Luisterrijke toekomst voor Vergane Glorie

Volgens het woordenboek is vergane glorie het restant van een luisterrijk verleden. Maar Tom Balla, Jerrel Thakoerdien, Yong Hoon de Rover en Danny de Ruiter hebben ook een luisterrijke toekomst. Gevieren vormen ze op het eindejaarstoernooi van Schaaklust het team Vergane Glorie dat oppermachtig is en in zes ronden slechts anderhalf bordpunt verspeelt. Daarom: luisterrijke toekomst.

Het is weer een bont gezelschap dat op de laatste zaterdag van het oude jaar naar Andijk reist voor het rapidteamschaken. Ditmaal komen de liefhebbers van clubs uit Abbekerk (De Pionier), Alkmaar (De Waagtoren), Beverwijk (De Wijker Toren), Bovenkarspel (De Groene Zes), Enkhuizen (KTV), Hoogwoud (Aartswoud). Nibbixwoud (Attaqueer), Nieuw-Vennep (De Vennep; twee ploegen), Purmerend (Purmerend), Sint Annaparochie (Emanuel Lasker), Velserbroek (Santpoort), Volendam (Volendam), Andijk natuurlijk (gastheer Schaaklust) en Hoorn.

Wij van Caïssa-Eenhoorn hebben Fred Avis, Johan Paul Hendriks, Sander Koning en Aad Laan ingezet om de clubnaam hoog te houden. Maar er is nog een Hoorns kwartet: Round Robin. De competitiedeskundigen weten dat dit een term is die inhoudt dat binnen een groep iedereen tegen iedereen speelt, maar deze middag in Andijk is de ploeg opgebouwd rondom Robin. Robin Duson, Nederlands kampioene en bord 1-speelster. Verder zus Stella en de bestuursleden Co Buysman en Arend Stapel.

Hier en daar spelen meer clubgenoten mee. Tom Balla en Jerrel Thakoerdien hebben we al voorgesteld bij de Vergane Glorie. Piet Aardenburg is gastschaker bij Aardpion, een combinatie van Aartswoud en De Pionier met oud-Caïssa-kampioen Wilko van der Gracht in de gelederen. Jeugdspeelster Aranka Verweij vormt met broer David (vorig seizoen bij de jeugd van Caïssa-Eenhoorn clubkampioen en snelschaakkampioen) en haar ouders Susanne en Michel de Familie V(i)erweij.

Naast de namen nog een paar cijfers. Er doen achttien ploegen mee en dertien kopmannen hebben een rating van boven de 1800. Emil Zaal (2000) zit bij Attaqueer aan het tweede bord. Er zijn 78 spelers en zes van hen hebben een rating van 2100 of meer. In de ratingklasse 2000-2099 zitten negen deelnemers en dan zijn er ook nog eens negen met een rating van in de 1900 of hoog in de 1800. Toch een veld om je vingers bij af te likken. Dat gebeurt overigens letterlijk in de pauze, want dan krijgt iedereen gelegenheid tot het nuttigen van een kop snert of tomatensoep, een broodje kroket en een broodje ham of kaas, vergezeld van een glas melk of een kop koffie of thee.

Op rating is Round Robin als vijftiende geplaatst en dat mag je enigszins geflatteerd noemen, want achter Stella’s naam staat een jeugdrating die het gemiddelde flink drukt. Al zeg ik het zelf, we hebben best wel een aardig team. Robin is de onbetwiste kopvrouw, Arend zal zich in de loop van de dag ontpoppen als de smaakmaker en de verrassing van het toernooi en staat na vijf ronden op een score van honderd procent. Co doet dat alleen met de witte stukken; als zwartschaker gaat het helemaal mis met hem.

De start tegen KTV is goed. Arend en ik winnen, Robin delft het onderspit tegen Cees van der Zee (2006), terwijl Stella tegen Daniël Hoenderdos een stuk voor komt en in het eindspel te voorzichtig is tegen haar op de aanval spelende opponent en uiteindelijk verliest. Caïssa-Eenhoorn neemt het op tegen Vergane Glorie dat met 0-4 zegeviert, waarbij de clubstrijd Sander Koning-Tom Balla de langstdurende partij is.

