Schaakjaaroverzicht 2017

Aan de lengte van een jaaroverzicht zie je of er veel is gebeurd. Voor Caïssa-Eenhoorn mag 2017 bepaald geen saai jaar worden genoemd. Er zijn mooie en bijzondere momenten geweest, sportieve teleurstellingen en topprestaties. Met in ieder geval een hoogtepunt: de nationale titel voor Robin Duson.

Een moment om trots op te zijn. Terwijl de zaal aandacht heeft voor de overige prijsuitreikingen van het NK jeugd, bewondert nationaal kampioene Robin Duson haar beker.

Vrijdag 6 januari
Voor Caïssa-Eenhoorn 5 wordt de eerste bondsavond van het nieuwe jaar een bijzondere. Het treedt in Limmen aan tegen mede-titelkandidaat Vredeburg. De Hoornse ploeg arriveert ruim op tijd (er is slecht weer voorspeld) en moet vijf minuten voor een vaste deur wachten. Eenmaal binnen ontdekt Arnold van der Wolff in een leeg en donker zaaltje een piano en vraagt aan teamgenoot Gijs Leene: ,,Kan jij piano spelen?’’

Wat vervolgens gebeurt, doet denken aan oude tijden. Aan de eind 2016 overleden Russische grootmeester Mark Taimanov die op de witte en zwarte toetsen ook een wereldtopper was en dat tijdens schaaktoernooien wel eens liet horen. Gijs brengt een geweldige uitvoering van Beethovens ‘Mondscheinsonate’ ten gehore. Monden vallen open van verbazing, ook bij de binnendruppelende Vredeburg-spelers. De voorstelling van Gijs duurt een kwartier en wordt beloond met een daverend applaus.

De wedstrijd zelf eindigt in 3-3. In de eindstand van de competitie (derde klasse C) staan Vredeburg en Caïssa-Eenhoorn 5 bovenaan, maar de titel gaat naar de Limmenaren die anderhalf bordpunt meer hebben.

Zondag 8 januari
Schouwburg Het Park is weer de locatie voor het Westfriese Sportcongres en de Westfriese Sportverkiezing. Er wordt gepraat over het thema ‘Een leven lang in beweging’. Namens Caïssa-Eenhoorn luisteren de bestuursleden Co Buysman en Arend Stapel naar gastspreker Johan Wakkie die het regelmatig over het schaken heeft. Zijn ‘Plan 4’ is een maatschappelijk project, waarmee Wakkie een gezond leven voor jong en oud wil stimuleren. Sportclubs en buurthuizen zouden bijvoorbeeld elke dag de schaaksport moeten aanbieden.

Zes schakers worden genomineerd in de diverse categorieën van de Westfriese Sportverkiezing. Bij de verkiezing voor sportman van het jaar zijn het Peter Doggers, Sjoerd Plukkel, Ronald Ritsema en Daan Zult, bij de sportvrouwverkiezing Arlette van Weersel en bij het talent van het jaar Nick Manshanden. Geen van de zes haalt de top drie; daarin staan sporters met nationale en internationale titels. Maar er wordt wel gelet op de  prestaties van spelers van Caïssa-Eenhoorn.

Dinsdag 10 januari
De Venhuizer Vierkamp is een nieuw initiatief in het schaakseizoen 2016-2017. Het idee komt van Mark van Ojik. Met de komst van Peter van Waert als lid van Caïssa-Eenhoorn is het aantal spelers met Hem-Venhuizer roots tot vier gestegen. Peter woont in Hem, Ron Deen, Ardjan Langedijk en Mark zijn als jeugdschakers opgegroeid in Venhuizen. De vier hebben met elkaar afgesproken om in de theaterzaal van De Kreek een dubbelrondige rapidcompetitie te spelen. Dat gebeurt op 15 november 2016 en 10 januari 2017. De Venhuizer Vierkamp krijgt een echte finale. Mark en Ardjan staan bovenaan en zitten in de slotronde tegenover elkaar. De organisator wint.

Organisator Mark van Ojik (rechts) in actie tijdens de eerste Venhuizer Vierkamp. Hij speelt tegen Peter van Waert.

Vrijdag 27 januari
Jeugdspelers schaken vaak snel. Regelmatig krijgen ze te horen dat ze niet te vlug een zet moeten doen, maar hun tijd goed moeten gebruiken. Bij Caïssa-Eenhoorn móet de jeugd op 20 en 27 januari snel schaken. Een kleine veertig jongens en meisjes zijn actief op het eerste snelschaakkampioenschap voor de jeugd. Met een score van negen punten (tien ronden) gaat de wisselbeker naar David Verweij.

Het Tata Steel-toernooi is min of meer verantwoordelijk voor het idee om op twee vrijdagavonden het snelschaakkampioenschap voor de jeugd te houden. Bijna alle jeugdleiders zijn in Wijk aan Zee van de partij als tienkamper en zij kunnen niet twee dingen tegelijk doen. Vandaar dat op beide data geen clubcompetitiepartijen zijn. Kevin de Rooij is de op een na beste sneljeugdschaker (of jeugdsnelschaker), Thomas van der Knaap wordt derde.

