De 6-2 overwinning noteren we wel

Het vierde van Caïssa-Eenhoorn heeft een mooie stap vooruit gemaakt in de tweede klasse A. Na een klinkende 6-2 overwinning tegen hekkensluiter Schaaklust blijven we omhoog kijken. We wonnen met duidelijke cijfers, maar een echt makkelijke overwinning zal ik het niet noemen.

Na een overwinning op Aartswoud 3, gelijke spelen tegen De Groene Zes en Heerhugowaard 2 en een nederlaag tegen favoriet Koedijk draaien we goed mee in de tweede klasse A.  Schaaklust stond vooraf nog puntloos onderaan. Daar wilden wij uiteraard geen verandering in aanbrengen. Na de West-Friese toppers Jaap Gorter en Piet Reus is Dirk Mantel de sterkste speler van het schaakteam uit Andijk. Hij ontbrak deze dag. Er kon geen vervanger gevonden worden voor hem waardoor ze genoodzaakt waren om met 7 man aan de start te komen.

Het is deze dinsdag lekker druk in De Kreek. Op het podium staan 4 live borden klaar voor het KNSB bekerteam om de derby te spelen tegen Purmerend. Purmerend bleek helaas nipt te sterk (1½-2½) en bekert verder. In maart krijgt het eerste wel de mogelijkheid om zich te revancheren tegen Purmerend. Ook weer in De Kreek. De externe wedstrijden de 19 clubpartijen en boven de voorlaatste cursusavond maakte het behoorlijk bedrijvig.

Terug naar het vierde. Arnold van der Wolff bracht door het tekort aan Andijkse spelers zijn team wel verdacht snel op voorsprong. Speciaal voor hem een uitgebreide partijanalyse: 1-0R. Ja, meer kan ik er niet van maken. Normaal zit Piet Reus op het tweede bord, maar de teamleider nam plaats aan het derde bord om met de witte stukken te kunnen spelen.

arnold

 

 

 

 

 

 

Arnold van der Wolff – NO na 1.Ke4 1-0R

Een makkelijke manier om op voorsprong te komen, maar lekker is het wel. Het is toch al 1-0. Arnold heeft nog wel een partij kunnen spelen voor interne. Een makkie: Peter Holscher. En dan maar klagen dat je aan bord 2 moet spelen. Tja, een goed begin is in ieder geval al het halve werk.

Dat goede keerde helaas wel snel om. Gerard Groot nam plaats om met zwart te spelen tegen Piet Reus. Hij kon zich revancheren op de nederlaag van vorig seizoen tegen Piet. Of dat zou gaan gebeuren was de vraag. De zwarte koning moest min of meer gedwongen aan de wandel. Ondanks dat kwam Gerard er nog redelijk vanaf. In het eindspel met een Hoorns paard en dame tegen een dame en toren uit Andijk bleek de stand van Gerards koning hem toch fataal. Piet zette hem –en dat mag wel genoemd worden- op fraaie wijze mat.

Frank Tieken kreeg Piet Sinnige tegenover zich. Er werd erg snel gespeeld en in een mum van tijd zaten beide spelers in het eindspel. Een paard voor Frank en loper voor Piet met een vrijpion meer voor Frank. Na een akkevietje – Piet had vanaf zet 30 niet meer genoteerd, terwijl de partij toch al wel zo’n 25 zetten verder was – verprutste Frank zijn vrijpion en draaide het ineens om. De koning van Piet stond beter en kon met een omweg een winnende randpion creëren. Dat gebeurde niet, want er werd min of meer uit solidariteit remise overeengekomen. Een meevaller: 1½-1½.

Ondertussen zat de teamleider zelf, Robbert van Dijkhuizen met zwart ontzettend te prutsen. Hij kwam met een geïsoleerde pion te zitten. Dat was nog niet zo erg, want nadat hij een verkeerde inschatting had gemaakt kon Jacco Mantel naast een pion ook een kwaliteit winnen. Dat deed hij alleen niet. Wit stond echter wel nog steeds duidelijk beter. Jacco kon allen niet goed gebruik maken van zijn  sterke loperpaar en na een afruil hielp een röntgenaanval Robbert het punt. Het resterend eindspel kon dankzij een vrijpion namelijk makkelijk worden gewonnen. Nog een meevaller: 2½-1½.

Hierna volgde de punten in een razend tempo. Frans Kragten sloeg een remiseaanbod van Bertus Droog af. Dat was maar goed ook, want door goed spel won hij een pion en kreeg hij een oppermachtig centrum. Frans bleef vervolgens goed bij de les en kon even later de felicitaties ontvangen: 3½-1½ .

Gerrit Roos sloeg met wit vanuit de opening mooi in op f7 tegen Ad de Hey. De Andijker nam het stukoffer (het stuk zou Gerrit daarna weer terugwinnen) niet aan waarna de druk op de zwarte stelling steeds groter werd. De koning kon geen kant meer op. Nadat Gerrit een mat in twee mistte zag het er na een dameruil wel weer onduidelijk uit. Gerrit had weliswaar een stuk minder, toch was de activiteit die wit had erg lekker. Na een foutje kon hij dan ook de zwarte stelling opblazen en het winnende punt binnenslepen: 4½-1½ !

Aad Laan belandde in een boeiende pot tegen René Brouwer. Een gecompliceerde stelling was het, maar Aad zei zelf dat hij de hele partij het betere van het spel heeft gehad. Mede dankzij een ver doorgeschoven Hoornse pion kon René geen kant meer op. Aad zijn stukken werkte goed samen wat hem een welverdiend punt opleverde.

Op het eerste bord speelde Bas van den Berg nog tegen Jaap Gorter. Bas speelden een prima partij en kwam met zwart niet in gevaar. Wits koningsaanval sloeg niet door, waarna Bas genoeg compensatie kreeg voor de kwaliteit en er in remise werd berust: 6-2. De handdoek die Bas mee zou nemen om in de ring te gooien is dus niet nodig geweest. Hij heeft zich gewoon heel goed geweerd tegen de meervoudig West-Fries kampioen met een passende beloning als resultaat!

Dat is mooi. Door deze overwinning is behoud in de tweede klasse in ieder geval verzekerd. Maar, dit smaakt naar meer natuurlijk. De voorlaatste ronde spelen we op dinsdag 10 maart uit tegen een pittige tegenstander: MSC 1. Samen met Koedijk favoriet om kampioen te worden. We gaan het meemaken.

    Caïssa-Eenhoorn 4  -      Schaaklust 6 - 2
1 Bas van den Berg  1750  - Jaap Gorter  1995 ½-½
2 Arnold van der Wolff  1700  - 1-0 R
3 Gerard Groot  1658  - Piet Reus  1892 0-1
4 Frans Kragten  1784  - Albert Droog  1658 1-0
5 Aad Laan  1716  - René Brouwer  1622 1-0
6 Gerrit Roos  1746  - Ad de Hey  1625 1-0
7 Robbert van Dijkhuizen  1545  - Jacco Mantel  1334 1-0
8 Frank Tieken  1608  - Piet Sinnige  1390 ½-½
 1688  1645