Timon Polder overleden

Hij speelde niet iedere week een partij bij Caïssa-Eenhoorn, maar toch kenden veel clubgenoten hem: Timon Polder. Op zijn hoofd een hoed, in zijn hand een glas rode wijn; een bekend beeld aan de bar in De Huesmolen. Tim, zoals hij vaak werd genoemd, is begin deze week overleden.

Op dinsdagavond 3 november 2009 kwam hij binnenlopen. Timon mocht meteen plaatsnemen tegenover een sterke opponent. Jeugdspeler en aanstormend talent Marten Ploeger was toen een maatje te groot voor hem. Hij verloor nog tweemaal, maar aan het einde van de maand kon voor het eerst ‘1-0’ achter zijn naam worden geschreven.

Hij voelde zich snel thuis bij Caïssa. Timon speelde dat eerste seizoen in de clubcompetitie achttien partijen, deed mee aan het snelschaakkampioenschap, het open Hoorns kampioenschap en was aanwezig op de traditionele sluitingsavond.

Tim was een sympathieke, kalme clubgenoot. Vaak waren zijn partijen vlot afgelopen en dan volgde hij aan de bar de discussies over allerlei onderwerpen. In het begin zonder, na de fusie met De Eenhoorn met hoed. Het had iets stijlvols, het beeld van een gedistingeerd schaker met een glas wijn. Hij luisterde vooral en gaf slechts af en toe zijn mening prijs.

Eenmaal was er consternatie, op de laatste clubavond van 2012. Die dinsdag speelde Timon tegen Rinus van de Krol. Een volle glas bordeaux viel tijdens de hectiek van hun schaakpartij om. Gelukkig zaten ze aan het eind van een lange tafel, waardoor geen clubgenoten in de pech werden betrokken. Het schoonmaken leek even als het dweilen met de kraan open, maar uiteindelijk kwam alles goed en wat later stonden beide spelers aan de bar te klinken op hun remise.

Het was een van de 64 partijen die hij in zijn 5-jarige carrière bij onze schaakvereniging heeft gespeeld. De wereld van serene rust die in De Huesmolen vaak om Timon heen hing, is nu voorgoed zijn eigendom geworden.