We zullen doorgaan

Aan het voortbestaan van het Anders dan Anders-toernooi, traditioneel op tweede paasdag in Abbekerk, hoeven we voorlopig niet te twijfelen. Het sympathieke dankwoord van mede-winnaar Manuel Bosboom – die met Danny de Ruiter in negen ronden de meesten punten (acht) verzamelde – zal de organisatie stimuleren om het tweede couplet van Ramses Shaffy’s hit ‘We zullen doorgaan’ tot uitvoering te brengen.

De absolute topper van het elfde Anders dan Anders-toernooi. Manuel Bosboom (links) en Danny de Ruiter ontspannen zich vlak voor het begin. Zij zullen op de gedeelde eerste plaats eindigen.

,,We zullen doorgaan
met de wankelende zekerheid
om door te gaan.
In een mateloze tijd,
we zullen doorgaan.
We zullen doorgaan
tot we samen zijn.’’

De zekerheid van het Anders dan Anders-toernooi wankelde de afgelopen maanden. Een kwart van het ledenbestand van thuisclub De Pionier hielp gistermiddag mee om het unieke evenement weer tot een goed einde te brengen en dan praten we over één man: duizendpoot Arnold Velthuis. Het stond, in alle bescheidenheid, niet op het affiche, maar het toernooi was ditmaal georganiseerd door de kleinste schaakvereniging van Nederland. Een aantal van vier man is wel erg weinig om een club in stand te houden en aan het einde van het seizoen zal De Pionier dan ook stoppen.

Dat was de reden van de onzekerheid over het doorgaan van het Anders dan Anders-toernooi. De afgelopen tijd werd van verschillende kanten hulp toegezegd, zodat Arnold alles niet in zijn eentje hoefde te doen. Jessica Stratmann-Koning, oud-lid van De Pionier en spelend in de clubcompetities van Aartswoud en Caïssa-Eenhoorn, ontpopte zich als gouden kracht. Arnold kon daardoor bij de prijsuitreiking melden dat er in 2020 een twaalfde editie van het toernooi komt. ,,Dit jaar hielp Jessica mij en volgend jaar help ik Jessica.’’

De naam van De Pionier zal wel verdwijnen van het affiche, dertig jaar na de oprichting. Eind jaren tachtig schaakten verschillende vrienden en bekenden regelmatig thuis tegen elkaar en begin 1989 werd besloten om een club op te richten. De Pionier speelde in Midwoud en Benningbroek en een flink aantal seizoenen in café Het Nieuwe Bonte Paard in Abbekerk, de huidige locatie.

Toen had niemand verwacht dat het na drie decennia over zou zijn. In de topperiode had De Pionier vijftig leden en een flinke jeugdafdeling. Op 13 april 2009 (tweede paasdag) vierde de vereniging haar 20-jarig bestaan. Het was de geboorte van het Anders dan Anders-toernooi. De Pionier koos voor een unieke opzet: verschillende speeltempi. De 46 deelnemers van tien jaar geleden kregen achtereenvolgens tien, vijf, tien, vijf, twintig minuten en na de pauze vijf, tien, vijf en twintig minuten bedenktijd. Voor toppers en clubschakers een schot in de roos, zo bleek vervolgens. In de afgelopen seizoenen meldden steeds vijftig tot zeventig man zich en zijn topspelers als Manuel Bosboom, Marc Helder, Pieter Hopman, Hing Ting Lai en grootmeester Dimitri Reinderman (gistermiddag overigens afwezig) ondertussen kind aan huis in Abbekerk.

Het Anders dan Anders-toernooi is een feest voor schaakliefhebbers. Dat blijkt al voor het begin. Rik van Ingen, trouw deelnemer, laat de eindfase zien van zijn partij in de 29e ronde (19 april) van de clubcompetitie van Aartswoud. Voor opponent Wilko van der Gracht wordt het een echte goede vrijdag, want met een dame-offer in een gewaagde stelling krijgt de strijd een fraaie climax. Rik verliest, maar is onder de indruk van de slotzet en hij blijkt niet de enige te zijn. Internationaal meester Manuel Bosboom is tegenover hem gaan zitten, geniet mee van de ontknoping en met enkele omstanders puzzelen ze allerlei varianten uit.

