Wilko van der Gracht topscorer van Nederland

In de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn heeft Wilko van der Gracht zich zaterdag tot topscorer van Nederland gekroond. De oud-speler van Caïssa en van HSV De Eenhoorn won ook zijn negende bondspartij van dit seizoen en handhaafde de unieke score van honderd procent.

Wilko van der Gracht (rechts) is in zijn negende partij voor Aartswoud onderweg naar zijn negende overwinning.

Wilko, tegenwoordig wonend in Medemblik, schaakt al jaren bij Aartswoud. Omdat de eigen speelzaal niet beschikbaar was voor de thuiswedstrijd tegen Bergen, werd uitgeweken naar De Kreek. Hij versloeg aan het achtste bord Willem Meijer en kwam zo op een eindtotaal van negen uit negen. Geen enkele speler in Nederland heeft deze bondscompetitie een dergelijke prestatie behaald.

De Aartswoud-routinier kon nog gezelschap krijgen van een oud-clubgenoot bij het Hoornse Caïssa, Dimitri Reinderman. De Amsterdamse grootmeester stond op acht uit acht, maar speelde zaterdag remise tegen Michiel Besseling. Dat deed hij voor het Amsterdamse Caïssa dat met liefst 9-1 Rotterdam versloeg en toch wel verrassend de titel in 1B greep. HWP (Haarlem) had evenveel punten, maar één bordpunt minder. De Rotterdammers degraderen voor het tweede jaar op rij.

Wilko heeft geen enkele tegenstander met een hogere rating gehad, maar wel vier man die min of meer gelijkwaardig zijn. Daarnaast blijft het altijd oppassen voor spelers met een paar honderd ratingpunten minder. Er waren dit seizoen in de klassen met tien ploegen dertien schakers die acht uit negen haalden. Onder hen de grootmeesters Wouter Spoelman, Jan Werle (beiden Groninger Combinatie) en Daan Brandenburg (Leiderdorp) alsmede internationaal meester Hing Ting Lai (JuRo Unirek/De Wijker Toren).

De Westfriese topper is overigens niet de enige met honderd procent. Joost Offringa (Veenendaal, 4C) en Ivo Kok (De Pion, 4E) leverden eveneens die prestatie, maar uit acht partijen. Een aardig detail is dat ook een ander bij Caïssa opgegroeid talent, Etienne Goudriaan, slechts één halfje hoefde in te leveren. Spelend voor Veenendaal kwam hij in de vierde klasse C uit op 7½ uit acht.

Hieronder de bondsresultaten van Wilko van der Gracht dit seizoen bij Aartswoud. Zijn TPR bedraagt 2228.
Eerste ronde: Wilko van der Gracht (2020) – Leo Littel (Het Spaarne, 1802) 1-0.
Tweede ronde: Wilko van der Gracht (2020) – Stefan Buchly (Botwinnik, 1978) 1-0.
Derde ronde: Wim Nieland (De Waagtoren 3, 1899) – Wilko van der Gracht (2020) 0-1.
Vierde ronde: Wilko van der Gracht (2020) – Wim Eveleens (De Amstel, 1983) 1-0.
Vijfde ronde: Wilko van der Gracht (2020) – Wim Dijkman (Santpoort 2, 1599) 1-0.
Zesde ronde: Wilko van der Gracht (2020) – Michiel Terwee (Kennemer Combinatie 4, 1617) 1-0.
Zevende ronde: Wilko van der Gracht (2020) – Dennis Bruyn (JuRo Unirek/De Wijker Toren 2, 1918) 1-0.
Achtste ronde: Wilko van der Gracht (2020) – Martin Zegstroo (De Uil, 1827) 1-0.
Negende ronde: Wilko van der Gracht (2020) – Willem Meijer (Bergen, xxxx) 1-0.