Robin de jongste schaaklerares van Nederland?

Ze speelt jeugdpartijen op de vrijdagse clubavonden, maar ze doet ook mee aan de seniorencompetitie van de NHSB. Op de dinsdagavonden in De Kreek staat ze haar mannetje in de gewone, rapid- en snelschaakpartijen. Ze krijgt les en… sinds gisteravond geeft ze les. Is Robin Duson (13 jaar) nu de jongste schaaklerares van Nederland?

Robin Duson legt bij Liz en Thomas uit hoe je een koningszet moet doen.

Robin Duson legt bij Liz en Thomas uit hoe je een koningszet moet doen.

Het was op de eerste schaakavond van 2016 in wijkcentrum Kersenboogerd druk. De jeugdcompetitie werd na enkele weken pauze hervat, alsmede de lessen volgens de stappenmethode. Het viertallenteam, koploper in de D-klasse, had de competitiewedstrijd tegen De Groene Zes en dan was er ook nog het begin van de nieuwe jeugdsportpasreeks. Kinderen kunnen gedurende zes weken proeven van allerlei sporten.

Ronald Ritsema heette vier jeugdsportpasdeelnemers die voor het schaken hadden gekozen, welkom. Omdat hij bovendien les gaf aan een van de vaste groepen, vroeg Caïssa-Eenhoorns clubkampioen Robin Duson mee te helpen met de jeugdsportpasschakers. Nick Manshanden assisteerde bij de Stap 3-jeugd.

Ronald Ritsema en Robin Duson (achtergrond) heten Fa Thang, Luca, Thomas en Liz welkom bij de eerste jeugdsportpasles.

Ronald Ritsema en Robin Duson (achtergrond) heten Fa Thang, Luca, Thomas en Liz welkom bij de eerste jeugdsportpasles.

Nick Manshanden helpt de Stap 3-jeugdspelers Yannick, Sem en Lex bij het maken van hun huiswerk.

Nick Manshanden helpt de Stap 3-jeugdspelers Yannick, Sem en Lex bij het maken van hun huiswerk.

De vier heel jonge schaakliefhebbers Fa Thang, Luca, Thomas en Liz mochten eerst een spelletje doen: wie is het eerst aan de overkant? Twee kinderen zaten tegenover elkaar en ze hadden op het schaakbord alleen de koning. Er was gezegd dat twee koningen niet naast elkaar konden staan en Robin hield in de gaten of alles volgens de regels gebeurde. En ze gaf complimenten. Tegen Luca bijvoorbeeld: ,,Heel goed dat je de koning naar dat veld speelde. Dan ben je eerder aan de overkant.’’

Op het bord van Fa Thang (links) en Luca legt Robin Duson enkele koningszetten uit.

Op het bord van Fa Thang (links) en Luca legt Robin Duson enkele koningszetten uit.

Voorts werd uitgelegd hoe de pionnenzetten zijn. En aan het einde van de eerste les mochten de jeugdsportpasdeelnemers een partijtje spelen.