Goede start voor Robin op NK in Assen

njskRobin Duson komt deze week in actie op het Nederlands kampioenschap voor B-meiden (tot 16 jaar) in Assen. Met zeven anderen strijdt ze t/m zaterdag om de NK-titel. Robin is dit jaar als favoriet het toernooi begonnen.

Robin is meteen voortvarend uit de startblokken gekomen! De eerste twee ronden wist ze prachtig te winnen, waarvan één tegen haar (op papier) belangrijkste concurrente.

Lees verder voor de analyses van ronde 1&2.

Voor Robin was het dan eindelijk zo ver. Ze had er al lange tijd naar uitgekeken, en had veel zin om aan haar vijfde NK te gaan beginnen. Ze heeft al meerdere malen laten zien dat ze veel profijt heeft gehad van alle trainingsuren met mooie resultaten in de interne, externe en bijvoorbeeld op het ASK en kan dat nu laten zien op het NK.

Waar vorige twee jaar naast De Kuip in Rotterdam werd gespeeld, wordt er dit jaar geschaakt in hele andere setting. Dit jaar vinden de NK's ABC namelijk plaats in het pittoreske en goed (:P) bereikbare Assen. Bij de opening in het Van der Valk hotel werd er geloot voor de startnummers (1 t/m 8). Het lootje met 'Robin' werd als eerste getrokken. Gunstig, want houdt in: 4 keer wit. Uitgerekend werd haar (op papier) belangrijkste concurrente en goede vriendin Anna Martinez (1829K) als laatste getrokken waardoor ze meteen al tegen elkaar moesten spelen. De topper al vroeg in het toernooi.

De dames kwamen in een versnelde Draak terecht waarin het aanvankelijk leek alsof Anna, Robin met 8...a5 ietwat verraste. Na een tijdsinvestering kwam Robin dan ook niet met de allerbeste voortzetting. Echter, zwart koos een verkeerd plan en miste het belangrijke 12...h5. Nadat de lopers van het bord verdwenen kreeg Robin veel makkelijker spel en kon ze de zwarte stelling nog verder aantasten. Met een mooie breekzet (23.e5) speelde ze het vervolgens heerlijk uit. Geniet mee zou ook zeggen:

Maandag speelde Robin tegen Gebrich Kroon (1326K), die in ronde 1 verrassend de nummer 3 van de plaatsingslijst; Iris Schelleman (1741K) versloeg. Het was opletten geblazen dus. Opnieuw met wit kwam er vandaag een Caro Kann op het bord. Robin, die altijd graag lang rokeert koos daar ook nu weer voor. Gelukkig begreep de zwartspeelster niet helemaal dat ze in deze opening ergens een keertje e5 of c5 moest spelen als het kon. In plaats daarvan kreeg wit de ruimte om haar stelling te verbeteren, maar leek desalniettemin, toch weinig progressie te kunnen boeken met een aantal lopermanoeuvres. Eenmaal in lichte tijdnood miste zwart een aantal kansen om haar stelling te verbeteren (ontwikkelen!), waarna Robin hard toesloeg. Ze won de kwaliteit en daarmee ook de partij.

 

4 thoughts on “Goede start voor Robin op NK in Assen

  1. Het is dinsdag, 16.22 uur. Robin heeft zojuist ook haar derde partij gewonnen. Na twee dagen afwezigheid (Euromast, Biesbosch) de schaakdraad weer opgepakt. Mooie verslagen van Robbert op onze website en prachtig spel van Robin. Liveborden: prima uitvinding. Zet ‘m op Robin.

    • Zeker Co. Robin gaat uitstekend, met 3 uit 3 een droomstart.
      Live borden zijn een uitvinding, maar dan moeten die dat wel doen. Gelukkig vandaag de eerste keer dat de hele partij van Robin goed live te volgen was na wat problemen de eerste dagen. Hopelijk kunnen we er de komende dagen ook live van blijven genieten 🙂
      Vanavond eerst zelf schaken, zet ik er morgen weer een nieuw verslag (en analyse) op.

  2. Het moeilijkste is altijd om een favorietenrol echt waar te maken, maar dat doet Robin op een uitstekende wijze. Ze had zo in de meisjes groep A mee kunnen doen en daar ook een rol van betekenis kunnen spelen, maar er komen nog meer jaren. Ik ben zeker gewaarschuwd voor as.dinsdag. Toch wel leuk dat Caïssa-Eenhoorn straks kan pronken met een Ned. kampioene in de gelederen.

Reacties zijn gesloten.