Achtste plaats voor Robin op NK

imageRobin Duson is op een voor haar teleurstellend Nederlands kampioenschap in Rotterdam op een achtste plaats geëindigd. Ze begon in de meisjes C categorie sterk met 2 uit 2, maar bleef daarna steken op 2,5 uit 7. Desalniettemin heeft ze een aantal prima partijen gespeeld en miste her en der wat geluk. Volgend jaar weer een nieuwe kans!

Robin  was op rating als tweede geplaatst, vlak achter Anna Martinez . Daarnaast behoorde Pascalle Monteny en Marlinde Waardenburg (resp. tweede en derde op het NK Cm 2015) ook tot de kanshebbers. De eerste ronde is altijd (op rating) de kleine tegen de grote en krijgt vaak de voorspelbare uitslag. Maar, er zijn altijd verrassingen. Helemaal omdat de ratings van jonge spelers eigenlijk niet zo betrouwbaar zijn is de kans wat groter. En ja hoor! Er vond er meteen al eentje plaats aangezien favoriete Anna hard onderuit ging tegen Marit Adema .

Robin daarentegen, begon het kampioenschap prima. Tegen Javeria Komal Zubair kreeg ze met zwart snel controle over het centrum, het loperpaar en na een foutje een pion in de plus. Daarna was het nog wel even werken om het punt binnen te halen, maar rustig manoeuvrerend lukte dat. Solide eerste partij:


Robin tijdens haar partij in de tweede ronde (C)Stichting Pathena

Robin tijdens haar partij in de tweede ronde (C)Stichting Pathena

In de tweede ronde had Robin de witte stukken tegen Imre Woest. Er kwam een Siciliaan op het bord die ze goed behandelde. Na lang gerokeerd te hebben kon ze handig afruilen waarbij ze een pion extra overhield. Zwart hielp Robin vervolgens een handje door een giftige pion te slaan. Weliswaar kreeg zwart drie pionnen voor het stuk dat verloren ging, maar de pionnenmeerderheid hield niet lang stand. Robin kon vervolgens afruilen naar een gewonnen eindspel en de felicitaties ontvangen. Een prima start op het NK: 2 uit 2.

 

In ronde 3 een eerste echte test tegen Alisha Warnaar. Met zwart kwam het Schots op het bord. Wit kreeg echter al snel een sterk centrum in handen en duidelijk initiatief. Datgene bouwde Alisha knap uit. Niet veel later, nadat Robin al een stuk had gegeven staakte ze de strijd nadat haar dame ingesloten raakte.

 

Linet Boghossian was in de vierde ronde opponente van Robin. Met wit speelde Robin haar vertrouwde systeem en leek er aanvankelijk weinig aan de hand. Totdat ze de grip op de stelling wat verloor en wat zwaktes creëerde voor zichzelf. Ze werd echter een handje geholpen nadat Linet een giftige pion sloeg. De dame van zwart werd ingesloten. Daarmee leek de partij 90 graden te kantelen. Het bleef voor Robin echter lastig om een duidelijk winnend plan te bedenken, helemaal met weinig tijd. Met actiever spel had dat er zeker wel ingezeten, maar nadat de zwarte stukken goed waren geplaatst werd er in remise berust.

 

In de vijfde ronde kreeg Robin te maken met Marit de Boer. Op het plaatsingskampioenschap heeft ze ook twee keer tegen Marit gespeeld. Destijds werd het twee keer remise. Op papier is Robin normaal gesproken de sterkste, maar het is toch altijd anders zo'n NK. In de partij die rustig werd opgebouwd door beide speelsters kreeg Robin met zwart  een prima stelling. De witte pionnenstructuur was immers behoorlijk aangetast. Met voor beide een dame en twee torens leek Robin binnen te komen in de stelling en materiaal te winnen. Dat durfde ze echter niet aangezien het leek dat haar dame opgesloten zou raken, wat niet het geval bleek. Ze koos in plaats daarvan voor een rustiger plan, maar dat leek te strandden in een remise. Jammer genoeg maakte ze even later op een beslissend moment een blunder die Marit direct afstrafte.

Nieuwe ronde en nieuwe kansen. Robin was behoorlijk aangeslagen na een paar mindere partijen, maar in de zesde ronde merkte we daar niks meer van! In een goede partij tegen Laura Tiggelman kon Robin mooi profiteren van de zwarte koning die op de tocht stond. Ze offerde mooi op e6 en won daarbij twee pionnen. Even later ruilde ze vakkundig af naar een makkelijk te winnen pionneneindspel. Een lekkere opsteker. Met 3,5 uit 6 kreeg ze na dit volle punt toch weer mooi aansluiting bij top.

Na de prima winstpartij in ronde 6 was het zaak om ook ronde 7 te winnen om weer aansluiting te kunnen krijgen met de top. Met zwart kreeg ze dat in ieder geval niet cadeau tegen Ilja de Goede. Na een onnauwkeurigheid aan de kant van wit sloeg Robin echter toe waarmee ze een pion won. Door het winnen van de pion werden er ook een aantal lichte stukken afgeruild en bleven naast de torens en dames ongelijke lopers over. Na dameruil bleek het vervolg lastig te winnen. Mede doordat de pionnenstructuur vastgelegd werd kon Robin geen vooruitgang meer boeken. Nadat wit de tijdscontrole had gehaald (was nog wel even spannend!) berustte de dames in remise.

In de voorlaatste ronde kreeg Robin met wit een van de titelkandidaten tegenover zich: Pascalle Monteny. Weer terug op bord 1 een vrij rustige partij van beide kanten die weinig heen en weer schommelden. Na een vertrouwde opening leek zwart wat aanvalskansjes te creëren, maar bleek niet zo ambitieus. Nadat de dames werden geruild bleef de partij in evenwicht en kwamen Robin en Pascalle remise overeen.

 

1 thought on “Achtste plaats voor Robin op NK

Reacties zijn gesloten.