Het schaakjaar 2015

Het schaakjaar 2015 zit er bijna op. Voor Caïssa-Eenhoorn is het zeker enerverend geweest. Naast successen en teleurstellingen valt de toegenomen activiteit binnen de club op. Zo werden er cursussen gegeven (voor beginners en gevorderden) en gevolgd (voor het diploma Schaaktrainer 2). En de invloed van de wereldpolitiek was merkbaar. Onze vereniging raakte betrokken bij de vluchtelingenopvang.

Een mooi moment in de Hoornse schaakgeschiedenis. Jan Timman speelt op 7 maart 2015 zijn eerste partij in onze gemeente. Als kopman van Wageningen is hij aan zet tegen Daan Zult, eerstebordspeler van Caïssa-Eenhoorn.

Een mooi moment in de Hoornse schaakgeschiedenis. Jan Timman speelt op 7 maart 2015 zijn eerste partij in onze gemeente. Als kopman van Wageningen is hij aan zet tegen Daan Zult, eerstebordspeler van Caïssa-Eenhoorn.

  • Het jaaroverzicht begint op 2 januari met het Westfries jeugdkampioenschap. Na de derde plaats begin 2013 en de tweede in 2014 geldt voor Nick Manshanden dat driemaal scheepsrecht is. Het Caïssa-Eenhoorn-talent verovert op de eerste vrijdag van 2015 jaar de titel. In een mooi toernooi, waarin de A-, B- en C-jeugdspelers samen een tien man sterk deelnemersveld vormen, verzamelt hij in zes partijen 5½ punt. De zware wisselbeker, met het houten silhouet van Westfriesland als voetstuk, siert voor een jaar zijn prijzenkast.
  • In januari en februari wordt onder de inspirerende leiding van Ronald Ritsema een beginnerscursus van zeven avonden gehouden en aansluitend kunnen de deelnemers meedoen aan de clubcompetitie. Daar maken Dick Appelman, Marcel Blokker, Piet Duson, Henk Jagerman, Richard Koekkoek, Luan Nguyen en Michel Vercoelen gebruik van. De lessen zijn een uitvloeisel van ‘Meer leden in kortere tijd’, een cursus van Sportservice West-Friesland. Onze clubgenoten Fred Avis, Wout Druijf, Sjoerd Kelder, Dirk Lont en Ronald Ritsema bezoeken de avonden; de laatste is op 22 januari.
Ronald Ritsema (midden, groen shirt) met zijn cursisten.

Ronald Ritsema (midden, groen shirt) met zijn cursisten.

  • De tweede helft van januari staat in het teken van het Tata Steel-toernooi. In het eerste deel van het evenement in Wijk aan Zee – de vierkampen – is Arlette van Weersel de vaandeldraagster van Caïssa-Eenhoorn. Voor het derde jaar op rij legt zij beslag op de eerste plaats. Alexander Geerts pakt ook de groepszege, terwijl de tienkampers Peter Holscher en de 16-jarige Nick Manshanden eveneens bovenaan eindigen.
  • Jerrel Thakoerdien neemt half februari deel aan het 75e Noteboom-toernooi. Hij eindigt in Leiden in de middenmoot. Negen grootmeesters nemen plaats achter de borden. In de derde ronde komt een van hen, Vjatsjeslav Ikonnikov, niet verder dan remise tegen Jerrel. De Russische topspeler doet zijn uiterste best om meer te bereiken, maar ziet na 131 zetten dat dat niet lukt.
  • Het NHSB-kampioenschap is verhuisd van Zaandam naar Alkmaar. De belangstelling voor het evenement, vaak in mei en juni gehouden, is in de loop der jaren behoorlijk gedaald. De Waagtoren heeft in 2003 het open Alkmaars kampioenschap nieuw leven ingeblazen, maar dit toernooi op zeven opeenvolgende vrijdagavonden krijgt ook te maken met een verminderde interesse. Tapijtgigant, het bedrijf van oud-voorzitter Nico Mak, is sponsor. Het idee ontstaat om beide kampioenschappen met elkaar te mengen. Na overleg met de Zaanse organisator wordt het NHSB-kampioenschap geïntegreerd in het Open Alkmaars en het eerste evenement onder auspiciën van De Waagtoren wordt een groot succes. Caïssa-Eenhoorn is vertegenwoordigd door Arlette van Weersel, Nick Manshanden en Dirk Lont die alledrie in groep A uitkomen. Er worden zes ronden gespeeld en met 3½ punt is Arlette de beste van onze club. Zij heeft er één minder dan Ilias van der Lende die met zijn derde plaats de hoogst geëindigde NHSB-speler is en daarmee de titel verovert. Dirk en Nick verzamelen elk twee punten.
  • Voor Caïssa-Eenhoorn staat de zesde bondsronde in het teken van Jan Timman. De grootmeester is kopman bij Wageningen en neemt het in De Kreek op tegen Daan Zult. In de 142-jarige Nederlandse schaakhistorie (begonnen bij de oprichting van de Nederlandsche Schaakbond) vormen Timman en Max Euwe de Grote Twee. Terwijl de in 1981 overleden oud-wereldkampioen driemaal heeft geschaakt in Hoorn, maakt Jan Timman op 7 maart zijn debuut. In een spannende partij verslaat hij Daan.
De opstelling van Caïssa-Eenhoorn - Wageningen wordt voorgelezen. Jan Timman loopt naar het eerste bord.

