de prijzen. Dirk Lont debuteert en wint overtuigend in groep B: zes winstpartijen, eenmaal remise. Anton Hommes wordt gedeeld tweede in groep D.

25 april. Tijdens de jaarlijkse lintjesregen worden twee clubgenoten nat. Frits Bouwman is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, Robbert van Dijkhuizen krijgt het jeugdlintje – een Hoornse onderscheiding – omgehangen. In de bijna vijfhonderd jaar oude Oosterkerk (‘de huiskamer van Hoorn’), tot op de laatste plaats bezet, roemt burgemeester Onno van  Veldhuizen hun verdiensten voor de samenleving.

10 mei. Onze vereniging wordt opgeschrikt door het overlijden van Jan Haijer. Hij heeft liefst 69 seizoenen geschaakt, waarvan 39 in Hoorn. Met zijn speelstijl (aanvallend, gedurfd, weldoordacht) verovert Jan – die ook zo’n dertig jaar veel heeft geschreven in het clubblad van Caïssa – vier keer de beker voor mooiste partij van het Caïssa-seizoen. Als 91-jarige staat hij na tien ronden clubcompetitie ‘gewoon’ in de top tien. Jan is waarschijnlijk de oudste schaker ooit in de Hoornse schaakhistorie van meer dan een eeuw.

10 mei. Het dorpshuis in Kudelstaart staat vol met bloemen en dat komt goed uit, want Caïssa-Eenhoorn speelt daar met succes zijn kampioenswedstrijd. AAS is de laatste tegenstander die met 3½-4½ wordt verslagen. Met een punt voorsprong op De Wijker Toren (een ronde eerder met dezelfde cijfers geklopt) veroveren onze topspelers de titel en keren terug naar de landelijke eerste klasse.

31 mei. Het NHSB-kampioenschap snelschaken trekt twaalf titelhouders naar Hoorn. Voor het evenement in De Huesmolen in Hoorn heeft Christov Kleijn zich op het laatste moment aangemeld, maar de Amsterdamse student – spelend voor Kennemer Combinatie uit Haarlem – komt na vijftien ronden als eerste aan. Hij boekt elfmaal winst en drie remises, goed voor 12½ punt. Een halfje meer dan mede-IM’er Manuel Bosboom en een heel punt meer dan grootmeester Dennis de Vreugt.

31 mei. Op het 32e Liechtensteiner Schachopen, van 23 tot en met 31 mei, haalt Peter Doggers zijn tweede IM-norm. Het is zijn beste toernooi ooit. Met een score van zeven punten legt hij beslag op de tweede plaats, achter de Duitse grootmeester Sebastian Bogner (7½). In het vorstendom zit Peter op Hemelvaartsdag tegenover grootmeester Kasparov. Met zwart nog wel. Van begin tot einde is hij gelijkwaardig aan Sergej, want het gaat om de Wit-Russische topper en niet om de oud-wereldkampioen. In de slotronde biedt de Russische grootmeester Aleksandr Tsjernjaev onze clubgenoot remise aan en dat wordt geaccepteerd. Peter is de verrassing van het toernooi en houdt acht grootmeesters achter zich.

31 mei. Robin Duson haalt het podium van het NK voor D-meisjes. In Rijswijk wordt ze gedeeld tweede en op weerstandspunten derde. Het Caïssa-Eenhoorn-talent verslaat met zwart in de zevende ronde Circe Janse en wint met die partij de schoonheidsprijs van het kampioenschap.

13 juli. Het toernooi in het Science Park Amsterdam wordt ondertussen de zomervariant van ‘Wijk aan Zee’. Seréyo Bekkink neemt met succes deel aan een van de weekendvierkampen. Twee overwinningen leveren hem de gedeelde eerste plaats op.

31 juli. Robbert van Dijkhuizen aast op een top 10-eindklassering op het open NK in Dieren. In de reservegroep B verliest hij echter zijn laatste partij en wordt niet gedeeld zevende, maar legt beslag op de 23e plaats. Wel met een duidelijke plusscore. Hij wint vier keer, speelt tweemaal remise en delft driemaal het onderspit. Robberts TPR bedraagt 1774. Gerrit van der Hoff eindigt in de reservegroep C met drie punten uit negen partijen als 42e. In de vierkampen wordt Aad Laan derde en klasseert jeugdspeler Klaas Jan Koedijk zich als gedeeld tweede.