De eindfase van de clubpartij Wilko van der Gracht - Rik van Ingen. Zwart aan zet is mat in één, maar wit is aan zet en na Dxg6 is het mat in twee.

Na de negende ronde van het Anders dan Anders-toernooi gebeurt hetzelfde aan de overkant van de speelzaal. Mijn laatste partij, tegen Paul Grolman, heb ik gewonnen door een loper te offeren met als doel de dame weg te lokken uit de zwarte verdediging. Ik win een toren terug en heb meteen een gewonnen stelling. Ook Paul vindt de loperzet een fraaie. Met mijn clubgenoten Nizar Alayoubi, Frans Kragten, Albert Noordhuis en Bert Spil nemen we verschillende varianten door, maar wit wint op alle manieren.

Tussen één en zes is de sfeer prima. Er wordt gelachen, er wordt gepraat, er is stilte. Voor het begin van iedere ronde kunnen alle spelers op een groot scherm zien – een sterke zet van de organisatie die als vanouds weer uitstekend is – wie er straks tegenover hen zit. In de pauzes zoeken schaakvrienden uit heel Noord-Holland en daarbuiten (Magnus Zanon is speler van de Weense schaakclub  Tschaturanga) elkaar op. Bezoekers op het terras kijken af en toe naar binnen, nieuwsgierig naar wat er in Het Nieuwe Bonte Paard allemaal gebeurt.

Het toernooi kent een spannend verloop. Favorieten zijn de vier titelhouders Manuel Bosboom (IM), Pieter Hopman (IM), Hing Ting Lai (IM) en Danny de Ruiter (FM) die na drie ronden op een score van honderd procent staan en gezelschap hebben van Aartswoud-troef Marc Helder die zijn e-mails nog wel eens afsluit met ‘GM’ (Groeten Marc).

Dan volgen er, met vijfminutenpartijen, drie topduels. Danny de Ruiter en Manuel Bosboom verslaan met zwart respectievelijk Hing Ting Lai – winnaar vorig jaar en in 2017 met Manuel Bosboom – en Pieter Hopman. Marc Helder delft het onderspit tegen Richard Schelvis.

De pauze gaat in met een verrassende koploper. Danny de Ruiter is andermaal op dreef met de zwarte stukken en schudt Manuel Bosboom van zich af. Hij neemt een punt voorsprong op zeven concurrenten. Danny’s beste prestatie in Abbekerk is de gedeelde derde plaats in 2016.

De Waagtoren-speler zegeviert tegen Michael Yu en Pieter Hopman en weet met nog twee partijen te gaan dat hij minimaal gedeeld derde zal worden. Maar Richard Schelvis (De Wijker Toren) brengt de spanning terug. Met vijf minuten op de klok is hij de betere snelschaker dan de koploper. Manuel Bosboom is niet onder de indruk van de voornaam van zijn achtste tegenstander, Magnus Zanon. Met nog één ronde te gaan komt ook hij op zeven punten. Beide ranglijstaanvoerders laten zich in de twintigminutenpartij niet verrassen en worden tot toernooiwinnaars uitgeroepen.

Bij de prijsuitreiking hoeft niet iedereen naar voren te komen. De titelhouders bemannen de top vier van de eindstand en daarachter komen zoveel deelnemers die in de B-categorie de derde prijs hebben gewonnen dat ‘ze allemaal twee euro zouden krijgen’. En dat is niet de moeite van het uitreiken waard. Want we zijn hier wel bij het Anders dan Anders-toernooi.