David Verweij (rechts) in actie tijdens het snelschaakkampioenschap. Hij verovert de titel en zal enkele maanden later ook clubkampioen bij de jeugd worden.

Zondag 29 januari
Met een leger aan spelers gaat Caïssa-Eenhoorn naar Wijk aan Zee om strijd te leveren op de 64 velden. Aan het Tata Steel-toernooi doen liefst 23 clubgenoten mee. In dat gezelschap is de 14-jarige Robin Duson de jongste en de beste. Als enige in de tienkampen legt zij beslag op de eerste plaats. David Groen wordt overigens eerste in de weekendvierkampen.

Met veel deelnemers wordt de kans op veel prijswinnaars ook groter. De vierkampers Aad Laan, Jerrel Thakoerdien (beiden gedeeld tweede) en Martijn de Wit (tweede) zijn succesvol, terwijl Bas Dudink pech heeft dat Willem Sipkema – concurrent voor de tweede plaats – een gratis punt krijgt in zijn partij tegen stadgenoot Panagiotis Merkouris en met een halfje meer net boven Bas, derde, eindigt. Van de dertien clubgenoten die in sporthal De Moriaan anderhalve week schaken, vallen er zes in de prijzen. Naast Robin Duson zijn dat Erwin Brouwer, Robbert van Dijkhuizen (beiden gedeeld derde), Sander Koning (tweede), Nick Manshanden (gedeeld tweede) en Ronald Ritsema (derde).

Dinsdag 31 januari
Caïssa-Eenhoorn brengt op de vijfde clubavond van 2017 hulde aan Frans Bouwman. De oud-voorzitter is enkele dagen eerder 90 jaar geworden en wordt door zijn vereniging op een bos bloemen getrakteerd.

Het eerbetoon voor de aanvang van de twintigste clubronde wordt door Frans zeer gewaardeerd. Hij beantwoordt de geste met een rondje voor alle aanwezigen. Gastvrouw Desi verrast hem na zijn partij tegen Roy Verhoef in het bargedeelte met een sterrenhulde en een drankje.

Donderdag 2 februari
Zo’n 25 schaakliefhebbers keren terug in de schoolbanken. Letterlijk zelfs, want de tweede trainingsavond van grootmeester Artur Jussupow bij Caïssa-Eenhoorn heeft plaats in de collegezaal van de Oscar Romeroschool in Hoorn. De Duitser, tevens toptrainer, behandelt twee partijen van wereldkampioen Magnus Carlsen.

Een aangename verrassing is de komst van Nico Hauwert. Nico veroverde in 1975 en 1976 de clubtitel van Caïssa en speelde aan de topborden in de hoogste klassen van de NHSB-competitie. Daarna hielp hij mee met de promotie van Het Witte Paard (Koog-Zaandijk) naar de hoogste klasse van Nederland. Kort na de millenniumwisseling versterkte Nico, voorts NHSB- en Westfries kampioen geweest, HSV De Eenhoorn gedurende een aantal seizoenen.

Als leraar aan het Werenfridus – dat deel uitmaakt van de Tabor-scholengemeenschap – ziet hij een flyer over de schaakavond met Artur Jussupow. De komst van de Duitse grootmeester en toptrainer is in samenwerking met het Tabor College georganiseerd en alle locaties zijn dankzij de inspanningen van oud-leerkracht en Caïssa-Eenhoorn-lid Ger Roos op de hoogte gebracht. In de kantine van de Oscar Romeroschool haalt Nico Hauwert met een aantal voormalige Caïssa-clubgenoten oude koeien uit de sloot.

Tijdens zijn 'college tour' is er optimale aandacht voor grootmeester Artur Jussupow.

Zondag 5 februari
Dertig leden van onze schaakvereniging bezoeken in Cinema Oostereiland in Hoorn de documentaire ‘Magnus’. Een maand eerder werd ‘Magnus’, dat over de periode van de Noorse topschaker Magnus Carlsen van kind tot wereldkampioen gaat, aan het publiek vertoond. Cinema Oostereiland brengt Caïssa-Eenhoorn op de hoogte van de mogelijkheid om als club een zaal te huren en dat gebeurt op de eerste zondag van februari.

Aardig is dat in de eerste beelden van de WK-tweekamp in Chennai tussen Magnus Carlsen en Viswanathan Anand onze clubgenoot Peter Doggers duidelijk te zien is. Peter staat midden tussen een ‘horde’ fotografen om plaatjes te schieten voor zijn, internationaal vermaarde, website Chessvibes.

Zaterdag 11 februari
Het 95-jarig bestaan wordt op een spectaculaire wijze gevierd. De dag begint met koffie en een speciaal gebakje, waarna de jubileumcommissie (Wout Druijf, Frans Kragten, Sernin van de Krol, Jan Schagen) een gevarieerd programma presenteert. Alle jubilarissen – de clubleden dus – vormen teams van vier man en spelen achtereenvolgens het Stauntongambiet, het ‘omstebeurtenschaak’ (steeds doet één speler van de ploeg een zet, daarna de volgende speler, enzovoorts) en hands and brains, waarbij in tweetallen de één de zet zegt en de ander de zet uitvoert. Er is een hilarische lezing van de Purmerendse anomaloog Roberto Curar en vroeg in de avond valt het buffet bij iedereen in de smaak. Om nog eens terug te blikken sieren 135 foto’s van de jubileumdag de website.

