Schaken op kloostergrond

Het zal niet lang meer duren of er wordt geschaakt op kloostergrond. In de tuin van de Hoornse bibliotheek in de binnenstad is vandaag een schaakbord van drie bij drie meter geplaatst.

Het Agnietenklooster, het eerste vrouwenklooster in Hoorn en gesticht in 1385, stond op de plaats van de bibliotheek aan de Wisselstraat. In 1572 werd het gesloten. Het nadenken wordt na een dikke vierhonderd jaar in ere hersteld, al is het onderwerp nu anders dan in de middeleeuwen.

Via het ideeënplatform ‘vooreenmooiestad’ ontstond er eind vorig jaar een samenwerkingsverband tussen de bibliotheek en schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn. Dankzij de steun en sponsoring van de Hoornse bedrijven BBH Sierbestrating, Jos Bouwhuis Tuinen, Reclamebureau Devani Creative, Schildersbedrijf Wilmans en De Spellenhoorn en de inbreng van een flink aantal schaakliefhebbers werd het schaakbord van drie bij drie meter gerealiseerd en schaakstukken van zo’n vijftig centimeter hoog aangeschaft. Ruim 1300 belangstellenden volgden via een bezoek aan de website van ‘vooreenmooiestad’ de voortgang.

Medewerkers van Jos Bouwhuis hebben de 64 velden (tegels van veertig bij veertig centimeter) vandaag centraal in de tuin geplaatst. Deze maand wordt het schaakspel officieel geopend en daarna kan iedereen in een fraaie omgeving een partij spelen.

Op 'facebook.com/vooreenmooiestad' is een fotoserie van het plaatsen van de tegels te zien.