Albert Noordhuis meldt zich als eerste deelnemer van het elfde Anders dan Anders-toernooi. Jessica Stratmann-Koning houdt de administratie bij. Links mede-organisator Arnold Velthuis.

De eregalerij van tien Anders dan Anders-toernooien.

Het elfde Anders dan Anders-toernooi is begonnen. Met steeds 26 partijen, ofwel 52 deelnemers in café Het Nieuwe Bonte Paard.

Caïssa-Eenhoorn-speler Bert Spil speelt met zwart aan het tweede bord tegen internationaal meester Manuel Bosboom. Hing Ting Lai, de winnaar van vorig jaar, moet nog beginnen.

Marc Helder geeft als witspeler zijn eerste uitslag door aan de wedstrijdtafel, bij Jessica Stratmann-Koning. ,,Bord 7, 1-0.''

Jeugdspeler Vladimir Bartels drukt de klok in in zijn eersterondepartij tegen internationaal meester en clubgenoot bij Purmerend Pieter Hopman. Bert Spil, clubgenoot van Vladimir bij Caïssa-Eenhoorn, kijkt belangstellend toe.

Napraten over hun partij. Vladimir Bartels luistert naar IM-speler Pieter Hopman, Rik Slaman luistert mee.

Robbert van Dijkhuizen valt met de zwarte stukken aan tegen Ed Oostenbrug. Albert Noordhuis, clubgenoot bij Caïssa-Eenhoorn, is net klaar en maakt de klok in orde voor de volgende ronde.

Derderondepartijen. De witspelers zijn Ronald Kamps (links) en Nizar Alayoubi, de zwartspeelsters Aranka Verweij (rechts) en Marloes Rogge.

Sernin van de Krol zal geen last van een hongerklop krijgen. Benieuwd of Robbert van Dijkhuizen bij zijn mede-bestuurslid van Caïssa-Eenhoorn een frietje meepakt.

En na de pauze is het, op de zonnige paasdag, dorstig weer geworden voor Sernin.

Fred Avis overweegt een zet tegen de latere toernooiwinnaar Danny de Ruiter.

Zal ik het doen of zal ik het niet doen? David Verweij wikt en weegt in zijn partij tegen Emil Zaal.

Feestbeesten? Het bier maakt de tongen los bij in ieder geval Manuel Bosboom (tweede van rechts) en rechts van hem Marc Helder.

Nog één slok en dan mag Manuel Bosboom de openingszet doen in de topper tegen Danny de Ruiter. Zwart zal zegevieren, maar aan het einde van de dag staan beiden bovenaan.

Ontspanning tussen twee ronden. Robbert van Dijkhuizen praat met zijn clubgenotes Jessica Stratmann-Koning (tevens organisator) en Carla Dekkers (tevens supporter).

Jessica en Carla kunnen het niet laten om toch nog even een vriendschappelijk partijtje tegen elkaar te spelen.

Vijfde ronde. Aron Verweij heeft plezier in zijn partij tegen zus Aranka.

David Groen op weg naar zijn overwinning tegen Gerard Beerepoot (gestreept shirt).

Frans Kragten met zwart bezig in een spannend eindspel tegen de Oostenrijkse schaker Magnus Zanon.

Terwijl hij zelf bezig is aan een knappe prestatie (winst) tegen Marc Helder, kijkt Robbert van Dijkhuizen naar de Purmerend-derby Romayn Brandsma - Pieter Hopman.

Toppers bij elkaar aan het begin van de zesde ronde. Danny de Ruiter wacht nog op zijn opponent, terwijl Hing Ting Lai (wit shirt), winnaar van 2018, het zal opnemen tegen Robbert van Dijkhuizen.

Aan kop van de tweede rij tafels maakt Fred Avis de klok in orde voor zijn partij tegen Ilja Tardijn.

Drie spelers van Caïssa-Eenhoorn bij elkaar. Albert Noordhuis volgt de zet van Vladimir Bartels en naast hem zit Sernin van de Krol.