Zondag 26 februari
Martijn de Wit levert een bijzondere prestatie op het 77e Daniël Noteboomtoernooi. In groep C, met 115 deelnemers, tekent de jeugdspeler van Caïssa-Eenhoorn in zes ronden voor vijf winstpartijen. Met nog zes spelers, onder wie oud-clubgenoot Klaas Jan Koedijk, eindigt hij op een gedeelde eerste plaats.

Martijn de Wit (tweede van rechts): mede-eersteprijswinnaar op het Daniël Noteboomtoernooi.

Zondag 5 maart
Robin Duson en Robbert van Dijkhuizen vertegenwoordigen Caïssa-Eenhoorn bij het NHSB-kampioenschap dat voor het tweede opeenvolgende jaar door de Alkmaarse vereniging De Waagtoren is georganiseerd. In restaurant ’t Gulden Vlies worden 103 deelnemers in verschillende groepen ingedeeld met onze twee clubgenoten in de hoogste poule. Allebei verzamelen ze in het zesrondige evenement drie punten.

Woensdag 15 maart
Leerlingen van De Stormvogel, een school in Hoorn voor speciaal onderwijs, hebben in februari en maart kunnen kiezen uit verschillende activiteiten. Een aantal jongens en meisjes heeft belangstelling voor het schaken. Bestuurslid Co Buysman – die er tweehonderd meter vandaan woont – komt gedurende vier woensdagochtenden langs om het een en ander te vertellen. En natuurlijk wordt er ook geschaakt.

De mini-cursus begint met een pak rijst (als inleiding om het verhaal van de miljarden rijstkorrels op de 64 velden van een schaakbord te vertellen) en eindigt met een pak koek. De schaakmaatjes zijn niet meer voorradig, maar dezelfde chocoladekoekjes met een andere afbeelding smaken net zo lekker.

Dinsdag 28 maart
Vier dagen na de laatste bondswedstrijd (op vrijdag 24 maart in en tegen Castricum) krijgt Caïssa-Eenhoorn 3 een fikse klap te verwerken. HWP 3 sluit de competitie in de eerste klasse B af met een 5½-2½ zege op Krommenie 2 en komt daarmee precies gelijk met ons hoogste team op NHSB-niveau: twaalf punten en 34½ bordpunt. De Haarlemmers hebben evenwel de onderlinge wedstrijd gewonnen en promoveren om die reden naar de promotieklasse.

Zaterdag 1 april
De Hoornse donderdagmiddagschaakvereniging De Vuurtoren is een kwart eeuw geleden opgericht door Dirk Beemster. Zaterdagmiddag 1 april presenteert hij in de barruimte van De Kreek zijn boek ‘Vuurtoren, een schaakrelaas’, waarin realiteit en fantasie samen optrekken. Caïssa-Eenhoorn-speler Peter Doggers, in 1992 de eerste winnaar van een van de eerste door Dirk georganiseerde toernooien, krijgt het eerste exemplaar. Dat gebeurt direct na afloop van zijn – gewonnen – bondspartij tegen Caroline Slingerland (Qonnected/Hardenberg).

Zondag 2 april
Het NHSB-kampioenschap voor C- en D-teams wordt in cultureel centrum De Plataan in Zwaag gehouden. Organisator Caïssa-Eenhoorn verwelkomt vijf C- en tien D-ploegen en is zelf met twee teams van de partij in het D-kampioenschap. Dankzij het camerawerk van Peter Lely is er een uitzending van een kwartier te zien op Zwaag-TV.

Kennemer Combinatie is in de D-categorie oppermachtig en wint alle wedstrijden. Het sterkste viertal van de organiserende vereniging (Cung Dan Nguyen, Aranka Verweij, Stella Duson en Kevin de Rooij) legt op een fraaie tweede plaats beslag. Caïssa-Eenhoorn 2 (Lucas Hermeler, Yannick de Jong, Thomas Bood en Liz Manshanden) wordt vijfde in een veld van tien ploegen.

Vrijdag 7 april
Net als het eerste en het derde bondsteam eindigt Caïssa-Eenhoorn 5 op de gedeelde eerste plaats en gaat het kampioenschap naar de concurrent. Op 7 april is het team – door een oneven aantal ploegen in de derde klasse C van de NHSB-competitie – vrij en moet Vredeburg die avond met grote cijfers van het onderaanstaande  Opening’64 3 winnen om op bordpuntensaldo ons vijfde voorbij te gaan. Het zestal uit Limmen zegeviert met 5½-½, voldoende voor de titel en promotie.

Vrijdag 7 april
Na jarenlang een najaars- en een voorjaarscompetitie te hebben gehouden, is er met ingang van het seizoen 2016-2017 voor de jeugd van Caïssa-Eenhoorn één wedstrijdenreeks om de clubtitel. De jongens en meisjes spelen 22 ronden, de laatste op 7 april. David Verweij, die slechts één avond mist, wordt op overtuigende wijze de eerste kampioen nieuwe stijl. Thomas van der Knaap wordt tweede en vlak achter hem Kevin de Rooij derde.