De opstelling van Caïssa-Eenhoorn - Wageningen wordt voorgelezen. Jan Timman loopt naar het eerste bord.

  • Schaakgroep Koedijk is weer gastheer voor het NHSB-rapidkampioenschap voor teams. Tom Balla maakt deel uit van de gelegenheidsformatie Koedijk 10½ die oppermachtig is: zeven wedstrijden gespeeld, zeven gewonnen. De Rookies – met onder anderen Seréyo Bekkink – wordt derde. Caïssa-Eenhoorn legt met Erwin Brouwer, Dirk Lont, Nick Manshanden en Bert Spil beslag op de zevende plaats. Het tweede Hoornse team (Fred Avis, Sernin van de Krol en Arnold van der Wolff met Bergen-speler Dennis Mienis als vierde man) doet het met de tiende plaats goed en heeft net als het vlaggenschip negen punten. Bordpunten beslissen over de eindklasseringen. In de vierde ronde wint CE 2 met 2½-1½ van CE 1.
  • Het clubseizoen kent een nieuw initiatief: het interne bekertoernooi. Net als in veel andere sporten wordt er via het knockout-systeem toegewerkt naar de finale. Begonnen met 52 deelnemers plaatsen Ronald Ritsema en Bert Spil zich voor de eindstrijd die op 17 maart plaatsheeft. Ronald zegeviert en zal een maand later in het bezit van de triple komen: hij is clubkampioen, snelschaakkampioen en bekerkampioen.
  • Na drie avonden met vierkampen heeft op 24 maart de finale van het rapidtoernooi plaats. Er wordt gespeeld in groepen van zes man en in de hoogste zegeviert Seréyo Bekkink. Hij staat alleen een halfje af aan Sjoerd Kelder die met Fred Avis en Roy Kerkhoven met twee punten achterstand op de gedeelde tweede plaats eindigen.
  • De bondscompetitie krijgt voor Caïssa-Eenhoorn 4 een onverwachte ontknoping. Aan de ene kant grijpt de ploeg met de nodige pech net naast het kampioenschap. Maar met de 6½-1½ zege op KTV 2 op 31 maart profiteert het team van de nederlaag van Aartswoud 3 en legt beslag op de tweede plaats. Die blijkt in de zomer goed te zijn voor promotie, omdat Aalsmeer zich terugtrekt uit de promotieklasse en er een plek vrijkomt in de eerste klasse. Die is voor Caïssa-Eenhoorn 4.
  • Op 14 april wordt de clubcompetitie 2014-2015 beëindigd. Met 26 partijen krijgt de slotavond een passend decor. Na zes seizoenen van dalende deelnemersaantallen is het eerste jaar in De Kreek succesvol verlopen en telt de strijd om het kampioenschap van Caïssa-Eenhoorn negen spelers meer. Ronald Ritsema prolongeert zijn titel en mag zich met in totaal acht eindzeges waarschijnlijk recordkampioen noemen. De 16-jarige Nick Manshanden is de verrassende nummer twee, Bert Spil legt beslag op de derde plaats.
Voorzitter Fred Avis feliciteert Ronald Ritsema met zijn achtste clubtitel.