De foto van Marcel Rob die in het Dagblad voor West-Friesland zal verschijnen, is in de maak. Op het eerste bord spelen Danny de Ruiter (wit) en Michael Yu.

Bert Spil (links) kijkt enigszins verrast naar de stelling in zijn partij tegen David Verweij. Michel (rechts), de vader van David, is benieuwd naar de ontknoping.

Twee winnaars, Emil Zaal (voorgrond) en Rienk Sijbesma, melden zich bij de wedstrijdtafel. Ze hebben in de zesde ronde respectievelijk Ronald Kamps en Co Buysman verslagen. Arnold Velthuis werkt nauwkeurig (met lineaal) de papieren administratie bij, Jessica Stratmann-Koning voert de uitslagen op de laptop in.

David Groen (links) en Michel Verweij praten na over hun partij uit de negende ronde, door de witspeler gewonnen.

Terwijl Arnold Velthuis zijn prijsuitreikingsspeech voorbereidt, maken naast hem de internationaal meesters Manuel Bosboom (links) en Hing Ting Lai lol.

Het is zo ver. Bij het begin van de prijsuitreiking vertelt mede-organisator Arnold Velthuis dat er ook een twaalfde editie van het Anders dan Anders-toernooi komt.

Als beste speler in de C-categorie (rating tot 1650) heeft David Verweij zijn prijs gekregen van Arnold Velthuis.

Max Bookelman wordt gefeliciteerd voor zijn tweede plaats in de C-categorie.

De 12-jarige Peter Nitrauw krijgt als eerste van de drie nummers 3 in de C-categorie zijn prijs van Arnold Velthuis.

Manuel Bosboom en Ilja Tardijn (rechts) hebben veel plezier als Jeannot Tuijnman zijn derde prijs in de C-categorie in ontvangst neemt.

En nog een derde prijs, voor Albert Noordhuis (links).

Met een fraaie score van zes punten is Emil Zaal (links) de beste speler in de B-categorie geworden.

En de ervaren Siem Roet heeft met een half punt minder de tweede prijs in de B-categorie gewonnen.

Organisator Arnold Velthuis feliciteert Danny de Ruiter met zijn eerste Anders dan Anders-toernooizege. Tussen hen in mede-winnaar Manuel Bosboom.

Er zijn ook twee spelers op de derde plaats geëindigd, de internationaal meesters Hing Ting Lai (midden) en Pieter Hopman die door Arnold Velthuis wordt gefeliciteerd.

In zijn dankwoord namens de deelnemers benadrukt co-winnaar Manuel Bosboom dat het Anders dan Anders-toernooi moet blijven.

Caïssa-Eenhoorn wordt door veertien man vertegenwoordigd. De succesvolsten van dat gezelschap zijn Fred Avis, Vladimir Bartels en Robbert van Dijkhuizen die met vijf punten op de gedeelde dertiende plaats eindigen.

