Verrassende uitslagen in 2e speelronde

De vele nieuwe namen die opduiken bij de indeling van onze clubcompetitie toont aan dat de club springlevend is.

Weerzien met Frank Tieken (links). Hij maakte zijn rentree tegen een prima spelende Erik Romkes.

Welk gezicht bij welke naam hoort zal in de loop van het seizoen wel duidelijker worden. Verheugend was het weerzien met Frank Tieken die na een lang ziektebed zijn rentree maakte en na een boeiende partij het onderspit moest delven tegen een geconcentreerd spelende Erik Romkes.

 

De verrassing van de avond was wel de partij tussen clubkampioen Roy Kerkhoven en Sernin van de Krol die zichzelf overtrof. Met zwart spelend was van het grote ratingverschil niets te merken. Sernin was nooit in gevaar, hield de stelling dicht en de remise was dan ook terecht. De ambitie om als arbiter voor het hoogst haalbare te gaan zou wel eens ten koste kunnen gaan van zijn eigen schaakcapaciteiten, maar daar was in deze partij niets van te merken.

 

Naast mij voltrok zich de revanche van de winnaar van de schoonheidsprijs vorig seizoen Frans Kragten, die ditmaal van Peter van Waert verloor. Beide spelers hebben een aantrekkelijke stijl en gaan altijd voor de aanval, waarbij Frans nogal eens zijn hand overspeelt. Na een wilde opening kreeg Peter al snel kansen om de partij te beslissen, maar de veerkracht van Frans was bewonderenswaardig. Na dameruil deden ervaring en techniek zich gelden en met een kwaliteitsoffer besliste Peter de partij.

 

Ook de partij tussen Erwin Brouwer en Sjoerd Kelder viel op door een ongebruikelijke openingskeuze van beide spelers. In de tijdnoodfase komt er een soort adrenaline vrij bij Sjoerd, zodat je nooit kan voorspellen hoe zo'n partij zal eindigen. De zeeslang waarbij de omstanders de zetten niet meer konden bijhouden, eindigde tenslotte in remise.

Zeker ook boeiend was de strijd tussen Johan Paul Hendriks en comingman Nick Manshanden. Partijen met tegengestelde rokades zijn vaak leuk, omdat er op beide flanken wordt aangevallen. De twee zijn kenners van de Siciliaan (die werd gespeeld) en maakten daar geen uitzondering op. JP, met wit, had lang gerokeerd, Nick kort. Zwart offerde een paard op b2 om zijn aanvalskansen te vergroten en dat werkte, omdat de meeste witte stukken de aanval op de koningsvleugel ondersteunden en geen bijdrage konden leveren aan het verdedigende werk.

 

Zelf kan ik terugzien op een bijna vlekkeloos gespeelde partij tegen Bert Spil, die op het laatst moest  toegeven geen reddende zet meer te kunnen vinden. Na mijn bijna zeperd tegen Gerrit Roos vorige week was dit een fijne opsteker.

 

Net zoals vorige week beet ook Gijs Leene zich stuk op het taaie weerwerk van Bas van den Berg, die zijn kleine plusje niet kon verzilveren. Ook de overwinningen van Fred Avis en Sander Koning mogen gemeld worden en hierbij wil ik nog eens benadrukken dat ieder lid een leuk gespeelde partij kan inleveren bij Co Buysman of ondergetekende.

2 thoughts on “Verrassende uitslagen in 2e speelronde

  1. Hoi Peter, bedankt voor je leuke verslag! Ik denk dat mijn 51e set Te4 de fout is. Na Kc6 denk ik dat Peter blij mag zijn als hij het remise houdt. Ik was dat ook van plan echter draaide twee zetten om, einde oefening…… Maar wel heerlijke pot inderdaad.

Reacties zijn gesloten.