Robin Nederlands kampioen!!

18194781_1164587233651139_518327216014080055_n (1)Yass, het is gelukt! Robin Duson is in Assen met groot machtsvertoon Nederlands jeugdschaakkampioene voor meisjes tot 16 jaar geworden!

Nadat ze vrijdag haar zesde partij op rij won wist ze al dat de titel haar niet meer kon ontgaan. Als kers (of als aardbei) op de taart wist ze ook de laatste ronde overtuigend te winnen: 7 uit 7. Als favoriet gestart, en dan dit resultaat; fantastisch hoor 🙂

Ik ben er echt supertrots op, en voor mijzelf, en voor Caïssa-Eenhoon natuurlijk heel erg bijzonder. Door deze prestatie heeft ze ook een ticket voor het Europees kampioenschap verdiend. Dat wordt gehouden in september in Roemenië.

Lees verder voor de verslagen van ronde 6&7; alle resultaten op de toernooiwebsite

 

Met een punt voorsprong ging Robin de zesde ronde in waarin ze tegen Ting Ting Lu (1530K) speelde. Een mooie riante positie, helemaal met de gedachten dat haar enige concurrente Iris Schelleman (4 uit 5) tegen de sterke Anna Martinez speelde.

In een mum van tijd knalde Robin haar voorbereiding op het bord. Aanvankelijk ging het nog gelijk op, maar nadat de zwartspeelster niet goed wist hoe ze verder moest ging er een pion verloren. Toen Ting Ting verkeerd insloeg (14...cxd2 geeft nog wat tegenspel) was het vervolgens snel over. Robin won een stuk en daarmee ook meteen de partij. Met speels gemak, het zesde punt in de zak!


Haar enige concurrente die theoretisch nog gelijk kon komen met Robin (Iris Schelleman; speelt Robin morgen tegen) wist niet te winnen van Anna Martinez. In een bloedstollend spannende strijd, ik hield het ook even niet meer, kwamen beide dames uiteindelijk remise overeen. Houdt in dat Robin met ingaan van de laatste ronde 1,5 punt voorsprong heeft en daarmee wist dat de titel haar niet meer kon ontgaan. Echt geweldig, yes, woehoe! Heerlijke ontlading.

De laatste ronde moest toen nog worden gespeeld. Met het overweldigende gevoel dat Robin al wist dat ze kampioen was geworden, speelde ze op de slotdag ook 'gewoon' weer overtuigend. Mogelijk ook nog om haar vriendin Anna een goede dienst te bewijzen zodat zij bij goed resultaat misschien nog tweede kon worden. Robin ging er daarom tegen Iris weer vol in. Met zwart kwam er een gesloten Siciliaan op het bord waarin wit al snel de kluts kwijtraakte. Na een tempoverlies kon Robin haar stelling makkelijk verbeteren en via een voor dit toernooi kenmerkende breekzet voor haar een plusje bereiken. Na een foute berekening van Iris won Robin mooi een stuk waarna het punt binnen was.

 

7 uit 7, wat een score zeg!! Ondanks het feit dat er natuurlijk wel wat verwacht mocht worden als favoriet, is dit toch wel overweldigend. Extra knap dat je het dan ook zo op deze manier waar heb kunnen maken.

Robin, je hebt er hard voor gewerkt, we hebben er samen veel tijd in gestoken, je hebt veel met Jop getraind, en dan is dit toch wel het optimale om te bereiken. Nederlands kampioen: een titel die ze nooit meer van je afpakken.

Geniet er lekker van, ik heb er vandaag in ieder geval van genoten. Ik ben blij dat ik er bij kon zijn en daar zal Co het ook mee eens zijn. Oke, en ach, dan kun je hierna gewoon weer verder gaan met waar je mee bezig was; winnen!

 

 

11 thoughts on “Robin Nederlands kampioen!!

 1. Robin,
  Van harte gefeliciteerd met jouw Nederlandse titel. Je hebt een geweldige prestatie geleverd. Met veel plezier heb ik de afgelopen dagen al jouw partijen gevolgd en ook de verslagen van Robbert gelezen. Super en spannend tegelijk. Dit seizoen heb je een grote sprong vooruit gemaakt, maar dan nog is het niet vanzelfsprekend om in Assen eerste te worden. Ik heb er even wat eindstanden bijgehaald.
  2013: D-kampioenschap: 1. Lorena Kalkman, 2. Pascalle Monteny, 10. Robin Duson.
  2014: D-kampioenschap: 1. Pascalle Monteny, 2. Marlinde Waardenburg, 3. Robin Duson.
  2015: C-kampioenschap: 1. Ting Ting Lu, 2. Pascalle Monteny, 3. Marlinde Waardenburg, 4. Robin Duson.
  2016: C-kampioenschap: 1. Pascalle Monteny, 2. Anna Martinez, 3. Marlinde Waardenburg, 8. Robin Duson.
  2017: B-kampioenschap: 1. Robin Duson. GOUD, GOUD, GOUD.
  En nu Europa in???

  • Robin,
   Van harte gefeliciteerd met jouw Nederlandse kampioenschap meisje t/m 16 jaar. We zijn zeer trots op jou!!
   Ik heb genoten van jouw partijen en heb ze allemaal live gevolgd.
   Geniet van deze geweldige prestatie.
   Arend Stapel

 2. Ik verheug me er op om als eerste dinsdag tegen de kersverse kampioene van Nederland te spelen.
  Van harte gefeliciteerd

 3. BIEM!!!!
  Nog steeds aan het nagenieten. Robin, bedankt voor een heerlijke week nagelbijten! 🙂

 4. Robin,

  Van harte gefeliciteerd met je fantastische resultaat. Maximale score: woorden schieten dan tekort. Volgend jaar in het tweede?

 5. Robin,
  Super! gefeliciteerd! In je korte schaakloopbaan al meer gepresteerd dan ik in
  +/- 25 jaar. Zet hem op in Roemenië op het EK! Frank Tieken.

Reacties zijn gesloten.