Uitslagen spelers van Caïssa-Eenhoorn:
Eerste ronde (10 minuten): Manuel Bosboom-Bert Spil 1-0, Vladimir Bartels-Pieter Hopman 0-1, Danny de Ruiter-Sernin van de Krol 1-0, David Groen-Rienk Sijbesma ½-½, David Verweij-Michael Yu 1-0, Peter Nitrauw-Fred Avis 0-1, Romayn Brandsma-Albert Noordhuis 1-0, Ed Oostenbrug-Robbert van Dijkhuizen 0-1, Emil Zaal-Nizar Alayoubi 1-0, Jan Stapel-Jan Kuin 1-0, Aranka Verweij-Frans Kragten 0-1, Aron Verweij-Co Buysman 0-1.
Tweede ronde (5 minuten): Robbert van Dijkhuizen-Manuel Bosboom 0-1, Pim Ydo-Co Buysman 1-0, Frans Kragten-Kevin Smit ½-½, Fred Avis-David Verweij 1-0, Richard Schelvis-David Groen 1-0, Albert Noordhuis-Ilja Tardijn 0-1, Bert Spil-Ed Oostenbrug 1-0, Dale Neijzing-Vladimir Bartels 0-1, Sernin van de Krol-Gerrit Peereboom 1-0, Carlos Preuter-Nizar Alayoubi 1-0, Jeannot Tuijnman-Jan Kuin 1-0, Aron Verweij-Max Bookelman 0-1, Gerard Beerepoot-Aranka Verweij 1-0.
Derde ronde (10 minuten): Danny de Ruiter-Fred Avis 1-0, Michael Yu-Frans Kragten 1-0, Magnus Zanon-Bert Spil 1-0, Romayn Brandsma-Sernin van de Krol 1-0, Vladimir Bartels-Robbert van Dijkhuizen 0-1, David Verweij-Emil Zaal 0-1, Co Buysman-Justin van Ingen Schenau 1-0, Johan Plooijer-David Groen 1-0, Ronald Kamps-Aranka Verweij 1-0, Nizar Alayoubi-Marloes Rogge 0-1, Jan Kuin-Albert Noordhuis 0-1, Ed Oostenbrug-Aron Verweij 1-0.
Vierde ronde (5 minuten): Fred Avis-Co Buysman 1-0, Robbert van Dijkhuizen-Max Bookelman 1-0, Frans Kragten-Johan Plooijer 1-0, Bert Spil-Nico Weel 1-0, Marloes Rogge-Vladimir Bartels 1-0, Sernin van de Krol-Ed Oostenbrug 0-1, Albert Noordhuis-Jeannot Tuijnman 1-0, Gerrit Peereboom-David Verweij 0-1, David Groen-Dale Neijzing 1-0, Aranka Verweij-Nizar Alayoubi 0-1, Aron Verweij-Jan Kuin 0-1.
Vijfde ronde (20 minuten): Marc Helder-Robbert van Dijkhuizen 0-1, Rik van Ingen-Fred Avis 1-0, Magnus Zanon-Frans Kragten 1-0, David Verweij-Siem Roet 0-1, Co Buysman-Albert Noordhuis 1-0, Max Bookelman-Bert Spil 1-0, Gerard Beerepoot-David Groen 0-1, Vladimir Bartels-Gerrit Peereboom 1-0, Dale Neijzing-Sernin van de Krol 0-1, Nizar Alayoubi-Jeannot Tuijnman 0-1, Jan Kuin-Egbert Hulsman 1-0, Aranka Verweij-Aron Verweij 1-0.
Zesde ronde (5 minuten): Robbert van Dijkhuizen-Hing Ting Lai 0-1, Co Buysman-Rienk Sijbesma 0-1, Fred Avis-Ilja Tardijn 0-1, Frans Kragten-Paul Grolman 1-0, David Groen-David Berendsen 0-1, Bert Spil-David Verweij 1-0, Albert Noordhuis-Vladimir Bartels 0-1, Sernin van de Krol-Justin van Ingen Schenau 1-0, Jan Kuin-Carlos Preuter 0-1, Peter Nitrauw-Nizar Alayoubi 1-0, Dale Neijzing-Aranka Verweij 0-1, Aron Verweij-Egbert Hulsman 1-0.
Zevende ronde (10 minuten): Michael Yu-Robbert van Dijkhuizen 1-0, David Berendsen-Frans Kragten 0-1, Ron Greven-Fred Avis 0-1, Vladimir Bartels-Ed van de Gevel 0-1, Rik Slaman-Co Buysman ½-½, Michel Verweij-Bert Spil 1-0, Jan Stapel-Sernin van de Krol 1-0, David Verweij-David Groen ½-½, Aranka Verweij-Albert Noordhuis 0-1, Ed Oostenbrug-Jan Kuin ½-½, Nizar Alayoubi-Nico Weel 0-1, Aron Verweij-Dale Neijzing 0-1.
Achtste ronde (5 minuten): Frans Kragten-Rienk Sijbesma 0-1, Robert van Dijkhuizen-Wim Boom ½-½, Fred Avis-Carlos Preuter 0-1, Bert Spil-Co Buysman 1-0, Jeannot Tuijnman-Vladimir Bartels 0-1, Peter Nitrauw-Sernin van de Krol 1-0, David Groen-Albert Noordhuis 1-0, Jan Kuin-Paul Grolman 0-1, Marloes Rogge-David Verweij 0-1, Nico Weel-Aranka Verweij 1-0, Gerrit Peereboom-Aron Verweij 1-0, Egbert Hulsman-Nizar Alayoubi 0-1.
Negende ronde (20 minuten): Robbert van Dijkhuizen-Jan Stapel ½-½, Frans Kragten-Siem Roet 0-1, Max Bookelman-Fred Avis 0-1, Michel Verweij-David Groen 1-0, Ron Greven-Bert Spil 1-0, Vladimir Bartels-Ronald Kamps 1-0, Co Buysman-Paul Grolman 1-0, Romayn Brandsma-David Verweij 0-1, Sernin van de Krol-Nico Weel ½-½, Albert Noordhuis-Gerrit Peereboom 1-0, Dale Neijzing-Jan Kuin 1-0, Nizar Alayoubi-Aron Verweij 1-0, Aranka Verweij-Egbert Hulsman ½-½.

