Burgemeester is niet bang voor WK-deelneemster Robin Duson

Het grootste schaakspel van Hoorn – en misschien wel van Noord-Holland of Nederland – is vanaf 1 juni toegankelijk voor iedereen. Het bord van vier bij vier meter werd dondermiddag officieel in gebruik genomen door Jan Nieuwenburg, burgemeester van Hoorn, en Robin Duson, Nederlands jeugdkampioene en in oktober WK-deelneemster.

Het schaakspel wordt officieel in gebruik genomen. Burgemeester Jan Nieuwenburg opent, verrassend, met Pc3.

Op een goed moment deed de burgemeester de openingszet: Pc3. Nog geen twee uur eerder had een fikse onweersbui Hoorn geteisterd. Maar de tuin van de bibliotheek in de binnenstad, waar het schaakspel centraal staat opgesteld, zag er fris uit en de talrijke aanwezigen woonden het officiële gedeelte onder een stralend zonnetje bij.

Paul Groot, directeur van Bibliotheek Hoorn, heette iedereen welkom en had lovende woorden voor de samenwerking tussen de verschillende partijen. Het ideeënplatform Voor Een Mooie Stad, de bibliotheek zelf, de Hoornse bedrijven BBH Sierbestrating, Jos Bouwhuis Tuinen, Reclamebureau Devani Creative, Schildersbedrijf Wilmans en De Spellenhoorn en schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn gingen dit voorjaar meteen aan de slag, nadat het plan eind 2017 via de website van Voor Een Mooie Stad was gelanceerd. Bij goed lenteweer werden de grote schaakstukken gekocht, de helft van de tegels lichtgroen geverfd en het schaakbord aangelegd.

Burgemeester Jan Nieuwenburg vond de omgeving fraai en ideaal voor het superschaakspel. Ook hij waardeerde de samenwerking en de snelheid van handelen en de inzet van mensen om met mooie en goede ideeën van Hoorn een mooie stad te maken. Helemaal onbekend met het schaken was hij niet, want in zijn jeugd heeft hij menig partijtje gespeeld.

Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Co Buysman zei dat iedereen eigenlijk een jaar te vroeg in de bibliotheektuin stond. Bij zijn onderzoek naar de schaakgeschiedenis van Hoorn bleek dat die 199 jaar oud is. De club zelf is in 1922 opgericht, maar al in 1819 waren er schaakliefhebbers, onder anderen Pieter van Akerlaken die later burgemeester van Hoorn werd.

Jan Nieuwenburg bleek een aanvalsspeler te zijn. Hij offerde al snel een paard en dwong Robin Duson, die onlangs de nationale titel bij de meisjes tot en met 20 en tot en met 16 jaar veroverde, tot goed nadenken. De burgemeester werd enkele malen geassisteerd door Kevin de Rooij, talentvol jeugdspeler van Caïssa-Eenhoorn, en wit won de kwaliteit en verkleinde daarmee de materiële achterstand. Net op het moment dat de eerste burger van Hoorn zijn aanvallende aspiraties wilde tonen door de a-pion als vrijpion in te zetten, sloeg Robin toe. Met een schaakgevend paardvork had ze een toren te pakken en even later voerde ze de matzet uit.

Vanaf nu zijn de schaakliefhebbers, ongeacht waar ze wonen, aan zet. Iedereen kan tijdens de openingsuren van de bibliotheek in de fraaie en rustieke omgeving van het voormalige kloosterterrein een partijtje spelen.

Hieronder de partij Jan Nieuwenburg - Robin Duson door Rinus van de Krol en Arend Stapel in beeld gebracht.

Het 'kleinste schaakspel van Hoorn'. Iets lekkers voor bij de koffie voor alle aanwezigen bij de opening van het grootste schaakspel van Hoorn.

Het grootste schaakbord van Hoorn.

 

 

De beroemde probleemstelling van Richard Réti uit 1921, vanaf de zijkant gefotografeerd. Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Co Buysman zal later de oplossing uitleggen.

Paul Groot, directeur van Bibliotheek Hoorn, heet alle aanwezigen welkom. Rechts WK-deelneemster Robin Duson, in het midden Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Co Buysman.

Burgemeester Jan Nieuwenburg (midden) spreekt alle belangstellenden toe.

De jeugdschaaktrainers Gerard Groot (links) en Gilles Provoost luisteren naar burgemeester Jan Nieuwenburg.

Alles staat klaar voor de eerste partij op het grootste schaakbord van Hoorn.

Robin Duson tussen de fotografen.

Het paard van c3 heeft een pion op d5 geslagen.

Robin neemt het paardoffer aan.

De witspeler en de zwartspeelster bekijken de stelling na het paardoffer.

En nu? Burgemeester Jan Nieuwenburg en de secondanten Kevin de Rooij (links) en Co Buysman zoeken de beste zet.

Arend Stapel fotografeert het moment, waarop wit zich strekt om met e4 de zwarte dame aan te vallen.

En die foto ziet er zo uit.

Iedereen denkt na. Spelers, secondanten, de 'pers' en het publiek.

Burgemeester Jan Nieuwenburg wil dameruil op e3 forceren om een open f-lijn voor zijn toren te creëren.

Maar het wordt een dameruil op d4.

Hilariteit. Jan Nieuwenburg houdt de koningin goed vast en dat ontlokt de opmerking uit het publiek of hij dat op 28 juni, als Máxima naar Hoorn komt, ook zal doen.

Maar het wordt weer snel serieus. Topoverleg in het witkamp.

De spanning neemt toe. Jan Nieuwenburg wint met Lxa7 een pion.

Het insluiten van de witte loper op a7 door Robin Duson is mislukt. Na haar ... b6 heeft wit c5 gespeeld. Robin heeft zojuist haar b-pion verder doorgeschoven, waardoor de diagonaal voor de witte loper vrijkomt.

Burgemeester Jan Nieuwenburg heeft zijn c-pion doorgeschoven om een toren aan te vallen.

Robin Duson speelt ... Txc6, maar de witte loper kijkt geïnteresseerd naar veld f8.

De witspeler is op weg naar kwaliteitswinst.

De zwartspeelster wil de stelling vereenvoudigen: torenruil op c1.

Dat moet dan maar.

Het witte team (vrnl burgemeester Jan Nieuwenburg, Co Buysman en Kevin de Rooij) ziet het zonnig in. Keren de kansen?

Schaken in een groene omgeving.

De 'koning van Hoorn' en de koning van het schaakspel.

Lxb5.

Het zwarte paard springt naar e5. Dat zal straks een beslissende rol spelen.

Wie ziet de vork? Zwart is overigens aan zet.

Daar heb je het gedonder al.

En Robin lacht in haar vuistje.

Toch nog een slotaanval. Burgemeester Jan Nieuwenburg zal zijn vrijpion naar a7 brengen.

Maar Robin laat zich niet gek maken en vindt even later de matzet.

Burgemeester Jan Nieuwenburg feliciteert na afloop van een mooie openingspartij winnares Robin Duson.

Burgemeester Jan Nieuwenburg te midden van vier sponsors. Links Paul Groot (directeur Bibliotheek Hoorn), zittend Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Co Buysman.

Nogmaals de groep bij het koninklijke spel en het sponsorbord.

Terwijl de belangstellenden elders napraten, speelt Robin Duson al haar volgende partij. Tegen clubgenoot en jeugdtrainer Robbert van Dijkhuizen.

 

1 thought on “Burgemeester is niet bang voor WK-deelneemster Robin Duson

Reacties zijn gesloten.