Bekerprimeur in Bovenkarspel

Er wordt al heel wat jaartjes geschaakt in Bovenkarspel en Hoorn, maar toch is er donderdag 14 januari sprake van een primeur. Voor het eerst treffen de sterkste spelers uit beide plaatsen elkaar in het NHSB-bekertoernooi. Caïssa-Eenhoorn 3 neemt het dan op tegen De Groene Zes.

In de jaren zestig werd er geschaakt om de NHSB-leeuw, een bekertoernooi voor viertallen dat na afloop van de bondscompetitie werd gehouden en weinig deelnemers telde. Het eerste NHSB-bekertoernooi in de huidige opzet stamt uit het seizoen 1988-1989. Clubs konden een team tot 31 december aanmelden en in het voorjaar werden de cupwedstrijden gespeeld. Tot de kwartfinale was sprake van een regionale indeling.

De animo moest nog groeien. Caïssa speelde zijn eerste bekerwedstrijd pas in het seizoen 1990-1991 (1-3 nederlaag in en tegen Purmerend) en door de samenwerking van De Groene Zes en HSV De Eenhoorn was – op voorspraak van de bond – GZ/De Eenhoorn als vereniging opgericht en konden beide clubs afzonderlijk niet aan het NHSB-bekertoernooi deelnemen.

GZ/De Eenhoorn heeft wel eens tegen Caïssa gespeeld en dat is meteen ook een historische wedstrijd. Op zaterdag 28 mei 1994 stond de bekerfinale Caïssa – GZ/De Eenhoorn op het programma. In het Beverwijkse café De Eindspurt verloor de ‘thuisploeg’ met 1-3. Voor de liefhebbers hierbij de partijuitslagen, in bordvolgorde: Dienie van den Berg – Nico Hauwert 0-1, Timo Bijkerk – Jerrel Thakoerdien 0-1, Fred Avis – Alexander Geerts 1-0, Aad Laan – Wilko van der Gracht 0-1. Het jaar erop won GZ/De Eenhoorn opnieuw de bekerfinale: 3½-½ tegen het Alkmaarse VVV. Toen waren er winstpartijen voor Peter Doggers, William de Wit en Bert Meester en een remise voor Wilko van der Gracht.

In het seizoen 1998-1999 werd de vereniging GZ/De Eenhoorn opgeheven en kwamen De Groene Zes en HSV De Eenhoorn samen uit in het NHSB-bekertoernooi. Sindsdien hebben de Bovenkarspelers nooit een Hoornse tegenstander geloot. Wel namen ze het op tegen streekgenoten als Degona, De Pionier en Revanche en wonnen steeds om vervolgens te stranden tegen clubs als Purmerend, Krommenie, Het Spaarne en Santpoort. HSV De Eenhoorn haalde in 2008-2009 nog de finale (0-4 verlies tegen Santpoort dat het seizoen erop Aartswoud met dezelfde cijfers versloeg) en Caïssa schreef op 16 juni 2012 geschiedenis door in de laatste wedstrijd van zijn bestaan de bekerfinale te winnen. Peter Holscher, Erik van Tooren, Bart Voorn en Marten Ploeger speelden (na de 4-0 tegen Castricum in de halve finale) 2-2 tegen Chess Society Zandvoort, waarna de schrapregel – het resultaat aan het vierde bord valt als eerste af – in Hoorns voordeel sprak.

De Groene Zes heeft de afgelopen drie seizoenen in het NHSB-bekertoernooi iets beter gepresteerd dan Caïssa-Eenhoorn 3, maar beide ploegen strandden meestal in de tweede ronde. In het duel van volgende week donderdag staat plaatsing voor die tweede ronde op het spel.

Overzicht recente bekeruitslagen:
2012-2013: voorronde: De Groene Zes – De Strandloper 3-1. Eerste ronde: Chess Society Zandvoort/Jopen – De Groene Zes 3-1, Caïssa-Eenhoorn 3 – Heemsteedse SC 4-0 reglementair. Tweede ronde: Aalsmeer – Caïssa-Eenhoorn 3 3-1.
2013-2014: voorronde: De Groene Zes – Degoschalm 3-1. Eerste ronde: Kennemer Combinatie 3 – De Groene Zes 2-2, Chess Society Zandvoort/Jopen – Caïssa-Eenhoorn 3 1½-2½. Tweede ronde: Het Spaarne – De Groene Zes 2½-1½, Caïssa-Eenhoorn 3 – Het Witte Paard 1½-2½.
2014-2015: eerste ronde: Bakkum – De Groene Zes 2-2, Caïssa-Eenhoorn 3 – De Waagtoren 3 1½-2½. Tweede ronde: ZSC-Saende 2 – De Groene Zes 3½-½.