Kort bekeravontuur voor Caïssa-Eenhoorn

Succesvol bekerschaak lijkt niet te zijn weggelegd voor Caïssa-Eenhoorn. Zowel op KNSB- als op NHSB-niveau speelt ons viertal een of twee rondjes en vindt dan zijn Waterloo. Het landelijk bekerkwartet verloor gisteravond met 1½-2½ van het een klasse lager spelende De Amstel.

De Gordiaanse knoop. Op de voorgrond Caïssa-Eenhoorn 5 - De Groene Zes/Schaahklust 2 voor de NHSB-competitie, aan de linkerkant de KNSB-bekerwedstrijd Caïssa-Eenhoorn - De Amstel. Op de overige tafels spelen leden van Caïssa-Eenhoorn voor hun interne bekertoernooi en voor de clubcompetitie. Vier activiteiten met allemaal verschillende regels in één zaal.

De Gordiaanse knoop. Op de voorgrond Caïssa-Eenhoorn 5 - De Groene Zes/Schaaklust 2 voor de NHSB-competitie, aan de linkerkant de KNSB-bekerwedstrijd Caïssa-Eenhoorn - De Amstel (eerste tafel met twee viertallen). Op de overige tafels spelen leden van Caïssa-Eenhoorn voor hun interne bekertoernooi en voor de clubcompetitie. Vier activiteiten met allemaal verschillende regels in één zaal.

Op alle borden hadden de opponenten uit Uithoorn lagere ratings en dan mag de prestatie van De Amstel wel als een stunt worden gezien. Te meer daar de ploeg vorig seizoen nog in de promotieklasse van de Amsterdamse Schaakbond uitkwam.

Voor wedstrijdleider Sernin van de Krol had de avond wel wat weg van een Gordiaanse knoop. In de theaterzaal van De Kreek stonden een bekerduel voor het KNSB-toernooi op het programma, de aftrap van ons vijfde team voor de competitie van de Noordhollandse Schaakbond, partijen uit het bekertoernooi van Caïssa-Eenhoorn en clubcompetitiepartijen. Allemaal met andere regels, maar Sernin raakte er niet door verstrikt.

Het speeltempo in wedstrijden van het KNSB-bekertoernooi bedraagt 110 minuten en aan toegevoegde tijd per zet 5 seconden. Dat betekent dat je, als je in de laatste vijf minuten zit, niet hoeft te noteren. Dat de spanning groot was en het duel tegen De Amstel lang duurde, bleek uit het feit dat voor alle partijen invaller-notulisten moesten worden gezocht. Een aardig detail is dat Caïssa-Eenhoorns kopman Henk-Jan Visser 24 zetten had genoteerd en dat daarna clubgenoot Gerard Groot het schrijven – op verzoek van de wedstrijdleider – overnam. De hevige strijd eindigde na meer dan honderd zetten, waardoor Gerard ruim 75 procent van de partijnotatie voor zijn rekening had genomen.

Er was nog een aardig historisch moment, want Robin Duson maakte haar debuut in het eerste team. Ons 15-jarig talent zat tegenover Piet Geertsema, wiens huidige rating gelijk is aan het oprichtingsjaar van de club waar hij in 1980 kampioen is geworden: Caïssa. Menig lid die de afgelopen 37 seizoenen bij onze club heeft gespeeld, schudde hem dan ook de hand en maakte een praatje.

Caïssa-Eenhoorn 1-debutante Robin Duson met wit tegen Piet Geertsema, Caïssa's clubkampioen van 1980.

Caïssa-Eenhoorn 1-debutante Robin Duson met wit tegen Piet Geertsema, Caïssa's clubkampioen van 1980.

Piet heeft zestig ratingpunten minder dan Robin, maar zijn gigantische schaakervaring laat zich niet vastleggen in een getal. Aan het vierde bord kwam Robin goed uit de opening en moest vervolgens opboksen tegen een supersolide stelling. De partij begon min of meer te kantelen, toen de zwartspeler de controle over veld e4 kreeg. Aansluitend ontstond er ruimte op de damevleugel, waar Piet na 27. … Tfd8 al zijn stukken had. Daardoor lagen er wellicht Hoornse kansen op de andere flank. Zwart switchte met toren en dame daar naar toe en meteen viel de beslissing. Een zwarte vrijpion op e4 werd tegengehouden door de witte dame en toen zij door een tijdelijk torenoffer werd weggelokt, kon de Uithoornse vorstin op pionnenjacht. Ze veroverde er liefst vier. De Amstel-routinier rondde de partij met een mataanval af.