1 augustus. De KNSB maakt de nieuwste ratingoverzichten bekend en op een van de nevenlijsten is Caïssa-Eenhoorn prominent aanwezig. Drie jeugdspelers – Niels Appelman, Robin Duson en Klaas Jan Koedijk – staan in de top 15 van grootste stijgers. Niels is met een vooruitgang van 379 ratingpunten vierde, Robin (progressie van 296 ratingpunten) tiende en Klaas Jan (een plus van 269 ratingpunten) veertiende.

9 augustus. De veertigste editie van het open NK voor de jeugd wordt in Borne (sportcomplex ’t Wooldrik) gehouden. In de C-groep haalt Klaas Jan Koedijk een score van vijftig procent en legt beslag op de 22e plaats. Hij wint drie partijen, speelt driemaal remise en verliest drie keer. Robin Duson heeft in groep D dertien ronden op het programma staan. Met zeven punten eindigt zij als 29e. Robin verslaat zes opponenten, komt tot twee remises en delft vijfmaal het onderspit.

26 augustus. De jaarvergadering is de eerste avond van Caïssa-Eenhoorn in De Kreek. Na vijftien seizoenen in De Huesmolen gaan we verder in de gloednieuwe multifunctionele accommodatie in de wijk Bangert en Oosterpolder en na enkele maanden kan worden gesteld dat de verhuizing een sterke zet is geweest. Het bestuur ondergaat een verjongingskuur met de toetreding van Sernin van de Krol (secretaris) en Robbert van Dijkhuizen (jeugd). Voorts vinden de leden het voorstel om met een bekertoernooi te beginnen prima en de schoonheidscommissie keert terug. Winnaar van de mooiste partij van het seizoen krijgt de Jan Haijertrofee.

5 september. Voor de tweede keer dit jaar neemt de Caïssa-Eenhoorn-familie afscheid van een gewaardeerde clubgenoot. Hans Schouwink overlijdt kort na de eerste competitieronde. Halverwege de jaren tachtig lid geworden en ondanks nederlagen in zijn eerste vijftien partijen altijd gebleven. Hans zet zich in voor de jeugdafdeling en de clubbladredactie en is vooral de man die voor de gezelligheid schaakt. Winnen, remiseren of verliezen, het resultaat is nooit belangrijk voor hem geweest.

13 september. Caïssa-Eenhoorns D-jeugd komt uit in de hoogste landelijke klasse: de meesterklasse. In de eerste wedstrijd verliest het met 0-4 van landskampioen Klim-Op, maar pakt in de volgende acht duels vijf punten en veertien bordpunten.

20 september. De A-jeugd begint de competitie in de landelijke promotieklasse, het op een na hoogste niveau, met een 3-1 zege op en in Amersfoort. Promovendus Caïssa-Eenhoorn – Nick Manshanden, Robbert van Dijkhuizen, Niels Appelman en Rowan Louter – handhaaft zich in de tot eind november durende strijd keurig in de middenmoot.

21 september. Uitnodigend staan de grote schaakstukken, opgesteld naast de kraam van Caïssa-Eenhoorn, te wachten. Veel kinderen kunnen het niet laten om een paard, een toren of een pion te verzetten. De zesde editie van Speeldag NL is een groot succes. Voor de organisatie, want zo’n 25.000 bezoekers genieten op een mooie nazomerdag in de Hoornse binnenstad van hetgeen ze allemaal zien en kunnen doen. Ook voor onze schaakvereniging, want op deze zondag komen veel jongens en meisjes langs om op de echte schaakborden een partijtje te spelen.

27 september. Caïssa-Eenhoorn maakt een prima rentree in de landelijke eerste klasse. De tot een tiental vergrote ploeg opent de bondscompetitie met een 6-4 overwinning op Philidor 1847, in Leeuwarden. Het tweede speelt in Amsterdam 4-4 tegen Caïssa 4 en het derde delft bij zijn terugkeer in de NHSB-promotieklasse het onderspit in en tegen Heerhugowaard: 3-5.