Vrijdag 7 april
Peter Holscher draait een uitstekend Westfries kampioenschap en wordt na afloop van de slotronde, bij KTV in Enkhuizen, als winnaar gefeliciteerd. Hij wint vijf partijen en staat een halfje af aan titelverdediger Ronald Ritsema en aan Jasper Seelemeijer. Ronald wordt met een half punt minder tweede, maar heeft door ziekte de zesde ronde gemist. Ook achter zijn naam staan vijf winstpartijen.

Dinsdag 11 april
De vierde rapidcompetitie van Caïssa-Eenhoorn krijgt wederom een nieuwe winnaar. Na Bas Dudink, Seréyo Bekkink en Ton Wessels is Tom Balla op de finale-avond de sterkste in de hoogste groep (van zes man). Ton Wessels en Sjoerd Kelder, de nummers 1 en 2 van 2016, leggen beslag op de tweede en derde plaats. Gijs Leene, debutant in de clubcompetitie, is topscorer na de drie avonden met voorronden. Hij wordt vierde, Nick Manshanden vijfde en Bas van den Berg zesde.

Woensdag 19 april
Bij de prijsuitreiking van het lenteveteranentoernooi van de NHSB, op zeven woensdagmiddagen gehouden in het Hoornse verpleeghuis Lindendael, komen twee spelers van Caïssa-Eenhoorn naar voren. Co Buysman heeft evenals Gerard Kuijs (Castricum) in groep B vijf punten en wordt door een iets lagere TPR derde. In groep D legt Han Pansters beslag op de tweede plaats. Twee clubgenoten vallen net buiten de top drie. Peter Holscher deelt in groep A de derde plaats met Wim Nieland (De Waagtoren), maar wordt door een lagere TPR als vierde geklasseerd. Die positie neemt Aad Laan in in groep B.

Vrijdag 21 april
Het schaken wordt vaak het koninklijke spel genoemd. Tijdens de Koningsspelen kan het niet ontbreken en op de Hoornse openbare basisschool Wereldwijzer gebeurt dat ook niet. Een kleine vijftig leerlingen leren spelenderwijze de eerste beginselen van het schaakspel.

‘De school waar je uitgedaagd wordt’ is de slogan van Wereldwijzer en Co Buysman, Sander Koning, Gijs Leene, Ger Roos en Arend Stapel dagen de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 uit. In een uur tijd schaken leren is onmogelijk en daarom leren in de eerste sessie jongens en meisjes van groep 7/8 hoe paarden, lopers en torens zich bewegen op het schaakbord en in het tweede uur volgen de kinderen van groep 6/7 de mini-cursus. Dat gebeurt op een speelse manier en in wedstrijdvorm.

De Koningsspelen op de Wereldwijzer. De koningen moeten zo snel mogelijk naar de hoekvelden a8 en h1.

Zaterdag 29 april
Op 25 mei 2012 mocht Robin Duson op de laatste jeugdavond van Caïssa naar voren komen om uit handen van examinator Arie Karreman haar Stap 2-diploma in ontvangst te nemen. Nog geen vijf jaar later wordt ze gefeliciteerd door Marco Out, burgemeester van Assen. In het Van der Valk Hotel Assen overhandigt hij aan het Caïssa-Eenhoorn-talent de beker die bij de nationale meisjes B-titel hoort. Zaterdag 29 april 2017: Robin Duson is landskampioene.

Bij het Nederlands kampioenschap is Robin op basis van haar FIDE-rating (1854) favoriete en die rol maakt ze volledig waar. Ze verslaat achtereenvolgens Anna Martinez, Gerbrich Kroon, Lorena Kalkman, Marlinde Waardenburg, Pascalle Monteny, Ting Ting Lu em Iris Schelleman. Een score derhalve van zeven uit zeven.

Arbiter Aart Strik is de eerste die de Caïssa-Eenhoorn-speelster feliciteert. Buiten de zaal volgen Robins vader Piet en grootmeester Dimitri Reinderman die dat met ‘Hoorn boven’ doet. Hij is zijn roots nog niet vergeten.

De Amsterdammer werd precies 25 jaar geleden eerste op het A-kampioenschap. Hij woonde toen in Hoorn en was lid van de Zaanse topclub Het Witte Paard.

Stralend middelpunt op het NK-podium. Caïssa-Eenhoorn-speelster en Nederlands kampioene Robin Duson staat naast burgemeester Out.

Zaterdag 29 april
Caïssa-Eenhoorn wordt op het Voorjaarstoernooi van Purmerend door drie spelers vertegenwoordigd. Nick Manshanden, Sander Koning en Martijn de Wit vormen op Wijkplein Where een supertrio, want ze veroveren alledrie een prijs.

Nick deelt in zijn vierkamp in de hoogste groep de eerste plaats met Ron Flohr. Martijn de Wit is de sterkste in groep G. Sander Koning wint tweemaal in groep F, maar moet zijn meerdere erkennen in Klaas Jan Koedijk en wordt met een half punt achterstand op zijn stadgenoot tweede.

