Van WFK naar WK

Het scheelt maar één letter: de F (van FIDE). Het eerste evenement, waarin Robin Duson furore maakte, was het Westfries kampioenschap voor de jeugd. Komend weekeinde debuteert de Nederlands jeugdkampioene op het wereldkampioenschap. In de bijna 100-jarige historie van onze club is zij de eerste die in een mondiale titelstrijd actief is. Van het WFK in 2011 naar het WK in 2018.

De meeste leden van Caïssa maken in het seizoen 2011-2012 voor het eerst kennis met Robin Duson. Dat gebeurt bij de viering van het 90-jarig bestaan. Robin is een van de zeven jeugdspelers die meedoen. Ze vormt met Fred Avis, Ger Roos, Gerard Groot, Wout Druijf en Kees Overboom het zestal dat in het jubileumtoernooi onder de naam De Caïssons lang meespeelt in het gevecht om de eerste plaats. De jubileumcommissie heeft zeven ronden met verschillende schaakvormen bedacht en Robin en haar mannen leggen beslag op de derde plaats. In het prijzenpakket zit voor de jeugd veel snoepgoed, maar Robin kiest een boek van Jan Timman uit.

Caïssa’s jeugdcompetitie bestaat uit twee delen: een najaars- en een voorjaarscompetitie. In de groep met Stap 2- en Stap 3-deelnemers wordt ze zesde, daarna in de gezamenlijke Stap 1- en Stap 2-strijd tweede achter Thierry van Eekelen. Robin vormt met Anouk Buijs, de tweelingzussen Mai en Veerle Sprietsma en Anne Corine Visser de meisjesploeg die Caïssa vertegenwoordigt op het NHSB-kampioenschap voor E-teams (tiende). Individueel legt ze beslag op de vierde plaats.

Op de laatste dinsdag van 2011 maakt Robin haar debuut op het Westfries jeugdkampioenschap, gezamenlijk georganiseerd door Caïssa en De Eenhoorn. Daar zit, naar nu blijkt, toch veel talent bij. Bij de jongens tot en met 20 jaar zijn de eerste zeven achtereenvolgens Jort Faber, Seréyo Bekkink, Bart Voorn, Mayke Ploeger, Kevin Smit, Marten Ploeger en Robbert van Dijkhuizen. In de jongere leeftijdsgroepen komen we Rowan Louter (eerste in C), Martijn de Wit, Klaas Jan Koedijk (vierde en vijfde in D) en Robin Duson tegen. Robin wordt achter Anne Corine Visser in de E-categorie – tot en met 10 jaar – vice-kampioene. De tweede plaats behaalt ze ook in het Bischoff-toernooi van HSV De Eenhoorn en de vierde plaats in het Deen-toernooi van Caïssa.

Onder de vlag van Caïssa-Eenhoorn gaat het hard met haar schaakcarrière. In 2013 neemt ze voor het eerst deel aan het Nederlands jeugdkampioenschap. Als dertigste geplaatst wordt Robin in Rijswijk gedeeld achtste en is ze de speelster met de grootste progressie. In de strijd om de NHSB-titel bij de D-meisjes haalt alleen Rosa Leek (De Waagtoren) meer punten. Op het jeugdtoernooi van HWP, in Santpoort gehouden, scoort Robin honderd procent: zeven uit zeven. Het Jeugdraad Zwaag-toernooi, in jeugdgebouw Honky Tonk, levert de tweede plaats op.

Tweeënhalf maand later schaakt ze daar weer, nu om een actie van Ron Deen (onze eersteteamspeler) voor de Duchenne Heroes te steunen. Ron maakt als toerfietser deel uit van het Duchenne Heroes-peloton dat geld inzamelt voor onderzoek naar de ernstige spierziekte Duchenne. Dertig jeugdschakers van Caïssa-Eenhoorn spelen in toernooivorm in Honky Tonk en aan het einde van de dag overhandigen Robin Duson en Daan Huberts een symbolische cheque van € 250 aan Ron.