Voorzitter Fred Avis feliciteert Ronald Ritsema met zijn achtste clubtitel.

  • Het lenteveteranenkampioenschap van de NHSB, op zeven woensdagmiddagen in het Hoornse verpleeghuis Lindendael, heeft op 15 april de slotronde. Er is een bescheiden rol weggelegd voor de vertegenwoordigers van Caïssa-Eenhoorn. In groep C klasseert Roel Ridderikhoff zich als vierde; hij is de beste. Oud-clubgenoot Ben Zuurveld legt in B beslag op de tweede plaats.
  • Robin Duson, Klaas Jan Koedijk, David Verweij en Max Bosma zorgen in eigen huis (De Kreek) voor een prachtige prestatie door als Caïssa-Eenhoorn op de tweede plaats beslag te leggen van het NHSB-kampioenschap voor C-teams. Daardoor promoveert de ploeg naar de meesterklasse, het hoogste landelijke niveau. Op zondag 19 april gaat de titel naar Kennemer Combinatie. Twee viertallen van De Waagtoren completeren het deelnemersveld en de strijd om de tweede plaats gaat tussen het sterkste Alkmaarse team en Caïssa-Eenhoorn. Alle ploegen spelen tweemaal tegen elkaar. In de derde ronde zegevieren de favorieten van de organiserende vereniging met 3-1 in het onderlinge duel en houden in de slotronde hun grootste concurrent op 2-2.
  • Op 25 april spelen de tien promotieklassers hun gezamenlijke slotronde in De Kreek. Dat gebeurt in de theaterzaal, waardoor de landelijke ploegen van Caïssa-Eenhoorn naar de eerste verdieping uitwijken. Ons derde team neemt afscheid van het hoogste NHSB-niveau. Het wordt in de theaterzaal vooral een Zaans feestje. Het Witte Paard (dat 75 jaar bestaat) is de kampioen, ZSC-Saende 2 promoveert via de tweede plaats eveneens.
De gezamenlijke slotronde van de tien NHSB-promotieklassers wordt in de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn gehouden.

De gezamenlijke slotronde van de tien NHSB-promotieklassers wordt in de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn gehouden.

  • Voor het derde opeenvolgende jaar neemt Robin Duson deel aan een Nederlands jeugdkampioenschap. Na haar tiende en derde plaats bij de D-meisjes debuteert ze in het Rotterdamse Topsportcentrum in de C-categorie en wordt ze knap vierde. Robin eindigt net als Marlinde Waardenburg op zes punten, maar de speelster uit Coevorden heeft iets meer weerstandspunten. Opvallend detail is dat Marlinde in 2014 op het NK Robin ook op ‘WP’ klopte. Toen eindigde zij als tweede en het talent van Caïssa-Eenhoorn als derde.
Bloemen voor Robin Duson voor haar uitstekende prestatie op het NK C-jeugd.

Bloemen voor Robin Duson voor haar uitstekende prestatie op het NK C-jeugd.

  • Caïssa-Eenhoorn is weer de organiserende vereniging van het snelschaakkampioenschap van de NHSB. Na een aantal jaren in De Huesmolen moeten de vluggerspecialisten nu naar De Kreek. Op 16 mei legt Hing Ting Lai beslag op de eindzege, maarhet talent van Zukertort Amstelveen is geen NHSB-speler en de snelschaaktitel gaat daarom naar Jaap de Jager (HWP) die tweede wordt. Henk-Jan Visser wordt met de tiende plaats de beste deelnemer van Caïssa-Eenhoorn. Zukertort Amstelveen levert ook de beste jeugdspeler (Colin Stolwijk), de beste NHSB-jeugdspeler is Seréyo Bekkink.
  • De laatste vrijdagavonden van mei staan in het teken van de examens. Op 22 mei komt examinator Arie Karreman uit Enkhuizen naar wijkcentrum Kersenboogerd en kan na een spannend uurtje negentien jeugdspelers van Caïssa-Eenhoorn feliciteren met het behalen van het diploma. Dubbel feest is er voor David Verweij die op zijn verjaardag voor Stap 4 slaagt. Een week later is het de beurt aan de Huesmolen-jeugd, waar Robbert van Dijkhuizen en Gerard Groot examinator Gilles Provoost assisteren op een succesvolle avond. Omdat zij op 22 mei niet konden, maken vier Kersenboogerd-jeugdspelers in De Huesmolen hun examen. Xander Kaptein, Alen Bosma, Joey Dirks en de op de Engelse manier noterende Wouter Booij – de kersverse jeugdkampioen van Caïssa-Eenhoorn – halen hoge cijfers. Voor Gilles is het zijn laatste optreden in De Huesmolen, waar hij ruim een kwart eeuw zich geweldig heeft ingezet voor de Hoornse schaakjeugd. In het nieuwe seizoen is er één locatie (wijkcentrum Kersenboogerd) voor de jeugdavonden, waar Gilles overigens ook weer actief is.