Eindstand aan kop:

1. Manuel Bosboom (En Passant, 2414, IM)..................8 TPR 2505
  Danny de Ruiter (De Waagtoren, 2322, FM)...............8 TPR 2486
3. Hing Ting Lai (De Wijker Toren, 2450, IM)..............7 TPR 2352
  Pieter Hopman (Purmerend, 2351, IM)....................7 TPR 2278
5. Richard Schelvis (De Wijker Toren, 2149)...............6 TPR 2184
  Michael Yu (Purmerend, 2013)...........................6 TPR 2027
  Emil Zaal (Attaqueer, 1830)............................6 TPR 2016
  Magnus Zanon (Tschaturanga, Wenen, 1990)...............6 TPR 1950
  Ed van de Gevel (Amersfoort, 1873).....................6 TPR 1767
13. Robbert van Dijkhuizen (Caïssa-Eenhoorn, 1843).........5 TPR 1950
  Fred Avis (Caïssa-Eenhoorn, 1917)......................5 TPR 1789
  Vladimir Bartels (Purmerend + Caïssa-Eenhoorn, 1683)...5 TPR 1691
26. Frans Kragten (Caïssa-Eenhoorn, 1737)..................4½ TPR 1858
  David Verweij (Aartswoud + Caïssa-Eenhoorn, 1643)......4½ TPR 1751
  Co Buysman (Caïssa-Eenhoorn, 1726).....................4½ TPR 1733
31. Bert Spil (Caïssa-Eenhoorn, 1714)......................4 TPR 1716
  David Groen (Caïssa-Eenhoorn, 1681)....................4 TPR 1684
  Albert Noordhuis (Caïssa-Eenhoorn, 1502)...............4 TPR 1532
41. Sernin van de Krol (Caïssa-Eenhoorn, 1692).............3½ TPR 1539
47. Nizar Alayoubi (Caïssa-Eenhoorn, 1373).................3 TPR 1328
49. Jan Kuin (Aartswoud + Caïssa-Eenhoorn, 1357)...........2½ TPR 1334
  Aranka Verweij (Caïssa-Eenhoorn, 1000).................2½ TPR 1148
51. Aron Verweij (Caïssa-Eenhoorn, 750)....................1 TPR 782

1 thought on “We zullen doorgaan

 1. Prachtig verslag weer Co, bedankt! Mooie foto’s! Alle deelnemers/mede-clubgenoten van Caïssa-Eenhoorn ook bedankt voor jullie aanwezigheid!

Reacties zijn gesloten.