Zaterdag 6 mei
De KNSB-competitie krijgt voor Caïssa-Eenhoorn een wrange ontknoping. Na de nederlaag tegen SISSA 2 lijkt de titel uit beeld, maar de Groningers verliezen in de voorlaatste ronde onverwachts en blijven in hun laatste bondswedstrijd op 4-4 steken bij degradatiekandidaat HSG dat door dat resultaat het vege lijf redt. Caïssa-Eenhoorn schiet uit zijn slof bij het lange tijd ook titelkansen hebbende Groninger Combinatie 2: 6½-1½. Uiteindelijk eindigen SISSA 2 en ons vlaggeschip op de eerste plaats met vijftien punten en 47 punten, maar het onderlinge resultaat beslist ten gunste van het achttal uit de Martinistad.

Achteraf gezien de beslissende wedstrijd om de titel. In het hol van de leeuw zal SISSA 2 met minimaal verschil Caïssa-Eenhoorn verslaan.

Dinsdag 9 mei
De bekerfinale van Caïssa-Eenhoorn krijgt twee favorieten tegenover elkaar. Ronald Ritsema (winnaar van het eerste bekertoernooi) en Ron Deen (winnaar van het tweede bekertoernooi) zijn als laatsten overgebleven in een knockoutrace die met vijftig clubgenoten is begonnen. Ronald zegeviert en zet daarmee de eerste stap in het veroveren van de dubbel: de bekerfinale winnen en de clubtitel veroveren.

Zondag 14 mei
Het eerste JP’s Kroegloperstoernooi in Hoorn, gehouden op Moederdag , is een voltreffer. Met 44 duo’s, goed weer en veel gezelligheid kan de organisatie (Tom Balla, Robbert van Dijkhuizen, Sernin van de Krol en een aantal medewerkers) op een geslaagd evenement terugkijken.

De eerste prijs van € 500 trekt menig topper aan. Bijvoorbeeld grootmeester Roeland Pruijssers, maar ook  NHSB-snelschaakkampioen Manuel Bosboom en de net Nederlands kampioen (tot en met 20 jaar) geworden Robby Kevlishvili; beiden IM-spelers. Ze starten in café JP Coen, de hoofdsponsor van het toernooi. Er wordt ook geschaakt in Barrels, Charlies, De Beiaard, Huis Verloren, De Waegh, Winston, The 80’s, Het Schippershuis en De Volendammer.

Met Thomas Beerdsen/Robby Kevlishvili krijgt de organisatie een topduo als winnaar van de eerste editie. Stefan Kuipers/Stefan Colijn eindigt als tweede, Robert Ris/Manuel Bosboom als derde. Grootmeester Roeland Pruijssers (die met Nico Zwirs een duo vormt) moet het doen met de zevende plaats. Daan Zult en Arlette van Weersel zijn de beste kroeglopers van Caïssa-Eenhoorn: vijfde.

Zondag 14 mei
Hoewel vier van de zes bondsploegen van Caïssa-Eenhoorn in de bovenste regionen hebben meegedraaid (drie zijn zelfs op de gedeelde eerste plaats geëindigd), is er geen kampioenschap gevierd. Toch zijn er twee clubgenoten die een titel op zak hebben. Ronald Ritsema en Peter Holscher komen uit in het sterkste team van Schachclub Ötigheim dat alle competitiewedstrijden – negen zondagen in de periode 9 oktober 2016-14 mei 2017 – wint. Ronald zit zesmaal in de trein naar Duitsland en keert met zes winstpartijen terug naar Hoorn. Peter maakt vier keer de reis naar Ötigheim en behaalt 2½ punt.

Dinsdag 23 mei
De clubcompetitie van Caïssa-Eenhoorn eindigt op 23 mei. Met de zesde titel op rij en de tiende in totaal heeft Ronald Ritsema zijn positie als Recordmeister versterkt. De eindzege is verdiend. Van alle opponenten in de top tien heeft hij niet tegen Gijs Leene (tiende) gespeeld en eenmaal tegen Robin Duson (zesde) en Roy Kerkhoven (achtste). Tegen de overige concurrenten tekent Ronald voor acht winstpartijen en zes remises, terwijl Peter Holscher de enige is die de clubkampioen verslaat. Dat gebeurt op 31 januari en het betekent het einde aan een ongeslagen reeks van 54 clubpartijen van Ronald; zijn laatste nederlaag dateerde van 7 oktober 1914.

Nick Manshanden legt beslag op de tweede plaats, oud-clubkampioen Peter Holscher wordt derde. Gerrit van der Hoff (45e) is de enige van de 59 deelnemers die alle clubavonden in De Kreek heeft bezocht. Het erelid heeft overigens in de laatste drie seizoenen welgeteld 99 partijen gespeeld, waar 101 het maximum is.

Kersvers en tienvoudig clubkampioen Ronald Ritsema, nadat hij op de jaarvergadering zijn prijs heeft ontvangen.

Zaterdag 27 mei
Caïssa-Eenhoorn houdt op de zaterdag na Hemelvaartsdag het snelschaakkampioenschap van de NHSB en verwelkomt ditmaal 44 deelnemers. Meesterklassespeler Hing Ting Lai verzamelt in vijftien ronden veertien punten, een halfje meer dan Miguoël Admiraal (van de kersverse landskampioen Kennemer Combinatie) die evenwel de titel verovert omdat de winnaar geen NHSB-speler is. Namens de organiserende vereniging eindigen Arjon Buikstra (zesde), Henk-Jan Visser (zevende) en Tom Balla (tiende) in de top tien.

