Binnen zonder kloppen

Het vijfde van Caïssa-Eenhoorn speelt in de derde klasse B van de Noordhollandse Schaakbond geen rol van betekenis, maar het team zorgt wel voor een spannende slotfase. Dinsdagavond ging het thuisduel tegen Attaqueer met minimaal verschil verloren, waardoor de Wognumers hun score van honderd procent handhaafden.

Na vier ronden staan Attaqueer en Volendam 2 met de volle winst gezamenlijk bovenaan. Het Westfriese zestal heeft welgeteld één bordpunt meer, maar de Volendammers treffen deze week de ploeg met de minste bordpunten (KTV 2) en kunnen die achterstand inlopen. Op 9 april, in de slotronde, staat Volendam 2-Attaqueer op het programma.

Voor Caïssa-Eenhoorn 5 zat er dit keer niet meer in. Met twee gewonnen wedstrijden is de ploeg een middenmoter en treft nog twee gelijkwaardige tegenstanders. Attaqueer nam halverwege de avond de leiding door Gerard Beerepoot. In een Franse partij had Roel Ridderikhoff (met wit) Pf3 en g3 gespeeld en zijn witveldige loper op de verkeerde diagonaal geposteerd. Toen dat werd geruild om de zwarte verdediging te verzwakken, kreeg de f-lijn een half open karakter en had het f3-paard geen verdediger. Wit verloor het stuk en kreeg even later te maken met een onmogelijke keus: mat of verlies van een loper.

Ruud Loots trok de stand gelijk. Al op de zevende zet maakte hij gebruik van een openingsvalletje. Het klassieke offer op f7 leverde pionwinst op en een zwaar aangetaste verdediging (koning op f7, geen rokade meer mogelijk) van Louis Dijkman. Zwart verloor vlot een tweede pion en zag dat Ruud degelijk en goed verder speelde. Nadat pion nummer drie van het bord was verdwenen, staakte de Attaqueerder de strijd.

Ook Gerard Dudink verloor van Gerard Beerepoot. Hé, zult u zeggen, speelde hij twee partijen, want hij had toch ook van Roel Ridderikhoff gewonnen? Nee, Attaqueer telt twee leden die Gerard Beerepoot heten en geen familie van elkaar zijn. In de Westfriese schaakwereld is dat overigens geen bijzonderheid, want bij Heerhugowaard hebben ze Piet Konijn en Piet Konijn en bij het Langedijkse Schaakmat Job Zegers en Job Zegers.

Gerard Beerepoot en Gerard Beerepoot worden met Witte Gerard en Zwarte Gerard uit elkaar gehouden. Niet dat de een altijd met de witte stukken speelt, maar er werd vroeger naar hun haarkleur gekeken. Vroeger, want tegenwoordigeis Zwarte Gerard wat grijzer geworden en dat geldt ook voor Witte Gerard. Maar ze kunnen allebei goed schaken, zo ondervond Caïssa-Eenhoorn 5. Gerard Beerepoot en Gerard  Dudink stelden hun rokades lange tijd uit om te kijken wat de opponent van plan was. Gerard Beerepoot (met wit) schoof al snel zijn pionnen op de koningsvleugel op, terwijl de pionnenopmars op de damevleugel bij Gerard Dudink stagneerde. De stukken van wit werkten bovendien beter samen. Dankzij het bezit van de open g-lijn kon de Attaqueerder de pion op f7 veroveren. Er ging een tweede zwarte pion verloren en een derde en nog net voor dreigend torenverlies feliciteerde de jeugdspeler van Caïssa-Eenhoorn zijn tegenstander: 1-2.

Ondertussen keek Willem van der Veen eveneens tegen een beroerde stelling aan, waardoor Wout Druijf niet lang hoefde na te denken over een remise-aanbod. De Hoornse kopman nam het op tegen Ariën Heddes die in zijn team niet de hoogste rating heeft, maar wel regerend clubkampioen is en daarom aan het hoogste bord de honneurs mag waarnemen. Beide spelers zijn qua rating aan elkaar gewaagd en dat bleek in hun partij. Wit had in het middenspel iets met de open c-lijn kunnen doen, maar koos voor een afruil en na ruim twintig zetten was een dametoreneindspel met een witte loper en een zwart paard bereikt. Wout had een vrijpion op d6 en na dameruil op d5. Ariën stelde zijn stukken goed op, waardoor er een volkomen evenwicht was bereikt en het afslaan van het remise-aanbod onzinnig zou zijn geweest.

Daarmee waren de gasten verzekerd van hun belangrijke wedstrijdwinst. De laatste partijen kwamen vrijwel gelijktijdig tot een einde. In de Drakenvariant van het Siciliaans had Sernin van de Krol een prettige stelling en leek Kees Smits met een isolani op d5 een probleem te hebben. De pion ging er ook af, maar zwart dreigde met een paard op g4 en aansluitend een vork met kwaliteitswinst op e3. Om dat te bereiken moest de Attaqueerder een dameschaak geven op de diagonaal a7-g1, maar hij plaatste de vorstin op het verkeerde veld. In plaats van flink voordeel gaf hij het belangrijkste stuk weg: 2½-2½.

Jos Vlaar is de vertegenwoordiger van Attaqueer op het pas begonnen Westfries kampioenschap en hij gaf aan het vijfde bord Willem van der Veen geen kans. Pas op de 29e zet werd de eerste pion geslagen en op dat volle bord stonden de acht pionnen van wit verder naar voren dan die van zwart. Het betekende dat Willem weinig ruimte had om zijn stukken te gebruiken. Toen hij verzuimde om op h5 de dames te ruilen, viel de spanning weg. De witspeler veroverde met zijn vorstin de toren op e8. ,,Wat kwam ze mooi binnen, hè!’’ glunderde de De Dijk-liefhebber. ,,Binnen zonder kloppen.’’ Willem sputterde nog iets tegen en gaf luttele tellen na de winst van Sernin op. Jos had op dat moment, na zijn 41e zet, alle pionnen nog.

1 thought on “Binnen zonder kloppen

Reacties zijn gesloten.