Huesmolen 1

Voor het laatst worden er in De Huesmolen prijzen uitgereikt. Bekers gaan naar de beste jeugdspelers in de Stap 1- (boven) en Stap 2-competitie.

Voor het laatst worden er in De Huesmolen prijzen uitgereikt. Bekers gaan naar de beste jeugdspelers in de Stap 1- (boven) en Stap 2-competitie.

  • Op de eerste zaterdag van juni pakken de leden van veel Westfriese sportclubs de fiets. Dankzij de sponsortocht van de Rabobank kunnen ze € 250 voor hun club verdienen. Fred Avis, Peter Holscher, Sernin van de Krol, Bert Spil en Co Buysman en Arnold van der Wolff met hun beider vrouwen spekken de kas van Caïssa-Eenhoorn.
  • De jeugdcommissie van de Noordhollandse Schaakbond houdt al jaren een Grand Prix-toernooienreeks en in het seizoen 2014-2015 staan negen data op de kalender. De laatste is 7 juni (GP Haarlem in Santpoort-Noord). In de C-categorie legt Robin Duson beslag op de eerste plaats. Op twee van de negen toernooien ontbreekt ze, waardoor haar 607 punten een hoge score is.
  • Met Dirk Lont en Jan Smink krijgt het open Hoorns kampioenschap unieke winnaars. Beiden zijn in hun groep niet eerder op de eerste plaats geëindigd. Dirk heeft aan negentien kampioenschappen meegedaan en is slechts twee keer in de top tien beland: achtste in 1991 en vijfde in 2008. In een spannende en winnende slotpartij tegen Fred Avis stelt hij de Hoornse titel veilig. Jan is drie keer de sterkste geweest in de derde groep, maar in de tweede is zijn hoogste klassering de negende plaats in 2003. Nu kroont hij zich daarin tot de beste. Zeldzaam is bovendien dat alle eindzeges naar spelers van de organiserende vereniging gaan.
Veel belangstelling voor de beslissende partij van het open Hoorns kampioenschap. Dirk Lont (links) ontsnapt aan verlies tegen Fred Avis en zal de titel veroveren.

Veel belangstelling voor de beslissende partij van het open Hoorns kampioenschap. Dirk Lont (links) ontsnapt aan verlies tegen Fred Avis en zal de titel veroveren.

