Robin alleen aan de leiding op NK in Assen

robjeNa drie prima overwinningen wist Robin Duson haar partij in de vierde ronde van het NK Bm in Assen ook te winnen. Een zwaarbevochten punt met een beetje geluk, maar die tellen ook gewoon. Op Koningsdag won ze haar vijfde ronde partij, daarentegen weer overtuigend. Met zwart liet ze zien dat ze de duidelijker de betere was. Poeh he, 5 uit 5. Super hoor!

Alle partijen (en alle andere NK's) zijn live te volgen op de toernooiwebsite (ronde 6 is vrijdag om 13:00 uur).

Lees verder voor de analyse van ronde 3,4 & 5.

 

In ronde 3 mocht Robin voor het eerst plaatsnemen achter de zwarte stukken. Ditmaal tegen Lorena Kalkman (1409K). Er kwam een gesloten Siciliaan op het bord waarin er heel wat geschoven en gemanoeuvreerd werd. Door het passieve spel van wit kreeg Robin al snel een ruimtevoordeel, en kreeg daarmee alle tijd en gelegenheid om een goed plan te verzinnen. Dat deed ze ook en verplaatste haar spel langzaam naar de koningsvleugel, waarop wit geen goed antwoord kon vinden. Na een onnauwkeurigheid sloeg Robin vervolgens weer hard toe met een paar mooie krachtzetten. Keurig gedaan!


 

In de vierde ronde speelde ze een belangrijke partij tegen Marlinde Waardenburg (1642K). Met wit kreeg ze daarin  een onverwachte opening tegen zich (de Alekhine). Voor Robin was het dus even zoeken naar de beste opstelling van haar stukken. Toen ze die eenmaal had gevonden stond daar een lekker plusje. Met ruimte- en tijdvoordeel was het echter wel zoeken naar een goed plan. Aangezien zwart zich stug verdedigde leek het daarom ook op remise af te stevenen. Robin wilde desalniettemin graag voor de winst gaan, waardoor ze iets te veel ging forceren. Met een gevaarlijk open koningsstelling beschikte ze weliswaar onderhand over een ver opgerukte a-pion, maar kwamen de zwarte torens en dame langzamerhand toch akelig te Hoornse stelling binnen. In vliegende tijdnood vond Marlinde echter niet het juiste plan en gaf direct op nadat ze plots een toren wegblunderde. Pff, een behoorlijke anti-climax, maar gelukkig is het goed afgelopen; fijn.

Ook meteen een mooie revanche op het NK van vorig jaar. Toen waren de rollen omgedraaid, en won Marlinde met enig geluk. Fijne opsteker dus!

 

De vijfde ronde werd op Koningsdag gespeeld. Met zwart mocht ze het opnemen tegen Pascalle Monteny (1371K). In een ietwat vreemde variant in het gesloten Siciliaans pakte Robin meteen alweer een voordeeltje. Terwijl ze haar stukken goed had gepositioneerd moest wit flink in de denktank om een plan te verzinnen. Dat lukte maar mondjesmaat en na het openbreken van de stelling kon Robin mooi profiteren van de onhandige keuzes van wit.. Mede door de flinke tijdnood bij Pascalle kon Robin een mooie koningsaanval opzetten, waarna het zwarte voordeel alleen maar groter werd. Tot slot mocht ze, na stukwinst, haar opponente nog op een mooie manier matzetten. Kijk maar mee:

 

5 uit 5, wat een super score. Ze is ook de enige speler op het NK die op dit moment nog op de volle 100% staat. Dat is natuurlijk een mooi gegeven.

Doordat Anna Martinez verloor, lijkt Iris Schelleman (4 uit 5) nog de enige speler de Robin theoretisch zou kunnen stoppen. Anna speelt tegen Iris in ronde 6 en zou Robin natuurlijk een mooie dienst kunnen bewijzen.., dat terwijl Robin tegen Ting Ting Lu (1530K) speelt met wit. We gaan het meemaken, spannend!

1 thought on “Robin alleen aan de leiding op NK in Assen

 1. Robin,
  wat een serie en vandaag vrijdag alweer de 6e overwinning.
  gisteren koningsdag,dit wordt morgen feest. En dan hebben we in Hoorn een koningin van het schaken.
  De vlagen gaan weer uit in heel Hoorn ,Zwaag en Blokker
  ga door.
  En volgd jaar weer een simultaan in Honky Tonk .
  Ben (Honky Tonk schaken).

Reacties zijn gesloten.