30 september. Caïssa-Eenhoorn heeft dit seizoen een primeur: een knockout-bekertoernooi. In het verleden zijn er bekertoernooien met poules geweest, nu wordt er geloot en valt na iedere partij de verliezer af. Elke ronde heeft verrassingen en in de eerste is de uitschakeling van Gerard Groot door Wim Prins de grootste stunt.

18 oktober. Aan een mooie reeks van twintig afleveringen komt een einde. Het Bischoff-jeugdtoernooi is de laatste onder die naam, omdat de sponsor stopt. De jubileumeditie heeft een speciale invitatievierkamp met Jimmy van Zutphen, Warner de Weerd en de Caïssa-Eenhoorn-spelers Jeroen Edeling en Joseph Molenaar. Ze hebben allevier aan het eerste Bischoff-toernooi deelgenomen. Het lukt Jeroen net niet het zesrondig rapidtoernooi op zijn naam te schrijven. Door zijn remise in de slotpartij tegen Jimmy wint zijn opponent (vijf punten) en wordt Jeroen tweede (4½). In de hoogste van de tien jeugdgroepen zegeviert Barry Broek. Namens Caïssa-Eenhoorn eindigen Rowan Louter en Robin Duson samen op de derde plaats.

19 oktober. Het BDO-toernooi in Haarlem levert Fred Avis een hoge eindklassering op. Onze voorzitter verzamelt in negen ronden 6½ punt, goed voor een gedeeld derde plaats in groep B.

26 oktober. Zijn ploeggenoten Arne Moll en Daan Zult zijn hem voorgegaan en nu mag ook Henk-Jan Visser zich winnaar van het Eijgenbrood-toernooi noemen. Met een fraaie score van vijfenhalve punt (uit zes partijen) en een TPR van 2533 schrijft hij de 28e editie op zijn naam. Henk-Jan verzamelt een half punt meer dan de internationaal meesters Yochanan Afek en Floris van Assendelft. De toernooi-organisatie spreekt van de sterkste bezetting ooit. Daan wordt overigens vierde en teamgenote Arlette van Weersel gedeeld zevende.

8 november. Met een flinke groep is Caïssa-Eenhoorn aanwezig op het rapidkampioenschap van de NHSB, ofwel ‘Schaken op de Dijk’. In Volendam doet Arend Stapel het uitstekend. Onze penningmeester valt in de sterkste achtkampenpoule in de prijzen: tweede. Hij heeft in dat gezelschap een van de laagste ratings, maar wint wel vijf keer. In de C-groep behaalt Caïssa-Eenhoorn een dubbelslag met Fred Avis op de eerste en Aad Laan op de tweede plaats.

26 november. De herfstvariant van het NHSB-kampioenschap voor veteranen speelt zich al een aantal jaren af bij Kijk Uit in IJmuiden. Dit keer komen op negen woensdagmiddagen iets meer dan honderd 55-plussers in actie. In groep B klasseren Co Buysman en Dirk Lont zich met 5½ punt als gedeeld vierde.

30 november. Caïssa-Eenhoorn is de organiserende vereniging van het NHSB-kampioenschap voor de C- en D-meisjes. In de hoogste categorie verovert Robin Duson de titel en plaatst zich voor het NK. Aranka Verweij (vierde) en Mai Sprietsma (vijfde) vallen bij de D-jeugd in de prijzen.

27 december. Peter Holscher, Dirk Lont, Aad Laan en Co Buysman vertegenwoordigen Caïssa-Eenhoorn als De Kreekels op het eindejaarstoernooi van Schaaklust. Op de laatste zaterdag van 2014 leggen de vier in Andijk beslag op een gedeelde tweede plaats. Dezelfde prestatie leveren De Leuke Combinatie (het vriendencollectief van Tom Balla) en het Aartswoudse Bierteam (met Sjoerd Kelder en de oud-clubgenoten Erik van Tooren en Holger Bonte).

30 december. Na Tom Balla en Séreyo Bekkink wordt Ronald Ritsema de derde snelschaakkampioen van Caïssa-Eenhoorn. Op de laatste dinsdagavond van het oude jaar moet hij in een sterk bezet deelnemersveld wel extra lang aan het bord zitten, want pas via een barrage met Tom stelt Ronald de titel veilig. Het levert hem de dubbel op; in april heeft hij zich ook als clubkampioen van de gewone partijen gekroond.