  • Half juli haalt Robin Duson de beste plusscore op het SPA-toernooi. Ze wordt in het Science Park Amsterdam in de D-poule gedeeld vijfde. Bij een rating van 1023 tekent onze clubgenote voor een TPR van 1394. Klaas Jan Koedijk, ook jeugdspeler, komt in de vierkampengroep L tot 2½ punt, goed voor een gedeelde eerste plaats.
  • Aansluitend zorgt Klaas Jan Koedijk met een geweldige eindsprint voor zijn wellicht grootste succes in zijn schaakloopbaan. Drie winstpartijen op rij tijdens het open Nederlands kampioenschap in Dieren leveren hem in de reservegroep C een gedeelde vierde plaats op. Van de in totaal 260 deelnemers die negen ronden hebben gespeeld, heeft Klaas Jan (rating 1181) de op een na hoogste plusscore. Hij boekt vier overwinningen, vier remises en één verliespartij. De gemiddelde rating van zijn tegenstanders bedraagt 1511.
  • Begin augustus doet Robbert van Dijkhuizen het prima tijdens het Hogeschool Zeeland-toernooi in Vlissingen. Bijzonder is dat daar in de achtste ronde twee spelers uit Hoorn tegenover elkaar zitten: Robbert met zwart contra clubkampioen Ronald Ritsema. Ondanks de nederlaag haalt de jongste Caïssa-Eenhoorn-deelnemer vier uit negen, bij een gemiddelde ratingtegenstand van 1958. Zijn TPR is 1915.
  • De jaarvergadering op 25 augustus kent een bijzonder moment: de eerste Jan Haijertrofee wordt uitgereikt. Sientje, de vrouw van de in mei 2014 overleden Jan Haijer, overhandigt de wisselbeker aan Ardjan Langedijk. De Jan Haijertrofee is de prijs voor de mooiste partij van een speler van Caïssa-Eenhoorn in het seizoen dat loopt van 1 juli tot en met 30 juni. Co Buysman, Sjoerd Kelder en Arend Stapel vormen de schoonheidscommissie die ‘Theo Gosman – Ardjan Langedijk 0-1’ (uit de bondswedstrijd Caïssa-Eenhoorn 2 – Oosten-Toren; met een dame-offer van de zwartspeler in een vroeg stadium) als winnaar kiest. In zijn bijna 40-jarige schaakcarrière in Hoorn was Jan Haijer steeds een attractieve speler en ook door zijn verdiensten voor de club werd besloten de Jan Haijertrofee in te stellen. Bij Caïssa had Jan vier keer de schoonheidsprijs gewonnen.
Sientje Haijer overhandigt de Jan Haijertrofee aan Ardjan Langedijk. Clubvoorzitter Fred Avis staat met de bloemen klaar.

Sientje Haijer overhandigt de Jan Haijertrofee aan Ardjan Langedijk. Clubvoorzitter Fred Avis staat met de bloemen klaar.

  • Caïssa-Eenhoorn is op 6 september aanwezig bij de Sportfair die bij Sportcentrum Hoorn (aan de Holenweg) wordt gehouden. Er is veel belangstelling voor de schaakkraam en er worden verschillende nuttige contacten gelegd. Zo is de zorgorganisatie MEE Noordwest-Holland geïnteresseerd in onze vereniging en de schaaksport.
  • De cursus voor het Schaaktrainer 2-diploma gaat op woensdag 16 september in Haarlem van start. Van de zeventien deelnemers uit Noord-Holland vertegenwoordigen vijf Caïssa-Eenhoorn: Robbert van Dijkhuizen, Gerard Groot, Dirk Lont, Ronald Ritsema en Arend Stapel. In december doen ze, met succes, examen.
  • Bij Caïssa en bij De Eenhoorn is het vaker gebeurd dat in de bondscompetitie twee eigen teams tegen elkaar spelen. Caïssa-Eenhoorn heeft de primeur op 29 september. Caïssa-Eenhoorn 4 is onverwacht gepromoveerd, Caïssa-Eenhoorn 3 is gedegradeerd en beide ploegen krijgen een plaats in de eerste klasse A. Er wordt in de aanloop naar de historische broederstrijd gedold, maar als de spelers van het derde en het vierde tegenover elkaar zitten, kijken zestien paar ogen ernstig naar de borden. De derby krijgt ook een serieuze uitslag: het sterkste team wint met 5-3.
Een unieke bondswedstrijd. Thuisploeg Caïssa-Eenhoorn 4 neemt het op tegen Caïssa-Eenhoorn 3 (zittend aan de podiumkant).

Een unieke bondswedstrijd. Thuisploeg Caïssa-Eenhoorn 4 neemt het op tegen Caïssa-Eenhoorn 3 (zittend aan de podiumkant).

