Wim Burghouwt overleden

Op de dag dat de vierde ronde van het Westfries kampioenschap bij Caïssa-Eenhoorn werd gespeeld, is Wim Burghouwt overleden.

Wim is zes jaar voorzitter van GZ/De Eenhoorn geweest en nam driemaal deel aan het Westfries kampioenschap. Als lid van De Groene Zes uit Bovenkarspel raakte hij betrokken bij het schaken in Hoorn. Na de oprichting van HSV De Eenhoorn op 29 februari 1988 zocht de jonge vereniging de samenwerking met De Groene Zes. Het sterkste Bovenkarspelse bondsteam was net uit de promotieklasse van de NHSB gedegradeerd en het talentrijke De Eenhoorn zou met een bondsploeg in de vierde klasse moeten beginnen. Omdat de verwachting was dat de Hoornaren voor dat niveau veel te sterk waren en De Groene Zes baat had bij de komst van enkele sterke spelers, dacht men met de vorming van een combinatie twee vliegen in één klap te slaan. Volgens het NHSB-bestuur kon dat alleen als een nieuwe club werd opgericht en zo ontstond naast De Groene Zes en HSV De Eenhoorn de vereniging GZ/De Eenhoorn.

Ronald van Gent was de eerste voorzitter, maar wegens drukke werkzaamheden stopte hij en nam Wim Burghouwt tijdens een buitengewone ledenvergadering op 5 oktober 1990 de functie over. Wim vormde in die tijd het bestuur van GZ/De Eenhoorn met Gilles Provoost (secretaris), Aart Dekkers (penningmeester), Piet Aardenburg (wedstrijdleider) en Vincent Duin (algemeen lid).

Wim Burghouwt was een echte verenigingsman en een goede schaker. Hij fungeerde als teamleider en werkte mee aan het clubblad van De Groene Zes en later van GZ/De Eenhoorn. In Bovenkarspel en in Hoorn waren kleine clubcompetities. Er was behoefte aan een wedstrijdenreeks voor de toppers en zo ontstond de superliga, waaraan Wim zelf meedeed. Hij was basisspeler in het eerste van De Groene Zes en van het tweede en derde van GZ/De Eenhoorn.

In clubblad d’Eenhoorngazet van november 1994 staat een verslag van de bondswedstrijd DOS – GZ/De Eenhoorn 3. De Alkmaarse thuisploeg lijkt te gaan winnen, maar verslikt zich in Wim Burghouwt die aan het derde bord Joop de Groot verslaat en de eindstand op 4-4 bepaalt.

Dialoog na 54. Kxg2:
Joop: ,,Remise?’’
Wim: ,,Tja, gezien de stand…’’
Joop (denkend dat zijn opponent de stand op het bord bedoelt): ,,Ja, iets anders zit er toch niet meer in.’’
Wim (maakt zijn zin af): ,,… moet ik doorgaan.’’ Hij doelt op de stand in de wedstrijd.
Joop (enigszins geagiteerd): ,,Oh, nou dan doe ik dit.’’ 54. … Kd7.
55. e6+.
Joop (veronderstelt dat Wim een stuk weggeeft): ,,Als je dat doet, dan doe ik dit.’’ 55. … Kxc6.
56. Txb5 Kxb5 57. e7.
Joop: ,,Krijg nou de k…, dat heb ik nooit gezien.’’

 

Wim Burghouwt is 75 jaar geworden.

 

1 thought on “Wim Burghouwt overleden

  1. Co, dank voor deze mooie herinnering aan een belangrijke clubman voor GZ en GZ/De Eenhoorn destijds, en een kleurrijk figuur. RIP Wim.

Reacties zijn gesloten.