Zaterdag 27 mei
Het jeugd- en jongerencentrum Don Bosco in Rijswijk is voor de familie Duson een bekende schaaklocatie. In 2013 en 2014 nam Robin Duson deel aan het Nederlands kampioenschap D-meisjes en veroverde in het laatste jaar de bronzen medaille. Zus Stella maakt op 24 mei haar debuut. Zij is bij het NHSB-kampioenschap vice-kampioene geworden en op grond van die prestatie heeft zij zich voor het NK gekwalificeerd. Stella is als 26e geplaatst en wordt met vier punten (negen ronden) zeventiende.

Zondag 28 mei
Het open Hessische seniorenkampioenschap en Peter Holscher vormen een goede combinatie. In 2015 legde onze clubgenoot beslag op de elfde plaats, ditmaal wordt hij in een veld van 217 deelnemers tiende. In de fraaie Mozartzaal van de Kur- und Kongresshalle in Bad Sooden-Allendorf werd geschaakt door heel veel Duitsers, een flink aantal Nederlanders en een enkele Belg, Griek en Zwitser. Het toernooi telde zeventig man met een rating boven 2000. Peter is als 64e geplaatst en treft met uitzondering van de openingsronde opponenten met een hogere rating. Hij wint vier partijen en speelt vijfmaal remise.

Zaterdag 10 juni
Het lijkt erop dat de sponsorfietstocht van de Rabobank dit jaar langer is geworden. Als de pedaalridders van Caïssa-Eenhoorn de finish in zicht krijgen, staat de teller boven de veertig kilometer. Onderweg is het een gezellige boel. De wielerploeg van onze schaakclub heeft voorzitter Fred Avis als kopman en Arend Stapel, Sernin van de Krol en Co Buysman als meesterknechten. Stella en Emma Duson en hun oma’s en Margreet Buysman worden zoveel mogelijk uit de wind gehouden. Dankzij de negen fietsers zal de Rabobank de clubkas met € 250 vullen.

De fietsploeg van schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn.

Vrijdag 16 juni
Op vrijdag 16 juni fietst Robin Duson naar het gemeentehuis in de veronderstelling haar ID-kaart te halen. Daar aangekomen hoort ze dat ze wordt verwacht bij een huldiging door de gemeenteraad. Het thuisfront heeft haar verrast en de uitnodiging een maand geheim gehouden.

Het is een mooie traditie van het gemeentebestuur om elk seizoen Hoornse topprestaties in de sport te waarderen met een sportpenning of oorkonde. Wethouder Ben Tap – die onder meer sportzaken in zijn portefeuille heeft – roept in een volle raadszaal Robin naar voren en overhandigt haar de oorkonde. Hij betrekt ook trainer Robbert van Dijkhuizen bij het succes. Een daverend applaus vergezelt de uitreiking van de oorkonde aan Robin.

Sportwethouder Ben Tap overhandigt de oorkonde als blijk van gemeentelijke waardering voor haar prestaties aan Robin Duson.

Zaterdag 1 juli
Net als een jaar geleden heeft de Koninklijke Nederlandse Schaakbond bij de start van het schaakseizoen een kaartspel uitgegeven. Kon je er in 2016 mee kwartetten, ditmaal is vooral gedacht aan de klaverjasliefhebbers. En wederom doet Caïssa-Eenhoorn mee. Robin Duson is harten acht.

De hartenserie vormt een sterk gezelschap. Op de koning staat een foto van Loek van Wely (king Loek), op de vrouw een foto van Anne Haast. Beide toppers zijn de regerend nationale kampioenen. De boer is voor de sterkste A-jeugdspeler: Robby Kevlishvili, de tien voor A-kampioene Feline Waardenburg. Op de negen B-kampioen Oele Dijkhuis en een fraaie portretachtige foto van Robin – die in april Nederlands kampioene bij de B-meisjes werd – siert harten acht. Daarna volgen Eelke de Boer (zeven), Marrit Adema (zes), Machteld van Foreest (vijf), Kavya Raulji (vier), Yichen Han (drie) en Manasvita Basa (twee), terwijl de ploeg van Krimpen aan den IJssel (kampioen in de derde klasse F) op de aas poseert.

Harten acht is troef met Robin Duson.

Maandag 21 augustus
In de zomermaanden zijn diverse toernooien en Caïssa-Eenhoorn-spelers doen regelmatig mee, maar bijzondere eindklasseringen zijn er ditmaal nauwelijks. Een groot internationaal schaaktoernooi is een van de onderdelen van de augustusfeesten in Sants, een wijk in Barcelona. Henk-Jan Visser levert in de vierde ronde een bijzondere prestatie door aan het 33e bord grootmeester Jan-Christian Schröder op remise te houden. De Duitser komt in het tiendaagse evenement een half punt te kort om gedeeld eerste te worden. Henk-Jan eindigt op zes punten en wordt in het veld van 382 spelers, met onder meer 24 grootmeesters en een groot aantal andere titelhouders, gedeeld zeventigste.

