Ook CE4 gaat voor nipte winst.

Waar eerder het tweede van Caïssa-Eenhoorn een bescheiden 4½-3½ overwinning haalde op En Passant 2 won dinsdag het vierde team met dezelfde cijfers van KTV 2.

De setting van de openingswedstrijd was gelijk aan die van vorig jaar. Ook toen reisde de ploeg uit Enkhuizen voor de openingswedstrijd af naar de Kreek. CE 4 heeft goede herinneringen aan die ontmoeting want het werd toen 5½-2½ voor de thuisploeg.

De lat was hoog gelegd door de hogere CE teams. Afgelopen zaterdag wonnen de eerste twee teams en het derde team boekte vorige week een plusremise tegen het derde van de Waagtoren. Wedstrijdleider Fred Avis, vorige week in dat derde actief en afgelopen weekend in het tweede, wees de spelers van het vierde er op dat zij niet achter mochten blijven. Onder deze druk zou CE4 moeten presteren. Het vierde trad aan zonder Frans Kragten, die kort voor de start van de competitie aangaf niet voor het team beschikbaar te zijn, en zonder Gerrit Roos, die in Griekenland van de zon, het strand en de ouzo genoot. Sernin van de Krol is daardoor als vaste kracht aan het vierde toegevoegd, terwijl voor deze gelegenheid Co Buysman op de lege stoel van Ger plaatsnam. Een ander probleem is de bezetting aan de bar de laatste weken. Ineke is al weken niet op dinsdagavond in de Kreek te vinden. De roekeloze leiding van Trots (voorheen Infacilities) zet haar al geruime tijd ergens in op de troosteloze toendra van Edam, en voor sommige spelers van CE4 begint dit behoorlijk afbreuk te doen aan de motivatie en het zelfvertrouwen.

CE4 kwam goed uit de startblokken. Zeker op bord vijf, waar Arend Stapel het opnam tegen Imad Ahmed. Binnen de kortste keren beschikte onze man over twee extra pionnen, en een prima stelling omdat zijn stukken actief waren en er op de c-lijn een pion behoorlijk ver aan het oprukken was. Deze hield de witte stukken behoorlijk bezig. Het ging van kwaad tot erger. Zwart won een kwaliteit, een stuk en de partij.

Bas zat naast mij aan bord twee en bezorgde me de nodige kriebels. Hij speelde een Siciliaan en offerde vroeg in de partij een paard tegen Theo Weel. Jazeker, Bas had een prachtige stelling maar hoe hij dat tot winst moest gaan voeren was me onduidelijk. Gelukkig bleek Bas blakend van zelfvertrouwen (wellicht dat Ineke's afwezigheid hem minder raakt) en hij toonde aan dat mijn kriebels onnodig waren. Onder constante druk van het witte initiatief koos Theo enkele minder goede zetten (waaronder een korte rokade) en even later was er van een stuk achterstand geen sprake meer, maar wel van een verwoeste zwarte koningsstelling, een voordeel van twee pionnen voor de CE speler en vooral nog steeds een ijzersterke aanval. Het resultaat: 2-0. En een partij die voorgedragen kan worden voor de schoonheidsprijs.

In die situatie vond ik mij in een aanvaardbare stelling maar niet meer dan dat. Ik had een geïsoleerde pion die mogelijk kon vallen, maar in praktijk kon er met wat kunst en vliegwerk nog wel een verdediging opgetuigd worden. Tegenstander Jeroen van Bilsen vond het allemaal wel goed en bood remise aan. Gezien de stand op de andere borden (Aad Laan stond een stuk voor en de andere partijen waren niet zorgwekkend, al stond Martijn niet denderend), de solide voorsprong op het scorebord, en ook gezien mijn eigen reële winstkansen, leek me dat een prima idee. 2½-½.

Deze situatie bleef een tijdje staan. Het gaf me de gelegenheid vast te stellen dat Nederland met 2-0 gewonnen had van Zweden, dat Nederland niet naar het WK in Rusland hoeft en dat Arjen Robben zijn carrière als international heeft beëindigd.

Zoals gezegd stond Aad de hele tijd erg goed. Echter op een bepaald moment kreeg zijn tegenstander Jack Glas, een zeer ver doorgedrukte pion, die door Aad's resterende stukken (een toren en een loper) lastig tegen te houden was. Het ding werd wel gestopt maar dit ging ten koste van Aad's materiële surplus en een remisestelling resteerde.

Sernin had het redelijk kwaad met de klok (maar dat is geen nieuws). In elk geval ging de partij lang gelijk op maar miste de teamcaptain ergens iets en kwam prompt verloren te staan. Inmiddels werd Martijn langzaam maar zeker overspeeld door zijn tegenstander Mirzad Dzanic. Een aantal stukken van Mirzad hadden de zwarte koningsstelling omspeeld en nadat zijn ijzersterke cavalerie een tweede stuk had verschalkt vond Martijn het welletjes. Zo was de stand plotseling weer gelijk: 2½-2½.

En plotseling was de uitslag onvoorspelbaar. Aad had een eindspel met een grote remisemarge, maar stond hij eerder iets minder dan iets beter. David Groen had een laat middenspel met gelijke materiële verhoudingen, alleen had David twee lopers en Sido Quarre twee paarden. Ik heb ooit geleerd dat een loperpaar een waarde ½ heeft dus was David licht favoriet. Co had op bord acht een gelijkwaardige stelling, al had hij wel wat beter geplaatste stukken. Maar eigenlijk leken alle drie partijen op remise af te stevenen en zouden kleine foutjes mogelijk gaan beslissen over winst of verlies van de match. En de tijdnoodfase was aanstaande.

Bij Aad werd alle gevaar uit de stelling geruild en kwamen de spelers terecht remise overeen. Bij Co viel de partij in tijdnood onze kant uit. Co verkreeg de aanval en oefende meer druk uit op Daniel Hoenderbos dan omgekeerd het geval was. Daniël bezweek onder deze druk. Onder druk en tijdnood vond hij niet de juiste verdediging en kwam prompt verloren te staan. De afwikkeling duurde nog even, maar was feitelijk een formaliteit. 4-3. Daarmee drukte onze invaller een zeer belangrijk stempel op het resultaat.

Resteerde David nog. Hij kon inderdaad iets doen met zijn loperpaar. Er werden een loper en een paard geruild, maar hierbij nam onze man wel een pion mee. Sido beschikte echter wel over de enige pion op de damevleugel. Met beide steeds ongeveer een minuut op de klok, en gezien de stand op het scorebord, vond David het allemaal prima. Sido ging een herhaling van zetten aan en David ging er gretig op in. Een prima idee natuurlijk want het halfje van David was precies hetgeen nodig was op de volle winst van het team bij te schrijven.

De vraag die altijd onbeantwoord zal blijven: Met welke cijfers hadden we KTV 2 verpletterd als Ineke wel achter de bar had gestaan?