Het voordeel van de 2-2 is dat je in de volgende ronde niet tegenover een toptegenstander zit. Schaaklust is een vijfmansformatie, waarbij ditmaal de beste speler (Jaap Gorter, 1885) op de reservebank plaatsneemt. Arend wint weer, terwijl bij een 1-2 achterstand Robin het gelijkspel redt door Dirk Mantel te verslaan. Caïssa-Eenhoorn boekt hetzelfde resultaat tegen KTV, met winstpartijen voor Fred en Sander.

Na de pauze tekenen we voor de eerste zege: 3-1 tegen Aartswoud. Co en Robin zorgen voor een 2-1 voorsprong en dan zijn Arend Stapel en Jan Stapel (geen familie) nog bezig. Ze hebben in een luisterrijk verleden wel eens tegen elkaar gespeeld. In een spannend eindspel stelt Arend zijn en onze winst veilig.

Ondertussen is er van alles gebeurd in de wedstrijd Caïssa-Eenhoorn – Familie V(i)erweij. De beide kopmannen Fred Avis en Michel Verweij, samen zullen ze meer dan een halve eeuw schaakervaring hebben, missen een essentieel punt: in de beginstand horen de dames op de velden van hun kleur te staan. Dat is bij zwart niet het geval en als hij rokeert, doet hij dat met de dame. Na een zet of twintig wordt de vergissing opgemerkt. De claim van de onreglementaire zet is ook uitgebleven, waarna na een Andijks scheidsrechterlijk salomonsoordeel de partij verder gaat. Fred verliest, maar het wordt dankzij de prestaties van Aad en JP 2-2.

Aartswoud 2 neemt eveneens plaats tegenover Round Robin. ,,We wilden eigenlijk Euwige Jeugd heten’’, hoor ik van een insider. Dat is zeker van toepassing op Marc Helder die dan ook protest heeft aangetekend op de naamswijziging in Aartswoud 2. ,,Want als we het toernooi winnen, wordt de naam van de club genoemd’’, geeft hij als reden van de aanpassing op. De lach op zijn gezicht ontgaat me niet.

Het wordt weer 2-2, waarbij bij een 0-2 achterstand Arend geluk heeft dat zijn opponent de dame weggeeft. Een prachtig duel is er op het eerste bord, met Robin tegen Rowan Louter (oud-jeugdspeler van Caïssa-Eenhoorn). Onze Nederlands kampioene beslist met wederzijds weinig tijd op de klok de strijd in haar voordeel. Caïssa-Eenhoorn heeft het gemakkelijker, gezien de 4-0 uitslag tegen De Vennep.

We geven Attaqueer in de vijfde ronde met 3-1 klop, waarbij Arend met zwart tegen Emil Zaal (2000) knap het punt in de wacht sleept. Robin komt op vier uit vijf, ik op drie uit vijf. Aardpion – Caïssa-Eenhoorn  geeft twee mooie partijen te zien. Piet Aardenburg-Aad Laan is een clubonderonsje die geen winnaar krijgt. Wilko van der Gracht en Fred Avis zijn twee oud-clubkampioenen van Caïssa, waarbij eerstgenoemde laatstgenoemde mat zet. Dat wordt voor Caïssa-Eenhoorn gecompenseerd door de winstpartij van Sander Koning tegen Jessica Stratmann, terwijl Johan Paul Hendriks-Lukas Boots onbeslist blijft. Een 2-2 uitslag derhalve.

Vergane Glorie begint de schaakdag in Andijk tegen spelers van Caïssa-Eenhoorn en eindigt die ook tegen spelers van Caïssa-Eenhoorn. Wij van Round Robin zijn ditmaal de pineut. Op 1 september j.l. is het Open Hoorns begonnen aan het – eerste – bord van Young Hoon de Rover (de latere kampioen), waarbij Robin Duson de openingszet deed. Nu zitten de twee tegenover elkaar. Lange tijd gaat het goed, al ziet de stelling van de Purmerend-speler er beter uit. Er is veel druk op Robins c3-pion die door verdubbelde torens wordt belaagd. Bovendien beschikt Young Hoon over een sterk paard, waarmee hij ook de witte a-pion wint. Als later een tweede Hoornse pion sneuvelt, is er geen redding meer mogelijk.