  • De internationale vluchtelingenproblematiek houdt niet alleen ministers bezig, ook Caïssa-Eenhoorn krijgt ermee te maken. Een kleine tweehonderd mensen uit Syrië, Iran, Irak, Afghanistan en andere landen worden gedurende negen dagen opgevangen in De Kreek, waardoor er op dinsdag 20 oktober niet kan worden geschaakt in de theaterzaal. De clubronde wordt verplaatst naar De Huesmolen, maar geschaakt wordt er wel in De Kreek. Onze schaakclub is betrokken bij de tijdelijke opvang van de meer dan honderdvijftig volwassenen en vijftig kinderen. Zij kunnen, als er belangstelling voor is, gebruik maken van borden en stukken om in de ruimte bij de bar een partijtje te spelen. En die belangstelling blijkt behoorlijk te zijn.
  • Het 29e Eijgenbrood-toernooi eind oktober bezorgt Jeroen Edeling in de A-groep de spektakelprijs. In de vijfde ronde verslaat hij Dick van der Eijk – lid van EsPion uit Amsterdam – en dat succes levert hem de prijs op. De Caïssa-Eenhoorn-speler trekt in een Engelse partij met zwart op de koningsvleugel ten aanval en krijgt een voor wit vervelende vrijpion op e3. Die gaat er ten koste van een stuk van af. Na een attractief vervolg houdt Jeroen een loper met paard over contra een Amsterdamse toren en kan hij zijn d-pion probleemloos naar de overkant brengen. In Amsterdam doet de Caïssa-Eenhoorn-afvaardiging, ook Jerrel Thakoerdien en Henk-Jan Visser hebben zich aangemeld, het prima. Met nog vier man eindigen de drie op de gedeelde derde plaats.
  • Na twintig jaar Bischoff-toernooi is het even wennen dat de naam van de sponsor – die wel aanwezig is en meehelpt in de organisatie – niet meer aan het jeugdevenement is verbonden. Maar de eerste Grote Prijs van Hoorn zal vast en zeker lang in de herinnering van Caïssa-Eenhoorn blijven. Eer is een plotselinge verhuizing naar een andere accommodatie en opvallend is het grote aantal medewerkers uit eigen kring en de grote belangstelling van ouders en begeleiders van de Noord-Hollandse schaakjeugd. Door de vluchtelingenopvang in De Kreek schaken de jeugdspelers in cultureel centrum De Plataan, waar Ben Takken de beheerder is. Ben is als organisator al vele jaren actief voor het jeugdschaken in de gemeente Hoorn en bracht de club op het idee om naar De Plataan uit te wijken. Het wordt een geslaagde jeugdschaakdag en met bijna negentig deelnemers kan worden gesproken van een uitverkocht huis. Voor de aanvang worden de de prijzen van het afgelopen Grand Prix-seizoen van de NHSB uitgereikt.
Lucas Hermeler is een van de deelnemers aan de Grote Prijs van Hoorn. De jeugdspeler van Caïssa-Eenhoorn heeft een dag eerder op de ijsbaan zijn linkeronderarm gebroken.

Lucas Hermeler is een van de deelnemers aan de Grote Prijs van Hoorn. De jeugdspeler van Caïssa-Eenhoorn heeft een dag eerder op de ijsbaan zijn linkeronderarm gebroken.

  • Clubkampioen, jeugdtrainer en docent, Ronald Ritsema is van alle markten thuis. Op 29 oktober begint hij in De Kreek met een cursus voor gevorderden, een vervolg op de beginnerscursus van vorig seizoen. Tot en met 17 december geeft hij op acht donderdagavonden les.
  • Ook de twaalfde editie van ‘Schaken aan de Dijk’ is ruim een week van te voren uitverkocht. Bijna negentig rapidschakers komen naar café De Groene in Volendam, waar de toppers om de NHSB-titel spelen. Rowan Louter zorgt voor het enige succes van Caïssa-Eenhoorn. In de achtkampengroep H scoort hij maximaal: zeven uit zeven.
  • Weer een primeur voor Caïssa-Eenhoorn. Op 20 november speelt een jeugdviertal zijn eerste wedstrijd in de NHSB-seniorencompetitie. Jeugdspelers hebben wel eens met volwassenen in een bondsteam geschaakt, maar tegen Degoschalm (Westwoud) is het de eerste keer dat de hele ploeg uit jeugdspelers bestaat. Niels Appelman, Klaas Jan Koedijk, Robin Duson en Rowan Louter winnen met ½-3½.
Voor het eerst speelt een jeugdteam van Caïssa-Eenhoorn in de seniorencompetitie van de NHSB. Degoschalm is de eerste tegenstander.

Voor het eerst speelt een jeugdteam van Caïssa-Eenhoorn in de seniorencompetitie van de NHSB. Degoschalm is de eerste tegenstander.