Veel ogen zijn gericht op het vierde bord, met Robin Duson tegen Piet Geertsema.

Veel ogen zijn gericht op het vierde bord, met Robin Duson tegen Piet Geertsema.

Ron Deen tekende voor de gelijkmaker. In een Franse Tarrasch offerde hij een pion om zijn ontwikkelingsvoorsprong uit te breiden (na achttien zetten had Patrick van Lommel vijf van zijn zes stukken op de achtste rij), al moest Ron wel secuur spelen om zijn betere stelling vast te houden. Wit ‘ruilde’ een toren voor twee lichte stukken en kreeg de felicitaties, nadat de andere toren in de zwarte defensie was gekropen en Fritz naar +19.22 sprong.

Snel daarna verloor Ardjan Langedijk. In een spannende partij tegen Theo Hendriks had hij lange tijd goede papieren. De zwarte torens waren verdubbeld op de half open c-lijn, hoewel de Uithoornse speler een doelwit had in een achtergebleven pion op d6. Dat viel weg door een geforceerde ruil van veel lichte stukken, waarmee wit een pion op d5 plantte. Met het onnodige 33. … h5 gaf Ardjan zijn pressie weg en dat kostte hem alsnog zijn d6-pion. Er volgde een dappere torenaanval, waardoor zwart overigens nog een pion kwijtraakte. In een al duidelijk mindere stelling offerde hij een toren die zes zetten later weer werd teruggewonnen. Omdat de enigszins buitenspel staande Uithoornse dame toch betrekkelijk rap terug in het spel kwam en dameruil forceerde, ontstond er een toreneindspel met drie verbonden vrijpionnen voor wit.

Aan Henk-Jan Visser de taak om via winst een gelijkspel uit het vuur te slepen. Hij stak veel tijd in zijn plannen tegen Rik Könst en naderde de 5-minutengrens, toen wit met 23. Pxg5 zijn paard offerde om drie verbonden pionnen te veroveren. Na een grote afruil zaten de twee enkele zetten later al in een eindspel van een Uithoorns loperpaar met zes pionnen contra Henk-Jans toren en loper met drie pionnen. Beide spelers raakten krap in hun tijd en zwart keek tegen een heel moeilijke en misschien wel verloren stelling aan. Een kleine honderd zetten lang probeerde hij op – bewonderenswaardig – karakter ijzer met handen te breken. Alle witte pionnen werden verorberd en alle stukken geruild, waarna Henk-Jan een randpion overhield. De koning van Rik kon echter tijdig naar de hoek en bezegelde zo met de remise het lot van Caïssa-Eenhoorn.

Henk-Jan Visser (links) is op weg in zijn ruimhonderdzettenpartij tegen Rik Könst.

Henk-Jan Visser (links) is op weg in zijn ruimhonderdzettenpartij tegen Rik Könst.

In de KNSB-competitie van de derde klasse D treft De Amstel op 10 maart Caïssa-Eenhoorn 2 als tegenstander. We kunnen dit seizoen dus nog revanche nemen.

In een bijna lege zaal zijn alle bekerschakers van Caïssa-Eenhoorn en De Amstel nog bezig. Rechts ook aandacht voor Erwin Brouwer - Sernin van de Krol, voor het interne bekertoernooi van Caïssa-Eenhoorn.

In een bijna lege zaal zijn alle bekerschakers van Caïssa-Eenhoorn en De Amstel nog bezig. Rechts ook aandacht voor Erwin Brouwer - Sernin van de Krol, voor het interne bekertoernooi van Caïssa-Eenhoorn.

 

Een gedachte over “Kort bekeravontuur voor Caïssa-Eenhoorn

  1. Speciaal voor Bert Spil: Let op het nieuwe (rechter) knopje in de partijviewer. Hiermee is de PGN van de partij op te vragen.
    Als je niet Bert Spil heeft mag je het knopje trouwens ook gebruiken.