Dinsdag 29 augustus
Op de jaarvergadering neemt Caïssa-Eenhoorn afscheid van de langstzittende voorzitter in de bijna 100-jarige historie van de club. Na dertig jaar draagt Fred Avis de hamer over aan Co Buysman. Als de scheidende preses na het punt ‘bestuursverkiezing’ wordt verzocht de zaal even te verlaten, besluiten de leden unaniem om hem tot erelid te benoemen. Eenmaal terug achter de tafel roemt penningmeester Arend Stapel Fred om zijn vele verdiensten voor de vereniging en overhandigt hem, begeleid door een daverend applaus, de oorkonde die bij het erelidmaatschap hoort.

Het einde van een tijdperk. Fred Avis draagt na dertig jaar de voorzittershamer over aan Co Buysman. Even later wordt de scheidende preses tot erelid benoemd.

Zondag 3 september
Het open Hoorns kampioenschap is vernieuwd. Er wordt niet langer op zeven dinsdagavonden na afloop van de clubcompetitie gespeeld, maar Caïssa-Eenhoorn kiest voor de formule van een weekendtoernooi. Op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 september is de aula van de Oscar Romeroschool in Hoorn de speelzaal voor een zesrondig evenement. Het aantal deelnemers is bescheiden (net boven de dertig), maar de organisatoren Robbert van Dijkhuizen, Sernin van de Krol, Ger Roos en Arend Stapel begroeten met Yong Hoon de Rover (rating 2387, lid van schaakclub Purmerend) de sterkste winnaar ooit. De eerste editie is in 1950 gehouden.

Dinsdag 5 september
De leden van Caïssa-Eenhoorn maken op de openingsavond van het nieuwe seizoen kennis met gongschaak. Voor de Tweede Wereldoorlog en in de jaren vijftig en zestig razend populair, daarna in de vergetelheid geraakt. Een kleine vierhonderd keer galmt het gonggeluid door de theaterzaal van De Kreek. Elke vijftien seconden moet wit of zwart een zet doen, niet eerder en niet later. De deelnemers zijn in groepen van vier ingedeeld en

in menig partij doet een speler twee zetten achter elkaar. Maar sportiviteit overheerst en alles wordt opgelost. Wanklanken zijn niet te horen. Als poulewinnaars krijgen Robbert van Dijkhuizen, Gijs Leene, Arend Stapel, Arnold van der Wolff, Wout Druijf en Jan Schagen als gedeelde winnaars, Jan Kuin, Rinus van de Krol en Joost Ponte een prijsje.

Donderdag 14 september
Als Nederlands kampioene bij de B-meisjes neemt Robin Duson deel aan het Europees jeugdkampioenschap. Van 5 tot en met 14 september speelt ze in de Roemeense kustplaats Mamaia negen partijen. Robin boekt twee overwinningen, speelt viermaal remise en delft drie keer het onderspit. Ze eindigt in de middenmoot en doet vooral veel ervaring op. De sfeer op en rond een internationaal evenement is anders dan die op bijvoorbeeld een NK, maar het onbekende is er nu van af. En daar kan ze in de toekomst wellicht haar voordeel mee doen.

Zaterdag 30 september
Sander Koning maakt een uitstapje naar Hillegom. In het nieuwe verenigingsgebouw De Bestemming houdt De Uil het 31e editie Voges-rapidtoernooi, waar hij in een van de achtkampen beslag legt op de derde plaats. Als prijs wint Sander een doos met veel fruit. Drie dagen later, bij het begin van Caïssa-Eenhoorns vierde clubavond, zegt hij: ,,Ik heb de ene na de andere druif opgevreten.’’ Even later speelt hij tegen Wout Druijf, maar de partij eindigt in remise.

Zondag 1 oktober
De Doedag van de gemeente Hoorn, georganiseerd door Team Sport (voorheen Sportopbouwwerk), staat in het teken van mensen met een beperking. Bezoekers kunnen op 1 oktober kennismaken met het sport-, beweeg- en ontspanningsaanbod in Westfriesland. Caïssa-Eenhoorn is aanwezig met een kraam. Robin Duson helpt mee bij het presenteren van de club en speelt menig partijtje tegen rolstoelschaakster Jessica Sijs, terwijl zij gelijktijdig wordt geïnterviewd door een verslaggeefster van het Dagblad voor West-Friesland. Later op de middag zit Robin rechtstreeks in de sportuitzending van NH, het vroegere RTVNH (Radio en Televisie Noord-Holland) en geeft ze journaliste Samanta de Groot schaakles.

Zondag 22 oktober
Als hij zich heeft aangemeld bij mede-organisator Sander Bischoff, loopt Timo Elzinga door, naar de grote benedenzaal van De Plataan. ,,Ik heb nog nooit zoveel borden gezien’’, zegt de jeugdschaker van Magnus uit Schagen. Het grandprixtoernooi van Caïssa-Eenhoorn in het Zwaagse cultureel centrum wordt een groot succes: ruim honderd jeugdschakers en heel veel belangstelling van ouders, familie, begeleiders en clubgenoten. Zij kunnen een cultureel uitstapje maken naar de uit 1882 daterende Lourdeskapel, een van de oudste Lourdeskapellen in Nederland. Die staat schuin tegenover De Plataan en is deze zondagmiddag te bezoeken.