2 januari 2014: Robin Duson als deelneemster aan het Westfries jeugdkampioenschap.

Eind mei 2014 verovert Robin haar eerste NK-medaille: gedeeld tweede en op weerstandspunten derde. In het bijzijn van familie en trainer Robbert van Dijkhuizen speelt ze uitstekend tegen Circe Janse en die partij levert haar de schoonheidsprijs van het NK op. Twee dagen later zet Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Fred Avis Robin met bloemen en een waardebon in het zonnetje. Ze heeft dan net, als deelneemster aan de Hoornse avondvierdaagse, tien kilometer gewandeld.

Tijdens het NHSB-kampioenschap voor D-meisjes draait ze de rollen om. Robin wordt (met zeven uit zeven) eerste, Rosa Leek tweede. Ook op het Jeugdraad Zwaag-toernooi wint ze alle partijen, maar wordt in het Bischoff-toernooi derde. In de jeugdclubcompetitie maakt ze, als invalster op de laatste dag, haar debuut in de meesterklasse C.

Er wordt in het seizoen 2014-2015 een nieuwe stap gezet. Vijf jeugdspelers maken hun entree in de seniorencompetitie van Caïssa-Eenhoorn: Niels Appelman, Klaas Jan Koedijk, Rowan Louter, Merlijn de Zwaan en… Robin Duson. Haar eerste partij is in de negentiende ronde en het dan 12-jarig talent verslaat Rinus van de Krol. Ze speelt vijf keer mee en behaalt 4½ punt.

Ook buiten Hoorn leert men Robin Duson kennen. Op het SPA Chess-toernooi in Amsterdam haalt ze in negen ronden vijftig procent. In Borne staan er voor haar op het open NK jeugd dertien partijen op het programma en die leveren zeven punten op. Eén jaar ouder betekent op het gesloten Nederlands jeugdkampioenschap ditmaal een categorie hoger en bij de C-meisjes wordt ze gedeeld derde, maar op weerstandspunten vierde. Bij het NHSB-kampioenschap verslaat ze weer Rosa Leek in de strijd om de titel. Robin staat ook bovenaan in het klassement van alle Grand Prix-toernooien van de Noordhollandse Schaakbond.

Dat Robin van alle markten thuis is, blijkt begin 2016. Ze speelt jeugdpartijen, ze doet mee in de seniorencompetitie, ze staat haar mannetje met rapid- en snelschaken. Ze krijgt les en ze geeft les. Trainer Ronald Ritsema vraagt Robin om op een aantal jeugdavonden in wijkcentrum Kersenboogerd de jeugdsportpasdeelnemers onder haar hoede te nemen. Ze is dan met haar 13 jaar misschien wel de jongste schaaklerares van Nederland. Over veelzijdigheid gesproken: de Hoornse kampioenen Nick Manshanden (groep 1) en Robin Duson (groep 2) doen aan een andere manier van zittend sporten. Vier dagen na hun huldiging op het Open Hoorns fietsen ze voor Caïssa-Eenhoorn mee in de sponsortocht van de Rabobank.

In januari 2016 maakt ze haar debuut in het Tata-toernooi. Robin deelt in de weekendvierkampengroep E de eerste plaats met de in Gent wonende Igor Vanduyfhuys. Dat doet ze, met Teije de Jong, ook in de Karel Kuip-vierkampen in Haarlem. Beide malen is de score 2½ punt. Het Tata-toernooi zorgt er tevens voor dat Robin haar eerste partij in de NHSB-competitie speelt. Sernin van de Krol, teamleider van Caïssa-Eenhoorn 5, mist twee basiskrachten die dan aan de tienkampen meedoen. Frank Tieken en Robin Duson – ze verliest van Henk Faber – vullen de lege plaatsen op in de thuiswedstrijd tegen MSC 2 (4-2).

