Status quo 6 ronden voor het einde

De 28e ronde kenmerkte zich als een avond zonder verrassingen, dus ook geen grote verschuivingen op de ranglijst.

Hans de Vries aan zet in zijn bekerpartij (die ook in de 28e ronde wordt gespeeld) tegen Ton Wessels. De witspeler zal zegevieren en plaatst zich als eerste voor de cupfinale.

Koploper Gijs Leene had er zoals altijd veel zin in. Hij dwong tegenstander Fred Avis met zwart een Franse opening op, die hem duidelijk minder ligt dan zijn geliefde Trompovsky. Al snel werd duidelijk dat de geofferde pion op b2 niet meer werd teruggezien. Het aanbod om de toren op a1 te slaan durfde Gijs niet aan te nemen, want dat had achteraf  ook goed voor hem uitgepakt. Uiterst gedegen spelend en zonder ooit in gevaar te zijn geweest bouwde Gijs zijn voordeel uit tot winst en voor de 2e week de opgejaagde nr.1.

 

Piet Aardenburg met wit is een andere dan met zwart. Dat weet ik al lang en zo moest ik toch weer ervaren dat ik niet veel te vertellen had met een opgesloten witveldige loper. Maar met enkele mindere zetten liet hij zijn stellingsvoordeel verlopen en zelfs mijn slechte loper deed weer mee. Toen er ook nog een toren via de a-lijn binnenviel moest Piet in hevige tijdnood mij de hand reiken.

 

Ook David Verweij veroverde weer een half punt, maar dat hing lange tijd aan een zijden draadje. Tegen een altijd gevaarlijke Erwin Brouwer leek het er naar uit te zien dat de a-lijn hem de das zou omdoen, maar ergens bleek hij toch nog een ontsnappingsweg te hebben gevonden. Jammer dat hij zijn genoteerde partij niet heeft ingeleverd of misschien vond hij hem niet het publiceren waard.

Sjoerd Kelder en Nick Manshanden (broer Dennis was voor het eerst aanwezig) speelden een interessante Siciliaan. Vooral voor liefhebbers van deze opening zou dit een must zijn om die na te spelen. Echter met de ingeleverde notatie kon ik niets reconstrueren. Misschien een volgende keer alsnog via Co. De vrede werd al na ca. 25 zetten gesloten.

Dennis Manshanden (rechts, broer van Nick) op weg naar een succesvol debuut in de clubcompetitie van Caïssa-Eenhoorn.

Stephan Romijn verrast witspeler Jan Kuin met een matzet op c2. Het is zijn eerste overwinning in de clubcompetitie.