In de hoogste groep wint Quint de Jong (Kennemer Combinatie, Haarlem), voor Stella Dekker (Assen) en Jurriaan Boeren (HWP, Haarlem). Van Caïssa-Eenhoorn vallen Colin Laan, Thomas Bood, Liz Manshanden, Mason Brouwer en Daimy van der Gracht en Tim van Kerckhoven in de prijzen.

Er wordt op veel borden geschaakt tijdens het grandprixtoernooi van Caïssa-Eenhoorn.

Vrijdag 17 november
Caïssa-Eenhoorn is op vrijdag 17 november ook met een kraam aanwezig in de sporthal van de multifunctionele accommodatie De Kreek, op loopafstand van de eigen speelzaal. Die is ditmaal de locatie voor ‘Met bewegen kunt u meer!’, een jaarlijks initiatief van de gemeente Hoorn om de senioren in Westfriesland bewust te maken van voldoende beweging. Er zijn presentaties, workshops, dementietheater en een informatiemarkt, waar zorgorganisaties en enkele sportverenigingen acte de présence geven.

De bezoekers kunnen meedoen aan een quiz en moeten onder meer een schaakvraag beantwoorden. ‘In 1935 is een Nederlander wereldkampioen geworden. Wat is zijn naam?’ staat op een A4tje dat aan Caïssa-Eenhoorns kraam hangt. Opvallend is dat menigeen ‘Euwe’ en zelfs ‘Max Euwe’ direct opgeeft.

De schaakkraam van Caïssa-Eenhoorn met de beroemde stelling van Réti op het demonstratiebord.

Zaterdag 18 november
Met zes man doet Caïssa-Eenhoorn in Volendam mee aan het NHSB-rapidkampioenschap, maar slechts één valt in de prijzen. Tom Balla stuit in de kroongroep op sterke tegenstanders (Miguoël Admiraal, die later de titel verovert, Yong Hoon de Rover, Piet Peelen) en blijft op drie uit zeven steken. Arend Stapel verovert in zijn achtkamp net als Purmerend-talent Sven Damen – in deze poule spelen nog vijf clubgenoten van hem – vijf punten en word door een iets lagere Buchholz-score tweede.

Zondag 26 november
Het NHSB-meisjeskampioenschap (D-categorie) wordt in cultureel centrum De Plataan gehouden. Stella Honkoop uit Assendelft is favoriete, maar zij verovert pas de titel door in een barrage Amelia Jonkman (Beverwijk) te verslaan. Amelia’s zus Sophia wordt derde en als enige vertegenwoordigster van de organiserende vereniging Caïssa-Eenhoorn legt Liz Manshanden beslag op een keurige vierde plaats.

Dinsdag 5 december
Op Sinterklaasavond staat geen ronde voor de clubcompetitie op het programma en voelen de spelers van Caïssa-Eenhoorn zich thuis in hun rol van Sinterklaas. Ze geven alles weg tijdens een avondje weggeefschaak. Daarbij gaat het er om om alle stukken en pionnen kwijt te raken. Slaan is verplicht, de koning mag zichzelf schaak zetten en hij mag ook tegen zijn collega aan gaan staan, waar in een gewone partij een vrij veld tussen de twee monarchen moet zijn.

In de ruimte bij de bar, sfeervol aangekleed, gaat de officieuze weggeefschaaktitel naar Johan Paul Hendriks. Geheel in stijl moet de winnaar van alle finalepoules zijn prijs (een chocoladeletter) weggeven aan een ander in zijn groep. Waarna het bestuur van Caïssa-Eenhoorn het voorbeeld volgt door aan alle niet-prijswinnaars ook een letter weg te geven.

Donderdag 21 december
Het jaarlijkse Oliebollentoernooi van Torenhoog uit Hoogkarspel geeft enkele nieuwe deelnemers te zien. Er zijn diverse sterke spelers en het Caïssa-Eenhoorn-duo Fred Avis/Robbert van Dijkhuizen behaalt in zeven tienminutenpartijtjes 5½ punt, net als oliebollendebutant Anton Bakels. De Purmerender wordt dankzij een iets hogere SB-score eerste. Achter het supertrio legt oud-De Eenhoorn- en oud-Caïssa-speler Kevin Smit, eveneens voor het eerst deelnemer in de ijsclubkantine, beslag op de vierde plaats.

Zaterdag 30 december
De winnaar van het eindejaarstoernooi van Schaaklust uit Andijk doet zijn naam geen eer aan. Vergane Glorie, zo heet de ploeg bestaande uit Tom Balla en Jerrel Thakoerdien namens Caïssa-Eenhoorn, De Waagtoren-topper Danny de Ruiter en Purmerend-topper Yong Hoon de Rover. Ze zijn oppermachtig in het zesrondige evenement en verspelen slechts anderhalf bordpunt. Het Caïssa-Eenhoorn-kwartet Co Buysman-Robin Duson-Stella Duson-Arend Stapel, vijftiende geplaatst, wordt verrassend vijfde. De 0-4 tegen Vergane Glorie is de enige nederlaag. Arend is met vijf uit zes teamtopscorer.

 

 

2 thoughts on “Schaakjaaroverzicht 2017

Reacties zijn gesloten.