Maar ze maakt ook deel uit van een kampioensteam. Caïssa-Eenhoorn schrijft voor de viertallencompetitie van de NHSB een jeugdploeg in. De basis wordt gevormd door Niels Appelman, Klaas Jan Koedijk, Rowan Louter, Martijn de Wit en Robin Duson, terwijl Wouter Booij, Nick Manshanden en David Verweij als invallers samen vijf keer in actie komen. Het Hoornse team is oppermachtig: zes gespeeld, zes gewonnen. Er wordt geen enkele partij verloren tegen de senioren van Degoschalm, De Groene Zes en KTV.

20 november 2015: Robin Duson debuteert in de viertallencompetitie van de NHSB. In de uitwedstrijd tegen Degoschalm neemt ze het op tegen Leo van der Zwaard.

Na een aantal mooie NK-jaren moet Robin dit keer pas op de plaats maken: achtste. Wel wordt ze C-kampioene van de NHSB en achter Nick Manshanden tweede bij het Westfries jeugdkampioenschap. En in de meesterklasse C van de nationale jeugdclubcompetitie is 5½ uit acht, met alle partijen aan het eerste bord, een prima score. Met zes uit zes verovert ze op 29 december 2016 de Westfriese jeugdtitel.

Tussen de bedrijven door vergeet ze haar club niet. Als gewoon Caïssa-Eenhoorn-lid helpt ze mee bij bijzondere activiteiten als de sportbeurs Hoorn Beweegt en de sponsormuntenactie in het Stan Kentonhof-filiaal van Deen Supermarkten. Robin is betrokken bij het eerste snelschaakkampioenschap voor de jeugd en fungeert als toernooicoach tijdens het jaarlijkse jeugdtoernooi in cultureel centrum De Plataan.

22 oktober 2016: Robin Duson en David Verweij in actie voor de schaakclub. Ze vragen aan klanten van Deen Supermarkten om sponsormuntjes.

 

Voor de Hoornse schaakster wordt 2017 het jaar van de doorbraak. Nog geen vijf jaar, nadat ze van examinator Arie Karreman haar Stap 2-diploma heeft gekregen, kroont de Caïssa-Eenhoorn-speelster zich tot Nederlands kampioene bij de meisjes tot en met 16 jaar. In Assen wint ze al haar partijen. Meer dan honderd bezoekers per dag volgen op de website van de club de door Robbert van Dijkhuizen geschreven verslagen over Robins NK-prestaties. Een record.

Het succes krijgt op verschillende manieren een vervolg. Allereerst wordt Robin uitgenodigd voor de jaarlijkse gemeentelijke huldiging van in Hoorn wonende Nederlandse sportkampioenen. Wethouder Ben Tap roept haar in de raadszaal als eerste naar voren om een oorkonde te overhandigen. Enkele maanden later brengt de Koninklijke Nederlandse Schaakbond een kwartetspel uit, waar op alle kaarten nationale schaakkampioenen staan. Robin siert harten acht.

En ze wordt gevraagd voor bijzondere activiteiten. De Doedag van de gemeente Hoorn (zondag 1 oktober) staat in het teken van activiteiten voor mensen met een beperking en Caïssa-Eenhoorn is in Sportcentrum Hoorn aanwezig met een informatiekraam en met schaakborden. Robin speelt als gastvrouw van de club enkele partijtjes tegen de in een rolstoel zittende schaakliefhebster Jessica Sijs, secretaris van schaakvereniging Heerhugowaard. Verslaggeefsters van het Dagblad voor West-Friesland en NH (het vroegere Radio en Televisie Noord-Holland) maken van de gelegenheid gebruik om de Nederlands jeugdkampioene te interviewen.

Robins eigen website gaat de lucht in alsmede een vliegtuig dat haar naar de Roemeense havenstad Mamaia brengt. Ze is opgenomen in de Oranje-ploeg voor het Europees jeugdkampioenschap en in de eerste helft van september behaalt ze in negen partijen vier punten, goed voor een middenmootklassering in een veld van 75 deelneemsters. Door haar deelname moet ze de eerste editie van het Oscar Romero Open Hoorns nieuwe stijl aan zich voorbij laten gaan. Wel heeft Robin, voor ze naar Schiphol rijdt, nog tijd om in de aula van haar school op het bord van de latere kampioen Yong Hoon de Rover de eerste zet te doen.