Daarmee komt de stand op 0-3. Ik verlies kansloos van Danny de Ruiter die me daarna nog wat Benoni-les geeft. Als ik daarmee in de clubcompetitie successen boek, is de basis gelegd in Andijk. Danny en Yong Hoon stijgen zo naar een individuele score van zes uit zes en daar kan Arend zich bij voegen, wanneer hij van Tom Balla wint. Ook hier gaat het lang gelijk op. In een gelijke stelling ontloopt Arend een paardruil en dan gaat het snel bergafwaarts. Stella – tegen Jerrel Thakoerdien – is het langst bezig en pas na zo’n 35 minuten totaaltijd delft zij het onderspit.

Caïssa-Eenhoorn speelt voor de verandering weer eens 2-2; de vierde keer. Ditmaal tegen Emanuel Lasker, uit Sint Annaparochie (boven Leeuwarden). Fred en JP – clubgenoot met Friese roots – scoren.

De team- en individuele prijzen worden uitgereikt, waarbij Cor Gorter namens Schaaklust computerdeskundige Nico Weel bedankt voor zijn aandeel in het succesvolle en goed verlopen toernooi. Wel valt na afloop één ding meteen op. Waar zijn de bloembollen van Mantel Holland BV? Jarenlang ging iedere deelnemer naar huis met een herinnering die maanden later zichtbaar werd. Of, zoals een speler verzucht: ,,Wat moet ik van het voorjaar in de tuin stoppen?’’

Tenslotte nog wat Caïssa-Eenhoorns cijferwerk.

Eerste ronde: Vergane Glorie – Caïssa-Eenhoorn 4-0, Round Robin – KTV 2-2, Aardpion – Het Zandkasteel 0-4.
Tweede ronde: Aartswoud 2 – Vergane Glorie 1-3, KTV – Caïssa-Eenhoorn 2-2, Schaaklust – Round Robin 2-2, Familie V(i)erweij – Aardpion 1-3.
Derde ronde: Vergane Glorie – Emanuel Lasker 4-0, Caïssa-Eenhoorn – Familie V(i)erweij 2-2, Round Robin – Aartswoud 3-1, Aardpion – KTV 3½-½.
Vierde ronde: Het Zandkasteel – Vergane Glorie ½-3½, Caïssa-Eenhoorn – De Vennep 4-0, Aartswoud 2 – Round Robin 2-2, Emanuel Lasker – Aardpion 3-1.
Vijfde ronde: Vergane Glorie – Volendam 4-0, Aardpion – Caïssa-Eenhoorn 2-2, Round Robin – Attaqueer 3-1.
Zesde ronde: Round Robin – Vergane Glorie 0-4, Caïssa-Eenhoorn – Emanuel Lasker 2-2, Volendam – Aardpion 2-2.

Eindstand:
1. Vergane Glorie................................... 12 – 22½
2. Het Zandkasteel................................ 10 – 18
3. ZSC-Saende....................................... 8 – 16
4. Emanuel Lasker................................. 7 – 13
5. Round Robin...................................... 7 – 12
6. Aartswoud.......................................... 6 – 13
7. Aartswoud 2....................................... 6 – 12
8. Volendam........................................... 6 – 12
9. Caïssa-Eenhoorn............................... 6 – 12
10. Aardpion........................................... 6 – 11½
11. KTV................................................... 6 – 11
12. Schaaklust........................................ 6 – 11
13. Attaqueer.......................................... 6 – 10½
14. Ron en de Rampestampers............. 5 – 11
15. Schaaklust 2..................................... 5 – 10
16. Familie V(i)erweij.............................. 4 – 10
17. De Vennep........................................ 2 – 7½
18. De Vennep 2..................................... 0 – 3
Vergane Glorie: Yong Hoon de Rover 6, Danny de Ruiter 6, Jerrel Thakoerdien 5, Tom Balla 5½.
Round Robin: Robin Duson 4, Arend Stapel 5, Co Buysman 3, Stella Duson 0.
Caïssa-Eenhoorn: Fred Avis 3, Johan Paul Hendriks 3½, Aad Laan 2½, Sander Koning 3.
Aardpion: Wilko van der Gracht 4, Piet Aardenburg 3, Lukas Boots 2½, Jessica Stratmann 2.
Familie V(i)erweij: Michel Verweij 3, Susanne Glas 1½, David Verweij 2½, Aranka Verweij 3.