Mooi gelijkspel CE N1

Na de 7-1 nederlaag in ronde 1 bij titelkandidaat HWP Haarlem N1, mocht Caïssa-Eenhoorn N1 opnieuw aantreden tegen een sterke tegenstander in ronde 2. 16 oktober werd de avond van de gelijke spelen, want naast het gelijkspelende KNSB bekerteam, behaalde onze N1 een prima remise tegen De Waagtoren N1.

Het team was gisteravond helemaal compleet, en dat is altijd wel fijn voor het teamgevoel. In de deze avond ruim opgezette theaterzaal konden we, nadat we hadden gezongen voor de jarige Henk-Jan Visser beginnen aan een boeiende wedstrijd. Op papier een behoorlijk ratingverschil: 1866 om 2027 voor De Waagtoren, maar zoals wel vaker is gezegd: rating zegt niet alles. Dat gold nu ook.

Net als in ronde 1 was Fred Avis als eerste uit. Het bord stond al snel in de fik met hangende stukken her en der. Het leek er aanvankelijk aardig uit te zien voor onze man, maar tegenstander Dirk van der Meiden overzag alles goed, en kon de angel uit de stelling halen. Nadat hij kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel hield Fred het voor het gezien.

Ondertussen had Gijs Leene een mooie stelling opgebouwd. In een goede, degelijke pot kon hij de zwarte stelling van Ronald Groot langzaam binnentreden en de druk opvoeren. Na kwaliteitswinst bleek het een kwestie van tijd voordat hij een keurig punt kon bijschrijven: 1-1.

Met de zwarte stukken gaven Ton Wessels en Bert Spil geen krimp. Er bleek voor hun tegenstanders, respectievelijk Vincent Pandelaar en John Leek, geen doorkomen aan. Ton en Bert speelden solide, gaven niks weg, en waren de twee remises een prima resultaat.

Kopman Peter Holscher speelde een solide partij tegen Jos Vlaming. Met zwart leek hij de controle over de stelling te hebben en was er niks aan de hand. De witspeler vond echter toch een manier om een kans voor zichzelf te creëren, en had een paar mooie aanknopingspunten. In een moeilijk eindspel wat resteerde zat Peter helaas aan de verkeerde kant, dankzij een ver opgerukte witte vrijpion.

Roy Kerkhoven mocht op bord 2 spelen tegen de 'joker' van De Waagtoren. Waar wij Ardjan Langedijk in ronde 1 hadden ingezet als joker, zette De Waagtoren deze ronde de sterke Frank Agter in. Roy probeerde alle zeilen bij te zetten om zijn Alkmaarse concurrent in bedwang te houden, maar dat bleek tevergeefs. Met wit had hij namelijk te veel verzwakkingen gecreëerd, waar de zwartspeler handig gebruik van kon maken. Hij hield het nog lang vol, maar gooide in tijdnood de handdoek in de ring.

Naast Ton Wessels namen nog twee Tonnen deel aan de wedstrijd. Ton van Dijk en Ton Fasel hadden namelijk plaats genomen aan het achtste bord. Met wit verloor onze Ton al snel een pion, maar had wel behoorlijk wat ruimte om in te opereren. Hij kon een paard manoeuvreren in de zwarte stelling hetgeen een enorm etterpaard bleek te zijn. Het paard blies de zwarte stelling volledig op, en kon zo een mooi punt noteren: 3-4

Als laatste was ik zelf nog bezig tegen Peter Hoekstra. Met zwart verloor ik weliswaar in de opening een pion, maar kreeg daar voldoende compensatie voor. De witspeler had moeite met het vinden van goede velden voor zijn stukken en keek naar een gelijkwaardige stelling aan nadat hij de pion teruggaf. Na een afruil ontstond er een dame+toren eindspel waarin het voor beide kanten uitkijken was. In wederzijdse tijdnood zag ik een mooie gelegenheid om af te wikkelen naar een toreneindspel waarna ik na wat techniek in volgende stelling terecht kwam:

Wit heeft zojuist 42.c4 gespeeld. Zwart kan nu op a5 slaan, maar dan valt b7 met hoogstwaarschijnlijk remise. Ik vond echter 42...Kd6! waarmee het meteen uit is. Of zwart wint de pion op a5, of kan afwikkelen naar een gewonnen pionneneindspel. Dat laatste gebeurde: 43.Txe7 Kxe7 44. cxb5 axb5, waarna het eindspel gewonnen is met behulp van de sleutelvelden: 0-1 en dus 4-4.

Van te voren hadden we hiervoor getekend zei Peter Holscher na de wedstrijd, en dat klopt zeker. Een mooi gelijkspel tegen een sterke concurrent. We staan in ieder geval op de kaart met 1 matchpunt, en kan wellicht wel eens een heel belangrijk punt worden. Goed, eerst maar eens kijken naar ronde 3. Over een kleine maand, opnieuw thuis, en opnieuw geen makkie. Dan komt Magnus Anna Paulowna (N1) op bezoek.

Het bleek overigens niet het enige gelijkspel in De Kreek deze avond. Het KNSB bekerteam speelde tegen het bekerteam van (jawel) Magnus Anna Paulowna. Na een verhitte strijd werd het 2-2. Ook in het snelschaakduel wat volgde werd het gelijk. Helaas viel dat de verkeerde kant op omdat het laatste bord afviel. Dan maar focussen op de KNSB competitie, die zo mooi van start is gegaan!

 

Caïssa-Eenhoorn N1 (1866) - De Waagtoren N1 (2027) 4-4

1. Peter Holscher  1945  - Jos Vlaming  2122 0-1
2 Roy Kerkhoven  2009  - Frank Agter  2219 0-1
3 Robbert van Dijkhuizen  1895  - Peter Hoekstra  2027 1-0
4 Gijs Leene  1873  - Ronald Groot  1966 1-0
5 Ton Wessels  1877  - Vincent Pandelaar  2013 ½-½
6 Fred Avis  1811  - Dirk van der Meiden  2016 0-1
7 Bert Spil  1777  - John Leek  1898 ½-½
8 Ton van Dijk  1743  - Ton Fasel  1956 1-0