Terug in eigen land blijft ze stappen vooruit maken. In het seizoen 2016-2017 heeft Peter Holscher, teamleider van Caïssa-Eenhoorn 3, Robin een basisplaats gegeven en in de op een na hoogste NHSB-klasse is ze met 4½ uit zeven een puntenpakster. En op 1 april (geen grap) speelt ze als 14-jarige haar eerste partij in de KNSB-competitie. Joseph Molenaar, teamleider van Caïssa-Eenhoorn 2, roept haar op voor de thuiswedstrijd tegen Paul Keres 3 (5½-2½). De tweehonderd ratingpunten meer hebbende Mark Uildriks is te sterk voor haar.

1 april 2017: Robin Duson maakt tegen Mark Uildriks (Paul Keres 3) haar debuut in de KNSB-competitie.

Het lijkt erop dat 2018 een voortzetting wordt van 2017. Robin Duson prolongeert niet alleen haar nationale titel bij de meisjes tot en met 16 jaar, maar pakt die van de meisjes tot en met 20 jaar en passant mee. Beide leeftijdsgroepen zijn bij elkaar gestopt en hoewel de concurrent daardoor groter is geworden, kan niemand Robin afstoppen.

Haar progressie blijkt in de bondscompetitie. Robin is in het seizoen 2017-2018 basisspeelster van Caïssa-Eenhoorn 2 en tekent weer voor een score boven de vijftig procent: vijf punten in acht partijen. In maart 2018 draait ze een prima open Alkmaars kampioenschap met onder meer winst tegen Enrico Vroombout (rating 2131) en remises tegen de FM-spelers Eelke de Boer (2304) en Pieter Hopman (2313). In een veld met vijf titelhouders wordt ze negende.

Robin maakt deel uit van de jeugdcommissie van Caïssa-Eenhoorn en vormt met Sander Bischoff, Gilles Provoost en Ben Takken de wedstrijdleiding van de finale van het Westfriese schoolschaakkampioenschap.

Er zijn nieuwe bijzondere activiteiten. Op de laatste dag van mei wordt in de binnentuin van de bibliotheek in de binnenstad het grootste schaakspel van Hoorn officieel in gebruik genomen. Burgemeester Jan Nieuwenburg doet de openingszet Pc3 en speelt met wit de eerste partij tegen Robin Duson die zich niet door de vroege paardsprong laat verrassen. Ze is in de stromende regen simultaangeefster op het plein voor dorpshuis Centrum in Andijk en op Wereldschaakdag in de pas geopende Werenfridusschool in Hoorn.

31 mei 2018: Robin Duson aan zet in de eerste partij op het grootste schaakbord van Hoorn.

En leuk is dat haar handtekeningen worden gespaard. Bij de simultaanwedstrijd in Andijk heeft ze een krabbel gezet en ook de Hoornse sportwethouder Kholoud al Mobayed is in het bezit van een handtekening van Robin Duson, gekregen tijdens de huldiging van in Hoorn wonende Nederlandse sportkampioenen. Die wordt misschien wel meer waard na Robins deelname aan het wereldkampioenschap. Dat heeft plaats in de Griekse havenstad Chalkidiki en begint komende zaterdag.

Robin, kalí týchi.

Καλή τύχη

Drievoudig Nederlands jeugdkampioene en WK-deelneemster Robin Duson.

 

11 thoughts on “Van WFK naar WK

  1. Er was eens een schaakster uit Hoorn,
    Zij was door de bond uitverkoren.
    De club zei: ,,A ha,
    Robin naar het WK,
    dat wordt een ereronde om de Hoofdtoren.’’
    Robin, heel veel succes op het WK.

  2. Co,
    Een erg leuk en makkelijk leesbaar uitgebreid verslag van de nog steeds jonge
    Robin. Ook namens mij veel succes toegewenst op het komende WK.
    Arend

Reacties zijn gesloten.