  • Het jeugdteam van Caïssa-Eenhoorn sluit op 28 november de competitie in de meesterklasse C (de nationale top voor spelers tot en met 14 jaar) af met een 3-1 overwinning op S. Landau Axel. De Hoornse ploeg heeft de laagste rating, maar boekt in acht wedstrijden zes punten en eindigt in de lage middenmoot. Van de 104 jeugdspelers die de twintig ploegen hebben opgesteld, heeft Robin Duson de grootste plusscore. Zij staat met 5½ bordpunt elfde in de ranglijst van beste individuele prestaties.
  • Een dag later zet Robin Duson haar goede vorm voort tijdens het NHSB-meisjeskampioenschap. Ze is in de C-categorie favoriete, maar krijgt toch behoorlijke tegenstand. In de kleine theaterzaal van De Kreek blijft ze met drie winstpartijen en drie remises ongeslagen en heeft ze een half en anderhalf punt meer dan de Schaakmat-speelsters Marieke van Schaik en Marit de Boer. Amelia Jonkman, dochter van grootmeester Harmen Jonkman, wordt met zeven uit zeven D-kampioene.
  • De hele wereld kan op 8 december getuige zijn van twee grote verrassingen in het bekertoernooi van Caïssa-Eenhoorn. De zes partijen van die avond worden op liveborden gespeeld. Wout Druijf (rating 1511) stunt tegen Roy Kerkhoven (1919), Sernin van de Krol (1632) tegen Sjoerd Kelder (1883). Beide winnaars plaatsen zich voor de kwartfinale.
  • Klaas Jan Koedijk begint op tweede kerstdag aan het vijfrondige compacttoernooi van het schaakfestival in Groningen. Hij wint in de D-groep vier partijen en eindigt op de gedeelde derde plaats in een poule met 43 deelnemers.
  • Het Westfries jeugdkampioenschap van het seizoen 2015-2016 wordt nog net in het oude jaar gehouden. Op dinsdag 29 december prolongeert Nick Manshanden zijn titel, waardoor de Caïssa-Eenhoorn-speler zich in 2015 tweemaal tot kampioen kroont. De vorige editie was op 2 januari. Hij haalt een score van honderd procent en dat doen ook Max Hooijmans (Schaakmat) in de D- en Cung Dan Nguyen (Caïssa-Eenhoorn) in de E-categorie.
Nick Manshanden heeft alle reden tot lachen. Hij wordt voor het tweede seizoen op rij jeugdkampioen van Westfriesland.

Nick Manshanden heeft alle reden tot lachen. Hij wordt voor het tweede seizoen op rij jeugdkampioen van Westfriesland.

  • Sinds de fusie is de snelschaaktitel van Caïssa-Eenhoorn steeds in andere handen overgegaan en daar komt op de laatste dinsdagavond van het oude jaar geen verandering in. Na Tom Balla, Seréyo Bekkink en Ronald Ritsema is Abel Romkes het behendigst in de vijfminutenpartijen. De wisselbeker zal in 2016 in België staan, want Abel studeert filosofie in Leuven. Vanwege de kerstvakantie kan hij op enkele doordeweekse avonden in De Kreek schaken en verovert met het vluggeren in veertien ronden liefst twaalf punten. Sjoerd Kelder legt beslag op de tweede, Johan Paul Hendriks op de derde plaats.
AAN ALLE LEDEN VAN CAÏSSA-EENHOORN: EEN VOORSPOEDIG 2016 TOEGEWENST (EN VEEL GOEDE SCHAAKZETTEN).

AAN ALLE LEDEN VAN CAÏSSA-EENHOORN:
EEN VOORSPOEDIG 2016 TOEGEWENST (EN VEEL GOEDE SCHAAKZETTEN).

3 thoughts on “Het schaakjaar 2015

  1. En weer een prachtig verslag Co. Bedankt voor alle journalistieke schoonheden van het afgelopen jaar!

  2. Mooi verslag.De foto’s verlevendigen schaakverhalen : dat is ook wel duidelijk. Laat nu niemand meer beweren, dat er geen mooie verslagen over schaken mogelijk zijn. Co bewijst immers, dat het wel mogelijk is !

Reacties zijn gesloten.