Schaken in beeld op sportgala

Je moest er even op letten, maar het schaken was vanmiddag kort in beeld tijdens het sportgala van de Stichting Westfriese Sportverkiezingen. Liefst 165 sporters konden in aanmerking komen voor een nominatie en daar zaten vier schakers bij. De namen: Robin Duson, Peter Holscher, Dimitri Reinderman en Lourens van Veelen.

IMG_0121

Het gala werd gehouden in de grootste zaal van theatergebouw Het Park in Hoorn. Met topwielrenster Marianne Vos als speciale gast maakten de presentatoren Lobke Berkhout en Chris Wobben onder anderen bekend wie tot Westfriese sportvrouw, sportman, sporttalent en sportploeg van 2015 waren gekozen. Op een groot scherm achter hen konden de vele aanwezigen de namen van de 165 sporters lezen. De vier schakers haalden overigens de lijst met genomineerden niet.

De naam van Dimitri Reinderman was een vreemde eend in de bijt. Hij is weliswaar in Hoorn geboren en als talent opgegroeid bij Caïssa, maar de grootmeester woont al jaren in Amsterdam. Lourens van Veelen (Westwoud, onlangs verhuisd naar Zaandam) kroonde zich afgelopen seizoen tot kampioen van Westfriesland. Peter Holscher heeft een aantal goede toernooiprestaties geleverd en Robin Duson kon terugzien op een geslaagd Nederlands kampioenschap die haar de gedeelde derde plaats in de C-categorie bracht.

Voor het gala had het tweede sportcongres van de organiserende stichting plaats. Namens Caïssa-Eenhoorn bezochten de bestuursleden Co Buysman en Sernin van de Krol het congres. Er werd gesproken en gediscussieerd over de toekomstige rol van de sportverenigingen. Omdat Nederland steeds meer een zogeheten participatiemaatschappij wordt, raken steeds meer partijen (overheden, zorg- en welzijnsorganisaties, de sportclubs zelf) ervan overtuigd dat daarin een belangrijke rol door de sportverenigingen kan worden gespeeld.

Binnen het bestuur van Caïssa-Eenhoorn wordt daar al enige tijd over nagedacht. Wat kan onze schaakvereniging betekenen voor ouderen, eenzamen, probleemjongeren, mensen met een beperking, werklozen, etc.? Te zijner tijd moet dat uitvloeien naar de presentatie van een beleidsplan, waarin ook ruime aandacht wordt besteed aan topsport binnen onze club, breedtesport, opleiding van de jeugdspelers, opleiding van leden tot schaaktrainers, sponsoring, PR en andere zaken.