Westfriese titel blijft in Hoorn

De Westfriese schaaktitel blijft in Hoorn. Naar welk adres die gaat is nog niet bekend. Onze clubgenoten Tom Balla en Peter Poncin veroverden in zeven ronden 5½ punt, goed voor de gedeelde eerste plaats. Vaak wordt er dan een barrage gespeeld, maar daar is nog geen zekerheid over.

Peter Poncin volgt met grote belangstelling de strijd tussen concurrent Tom Balla (links) en Kevin Smit.

Een jaar geleden pakte Nick Manshanden de titel. Om studieredenen ontbrak het Caïssa-Eenhoorn-talent dit seizoen. Het kampioenschap had plaats bij De Groene Zes (Bovenkarspel), Degoschalm (Westwoud), De Pionier (Abbekerk), Caïssa-Eenhoorn (Zwaag), KTV (Enkhuizen), Schaaklust (Andijk) en Aartswoud (Hoogwoud) en werd weer een strijd tussen routine en jeugd. Ditmaal zegevierde de ervaring met naast de gedeelde eerste plaats voor Tom – spelend onder de vlag van KTV – en Peter ook de derde plaats voor Marc Helder. Daarna kwamen de jongeren Kevin Smit, Toine Molenaar, Aris Ruijter en Emil Zaal.

Vijf ronden lang gingen Tom en Peter gelijk op. In de eerste ronde waren er respectievelijke overwinningen op Rik Slaman en Lukas Boots, in de tweede op Piet Reus en Toine Molenaar. Tom en Peter speelden in hun derde partij remise tegen Marc Helder en Aris Ruijter, terwijl hun onderlinge strijd in de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn geen winnaar kreeg. Op de vijfde avond versloeg Tom Toine Molenaar en Peter Robin Duson. Door onvoorziene omstandigheden ontbrak Robin in de laatste twee ronden. Dat leverde Tom een reglementair punt op, terwijl Peter met Marc Helder een halfje overeen kwam.

Het halve punt achterstand maakte Peter Poncin afgelopen vrijdag bij schaakclub Aartswoud goed door de jarige Emil Zaal te verslaan. Tom had een boeiende, maar zware partij tegen Kevin Smit die bij gunstige uitslagen nog kans had op een gedeelde eerste plaats. Daarvoor moest hij wel winnen. Kort voor middernacht werd in een gelijkwaardig eindspel met een handdruk remise bezegeld.

De overige spelers van Caïssa-Eenhoorn konden geen rol van betekenis spelen. Robbert van Dijkhuizen, vice-kampioen van West-Friesland, begon met een nederlaag en bleef daarna ongeslagen (één winstpartij, vijf remises). Net als Fred Avis eindigde hij op een score van vijftig procent. Caïssa-Eenhoorns clubkampioen Roy Kerkhoven had een onfortuinlijk kampioenschap en liet in verschillende partijen kansen op een beter resultaat liggen. Zo ook vrijdagavond, toen hij in een gelijkwaardige stelling met een beroerde slotzet Toine Molenaar de kans op een mat in vier gaf.

Hieronder een foto-impressie van de zevende ronde van het Westfries kampioenschap, bij schaakclub Aartswoud. Het sfeerverhaal en de partijnotaties en -verslagen zijn te lezen op de website ‘www.westfriesschaken.nl’ (naar ‘verslagen’ en ‘april’).

Aartswoud-voorzitter Rob Bijpost heet de deelnemers aan het Westfries kampioenschap welkom.

Fred Avis voert de Trompowsky-aanval (2. Lg5) uit. Clubgenoot Robbert van Dijkhuizen noteert nog zijn openingszet.

Concentratie bij koploper Tom Balla, na 12. ... Pf5 in zijn partij tegen concurrent Kevin Smit.

Peter Poncin moet met de witte stukken Emil Zaal verslaan om zijn kansen op de eerste plaats te handhaven. Hij overweegt 9. Td1. Aartswoud-speler Jan Stapel kijkt toe.

Organisator Nico Weel pakt de eerste, tweede en derde prijs uit.

Geen aandacht voor de bekers, maar alleen voor de stelling. Op de voorgrond de partij Roy Kerkhoven - Toine Molenaar.

Overzicht van de speelzaal van Aartswoud met links de partijen voor de clubcompetitie en rechts die voor het Westfries kampioenschap.

Sfeerfoto bij schaakclub Aartswoud.

Peter Couwenhoven speelt intern tegen de in Frankrijk wonende Soes Martojo. Dat kan alleen per laptop.

De jarige WFK-deelnemer Emil Zaal trakteert. De spelers van thuisclub Aartswoud delen mee in de feestvreugde. Rik van Ingen krijgt een lekkere koek.

Caïssa-Eenhoorn-supporter Arnold van der Wolff is benieuwd hoe zijn clubgenoten Robbert van Dijkhuizen (met zwart) en Fred Avis tegen elkaar spelen.

Peter Poncin op voorsprong tegen Emil Zaal. Wit heeft een pion op d6 gewonnen, zwart is aan zet. Ook Tom Balla is in de stelling geïnteresseerd.

Analyse bij de bar van de partij Peter Poncin - Emil Zaal. Verslaggever Warner de Weerd (tweede van links) en Arnold van der Wolff luisteren mee naar de uitleg van de witspeler.

Tom Balla speelt de langste partij van de avond. Terwijl opponent Kevin Smit frisdrank haalt bij gastheer Louis Schilder, wikt en weegt de koploper boven het bord.

De zevende WFK-avond is ten einde. Marc Helder heeft zojuist de beker voor zijn derde plaats gekregen en praat met Tom Balla na over de afgelopen weken.